Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Spadek mocy starych domen
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Pozycjonowanie i Optymalizacja > Google
jony12
Od niedzieli zauważyłem znaczny spadek mocy starszych domen, za to pełno świeżych stron (serwisów), bardzo szybko i łatwo wybija się do pierwszej dziesiątki.
Pewnie jest to związane z ostatnim czyszczeniem ze spamu, ale muszę przyznać że sytuacja jest trochę irytującą, przynajmniej da posiadaczy starszych, dobrych domen.
adek
odwazne stwierdzenie jak na 2 posty, zaloguj sie moze na normalny nick i zapraszam do dyskusji
seoroot
z całym szacunkiem kolego, ale jeśli ilość postów jest dla Ciebie wyznacznikiem wiedzy/jakości/profesjonalizmu to chyba musisz jeszcze raz przemysleć co na prawdę chciałbyś w zyciu robic smile.gif
Dominik23
adek miał pewnie na myśli że jony12 nie wie co pisze i ja z adekiem się w pełni zgadzam, bo jony12 rozsiewa pierdoły - sprawdzałem!.
Fakt, faktem G prędzej czy później musi zmniejszyć wpływ wieku domen dla rezultatów wyszukiwania, bo wyniki są mało aktualne i nie adekwatne do oczekiwań userów szukajki.

CYTAT
ale jeśli ilość postów jest dla Ciebie wyznacznikiem wiedzy/jakości/profesjonalizmu
z doświadczenia wiem że po części masz rację, ale w większości przypadków osoby które mają na liczniku kilka postów rzadko kiedy wiedzą co piszą.
Pozdro.
jony12
Ja próbuję rozpocząć rzeczową dyskusję a edek zgrywa z siebie profesora, no cóż możne to nie jest miejsce dla mnie.
Co do nicka... nie musicie mnie znać, to nie jest towarzystwo wzajemność adoracji, przecież nie będę podawał w stopce swoich namiarów, stron etc.
Może mam inne konta i jakoś nie uśmiecha mi się zdradzać, które moje domeny osłabły - do czego można by dojść przeglądając historię postów.
adek
CYTAT(seoroot @ 30.04.09 - 09:25) *
to chyba musisz jeszcze raz przemysleć co na prawdę chciałbyś w zyciu robic smile.gif

dobra, przemyśle i dam Ci znac co chciałbym robic.....

Co do sytuacji , to nie chodzi o zgrywanie kogos, bo daleki jestem od tego

Nie oceniam nikogo po ilosci postów.

Chodzi o sytuacje ze widać ze jakis stary user chce sprowokować jakaś sytuacje nie popartą niczym, loguje sie na nowo ,wrzuca post i znika ;]

Widac ze to marna prowokacja ,,walczących ze spamem"
Xann
CYTAT(seoroot)
z całym szacunkiem kolego, ale jeśli ilość postów jest dla Ciebie wyznacznikiem wiedzy/jakości/profesjonalizmu to chyba musisz jeszcze raz przemysleć co na prawdę chciałbyś w zyciu robic smile.gif

Adek dobrze prawi

ilość postów jest cholernym wyznacznikiem , powiem więcej jednym z najważniejszych na tym forum
kAczor4
CYTAT(jony12)
Od niedzieli zauważyłem znaczny spadek mocy starszych domen, za to pełno świeżych stron (serwisów), bardzo szybko i łatwo wybija się do pierwszej dziesiątki.

Raczej coś Ci sie wydaje albo ci sie zdaje

CYTAT(adek)
odwazne stwierdzenie jak na 2 posty, zaloguj sie moze na normalny nick i zapraszam do dyskusji

no nie masz racji , ja już 5 lat zajmuje się pozycjonowaniem stron i jestem najlepszy w branży a pozycjonować uczyłem się od ludzi którzy nigdy nawet nie mieli konta na tym forum
SMYS
CYTAT(Xann @ 30.04.09 - 10:20) *
ilość postów jest cholernym wyznacznikiem , powiem więcej jednym z najważniejszych na tym forum

Patrząc na ilość twoich postów zabrzmiało to jak autopromocja wink.gif

A co do domen to mi niektóre stare pospadały, a niektóre poszły do góry i nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie ilość oczek o jakie zmieniły pozycje. Obserwuje to od 28 do dziś.
adek
CYTAT(kAczor4 @ 30.04.09 - 10:33) *
no nie masz racji , ja już 5 lat zajmuje się pozycjonowaniem stron i jestem najlepszy w branży

no wiec własnie o to mi chodziło. I kto tu udaje profesora? smile.gif

No ale zeby nie robic offtopu to napisze ze korzystam z expirek i nic takiego nie zauwazylem.

Nawet jeśli ktos pokusiłby sie o ,,zabranie" plusów za wiek domeny to zawsze pozostają stare linki które będą premiowac taką domene
SMYS
CYTAT(kAczor4 @ 30.04.09 - 10:33) *
no nie masz racji , ja już 5 lat zajmuje się pozycjonowaniem stron i jestem najlepszy w branży

Z całym szacunkiem, ale Ty to jeszcze początkujący jesteś, ja pozycjonuje już ponad 15 lat !
Zaczynałem od pozycjonowania ogłoszeń na słupach, poprzez preclowania na ścianach toalet publicznych, a skończywszy na wymianie buttonów (w windzie).
mario1973
CYTAT(SMYS @ 30.04.09 - 10:53) *
poprzez preclowania na ścianach toalet publicznych

nie banowali tych precli ?

M
SMYS
CYTAT(mario1973 @ 30.04.09 - 11:01) *
nie banowali tych precli ?

