Ogłaszamy że w czerwcu ruszy konkurs na szerokie pozycjonowanie stron (long tail) organizowany przez:
Agencja Reklamy Xann Design, ul. Kopalniana 25, 43-143 Ledziny
Ogólne zasady konkursu:
- w konkursie mogą brać udział wszyscy bez względu na wiek
- domeny startujące w konkursie muszą być nowe bez historii oraz BL w dniu startu konkursu
Konkurs odbędzie się na szerokie pozycjonowanie minimum 20 fraz wiec tym razem będzie o wiele ciekawiej
Czas trwania konkursu to 4 miesiące
Wiadomo coś o zasadach ew regułach?
alumilut
13.05.09 - 09:57
Witam
jak tylko wrócę na ziemie to zglaszam sie jako sponsor
Pozdrawiam.
Na marginesie - 20 fraz - to nie jest pozycjonowanie szerokie. Co prawda wg definicji "szerokie" może rozpoczynać się od kilkunastu fraz, ale z definicji również wynika, że chodzi w nim o to, że nie bierze się listy fraz i ją linkuje tylko gra się na ruch i różnorodność.
to będzie 20 fraz wyznaczonych ? dla mnie long tail to sytuacja gdy np. sklep oprócz fraz topowych łapie kilkaset fraz niszowych, które jak wiemy robią największą konwersję
no albo ustalone wybrane frazy, albo dany keyword i kto uzyska lepszy wynik fraz

Np na podstawie XannStatów
'mrtn' loool jakiej definicji ????? o czym ty mówisz ? to nie przedmioty ścisłe a szerokie pozycjonowanie jest pojęciem tak płynnym jak woda w rzece
będziemy robić mega niszówki np nazwy sprzętu agd
CYTAT(Xann @ 13.05.09 - 15:53)

'mrtn' loool jakiej definicji ????? o czym ty mówisz ? to nie przedmioty ścisłe a szerokie pozycjonowanie jest pojęciem tak płynnym jak woda w rzece
Dla mnie nie jest płynne jest pozycjonowaniem długiego ogona ot co. Tym bardziej, że sam je w tytule doprecyzowałeś dopisując w nawiasie (long Tail) - 20 fraz to nie long Tail. Ale to Twój konkurs, twoja piaskownica i masz prawo wypisywać co chcesz, ja tylko zwracam uwagę na merytoryczną nieścisłość, a co z tym zrobisz Twoja broszka

.
mrtn , to podaj nam według definicji od ilu fraz sie zaczyna long tail...
przyjmijmy ze dla potrzeby konkursu to jest 20 fraz - nie wiem jakie musiały by być zasady na pozycjonowaniu 100 fraz i konkurs pod nie
poczekajmy do przekazania informacji o dokładnych zasadach, tedy będzie można dyskutowac co i jak
Lukas_79
13.05.09 - 16:37
nie ma defincji - ale 20 fraz to zwykle pozycjonowanie
dlugi ogon to setki, czasami tysiace fraz na jakie mamy wejscia, frazy, ktorych nie pozycjonujemy, lecz sa wysoko dzieki mocy domeny i dobrej optymalizacji
heh 20 fraz? LOOOOOOOOOOOL
Chyba raczej chodzi o cos w tym stylu (dane z ostatnich 30 dni): Search sent 177,462 total visits via 108,792 keywords
Ciezko bedzie z rozstrzygnieciem konkursu bo:
- liczy sie uzyskiwany ruch a nie pozycje;
- liczy sie jakosc tego ruchu i przychod z niego uzyskiwany.
Jest napisane
CYTAT
minimum 20 fraz
to może i będzie z200 lub 2000 fraz
eeee teoretycy no to powiedzcie od ilu fraz zaczyna się szerokie pozycjonowanie

i udowodnijcie swoje racje bo jak na razie to piszecie z sufitu
CYTAT(Xann @ 13.05.09 - 21:10)

eeee teoretycy no to powiedzcie od ilu fraz zaczyna się szerokie pozycjonowanie

upps
znaczy się robisz konkurs na "pozycjonowanie szerokie", a nie rozumiesz co to znaczy pozycjonowanie szerokie. Bo pytanie się o liczbę jako wyznacznik to dowód absolutnego niezrozumienia tematyki. I kto tu jest teoretykiem?
ja rozumiem i to bardzo dobrze na czym polega szerokie pozycjonowanie , ba powiem nawet więcej nie ma żadnej ustalonej granicy OD ilu ono się zaczyna wiec ta polemika z Twojej strony jest raczej nie na miejscu
To może ja troszeczkę ostudzę tutaj atmosferę

