Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zarządzanie czasem
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Forum Ogólne > Pogaduszki
lj2m
Zastanawiam się jak efektywnie wykorzystywać swój czas i wy na pewno też. Wpadłem na pomysł że gdybym miał program który wskazywałby mi ile czasu spędziłem przeglądając dany serwis, a ile na przykład korzystając z pajączka to mógłbym sobie bardziej uświadomić jak lepiej zagospodarować swój czas i co ograniczyć. Czy ktoś z was spotkał się z programem który przedstawi nam ile czasu spędziliśmy przy komputerze na danych czynnościach?
gostek_
Zamiast tracic czas na sprawdzenie programowo ile czasu spedzasz przed komputerem, wylacz go na chwile i wyjdz na dwor wink.gif
lj2m
Znalazłem ciekawy program statlook. Przy okazji możecie kontrolować całą sieć którą stworzycie.
zgred
3ka dzieci skutecznie reguluje życie dzienne, wieczorne, nocne ... oraz pożycie biggrin.gif
elpav
Etat + DG.
nahpl
Gdybyś miał coś takiego, ograniczałbyś się do uruchamiania pajączka w tle i dalszym przeglądaniu stron, stare jak świat:) Zamiast tego zajmij się czymś pożytecznym, płodzeniem dzieci albo dodatkową pracą.
Dose
a może zamiast myśleć czasowo, zacznij planować zadaniowo? Zamiast założenia, że siedzę 2 godziny nad pajączkiem (i sprawdzam czas co 5 minut), dopiero potem sprawdzam poczte i przegladam PiO smile.gif, przyjmij inaczej: najpierw ROBIĘ tą stronę, jak ją wrzucę na serwer i odpalę z przegladarki, to wtedy ide na kawe i przegladam siec.

Moim zdaniem tak jest lepiej.

pzdr
MrBullet
Testowałem wiele różnych sposobów zarządzania czasu i kartka + długopis jest najlepszym systemem. Dzielę kartkę na 4 części:

1. Do zrobienia na zaraz - ważne
2. Do zrobienia na zaraz - mało ważne
3. Do zrobienia na później - ważne
4. Do zrobienia na później - mało ważne

Teraz ważne jest żeby wykonać najpierw rzeczy ważne nawet jak są one potrzebne na później czyli punkt 1 i 3 a dopiero potem 2 i 4. Jeśli się wykona całą listę zadań jakie rozpisaliśmy na dany dzień to jest czas na cokolwiek. Jeśli nie to przekładamy zaległości na następny dzień bo prawdopodobnie zostaną rzeczy mało ważne więc spokojnie drugi dzień wystarczy.

Jeśli zadań do zrobienia ma się dużo to należy je porcjować na jeden dzień gdyż większy termin robi bałagan. Lepiej kontrolować listę codziennie i małymi krokami dążyć do celu niż się miotać i robić wszystko na raz bez ładu i składu.

Co do czasu w jakim zadanie dane wykonujemy to najlepiej założyć że dane zadanie zajmie nam 1,5x standard. W ten sposób jest duże prawdopodobieństwo że tego czasu nie przekroczymy a jeśli coś zostanie to robimy następne zadanie.

Jak dla mnie to najlepszy sposób. W pierwszy dzień jak go stosowałem to się nie potrafiłem skupić na danej rzeczy ale z czasem zacząłem robić wszystko szybciej i systematyczniej. Teraz jest tak że to co robię w 4h kiedyś zajmowało mi 8h albo nawet 2 dni.
goszczu
Najgorzej jest z motywacjąwink.gif Dobre rozplanowanie dużo daje, ale co zrobić jak nie ma się zapału ;d Poza tym łatwiej wykonać dane zadania, które nie są związane z komputerem - w moim przypadku. W skrócie komputer to zło wink.gif
tomek_25
CYTAT
Poza tym łatwiej wykonać dane zadania, które nie są związane z komputerem - w moim przypadku. W skrócie komputer to zło wink.gif

Myślałem że tylko ja borykam się z tym problemem smile.gif
LuckySpamer
komp = $
dobre gospodarowanie czasem = wiecej $
Kobol
Fajny pomysł z tą kartką. ja zawsze mam problem, że zaczynam wiele rzeczy na raz i nie kończę bo zaczynam coś nowego... Masakra.
Tylko muszę sobie zrobić wersję internetową tej kartki bo pracuję w wielu miejscach a nie będę tej biednej kartki tak nosił bo zgubię ;-)
Może dzisiaj sobie jakąś stronkę napiszę w ajax'ie do tego i będę testował.
joketown
Jeśli ktoś chce też poczytać w tym temacie, to polecam książkę:
- http://helion.pl/ksiazki/zaczas.htm

Miałem podać dwie, ale niestety drugą komuś pożyczyłem, a nie pamiętam jej dokładnego tytułu i w necie nie mogę znaleźć, a szkoda bo b. dobra.
SirZooro
Jeżeli chodzi o motywację do pracy to polecam książkę Zjedz tę żabę Brian'a Tracy'ego (ja osobiście mam ją w wersji audio, fajnie się słucha). Poza tym zacząłem się przyglądać też metodyce GTD (Getting Things Done) - wygląda zachęcająco.
nrm
Dzisiaj jest 20% taniej ta GTD Allena (posiadam ale jeszcze całej nie przetrawiłem) - http://onepress.pl/promocje/
Michał Kaczmarek
CYTAT(MrBullet @ 27.03.09 - 09:14) *
Testowałem wiele różnych sposobów zarządzania czasu i kartka + długopis jest najlepszym systemem. Dzielę kartkę na 4 części:

1. Do zrobienia na zaraz - ważne
2. Do zrobienia na zaraz - mało ważne
3. Do zrobienia na później - ważne
4. Do zrobienia na później - mało ważne

Teraz ważne jest żeby wykonać najpierw rzeczy ważne nawet jak są one potrzebne na później czyli punkt 1 i 3 a dopiero potem 2 i 4. Jeśli się wykona całą listę zadań jakie rozpisaliśmy na dany dzień to jest czas na cokolwiek. Jeśli nie to przekładamy zaległości na następny dzień bo prawdopodobnie zostaną rzeczy mało ważne więc spokojnie drugi dzień wystarczy.

Jeśli zadań do zrobienia ma się dużo to należy je porcjować na jeden dzień gdyż większy termin robi bałagan. Lepiej kontrolować listę codziennie i małymi krokami dążyć do celu niż się miotać i robić wszystko na raz bez ładu i składu.

Co do czasu w jakim zadanie dane wykonujemy to najlepiej założyć że dane zadanie zajmie nam 1,5x standard. W ten sposób jest duże prawdopodobieństwo że tego czasu nie przekroczymy a jeśli coś zostanie to robimy następne zadanie.

Jak dla mnie to najlepszy sposób. W pierwszy dzień jak go stosowałem to się nie potrafiłem skupić na danej rzeczy ale z czasem zacząłem robić wszystko szybciej i systematyczniej. Teraz jest tak że to co robię w 4h kiedyś zajmowało mi 8h albo nawet 2 dni.

Zgadzam się!
Jestem osobą o charakterze "artystycznym" więc miałem straszne problemy z organizacją czasu. Po wielu kombinacjach doszedłem do wniosku że kartka + długopis = lista zadań na dany dzień to najlepsze rozwiązanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.