Banowali, trzeba było później dawać moderatorce w łapę.
jony12
I zaczęły się docinki i przechwałki, typowe dla polskich for - na digitalpoincie czy ruskich forach ludzie jakoś bardziej się szanują.

Zadałem proste pytanie liczyłem na profesjonalną odpowiedz na przykład, że FSB jest mocniejszy, że jest większa rotacja na świeże frazy, mniej zależna od wieku domen (czyżby Google zmierzało w stronę digga, ewentualnie wykopu - strzałki już są, możliwość dodania do ulubionych tez).

Ale nie będą wam przeszkadzał.
Trotyl
CYTAT

Z tyloma postami to słuszna decyzja tongue.gif

Ogólnie rzecz biorąc to nic ciekawego nie widzę ale jedna stara domena konkurencji odrobinę lata w tą i z powrotem, być może to przez linki.
elpav
Mi moc starych domen spadła o 5,3 pkt. Wiem bo mam swój algo który mi to liczy. Zleciłem go hindusowi który napisał po kosztach.

^ To tak jakby się komuś zachciało dyskusji w stylu DG.

Trotyl
@elpav Thank You for the tip. This is good information for me.
SMYS
CYTAT(jony12 @ 30.04.09 - 11:31) *
I zaczęły się docinki i przechwałki, typowe dla polskich for - na digitalpoincie czy ruskich forach ludzie jakoś bardziej się szanują.

Zadałem proste pytanie liczyłem na profesjonalną odpowiedz na przykład, że FSB jest mocniejszy, że jest większa rotacja na świeże frazy, mniej zależna od wieku domen (czyżby Google zmierzało w stronę digga, ewentualnie wykopu - strzałki już są, możliwość dodania do ulubionych tez).

Masz rację, ale tak na prawdę nikt nie ma celu w tym, żeby tu pisać o "czarnej magii" i jeśli nawet zacznie pisać to i tak go zjadą.

Jeśli bym napisał dla przykładu taką teorię:
"Im wyższy PR na stronie (w szczególności na podstronach, a nie na głównej) tym mniej potrzebujesz pkt w SWL żeby ją wypozycjonować"
to zgadnij kto mnie zjedzie pierwszy a kto drugi... kto na tym straci a kto zyska?

albo:
"Wysoki PR na podstronach + dużo dobrego contentu, wypozycjonuje Ci długo ogon w dużej części automagicznie bez potrzeby napierniczania olbrzymią ilością linków i anchorów z SWL"
to zgadnij kto mnie zjedzie pierwszy a kto drugi... kto na tym straci a kto zyska?

Prawda jest taka, że ja nic na tym nie zyskam, bo jeśli to działa, to zacznie z tego korzystać coraz więcej osób i urośnie konkurencja, a właściciele SWL mnie tu zjadą bo zacznie maleć ilość pkt w systemach, w których maja %.

Tym oczywiście niedziałającym, fikcyjnym przykładem chciałem Ci tylko zobrazować sytuację. Jeśli masz jakąś teorię o działaniu G to nie testuj, tylko zapytaj się na forum. A jeśli już przetestujesz i stracisz czas i pieniądze koniecznie o tym napisz. Po co mamy wszyscy tracić czas...
Trotyl
@SMYS co to za postać w Twoim awatarze? Dyskusja na każdy inny temat powoduje według Ciebie konflikt interesów?

michalk
Dla mnie to nic dziwnego, że teorie osoby z jednym postem są równane z ziemią. Co chwila pojawiają się wielkie teorie osób które mają dwie strony i wydaje im się, że umieją pozycjonować. Wolę sugerować się uwagami osoby z potwierdzonym doświadczeniem, a nie mistrzów SEO o których nic nie wiem i nigdy się nie dowiem.

Na marginesie niestety tak jest, że ludzie ładni mają łatwiej w życiu, a ludzie z dużą liczbą postów na forum - tego się nie da zmienić bo utopia nie istnieje
SMYS
CYTAT(Trotyl @ 30.04.09 - 11:59) *
@SMYS co to za postać w Twoim awatarze?

Nie wiem, nie widzę wink.gif

CYTAT(Trotyl @ 30.04.09 - 11:59) *
Dyskusja na każdy inny temat powoduje według Ciebie konflikt interesów?

Oczywiście, że nie. Są tematy na które wszyscy chętnie piszą, wzajemnie sobie przyklaskujemy jeśli się ktoś pochwali wysokim wynikiem, a topic rośnie do niesamowitych rozmiarów. Update PR oczywiście mam na myśli...

**** EDIT:

Nie wiem czy pamiętasz jak niejaki George UK próbował trochę przeforsować swoimi postami teorię o PageRank'ku. Po tym jak połowa forum go zmieszała z błotem jego topic poszedł do kosza. Nawet nie będę przypominał kto najbardziej po nim jechał.
Czy miał rację czy nie, tego nie wiadomo, ale każdy nowy user forum, który by się zainspirować do robienia testów jego postami, już raczej musi szukać ich w koszu (który chyba jest automagicznie czyszczony)
Trotyl
Cholera znów wylądowałem w bocznym nurcie i nie jestem {jazzyy|trendy} tongue.gif
No to wstawiam w stopkę refy i zaczynam pisać w "Przedstaw Się" i w "Dolar ponizej 2.20 zł" tongue.gif

E: @E
http://www.forum.optymalizacja.com/index.p...ult_type=topics

A dokładnie chodziło chyba o to: http://www.forum.optymalizacja.com/index.p...c=58809&hl=

CYTAT
Nawet nie będę przypominał kto najbardziej po nim jechał.

Sam po nim jechałem bo jego wiedza była oderwana od rzeczywistości a jego posty służyły osobistym wycieczkom.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.
Web Developer