Ja bardzo chętnie, po raz pierwszy wezmę udział w konkursie niezależnie od jego nazwy

Zasady są proste i to jak Xann sobie nazwał ten konkurs to już zupełnie inna sprawa. Ma być wypozycjonowane 20 fraz i już. A czy to się będzie nazywało szerokie pozycjonowanie, czy jakkolwiek niewiele zmienia.
Fajnie, że jest inicjatywa, że jest konkurs, że komuś się chce
mrtn, że się powtórzę : podaj według definicji od ilu fraz zaczyna się long tail. Czy to trudne pytanie ?
CYTAT(FiKaS @ 13.05.09 - 22:14)

mrtn, że się powtórzę : podaj według definicji od ilu fraz zaczyna się long tail. Czy to trudne pytanie ?
Ktoś już wspomniał, że long tail to nie jest żadna określona ilość fraz.
Long tail to frazy których może być tysiące, a na każdą z nich są pojedyncze wejścia... Efekt long tail to głównie skutek dobrej treści i optymalizacji serwisu + umiejętne linkowane (i wcale nie na frazy stricte z long tail)
Patro po poierwsze towja uwaga jest personalna wiec jak nie dotaniesz ostrzeżenia to naprawdę sie zdziwię po drugie naprawdę podajesz hipoteczne informacje , to nie jest dwadzieścia fraz - to powiedz ile to jest i kto tak powiedział ??? Gdzie zaczyna się granica skoro to nie jest 20 fraz ???
Jeżeli ktoś ma ochotę pogadać merytorycznie ja bardzo chętnie przedyskutuje ten temat merytorycznie i na faktach a nie z sufitu , o ile dobrze zaczął
nutado to jeszcze zapomnieliście ze mowa jest
o szerokim pozycjonowaniu fraz z long tail - wiec nie zawsze dobrze jest wybiegać przed szereg
CYTAT(FiKaS @ 13.05.09 - 22:14)

Jeżeli nadal nie rozumiesz ideo Long Tail - odpowiem pytaniem na pytanie - od ilu ziarenek piasku zaczyna się plaża?
mrtn podpierasz się
definicją to proszę podaj ją i skąd ją wytrzasnąłeś ???
ej jak ktos nie chce brac udzialy w tym konkursie to niech nie bierze
nikt nie przeprowadzi konkursu wg definicji tu niektórych bo nie wydaje mi sie aby można bylo określić jednoznacznie biorąc pod uwagę np 200 fraz ale przy 20 frazach jest to juz wg mnie możliwe do zrobienia
a wiadomo gdzie polaków 2 tam 3 rożne zdania więc odłóżmy tą dyskusje bo i tak nie dojdziemy do konsensusu a zamydli sie obraz tego co zostało ogłoszone, że jest nowy konkurs i na to czekam, sadze ze nie tylko ja
ja czekam na informacje o dokładnych zasadach i warunkach i oczywiscie tym razem również sobie nie odpuszczę
CYTAT("sttorm")
nikt nie przeprowadzi konkursu wg definicji tu niektórych bo nie wydaje mi sie aby można bylo określić jednoznacznie biorąc pod uwagę np 200 fraz ale przy 20 frazach jest to juz wg mnie możliwe do zrobienia
A nie można byłoby wyłonić zwycięzcy na podstawie ruchu wygenerowanego z Google? To nie problem dać organizatorowi wjazd na GA, a w takim przypadku nie trzeba byłoby narzucać fraz z góry, a jedynie tematykę.
Xann, czy warunkiem uczestnictwa w konkursie będzie... korzystanie z weblinka? ;> Jeśli nie to czekam na szczegóły ;-)
CYTAT(Lexy)
Xann, czy warunkiem uczestnictwa w konkursie będzie... korzystanie z weblinka? ;> Jeśli nie to czekam na szczegóły ;-)
Zadajesz oczywiste pytanie

