Na większości z moich serwisów odnotowałem drastyczne spadki odwiedzin/odsłon rozpoczynające się od 30 marca i cały czas spadające w dół. W niektórych przypadkach nawet o 40% według GA
Czy ktoś też zauważył podobną sytuację?
Główne frazy pozycjonowane stoją jak stały, długi ogon także się trzyma, ale wejść mniej... :/
Myślicie, że może mieć na to wpływ pogoda/okres? wyraźcie proszę swoje opinie?
Nie wiem czy dobry temat wybrałem, bo ciężko było mi to gdziekolwiek przypisać, jakby co przepraszam.
Co roku jest ten sam temat. Ludzie muszą się nacieszyć słońcem bo dawno go nie było.
Dziś jest sobota i pewnie wielu spędzi ją w ogrodach, ja tak bynajmniej zrobiłem. Niektórzy z kolei będzie chciało spalić tłuszczyk po zimie.
Taki trend jest co rok, jak się ludziom słoneczko znudzi, to wszystko wróci do normy.
rolerkoster
4.04.09 - 21:33
Dokładnie jak kolega w pierwszym poście. I nie sądzę że to są spadki wywołane pogodą, jestem tego pewien na 99% stronę mam 10 lat i nigdy tak nie było, oj nigdy! Druga sprawa dziwny zbieg okoliczności bo dokładnie w tym samym czasie te spadki zanotowałem a to jest ten sam czas co była aktualizacja PageRank - Google coś namieszało na moje oko i nie będę zganiał na pogodę. To się ustabilizuje samo, albo taka LIPA zostanie. Zobaczycie spadnie deszcz i na pewno nie wróci do normy bo to nie przez pogodę.
CYTAT
Czy ktoś też zauważył podobną sytuację?
Tak. Jest to nawet spadek o ponad 15%. Zauważalny jest na serwisach o różnej tematyce nawet mimo braku większych zmian w pozycjach na frazy, które generowały większość ruchu.
desire121
4.04.09 - 21:44
Na moich stronach także zanotowałem spadek, ale w granicach od 10%-15%. Narazie z każdym dniem jest coraz gorzej, ale różnie bywało więc myślę, że sytuacja ustabilizuję się niebawem.
panfajeczka
4.04.09 - 21:58
Ja również twierdzę, że to wina pogody. Od kilku lat zauważam, że gdy pogoda sprzyja wiosną zmniejsza się odwiedzalność mojego serwisu, po czym zimą zwiększa. Podobnie jest w weekendy i wakacje.
Na czołowe frazy przy niezmiennej pozycji 1 lub 2 widzę spadki odwiedzin z wyszukiwarek (nie tylko) 20-40%.
A na moich serwisach spadek mam o około 50% (dotyczy mnie też mniejsze zainteresowanie frazą w miesiącach wiosenno-letnich). Wczoraj zanotowałem najgorszy wynik odwiedzin od wielu miesięcy, a dziś będzie jeszcze gorszy czyli o połowe mniej niż w najgorszym dniu od wielu miesięcy. Z tego co pamiętam 24 grudnia było podobnie. Na inne stronie zanotowałem mniejszą liczbę odwiedzin niż w czasie gdy była w filtrze:) Oczywiście pozycje bez zmian. To tylko pogoda.
Pewnie, że pogoda. Ja wczoraj pół dnia grillowałem z rodziną, dzisiaj to samo. Co prawda od czasu do czasu dopadłem kompa, ale to nie to co zawsze.
I ja podbiję, że to wina pogody.
Nawet na stronie o tematyce miłosnej (typowo wiosenny temat) spadła liczba odwiedzin, choć wieczorami ludzie nadrabiają nieobecności
Dominik23
4.04.09 - 22:17
CYTAT
Dziś jest sobota i pewnie wielu spędzi ją w ogrodach, ja tak bynajmniej zrobiłem.
a ja płotek malowałem cały dzień heheh
guitarman
4.04.09 - 22:35
Na bank pogoda ? Może jednak ludzie się logują i mają spersonalizowane wyniki. Taki spadek o 50 % jest dość dziwny i to akurat w momencie update, wprowadzenia możliwości oddawania głosu na stronę, pojawienia się nowych linków witryn oraz pojawienia się wyników na główną frazę z centrum firm lokalnych z możliwością wyboru lokalizacji (po pierwszych wynikach z top 3). Może jeszcze coś tam dali czego nie widać na pierwszy rzut oka ? U mnie te spadki są dość mocne i zaczęły się jak słoneczko jeszcze nie świeciło
rolerkoster
4.04.09 - 23:02
moje zdanie to nie pogoda, albo pogoda + "coś" sama pogoda nie mogła tak namieszać żeby około 50% w dół poszło.
ale jak to będzie tylko pogoda to stawiam każdemu piwo kto się wypowiedział w tym topicu

