Jak google postrzega strony rozmieszczone na różnych adresach ip ale w ramach jednej serwerowni tzn obecnie mam 9 usług active i każda z nich ma w innej klasie adres ip np.
- - 85.128.172.*
- - 77.55.99.*
- - 77.55.74.*
- - 85.128.243.*
- - 85.128.171.*
- - ....
Czy warto inwestować w usługi z adresem ip w różnych firmach? Zależy mi na rozbiciu stron: np 1-3 domen -> 1 ip czyli razem około 20 ip. Ważne dla mnie że w nazwa.pl mam możliwość łączenia się z bazą sql z różnych adresów ip w ramach ich serwerowni... Mam możliwość zakupu kolejnych usług w celu uzyskania IP..
Jakie są Wasze opinie?
a może od razu lepiej na kilku kontynentach ? np. w chinach, zimbabwe, sydney, warszawie i może dowiedz się czy jeszcze gdzieś na arktyce jakaś serwerownia stoi
Czy wy nie za bardzo paranoizujecie z tymi ip ?
z mojego doświadczenia wynika że linkowanie ze stron na tym samym ip jest dobre ale nie jest idealny a poza tym czy warto utrzymywać ponad 100 domen na 1 ip? nie..
zaplecze:
różnorodność ip==bezpieczeństwo
różnorodność domen==większa moc
wybór SWL:
dużo ip==dużo domen
dużo domen==duża moc
różnorodność ip ok ale czy ma znaczenie lokalizacja nawet różnych klas w ramach jednej serwerowni?
do tej pory nie zauważyłem żadnego związku pomiędzy ip a mocą*
*nie wliczam geolokalizacji
Maximus Marius
4.03.09 - 18:40
jakoś dawno nie widziałem wiarygodnego testu że różnorodne IP ma znaczenie
Ktoś może robił takie testy ?
Testu nie robiłem ale robiłem wiele innych rzeczy. Jutro uruchomię odpowiedni teścik
Już pomijam fakt że wiele trudnych fraz można zrobić linkowaniem wewnętrznym
dokladnie - IP ma bardzo znikome znaczenie (jesli w ogole jakies ma)
tak jak napisal trotyl - kwestia bezpieczenstwa zaplecza
w obrebie 1 IP mozna z powodzeniem kosmiczne frazy robic
spytam jeszcze czy jest "ograniczenie" do ilości wychodzących linków np. z bloga do 1 domeny? np. w treści 2-3 linków ze wskazaniem na 2-3 różne podstrony w ramach tej samej domeny...?
CYTAT(Maximus Marius @ 4.03.09 - 19:40)

jakoś dawno nie widziałem wiarygodnego testu że różnorodne IP ma znaczenie
Ktoś może robił takie testy ?
robiłem, nie zauwazyłem róznic w mocy. Odrębną kwestią oczywiscie pozostaje bezpieczeństwo
nie ma ograniczen, pamietej tylko, ze z kazdym kolejnym linkiem spada spada jego moc
a co w kwesti duplicate content?? można znaleźć w internecie na wielu znanych portalach publikacje o dokładnie takiej samej treść (np. informacje prasowe różnych firm) i każda z tych stron jest indeksowana przez google..
Maximus Marius
4.03.09 - 18:59
znaleźć można ale czy te strony są długo w indeksie ?
trzeba by zapisać np. 10 stron wyników dotyczacych np. jakieś strony kopii dokumentacji php.net i zobaczyć jak bedzie za miesiac/dwa/trzy
W przypadku DC liczy się moc domeny*, jeżeli jest spora to strona wychodzi na pozycje jeżeli nie to trzeba zadbać o unikalną treść zawierającą pozycjonowane frazy.
*linkowanie wewnętrzne, zewnętrzne danej podstrony i moc przekazywana przez te linki
IP ma bardzo duże znaczenie
Kiedyś wraz z NOONE przeprowadziliśmy testy w tym kierunku wyniki okazały się druzgoczące na korzyść różnorodnych IP , strona linkowana z jednego IP widniała w czeluściach wyszukiwarki podczas gdy linkowana z rożnych IP pięła się do góry
Ja aktualnie prowadzę pewien test którego dodatkowym ubocznym wynikiem jest test na ip i domeny bardzo ładnie wychodzą.
w ostatnim tygodniu przenioslem 160domen z 1 na 38IPkow, za jakis czas napisze jesli cos sie ruszy w pozycjach
Xann, zastanawia mnie ten wasz test na różnorodność ip, czy mógłbyś napisać coś więcej o tym?
test był bardzo prosty
10 linków z 10 serwisów na tym samym IP czyli na subdomenie kontra 10 linków z 10 serwisów na różnych IP , pozycjonowanie strony były normalnie podobne , hasło typu "drewniaki" niszowe
Domena z 10 róznych IP była w top10 druga latała kolo 30-40
Raczej taki test każdy sobie może powtórzyć
Michał Kaczmarek
30.03.09 - 09:46
O ile mi wiadomo, to im więcej różnorodności w IP (blok c, blok d) tym lepiej?
CYTAT(Xann @ 30.03.09 - 08:20)

test był bardzo prosty
10 linków z 10 serwisów na tym samym IP czyli na subdomenie kontra 10 linków z 10 serwisów na różnych IP
Problem nie w jednym IP. ale w tym, że linki były na subdomenach jednej domeny...
również mam wrażenie, że aż takiej różnicy w IP nie ma, tym bardziej że moje testy pokazywały z lekka coś innego...
jeżeli faktycznie były subdomeny(10) na jednym IP kontra 10 domen na różnych IP, to nieco inna sprawa;)
CYTAT(nutado)
Problem nie w jednym IP. ale w tym, że linki były na subdomenach jednej domeny...
Dlaczego ?
Xann

dobrze wiesz, że link z subdomeny dla domeny głównej nie daje takiej mocy,
jak link z innej domeny. wiesz dobrze o czym mówimy
zakręcony
30.03.09 - 19:36
ale Xann nie napisał, że z subdomen na domenie A linkował do tej domeny A
napisał, że:
z 10 subdomen (1 IP) linkował stronę A
z 10 domen na róznych IP linkował B
bogdansenator
30.03.09 - 19:52
CYTAT(zakręcony @ 30.03.09 - 11:36)

ale Xann
napisał, że:
z 10 subdomen (1 IP) linkował stronę A
z 10 domen na róznych IP linkował B

I o czym to świadczy?
Test Xanna niemiarodajny

, ale wiadomo, że "postrzeganie" przez google linków jakby były z niezależnych serwisów daje dużo lepsze rezultaty niż linki z naszych serwisów (do samych siebie). Dlatego łączyć zaplecza w grupy po kilka serwisów, które rozmieszczamy na różnych adresach IP i domenach, które nie będą powiązane pomiędzy sobą informacjami we WHOIS.
zakręcony
30.03.09 - 19:57
CYTAT(bogdansenator @ 30.03.09 - 20:52)

I o czym to świadczy?
o tym, że nie napisał o linkowaniu z subdomeny A na domenę A
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.