Ja widze, że wszędzie masz "id="
jak masz wylaczone cookies, to bedziesz mial zawsze sesje. A poza tym sesje powinny znikac dla robotow, a nie dla uzytkownikow.
Tylko to nie na tym forum co mam w podpisie
Jeżeli dobrze rozumiem
i jak jestem na forum jako gosc to jest dobrze, ale jak sie zaloguje to sa juz sesje itp :/
chodzi Ci o tzw, roboty logujące się do forów dyskusyjnych?
Które dopiero po zalogowaniu indeksuja strony? :mrgreen:
hmm u mnie tez to nie dziala. mam mod_rewrite zaladowany. funkcje
replace_for_mod_rewrite wystarczy wyrzucic poza zagniezdzony if (w ten sposob jest niewidoczna z page_tail) i forum sie wyswietla, linki sa w formacie .html, ale po kliknieciu nigdzie nie prowadza (404).
QUOTE(rattkin)
ale po kliknieciu nigdzie nie prowadza (404).
to juz jest wina tego co jest napisane w .htaccess.
Jak przenosilem forum na inny serwer, to tez musialem cos tam zmienic, bo sie nie wyswietlalo. Poprobuj zmienic sciezki w .htaccess.
probowalem, ale wg. mnie jest dobrze - .htaccess mam w roocie forum i sciezki takze odnosza sie do tego roota. i dalej kicha. musze zapytac kogos na able2know.
sprobuj cos takiego:
CODE
RewriteEngine On
RewriteRule ^forums.* index.php
RewriteRule ^forum([0-9]*).* viewforum.php?f=$1&mark=topic
RewriteRule ^viewforum([0-9]*)-([0-9]*)-([0-9]*).* viewforum.php?f=$1&topicdays=$2&start=$3
RewriteRule ^forum([0-9]*).* viewforum.php?f=$1
RewriteRule ^ptopic([0-9]*).* viewtopic.php?t=$1&view=previous
RewriteRule ^ntopic([0-9]*).* viewtopic.php?t=$1&view=next
RewriteRule ^ftopic([0-9]*)-([0-9]*)-([a-zA-Z]*)-([0-9]*).* viewtopic.php?t=$1&postdays=$2&postorder=$3&start=$4
RewriteRule ^ftopic([0-9]*)-([0-9]*).* viewtopic.php?t=$1&start=$2
RewriteRule ^ftopic([0-9]*).* viewtopic.php?t=$1
RewriteRule ^ftopic([0-9]*).html viewtopic.php?t=$1&start=$2&postdays=$3&postorder=$4&highlight=$5
RewriteRule ^sutra([0-9]*).* viewtopic.php?p=$1
a jezeli nie dziala, to sprobuj dodac:
CODE
Options +FollowSymlinks
pod RewriteEngine On, niektore ustawienia serwera wymagaja tej linijki
u mnie dopiero kombinacja
RewriteEngine On
Options +FollowSymlinks All
RewriteBase
podziałała
static url by webmedic
(ladnie parsuje htmle - link sklada sie z nazwy topicu)
http://www.webmedic.net/released-phpbb-sta...100-vt2577.html [kod w pierwszym poscie]
phpbb bots mod
(statystyki odwiedzin, mozliwosc dodawania nowych botow, przez useragenty i ip, sessionkiller dla botow)
http://www.phpbb.com/phpBB/viewtopic.php?t=200361
te dwa mody polaczone razem wypalily bez kopniecia za pierwszym podejsciem (dzialaja zarowno na phpbb > 2.0.6 jak i na integramod)
jesli ktos ma chec, to niech to przetestuje i powie mi co jeszcze mozna ulepszyc z mod_rewrite.
Siema
Te modyfikacje z pierwszej strony działają + trzeba jak to ktoś zauważył dodać funkcje replace_for_mod_rewrite do page_tail.
Jak to zrobicie to trzeba w konfiguracji forum właczyć kompresje Gzip!
Podejrzewam, że dlatego niektórym to nie działało bo nie mieli tej opcji włączonej.
Pozdrawiam.
QUOTE(West)
Jak to zrobicie to trzeba w konfiguracji forum właczyć kompresje Gzip!
Nie koniecznie, u mnie dziala z gzip i bez gzip, a mam wlaczony tylko dlatego, zeby transfer byl mniejszy
Moze masz racje - nie wiem.
Wiem tyle, ze bez tej opcji nie zamienial mi linkow.
Po wlaczeniu tej opcji dziala tak jak powinno.
Jak komus nie dziala to moze sprobowac - nie zaszkodzi.

nie wkleiles dokladnie kodu
funkcje wywoluje sie zarowno przy kompresji gzip jak i bez.