ale myślę ze nie zdradzę niczego jak powiem że tegoroczne mistrzostwa organizowane przez PIO będą pod koniec września początek października a ja robie taka rozgrzewkę jak zwyke
ps. odnosnie kto wiekszy ruch zrobi to wierz mi potrafie robic masakryczny ruch nawet na stronach nie zindexowanych w G wiec ten nr nie przejdzie
CYTAT("Xann")
odnosnie kto wiekszy ruch zrobi to wierz mi potrafie robic masakryczny ruch nawet na stronach nie zindexowanych w G wiec ten nr nie przejdzie
Ale liczony byłby tylko ruch wygenerowany z Google.
OK, kiedy można liczyć na szczegóły? Ostatnio rzadko tu zaglądam, a nie chciałabym niczego przegapić ;-)
szczegóły ujawnię w dniu startu to wiadomo , co by sie nikt wcześniej nie przygotował ,
przygotowany konkurs naprawdę będzie ciekawy bo duże szanse są na to ze każdy biorący udział będzie miał okazje ustrzelić jakiś $
mam tylko pytanie do ogółu czy konkurs robimy tylko i wyłącznie dla pełnoletnich (mając na uwadze ostatnie wydarzenia) czy też jak leci bez żadnych ograniczeń wiekowych ?
Czachapl
14.05.09 - 09:23
CYTAT(Lexy @ 14.05.09 - 10:14)

Ale liczony byłby tylko ruch wygenerowany z Google.
Inne szukajki są be?? a to czemu??
Mrtn to pojecie jest bardzo względne inaczej patrzysz na long w sklepie z 10k artykułów, a inaczej na stronę oferująca np usługi transportowe.
A wiem ma taką dużo role:
A moze w wersjach : Senior i Junior
nie rozgraniczał bym tego bo sie okaze ze juniorzy beda lepsi

wg mnie dla wszystkich - choć jak sobie przypominam gdy moje dzieci biora udzial w jakis konkursach na odległość wymagany jest podpis rodziców
A coż sie takie stało ostatnio ze Xann myśli od ograniczeniach.?
CYTAT(Czachapl @ 14.05.09 - 10:23)

Mrtn to pojecie jest bardzo względne inaczej patrzysz na long w sklepie z 10k artykułów, a inaczej na stronę oferująca np usługi transportowe.
Ale to nie tłumacz mi - ja to napisałem

. Z tym, że w przypadku strony transportowej, gdzie liczbe fraz ograniczysz do 20 trudno już mówić o długim ogonie.
mrtn rozumiem ze nie dowiemy się jaką definicją się podpierałeś

dlaczego mnie to nie dziwi
Panowie - o co te sprzeczki
Będzie ciekawy konkurs - a to zawsze jakiś bodziec do rozwoju branży - z tego przede wszystkim się trzeba cieszyć
marioSQL
14.05.09 - 14:40
jakby co to ja wchodze
Każdy konkurs, w którym możemy rywalizować w przyjacielskiej atmosferze to dobra inicjatywa a Xann w tych inicjatywach przoduje