nade mną
guitarman
4.04.09 - 23:18
Z tego wynika że ponad połowa użytkowników się loguje i ma konta z których informacje zbierane były i gromadzone przez lata. Nie ma możliwości sprawdzenia wyników na dwóch milionach komputerów i niezależnych kontach. Seo zostawili w spokoju tylko obeszli nas dookoła zabierając ruch z unikalnych i nowych wizyt. Czyli twoja strona musi być ciekawa i wartościowa żeby na nią wrócić ewentualnie "dodać do ulubionych" czyli przycisnąć zieloną strzałkę. Już teraz w G nie muszą szukać "śmieci" i ich filtrować , one same pójdą w dół.
Wzrost roli centrum firm lokalnych oraz pojawienie się ich w wynikach po top 3 ma dać szansę legalnym firmom których dane są weryfikowane tak aby nie znikneły z wyników i mogły swobodnie dalej pozyskiwać klientów i funkcjonować.
mery_master
4.04.09 - 23:32
Zgadzam się z Wami, u mnie to samo... Spory spadek, a frazy się trzymają...
Modlimy się o deszcz

?
CYTAT(guitarman @ 5.04.09 - 00:18)

Z tego wynika że ponad połowa użytkowników się loguje i ma konta z których informacje zbierane były i gromadzone przez lata. Nie ma możliwości sprawdzenia wyników na dwóch milionach komputerów i niezależnych kontach. Seo zostawili w spokoju tylko obeszli nas dookoła zabierając ruch z unikalnych i nowych wizyt. Czyli twoja strona musi być ciekawa i wartościowa żeby na nią wrócić ewentualnie "dodać do ulubionych" czyli przycisnąć zieloną strzałkę. Już teraz w G nie muszą szukać "śmieci" i ich filtrować , one same pójdą w dół.
Wzrost roli centrum firm lokalnych oraz pojawienie się ich w wynikach po top 3 ma dać szansę legalnym firmom których dane są weryfikowane tak aby nie znikneły z wyników i mogły swobodnie dalej pozyskiwać klientów i funkcjonować.
dobrze by było. ludzie zaczeliby w końcu tworzyć strony dla użytkowników, a nie dla wyszukiwarek. dość śmieciastych stron bez wartościowej treści!
A sprawdził ktoś z Was google trends? Ja tak

i na większość fraz jest spadek(różny) wyszukiwań.
Moja teoria jest taka: pogoda - NAGLE zrobiło się bardzo ciepło i ludzie nadrabiają - do tego trochę świąteczne porządki i mamy takie wyniki. Nie ma co straszyć. Zakładam się o piwo że niedługo wróci do normy.
Edit:
Tu widać, że nie wszystkim spadło i czego ludzie szukają(jak spędzają teraz wolny czas):
http://www.google.com/trends?q=rowerowe&am...=mtd&sort=0http://www.google.com/trends?q=gry&cta...=mtd&sort=0w drugim przypadku nie ma praktycznie w ogóle weekendowego "piku".
Nie bede oryginaly i potwierdze dosc spory spadek.
Z GA wynika ze jest to spadek proprocjonalny za zachowaniem mniej wiecej tych samych proporcji miedzy wejsciami z wyszukiwarek a z palca.
Wynika wiec ze to np wina pogody, oby
Fajnie, że powstał ten temat, bo już sam zaczynałem się martwić. Strasznie to dziwnie wygląda - 30 marzec i nagle wszystko w dół. Oby to była przejściowa sytuacja
Wydaje mi się że jedynym wytłumaczeniem jest weekend i piękna pogoda , w poniedziałek wróci wszysko do normy
richti007
5.04.09 - 08:49
Na moich stronkach również spadki odwiedzin. Dzisiaj zapowiadają deszcze więc może ludzie przypomną sobie co to jest Google

