fahofiec
22.04.09 - 14:14
Na największych zagranicznych forach mnóstwo emocji wzbudził artykuł opublikowany dziś przez popularny i renomowany portal
WebProNews, który - powołując się na anonimowe źródła - informuje o nadchodzącej wielkiej aktualizacji algorytmu Google'a, mającej na celu lepszą eliminację spamu z wyników wyszukiwania.
Bardzo ciekawego przykładu spamu użyto na stronie (Proszę patrzyć na pierwsze zdjęcie):
http://www.webpronews.com/topnews/2009/04/...ford-via-googleWidać że polacy są doceniani
Ciekawe czy coś się kroi, czy zwykła paplanina o rewolucji jak to się czasami już zdarzało. Ciekawe jak ewentualnie wpłynie na nasze dochody
No jak zwykle jak jest glosno gdzies o polakach w sieci to przewaznie od tej zlej strony nas widac troche smutne ale chlopaki maja glowy
Prognoza pogody na 2009: Polska przestanie być zapomnianym skrawkiem na mapie
spam teamu Google. Co jak co, ale o PR* Google musi przynajmniej starać się dbać

A to co się dzieje w naszych SERPach to jest raj dla spamerów w porównaniu z anglojęzycznym webem. W końcu sobie o nas przypomną i skierują w naszą stronę większy patrol ręcznych oceniaczy SERPów.
* nie mylić z PageRank
fakt jak zaczna jeszcze bardziej mieszac w wynikach to bede znajdowal posty na forach z 2002 roku bo np wczoraj szukalem czegos i to co znajdowalem było z 2004r. ale cóż taka Polityka gigatna
Burzowiec
22.04.09 - 22:43
będzie zmiana w algo, blackhatterzy się przystosują, będzie kolejna zmiana w algo itp.
tylko ile zwykłych stron przy tym ucierpi, tego nie powiedzą.
CYTAT(Burzowiec @ 22.04.09 - 23:43)

tyle aby posypaly sie milony baksow 1milion stron po 10$ od pionkowych www i leci rusek z amerykancem na ksiezyc
zoreander
26.04.09 - 08:18
CYTAT
ł artykuł opublikowany dziś przez popularny i renomowany portal WebProNews, który - powołując się na anonimowe źródła
Ciekawe czy Google wie, że zmienia algorytm
CYTAT
But after a short period of time, these same gangs appear
No bez jaj
Dominik23
26.04.09 - 08:41
Stary czy nowy, co za różnica? Co ma być to będzie, a jak już będzie damy sobie z tym radę. A propos różnic, to jedna mnie dziś tylko intryguje. Mam taką frazę którą pozycjonuje od 6 miechów. Pisana małymi literami jest na 5-tej pozycji, dużymi 15-tej. Normalne wiem że to zależy od anchorów itp., ale żeby aż taka różnica była. Później porównam na innych DC.
spookypld
26.04.09 - 08:52
Jak to mawiał mój znajomy: "Każdy patch eliminuje stare błędy i dodaje nowe".
Dominik23
26.04.09 - 09:41
Inne DC i różnica jest o wiele mniejsza z 15 miejsca spadła na 8 a fraza pisana małą literką bez zmian jest na 5 miejscu. Uff..
@Dominik23, zawirowania - musisz poczekać na stabilizację (poza tym to offtopic). Co do tematu to nie ma się co przejmować do czasu wprowadzenia tych zmian - wtedy dostosujemy narzędzie do nowych zasad

.
CYTAT
Zawsze jakaś ucierpi i tak niestety było i będzie. Komputer to (jeszcze) nie człowiek i on nie myśli tylko liczy.
Jeszcze ale jak tak dalej pójdzie to zaniedługo dorówna człowiekowi niestety.
nie pierwsza i nie ostatnia zmiana w ich algorytmach, dostosujemy się.
Od dłuższego czasu obserwuję coraz gorsze wyniki wyszukiwań i to niestety nie dzięĸi pozycjonerom a samemu google pisałem już o tym kilka razy. Jak pisał sttorm stare posty z for dyskusyjnych, czy też sławetne podstrony wikipedii itp. zaczyna rządzić w top wyników wyszukiwania po mału.
Ale widać według google takie wyniki są bardziej w porządku niż te ustalane przez pozycjonerów mimo, że o niebo bardziej zgodne z wyszukiwanymi frazami.
Everyman
26.04.09 - 11:52
W sumie ta cała zmiana ma na celu wyeliminowanie jak największej liczby spamu z wyników.....jak zawsze
Mógłbym rzec - całkowicie popieram. Jednak algorytm google zmienia się cały czas, a spam jak był w wynikach tak jest.
Na pewno więc to wszystko skończy się tak jak wszystkie dotychczasowe zmiany. Google chce "dobrze" a wyjdzie jak zawsze.
Część starego spamu wyeliminują. W jego miejsce pojawi się nowy - przystosowany do nowego algorytmu.....
Mimo wszystko jestem optymistą

stary spam już mi się opatrzył i znudził. Z niecierpliwością czekam na nowy
Zmiany rewolucje, sranie w banie... wszystko tak samo zostanie.
będzie czy nie będzie, co za różnica? Tak czy tak pozycjonowanie będzie dalej, po prostu bardziej się rozwiniemy - wzbogacimy o nowe techniki i sposoby...
Google po prostu dba o nasze umiejętności i nie chce abyśmy spoczęli na tym co już umiemy, trzeba się rozwijać... jak papier toaletowy
S3ntin3l
26.04.09 - 21:38
nie wiem czy mi się wydaje, ale aktualizacja PR w google trwa cały czas? Kilka dni temu zauważyłem, że na jednej z moich domen w ciągu miesiąca było napierw n/a potem 1, następnie 0 i teraz 4.. trochę to dziwne
CYTAT(S3ntin3l @ 26.04.09 - 22:38)

nie wiem czy mi się wydaje, ale aktualizacja PR w google trwa cały czas? Kilka dni temu zauważyłem, że na jednej z moich domen w ciągu miesiąca było napierw n/a potem 1, następnie 0 i teraz 4.. trochę to dziwne
to widzę że jednak nie jest to wina moich mizernych narzędzi... to pływanie na jednej ze stron trwa jakieś 30-40dni - ni stąd ni zowąd z 0 na 2 później na 1 i teraz znowu 0
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.