(w warunku sprawdzajacym, trzeba dodac wywolanie i do sekcji if i do sekcji else).
Mozliwe, że masz racje a ja tylko narobilem zamieszania
Wydawało mi się, że wkleiłem to dokładnie tak jak było opisane.
Ciężko mi teraz to sprawdzić ponieważ nie używam tej modyfikacji aktualnie.
Przy najbliższej okazji jak będe się bawić zobacze czy mi pójdzie bez gzip.
Pozdrawiam
U mnei to jak bym nie sforumolwal pliku .htaccess to wyrzuca:
CODE
Internal Server Error
The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request...
500 - Internal Server Error
Kurde czego to wina..
Forum jest pod normalna domena t. www.jakasdomena.pl
Sciezka to home/blitz/www/irek/forum
Czy to mz jakeis znaczenie?
Sprawdzlem w phpinfo i jest taka tabela
CODE
mod_php4, mod_setenvif, mod_so, mod_usertrack, mod_headers, mod_expires, mod_cern_meta, mod_proxy, mod_digest, mod_auth_db, mod_auth_anon, mod_auth, mod_access, mod_rewrite, mod_alias, mod_userdir, mod_speling, mod_actions, mod_imap, mod_asis, mod_cgi, mod_dir, mod_autoindex, mod_include, mod_info, mod_status, mod_negotiation, mod_mime, mod_mime_magic, mod_log_config, mod_env, mod_vhost_alias, mod_mmap_static, http_core
czyli laduje modul mod_rewrite
Moze tez ma znaczenie to ze jest FreeBSD 4.10-RELEASE-p2 FreeBSD 4.10-RELEASE-p2 #2: Tue i386
Mial ktos podobne problemy?
Pozdrawiam
To i ja się dopisze z problemem. Po zmodyfikowaniu pliku includes/page_tail.php mam piękną biel na ekranie. Inna sprawa że o php nie mam pojęcia tak że sam napewno nic nie wymyśle. Forum siedzi w poddomenie.
Blitz
Upewniej sie, ze .htaccess tworzysz w prostym edytorze typu notepad i ze przesylasz go na serwer w trybie tekstowym.
Umiesc go w /home/blitz/www/irek/forum/
albo
/home/blitz/www/irek/
i powinno dzialac.
CAN
Troche wiecej informacji by sie przydalo.
Tak, umiescilem w tym katalogu i tym
NAwet jajk wpisywalem tesc do tego pliku z innego Twojego postu o zmianach (przkeirowania z pliku test.html na twoj serwis) wuywala ten sam blad.
Napisalem do admina co jest..
Plik towrzylem za pomoca phpeditor bez jaksi doatkowych spacji czy znakow /n/r
QUOTE(Blitz)
Napisalem do admina co jest..
TO chyba jest najlepsze rozwiazanie.
Upewnij sie, ze przesylasz plik w trybie tekstowym a nie binarnym.
QUOTE(michal)
CAN
Troche wiecej informacji by sie przydalo.

Myślałem że to jakiś typowy błąd. Forum w wersji 2.0.10 siedzi w przekierowanej poddomenie, wystarczy dodać wpis do pliku page_tail.php
CODE
$contents = ob_get_contents();
ob_end_clean();
echo replace_for_mod_rewrite($contents);
global $dbg_starttime;
i mam biały ekran, zero grafiki dosłownie nic nie ma tam gdzie powinno pojawić się forum (tylko okno IE widać). Wcześniej pojawiały się błędy skryptu ale była to wina pogubienia nawiasów, zresztą z tym dałem sobie radę. Jedynie ten biały ekran w przeglądarce mnie zastanawia. Katalog forum siedzi w public_html/forum/ na serwerze. To chyba tyle co wiem na ten temat :roll:
CAN
A moglbys tutaj wkleic caly swoj plik page_tail.php ?
Porownam go ze swoim i zobaczymy.
Tak wygląda plik oryginalny przed wpisaniem zmian.
CODE
"x1fx8bx08x00x00x00x00x00";
echo $gzip_contents;
echo pack('V', $gzip_crc);
echo pack('V', $gzip_size);
}
exit;
?><?php
/***************************************************************************
* page_tail.php
* -------------------
* begin : Saturday, Feb 13, 2001
* copyright : (C) 2001 The phpBB Group
* email : support@phpbb.com
*
* $Id: page_tail.php,v 1.27.2.2 2002/11/26 11:42:12 psotfx Exp $
*
*
***************************************************************************/
*
* This program is free software; you can redistribute it and/or modify
* it under the terms of the GNU General Public License as published by
* the Free Software Foundation; either version 2 of the License, or
* (at your option) any later version.