. Tak poważnie to mam takie trendy każdego roku. Z reguły pierwszy miesiąc lepszej pogody jest najgorszy, potem sytuacja się stabilizuje i wraca do normy. Często w okresie letnim mam lepszy ruch niż w miesiącach zimowych. To już jednak zależy chyba od tematyki.
Richti

W okresie letnim mozna to tlumaczyc tym ze jest juz za goraco i ludzie sie chowaja w domach;P
Jesli chodzi o ustawianie wynikow to nie do konca jestem przekonany czy bedzie to mialo az takie znaczenie... biorac pod uwage to ze obecnie coraz wiecej ludzi wie jak korzystac z wyszukiwarki... wpisuje coraz bardziej sprecyzowane zapytania... sam na swoim przykladzie jak korzystam z wyszukiwarki... bardzo czesto szukam frazy ktora raz znalazlszy juz wiecej moge do niej nigdy nie powrocic... wiec nie bedzie mi sie chcialo ustawiac wynikow dla kazdego wyszukania!! Na jakies bardzo ogolne frazy moze i owszem... ktos se poustawia ale tak... znajac zycie opcja bedzie uzywana najbardziej przez pozycjonerow... ktorzy w nadziei ze beda wyzej beda sobie podklikiwac swoje strony do gory a konkurencje usuwac hehe
Pogoda pogodą. Tak jak screw kilka postów wyżej obstawiam na świąteczne przygotowania! Na swoich stronach zauważyłem drastyczne spadki odwiedzin dziwne tylko że aktywność na moich serwisach się nie zmieniła - tzn ludzie dodają swoją treść - newsy komentarze tak jak dotychczas - nie wiem jak to wytłumaczyć.
Do świąt będziemy notować drastyczne spadki ruchu i zarobków. Czekam do okresu poświątecznego - wówczas wszystko ruszy z kopyta z nową siłą. Tak samo było w grudniu, 24 grudnia miałem jakieś 1/10 normalnego ruchu haha, a po świętach ruch wzrósł 2 krotnie i tak do marca się utrzymywał - czyli do nowego okresy świątecznego.
potwierdzam 15% spadki ale dziś po 21 widze tyle online jak wczesniej...
Także zaobserwowałem pewne spadki odwiedzin, ale nie aż 15 %
U mnie też statystyki ześwirowały w weekend

Słoneczko zaświeciło i ludzie wybiegli na ulice. A do tego jeszcze święta zapasem więc może to wzmocniło spadki.
Ech, pozycjonerzy znowu dyskutują o pogodzie. ;-)
Panowie na Śląsku pogoda się zepsuła wiec będzie hossa
Jak wam burza popsuje internet, to żadnej hossy nie będzie.
A mówiąc poważnie - sprawdzałem w GA dla kilku serwisów wejścia bezpośrednie, z innych witryn i z wyszukiwarek. Wszędzie są spadki więc jest to wynik mniejszego zainteresowania internetem w tych dniach.
Zainteresowanie internetem mniejsze, to i w adsense więcej, o dziwo dają za kliki, czyżby wydawcy musieli bardziej się starać?
Taka pobieżna obserwacja z ostatnich dni.
promotravel
6.04.09 - 12:09
Przyczyn spadków może być wiele - pogoda, zbliżające się Święta. Spadki są też zależne od branży. W turystyce (mojej branży) jest systematyczny wzrost, aż do weekendu majowego pewie, budowlanka widzę też lekki, systematyczny wzrost. Ciuchy spadek.
Ciekawe jaki wpływ na oglądalność będzie miał kryzys, który ma nas dopaść?
Jaki kryzys?

