Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Google i PF
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Pozycjonowanie i Optymalizacja > Google
kursor
Mam taką sytuację: klient nalegał bardzo abym zrobił wszystko by jego witryna była pierwsza przy mapce w serpach. Poszukałem, poczytałem, poczyniłem pewne działania, które uznałem za stosowne i czekałem do początku kolejnego miesiąca (wydaje mi się, że pozycje przy mapce są aktualizowane 1-go każdego miesiąca).

W tym samym czasie klient został zmolestowany przez Panoramę Firm, że jak zapłaci coś koło 6k pln, to znajdzie się na pierwszej pozycji przy mapce. Klient podpisał umowę, zapłacił i PF poinformowała go, że za 3 tygodnie pojawi się tam gdzie chciał (działo się to 8-go lutego). Czas leciał. Przyszedł marzec i bach! 1-go marca klient jest na pierwszej pozycji przy mapce, na frazę, którą chciał być.

Nie wiem co mam o tym myśleć... Czyżby google miało umowę z PF na pozycje przy mapce?
A może to moje działania okazały się skuteczne?
Xann
CYTAT(kursor)
Nie wiem co mam o tym myśleć... Czyżby google miało umowę z PF na pozycje przy mapce?
A może to moje działania okazały się skuteczne?

a może to za Twoje działania PF zgarnęła kase ?
to nie jest tak że 1 danego miesiąca jest uaktualnienie mapki i juz a może jest dwa razy w miesiącu ? a może potrzebowałeś więcej czasu ? na Twoje działania ?
sttorm
do mnie tez dzwonia z PF i informuja ze maja umowe z google a jak chce aby przeslali mi to na meila to cisza
Marcin Izdebski
Google korzysta z bazy PF ( ich oficjalne stanowisko ) i jeśli twoja Firma jest w pf i spełnia warunki wyświetlania w mapce to będzie wyświetlana jeśli niema Twojej firmy w pf możesz sam zgłosić punkt na mapie g, odpowiednio go opisać i czekać aż się pojawi w wynikach.
5il3nt
CYTAT(kursor @ 4.04.09 - 00:18) *
Mam taką sytuację: klient nalegał bardzo abym zrobił wszystko by jego witryna była pierwsza przy mapce w serpach. Poszukałem, poczytałem, poczyniłem pewne działania, które uznałem za stosowne i czekałem do początku kolejnego miesiąca.

Mozesz napisac konkretnie jakie dzialania poczyniles ? wink.gif
Ja dodalem strone do Google Maps ktora jest w top10 na interesujaca mnie fraze i jak narazie pojawia sie ona tam w drugiej dziesiatce.Od czasu dodania minelo 10 dni.Jak narazie nie zaobserwowalem w ciagu tych 10 dni zmian pozycji w GM.
Ciekawe czy samo dodanie strony do GM bez podpisywania umowy z PF wystarczy na pojawienie sie linka w top10 przy mapce....
outofmatrix
CYTAT(5il3nt @ 4.04.09 - 11:40) *
Ciekawe czy samo dodanie strony do GM bez podpisywania umowy z PF wystarczy na pojawienie sie linka w top10 przy mapce....

Wystarczy nawet na top1 wink.gif
Natomiast jeśli pf ma jakąś umowę z g. to musi to być świeża sprawa bo jeszcze kilka mies. temu rozmawiałem z człowiekiem z pf, który zapewniał, że pf nie ma żadnego wpływu na pozycje stron przy mapkach i że oni dają tylko swoje bazy danych a g. już je wykorzystuje po swojemu.
Dzisiaj zauważyłem też, że mapki pojawiają się też na frazy bez nazwy miast, więc tylko kwestia czasu kiedy przy każdym wyszukiwaniu wyskoczy najpierw mapka przed wynikami.
I scenariusz, że wkrótce będzie rywalizacja w wynikach tylko o top11-20 zaczyna się spełniać.

