Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak z chłopem w sądzie
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Forum Ogólne > Pogaduszki
ksiadz
Ale Google jedzie z polskimi pozycjonerami jak z chłopem w sądzie :
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=ro...aq=0&oq=row
Rozumiem mapki przy zapytaniach : keywords + miasto ale przy topowych to już szczyt wszystkiego.
Najpierw część klientów rezygnuje z adwords bo drogo, a teraz z seo bo jakieś mapy co wyglądają jak pół dupy zza krzaka.
Robimy złotą robotę ustawiając wyniki a oni robią z nami co chcą.
Szkoda że w 40 mln kraju gdzie tyle tęgich głów nie powstała szukajka sięgająca do stóp G.

Przykre to wszystko, cza zmieniać pomału fach.
Xann
że tak powiem Google jest u siebie
k3rn3l
No faktycznie pojechali z tymi mapami, ale będzie coraz ciężej..
luq
wg mnie mapy minimalnie obniżają klikalność "normalnych" wyników, nie ma co Panikować. Szczególnie przy ogólnym haśle (bez nazwy miasta), gdzie użytkownikom wcale nie musi chodzić o rowery w danej lokalizacji tylko np. o jakąś wiedzę merytoryczną.
SirZooro
Mapki pojawiały się w wynikach już od jakiegoś czasu, więc to nie nowość. To co natomiast zwróciło moją uwagę w tym konkretnym przypadku to że wszystkie wyniki na mapce są z Krakowa i najbliższej okolicy, a pod mapką jest link "Więcej wyników w pobliżu adresu Kraków". Dodam że nie jestem zalogowany w Google.

Czy u Was też wyświetlają się wyniki dla miejscowości z której jesteście (dodam jeszcze że w zapytaniu nie na nazwy miasta)?
GrandPL
zgadza sie, ja mam rowery we wroclawiu
relons
A ja dla przykładu żadnej mapy nie mam w wynikach (nie mieszkam w dużym mieście).
goszczu
Ja mam dla swojego miasta. A te sklepy na podstawie czego sa dobierane na tej mapce?
leonet
Według mnie nie ma co się dziwić. Ostatnio dzwoniła do mnie Pani z google i rozmawialiśmy o personalizacji wyników a raczej reklam wyświetlanych np. tylko w województwie dolnośląskim albo w odległości 100 km od firmy. Po rozmowie postanowiłem spróbować i już mam 2 klientów na projektowanie stron. Całkiem nieźle to działa więc zapewno to samo jest z mapkami.
luq
CYTAT(SirZorro)
Dodam że nie jestem zalogowany w Google. Czy u Was też wyświetlają się wyniki dla miejscowości z której jesteście

Jasne że tak, przecież nie trzeba być zalogowanym żeby było wiadomo "skąd klikasz", można to poznać po IP.

CYTAT(leonet)
Ostatnio dzwoniła do mnie Pani z google i rozmawialiśmy o personalizacji wyników a raczej reklam wyświetlanych np. tylko w województwie dolnośląskim albo w odległości 100 km od firmy. Po rozmowie postanowiłem spróbować i już mam 2 klientów na projektowanie stron. Całkiem nieźle to działa więc zapewno to samo jest z mapkami.

Z całą pewnością nie była to pani z Google tylko z jakiejś firmy, która sprzedaje linki sponsorowane. To częsta praktyka że przedstawiciele takich firm dzwoniąc podają się za pracowników Google, co nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
pandha
dlaczego ja nie mam zadnych mapek. normalne wyniki jak zawsze z google.pl, niezalogowany. jak sprawdzam np bikes w google.com tez nie mam zadnych mapek.
luman
teraz pf wlasnie tak naciąga klientów
mówiąc, że mają umowe z google na wyokie wyniki biggrin.gif

niedawno pogadałem sobie z jakąs osóbką kobitką z pf zeby zobaczyc co ona bedzie pierz...c

a najsmieszniejsze jest to ze etraz wszystkie darmowe wpisy, wysylaja zapytania zeby podac slowa kluczowe, skubancom nawet si enei chce tego robic i zwalaja na nieswiadomych klientow biggrin.gif
gizmoo3
trzeba sie nauczyc pozycjonować w mapach zamiast stękać biggrin.gif
daje rade smile.gif
nahpl
CYTAT(ksiadz @ 27.03.09 - 08:53) *
Szkoda że w 40 mln kraju gdzie tyle tęgich głów nie powstała szukajka sięgająca do stóp G.

Wyszukiwarka jest dla jej użytkowników, nie pozycjonerów smile.gif Chcesz stworzenie wyszukiwarki o przejrzystych regułach dla pozycjonerów?
sz3lo
CYTAT(nahpl @ 27.03.09 - 17:21) *
Wyszukiwarka jest dla jej użytkowników, nie pozycjonerów smile.gif Chcesz stworzenie wyszukiwarki o przejrzystych regułach dla pozycjonerów?

Ja bym zrobił taki patent. Wyniki na topowe hasła są ustalane przy pomocy licytacji. Kto płaci najwięcej ten jest pierwszy. Krótko i na temat. biggrin.gif
Jeżeli ktoś jest na tyle bogaty by być przed konkurencją to stać go też na dobrą stronę, oferuje dobre produkty/usługi. Internauta o tym wie i ma świadomość że na pierwszym miejscu znajdzie najbardziej wartościową stronę. wink.gif
W ten sposób tworzymy popularną i świetnie zarabiającą wyszukiwarkę o przejrzystych regułach. smile.gif
gizmoo3
szkoda ze zapomniałes ze wyniki wyszukiwania powinny byc dla ludzi...
widziałbyś same korporacje na czołowych miejscach. naprawde masz na to ochote?
gniotek
a na co korporacjom czołowe wyniki i żeby jeszcze musieli za to płacić?
mało mają durnych klientów i jeszcze więcej by chcieli? co jak co, ale poważni klienci to przez google nie szukają.

sprecyzuj o jakie korporacje Ci chodzi wink.gif
slawek22
Ogólnie nie wiem o co pretensje. Wyniki mają być dla użytkowników, jak ktoś chce stworzyć wyszukiwarkę dla pozycjonerów to... nie wolno mu?

CYTAT
Ja bym zrobił taki patent. Wyniki na topowe hasła są ustalane przy pomocy licytacji. Kto płaci najwięcej ten jest pierwszy. Jeżeli ktoś jest na tyle bogaty by być przed konkurencją to stać go też na dobrą stronę

To zrób. Na pierwszych miejscach na JAKIKOLWIEK popularny keyword będziesz miał kasyna, pożyczki i viagrę. Bo każdą stronę non-profit np. o historii kolei przebiłby każdy idiota sprzedający zapałki.

CYTAT
a na co korporacjom czołowe wyniki

Nie wiem, microsoft się reklamuje w adsense, IBM, hyundai, AMD... widać tam pracują idioci bo na co im linki w czołowych miejscach wink.gif

CYTAT
co jak co, ale poważni klienci to przez google nie szukają.

Wobec tego zaryzykuję stwierdzenie, że 90% użytkowników tego forum to klienci niepoważni smile.gif
gniotek
kwestia postawienia odpowiedniego regulaminu - tematyka strony do tematyki wyszukiwania i problem znika - ręczna moderacja.

CYTAT
Nie wiem, microsoft się reklamuje w adsense, IBM, hyundai, AMD... widać tam pracują idioci bo na co im linki w czołowych miejscach wink.gif

czuje się pokonany wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.