Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przenoszenie bazy z localhost na IQ.pl - krzaki
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Projektowanie stron > PHP i MySQL
Hejkum
Mam problem z zaimportowaniem poprawnym bazy danych z localhost (wordpress) na serwer iq.pl
Wiem, że wiele osób się z tym już zmagało w przypadku iq.pl

Strona jest kodowana w UFT-8

SHOW VARIABLES LIKE 'character_set%'; pokazuje:

localhost

character_set_client utf8
character_set_connection utf8
character_set_database utf8
character_set_filesystem binary
character_set_results utf8
character_set_server utf8
character_set_system utf8

iq.pl

character_set_client latin2
character_set_connection utf8
character_set_database latin2
character_set_filesystem binary
character_set_results latin2
character_set_server utf8
character_set_system utf8

Mój phpMyAdmin - 2.11.5.1
Iq.pl phpMyAdmin - 2.8.0.3

Gdy zaimportuję bazę to pojawiają się krzaki, oczywiście gdy krzaki poprawię poprzez panel Wordpressa to jest ok ale do bazy zapisują się treść z krzakami.
Proszę o łopatologiczną pomoc (poprawny export i import bazy), siedzę nad tym już dłuższy czas i ogarnia mnie frustracja. Z tego co gdzieś znalazłem są jakieś problemy przy imporcie bazy do iq.pl i wiele osób miało z tym problem ale również ktoś na tutaj forum sobie poradził i zna zagadnienie.

Mion
Przy imporcie w phpMyAdmin jest do wyboru "Zestaw znaków dla pliku:" domyślnie jest UTF-8, ale sprawdź przy ustawieniu latin2...
Hejkum
CYTAT(Mion @ 17.04.09 - 09:27) *
Przy imporcie w phpMyAdmin jest do wyboru "Zestaw znaków dla pliku:" domyślnie jest UTF-8, ale sprawdź przy ustawieniu latin2...

Wybrałem ISO 8859-2 ale to również nei rozwiązało problemów, wówczas w bazie są krzaki.

Opiszę proces.
Moja baza na localhost:
Metoda porównywania napisów utf8_general_ci
Baza utf8_general_ci
Eksportuję jako utf8

W notatniku ++ znaki są jako unicode (wyświetlane poprawnie), konwertuję to na utf8 bez BOM. Znaki w notepad++ wyświetlają się poprawnie.

Teraz import na iq.pl:
Tworzę bazę, na etapie tworzenia nie mogę wybrać jej parametrów dopiero po utworzeniu mogę wprowadzić jakieś zmiany.
Ustawiony jest system porównań dla połączenia MySQL: utf8_general_ci
Language: Polski Polish (utf-8)

Podczas importu zestaw znaków dla pliku utf8 (próbowałem również ISO 8859-2 lecz wówczas mam krzaki w bazie i na stronie).

Po zaimportowaniu bazy na iq Metoda porównywania napisów tabel utf8_general_ci
Metoda porównywania napisów bazy utf8_polish_ci

W bazie znaki są ok na stronie są krzaki, Gdy na stronie poprawię znaki to z kolei w bazie są zapisywane błędnie.
spookypld
Przy eksporcie ustaw zgodność na MySQL40.
Hejkum
CYTAT(spookypld @ 17.04.09 - 14:36) *

Niestety nie pomogło. W bazie ok, na www wyświetlane krzaki.
Pamiętam że jak swego czasu bawiłem się Joomlą to również miałem ten sam problem, wówczas sądziłem, że przy zabawie po prostu coś sknociłem w plikach. Tutaj jednak na Wordpressie ta sama sytuacja.
spookypld
CYTAT(Hejkum @ 17.04.09 - 15:08) *
CYTAT(spookypld @ 17.04.09 - 14:36) *

Niestety nie pomogło. W bazie ok, na www wyświetlane krzaki.
Pamiętam że jak swego czasu bawiłem się Joomlą to również miałem ten sam problem, wówczas sądziłem, że przy zabawie po prostu coś sknociłem w plikach. Tutaj jednak na Wordpressie ta sama sytuacja.

Zrób tak:
eksportuj plik ze zgodnością MySQL40
sprawdź czy ok
importuj plik ze zgodnością MYSQL40
sprawdź czy ok
napisz w którym momencie się posypało
Trotyl
CYTAT
W bazie ok, na www wyświetlane krzaki.

@spookypld plik został dobrze zaimportowany

@Hejkum znajdź plik odpowiedzialny za połączenie w WP (lub może można w panelu to ustawić) i dodaj zapytanie tuż po połączeniu z bazą "SET NAMES 'utf8'"

E: tutaj znalazłem pełen opis: http://www.miasik.net/archive/2006/10/word...i-zmiana-hosta/
Hejkum
CYTAT(spookypld @ 17.04.09 - 17:20) *
Zrób tak:
eksportuj plik ze zgodnością MySQL40
sprawdź czy ok
importuj plik ze zgodnością MYSQL40
sprawdź czy ok
napisz w którym momencie się posypało

Nie mam możliwości wyboru trybu zgodności z MySQL40 przy imporcie. W zasadzie jakich kombinacji bym nie robił to praktycznie nic się nie zmienia.

CYTAT(Trotyl @ 17.04.09 - 17:30) *
@Hejkum znajdź plik odpowiedzialny za połączenie w WP (lub może można w panelu to ustawić) i dodaj zapytanie tuż po połączeniu z bazą "SET NAMES 'utf8'"

E: tutaj znalazłem pełen opis: http://www.miasik.net/archive/2006/10/word...i-zmiana-hosta/

Tak to też już próbowałem zrobić ale bez skutku. Coraz bardziej dochodzę do wniosku, że coś jest nie tak z mysql/phpmyadmin na iq.pl
Szkoda tylko, że siedzę nad tym już drugi dzień i nic... żadnych postępów. Jestem już trochę zdołowany.
papieros
Moze pytanie glupie ale czemu export/import robisz bezposrednio a nie za pomoca mechanizmow wordpress'a?
Hejkum
Głównie dlatego, że o ile wordpress ma mechanizm pozwalający na to, ale w przypadku innych projektów może już być gorzej.
Drugi argument, że moja baza na localhost ma określone kodowanie (utf8 czyli najbardziej neutralne jakie może być) i chciałbym mieć możliwość w miarę komfortowego przenoszenia danych z jednej do drugiej. Poza tym wolałbym jednak żeby przy takich sytuacjach nie wymagane było aż takie kombinowanie.
Hejkum
Zrobiłem coś takiego. W pliku configuracyjnym wordpressa istniej e fragment "/** Database Charset to use in creating database tables. */
define('DB_CHARSET', 'utf8');

------
edit
------
Chyba znalazłem winowajcę. najpierw skasowałem define('DB_CHARSET', 'utf8'); znaki wróciły do normy, później jednak, gdzieś tam wygooglałem i zmieniłem define('DB_CHARSET', 'utf8'); na define('DB_CHARSET', 'utf-8');
Ta jedna mała, podła kreska, stworzyła mi problem na dwa dni. Problem w tym, że ten wpis w configu prawdopodobnie bruździ wielu osobom nie pamiętam ale zdaje się jest to generowane/zapisane oryginalnie w wordpressie. Brakująca kreska zrobiła mi cyrk na dwie doby.
Aktualnie wpisy jak i wyświetlanie jest poprawne.

Dziękuje wszystkim niezmiernie za pomoc, w ten czy inny sposób naprowadziło mnie to na rozwiązanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.
Schutz vor Viren - Domy weselne warszawa