Przeciez kryzys u nas juz od dawna jest....
To może zrobimy zrzutę na jakiegoś szamana, który sprowadzi deszcz, obniży temperaturę - dzięki czemu ruch na stronach powróci do normy?
IMHO spadki spowodowane sa czyms innym na wielu domenach ktore pracuja z dala od polski i wiosennej pogody mam spadki ogladalnosci
?? Czym w takim razie? Może zrobimy śledztwo

raz dwa podawać tematykę stron
Biznes - spadki 30%
Tematyka kobieca - spadki 20%
Technika mechanika - spadki 30%
mery_master
6.04.09 - 22:29
Komputery - spadki 20%
rolerkoster
6.04.09 - 23:04
w pierwszym moim poście pisałem że to nie tylko od pogody, tylko czekam jak spadanie deszcz i będą posty typu no troszkę się poprawiło ale nadal oglądalność w du** ...
Najgorszę jest to że dopiero wiosna a idzie do lata także ludzi do kompa nie ciągnie i długo jeszcze nie będzie
Zamiast wypisywać te pierdoły cieszmy się pogodą. Jest naprawdę pięknie
outofmatrix
7.04.09 - 09:50
Pogoda ma jakiś wpływ ale żeby aż taki?
Ja mam swoją teorię - wg mnie to rozbudowanie algorytmu geolokalizacji na wiele neutralnych fraz. Czy sie potwierdzi zobaczymy za kilka tygodni.
A pogoda faktycznie piękna
W sobotę to był dramat, na niektórych stronach spadek o 40% . Wczoraj (poniedziałek) powróciło do normy, ale jednak jeszcze na niektórych stronach jest 10-20% mniej odwiedzin niż dwa tyg. wcześniej :/ Dlatego lepiej się rozliczać z pozycji fraz, a nie z ilości odwiedzin (chyba, że w grudniu przed świętami:)
Ja za to w początkowych 2-3 dniach kwietnia miałem spadek 20-40%, ale już wszystko w normie, ludzi wciąż przybywa i jest dobrze. Być może to zależne od tematyki
co roku prawie o tej samej porze roku Luty-Kwiecien przynajmniej według moich statów odnotowuje spadek odwiedzin, osobiście uważam że to przez porządki na DC jeszcze trzy lata temu wzbudzało to we mnie emocje (był Big Daddy, Little Daddy) że coś się dzieje że wywala mnie z indeksu że pogoda, trzęsienie ziemi w Kalifornii, ale po miesiącu maksymalnie dwóch wszystko wracało do normy.
Przecież i tak jeżeli Google zmienia warunku dowiemy się o tym za jakiś czas teraz można czekać i mieć nadzieję że trwa nasz niepisany consens między nami Google ;-))))
U mnie spadek o ok 30-40%. Dużo, ale nie martwię się szczególnie tym, gdyż co roku (od 5 lat) jest tak samo. Spadki zaczynają się na przełomie marca/kwietnia. "Kryzys" przypada na czerwiec. W lipcu jest już wyraźna poprawa, a w połowie sierpnia wszystko wraca do normy. Najlepszym miesiące to październik i listopad.
marzec/kwiecień -> czerwiec - początek wiosny, ludzie uciekają na powietrze - spadek odwiedzin
lipiec - początek wakacji, więcej wolnego czasu, czyli nieco więcej osób przed komputerami.
połowa sierpnia - powroty z wakacji, ale jeszcze nie ma szkoły - zwiększenie liczby wejść
październik/listopad - pogoda beznadziejna, ani to lato ani zima. Maksymalna liczba odwiedzin.
wojtus00
11.04.09 - 11:42
Wszystko oczywiście zależy od tematyki danej strony... niektóre tematy są sezonowe
kolibenek
13.04.09 - 19:08
Dzięki Slumdog za dokładne rozpisanie spadków, Tak porównując z twoja wypowiedzią i po przemyśleniach zgadza się to.
Ja na jednej stronie mam zawsze wzrosty - taka tematyka. Wyjdą na powietrze ........ i lecą do komputera sprawdzić co to.
Wymyślcie jakiś patent pt: jak nie zostać pogryzionym przez komary, albo choroby przenoszone przez meszki
A może jakaś inna metodologia pomiaru przez analitics ruchu na stronie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.