Natomiast podobnie jak mrtn uważam, że pozycjonowanie szerokie polega na optymalizacji strony i właściwym linkowaniu. Efektem tych prac jest to, że jeśli na jakiejś podstronie mamy opis:
CYTAT
Firma sony opracowała telewizor wyposażony w nową matrycę OLED, pierwsze telewizory z tej serii będą oznaczone numerem O3000...
To podstrona będzie wysoko jeśli ktoś wpisze frazy:
- Sony telewizor OLED
- Sony oled O3000
- O3000 oled
- Telewizor oled sony
- itp.
Pomimo, że do danej podstrony nie będzie prowadził zewnętrzny link z takim anchorem.
Natomiast pozycjonowanie na 10, 20 czy 100 fraz, które polega na linkowaniu zewnętrznych linków z anchorami tych fraz to normalne pozycjonowanie.
CYTAT(Brad)
To podstrona będzie wysoko jeśli ktoś wpisze frazy:
- Sony telewizor OLED
- Sony oled O3000
- O3000 oled
- Telewizor oled sony
- itp.
mówisz o long tail który faktycznie się sam tworzy wskótek odpowiedniego linkowania wewnetrzengo i masy tekstu na stronie a ja mówię o szerokim pozycjonowaniu tzn te wspomniane przez ciebie frazy mogą się znajdować wysoko w top20 czy nawet top10 przez szerokie pozycjonowanie dopychasz długi ogon do top3 bo nie zawsze ON tam jest
vanHelsing
14.05.09 - 19:34
a kazdy moze wzionć w nim udzial? młodzi pozycjonerzy tez? niepełnoletni tez?
MikołajZ.
14.05.09 - 20:10
CYTAT
a kazdy moze wzionć w nim udzial? młodzi pozycjonerzy tez? niepełnoletni tez?
Wszyscy, którzy potrafią czytać i poprawnie pisać.
Lukas_79
14.05.09 - 20:17
kurcze dobrze, ze organizatorom tak wysoko poprzeczki nie stawiasz
organizacja nie wypali. Za trudne do realizacji i egzekwowania. Ale trzymam w kciuki.
iabnięty
14.05.09 - 21:30
W jaki sposób zostanie wyłoniony zwycięzca?
CYTAT(Xann @ 14.05.09 - 12:15)

mrtn rozumiem ze nie dowiemy się jaką definicją się podpierałeś

dlaczego mnie to nie dziwi
Xann nie rozumiesz, że bez sensu tobie cokolwiek odpowiadać, bo użyjesz to do bezzasadnego ataku na moją osobę. Wykurzyłes już wiele osbó z forum po to by swobodnie roklamowac jakieś swoje bzdety, Zwykłe zwrócenie ci uwagi na bład logiczny podnosi ci cisnienie do tego stopnia, że wywołujesz wojny.
Posłużyłem się definicją której sam jestem autorem. Gdyby zamiast puszenia się, reklamowania wiecznie do znudzenia, do pozygania w każdym wątku swojego sytemu lub statystyk przypomniał sobie kto wprowadził pojęcie "pozycjonowania szerokiego" i jak ładnie definicja się "rozeszła"
http://www.websearchfactory.pl/slownik-poz...wanie-szerokie/może byś zachowywał się inaczej.
A może tak:
- świeża domena
- 10 tekstów po 2000 słów
Kryterium - z ilu fraz kluczowych były wejścia z wyszukiwarek w ciągu doby?
CYTAT(Yeden @ 14.05.09 - 23:08)

A może tak:
- świeża domena
- 10 tekstów po 2000 słów
Kryterium - z ilu fraz kluczowych były wejścia z wyszukiwarek w ciągu doby?
pomyliło Ci się z mistrzostwami dla programistów.
Naprawdę? Chyba nie wiesz o czym jest wątek.
Tomasz Kurzak
15.05.09 - 01:00
śmiech...
Bo ten wątek to w sumie jest już o tym, czym jest a czym nie długi ogon
mrtn :
CYTAT
O pozycjonowaniu szerokim możemy mówić, kiedy liczba fraz przekroczy kilkanaście sztuk
te 20 fraz to się kwalifikuje pod stwierdzenie "kilkanaście".
Proponowałbym elastyczne podejście do tematu, bo czym jest długi ogon dla serwisu, to zależy również od jego tematyki i zawartości. Dla ogłoszeń motoryzacyjnych może to być wszystko ponad 10-12 głównych fraz, dla projektów domów na dobrą sprawę wszystko poza jedna frazą główną.
Dość dobrze widać to na wykresach: x-fraza, y-odwiedziny. Osobiście bałbym się uogólniać i określać granice ilościowe fraz, gdzie zaczyna sie długi ogon. A już tym bardziej procentowo
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.