Beerbant
odpowiedni wpis wystarczy nawet na top1 na kilka fraz lokalnych i to bez żadnych kombinacji z PF
marlonk
google samo mowi, ze ma umowe z firma Eniro (tak?) czyli PF.. nie ukrywaja tego.
sttorm
marlonk -- gdzie ? daj link do takiej informacji
outofmatrix
Tak mają umowę na wykorzystywanie baz danych ale czy na pobieranie opłat za pozycję w wynikach też? Raczej wątpliwe.
Xann
PF oraz PKT mają umowę z G, faktycznie ich strony są "promowane" w top o tych dwóch wiem kto jeszcze ma tego juz nie wiem smile.gif
5il3nt
CYTAT(Beerbant @ 7.04.09 - 08:50) *
odpowiedni wpis wystarczy nawet na top1 na kilka fraz lokalnych i to bez żadnych kombinacji z PF

Czy pozycje w GM sa ruchome tak jak w Serpach czy pozycja jaka zajmie strona po dodaniu wpisu jest stała ?
I przy okazji drugie pytanie:
Jak można dodać zakładkę "strony internetowe" w szczegółach firmy ? Czy może pojawia się ona sama po jakimś czasie ?
Marcin Izdebski
Wyniki są ruchome.
Marcin Elo
CYTAT(Xann @ 7.04.09 - 14:25) *
PF oraz PKT mają umowę z G, faktycznie ich strony są "promowane" w top o tych dwóch wiem kto jeszcze ma tego juz nie wiem smile.gif

PKT nie ma 'umowy'. Po prostu jako strona z pozycją jest jakoś tam traktowana.
gniotek
jak dla mnie mapki stron to idealna sprawa. wreszcie google zaczęło coś robić ze stronami firmowymi.
to zaczyna odpowiadać całej polityce wyszukwiarki, rynek marketingu ewoluuje i ja się z tego cieszę wink.gif

jeżeli chodzi o umowę PF z google - może ktoś podesłać jakiś link do wiadomości, z której to wie? A może jakiś kolega mówił koledze?
chciałbym po prostu dotrzeć do źródła wink.gif
Xann
Pewnie umowa została u publikowana w gazecie wyborczej nr2/09

Od kogo G ma adresy do swoich mapek ? od PF i PKT
kursor
W stopce google maps jest napisane: "Informacje o firmach dostarcza pf.pl"
relons
Dziwne, że jeszcze nikt nie napisał o tym, że firmę na mapę google można dodać bezpłatnie i wcale nie trzeba korzystać z płatnych usług PF.

Nie jest tajemnicą, że google korzysta z bazy PF. Również, nie jest tajemnicą, że żeby dodać się na mapę wyników google wystarczy dodać swoją firmę poprzez "Centrum firm lokalnych" - https://www.google.com/local/add/login - bezpłatnie.
gibki
Doradca Ola stwierdziła, że pozycja na mapie zależy od pozycji strony. Jest to w którymś wątku na forum Google
kursor
CYTAT(gibki @ 12.04.09 - 22:24) *
Doradca Ola stwierdziła, że pozycja na mapie zależy od pozycji strony. Jest to w którymś wątku na forum Google

Ośmielę się stwierdzić, że to nie jest prawda.
marlonk
oczywiscie, ze pf ma umowe z G : ) jak juz pisalem G samo o tym mowi.. mowi nie pisze : )
Marcin Elo
Ma umowę, bo może mieć. Firmy prywatne mogą robić co chcą, musicie się pogodzić wink.gif
sanchez
CYTAT(kursor @ 13.04.09 - 01:34) *
CYTAT(gibki @ 12.04.09 - 22:24) *

Ośmielę się stwierdzić, że to nie jest prawda.

Mialem 3 takie strony i w momencie gdy wskakiwalem na pozycje 1,2 google dodalo firmy klientow wrescie do mapki okres dodania byl zalazny od mojej pozycji bo jak dodalem

Pomóż klientom znaleźć Twoją firmę na Mapach Google.   i mialem pozycje 9,10 to nic sie nie dzialo hehe a konkurencja wskoczyla w 14 dni a byla na pozycjach 1,2,3... 

czyli aby wskoczyc w google nalezy dodac do google.com/local/add/login  plus w miare wysoka pozycja no chyba ze te 3 firmy i ich stronki to bylo przypadkowo hehe smile.gif w co watpie!

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.