*
if ( !defined('IN_PHPBB') )
{
die('Hacking attempt');
}
//
// Show the overall footer.
//
$admin_link = ( $userdata['user_level'] == ADMIN ) ? '<a href="admin/index.' . $phpEx . '?sid=' . $userdata['session_id'] . '">' . $lang['Admin_panel'] . '</a><br /><br />' : '';
$template->set_filenames(array(
'overall_footer' => ( empty($gen_simple_header) ) ? 'overall_footer.tpl' : 'simple_footer.tpl')
);
$template->assign_vars(array(
'PHPBB_VERSION' => '2' . $board_config['version'],
'TRANSLATION_INFO' => ( isset($lang['TRANSLATION_INFO']) ) ? $lang['TRANSLATION_INFO'] : '',
'ADMIN_LINK' => $admin_link)
);
$template->pparse('overall_footer');
//
// Close our DB connection.
//
$db->sql_close();
//
// Compress buffered output if required and send to browser
//
if ( $do_gzip_compress )
{
//
// Borrowed from php.net!
//
$gzip_contents = ob_get_contents();
ob_end_clean();
$gzip_size = strlen($gzip_contents);
$gzip_crc = crc32($gzip_contents);
$gzip_contents = gzcompress($gzip_contents, 9);
$gzip_contents = substr($gzip_contents, 0, strlen($gzip_contents) - 4);
echo
Ołki dołki
To sprobuj ten:
CODE
<?php
* page_tail.php
* -------------------
* begin : Saturday, Feb 13, 2001
* copyright : (C) 2001 The phpBB Group
* email : support@phpbb.com
*
* $Id: page_tail.php,v 1.27.2.2 2002/11/26 11:42:12 psotfx Exp $
*
*
*
* This program is free software; you can redistribute it and/or modify
* it under the terms of the GNU General Public License as published by
* the Free Software Foundation; either version 2 of the License, or
* (at your option) any later version.
*
if ( !defined('IN_PHPBB') )
{
die('Hacking attempt');
}
//
// Show the overall footer.
//
$admin_link = ( $userdata['user_level'] == ADMIN ) ? '<a href="admin/index.' . $phpEx . '?sid=' . $userdata['session_id'] . '">' . $lang['Admin_panel'] . '</a><br /><br />' : '';
$template->set_filenames(array(
'overall_footer' => ( empty($gen_simple_header) ) ? 'overall_footer.tpl' : 'simple_footer.tpl')
);
$template->assign_vars(array(
'PHPBB_VERSION' => '2' . $board_config['version'],
'TRANSLATION_INFO' => ( isset($lang['TRANSLATION_INFO']) ) ? $lang['TRANSLATION_INFO'] : '',
'ADMIN_LINK' => $admin_link)
);
$template->pparse('overall_footer');
//
// Close our DB connection.
//
$db->sql_close();
//mod
$contents = ob_get_contents();
ob_end_clean();
global $dbg_starttime;
// mod end
//
// Compress buffered output if required and send to browser
//
if ( $do_gzip_compress )
{
//
// Borrowed from php.net!
//
$gzip_contents = ob_get_contents();
ob_end_clean();
//mod
global $dbg_starttime;
// end mod
$gzip_size = strlen($gzip_contents);
$gzip_crc = crc32($gzip_contents);
$gzip_contents = gzcompress($gzip_contents, 9);
$gzip_contents = substr($gzip_contents, 0, strlen($gzip_contents) - 4);
echo "x1fx8bx08x00x00x00x00x00";
echo $gzip_contents;
echo pack('V', $gzip_crc);
echo pack('V', $gzip_size);
}
exit;
?>
Jak bedziesz kopiowal i wkleja ten kod, to upewnij sie, zeby nie zrobily Ci sie zadne dodatkowe przerwy.
Niestety biel , zima chyba idzie albo co :roll:, a tak poważnie to czy nie ma związku to, że forum instalowałem przez fantastico w c-panelu? Wystarczy zrobić zmiany w pliku page_tail.php i mam biało na ekranie, reszta plików edytowanych nie robi takich numerów.
Nie wiem, nigdy instalowalem niczego za pomoca fantastico ani zadnych innych automatycznych instalatorow. Jakos im nie ufam.
Sprobuj sobie sciagnac forum z phpbb i wrzucic na serwer przez ftp.
Dzięki za pomoc, faktycznie trzeba bedzie inną metodą to zainstalować może bedzie oki.
Admin zalatwil sprwe.
Proste przekrownie przez htaccess dziala
Ael to to niestety nie

bialy ekran hehe
Kurde co moze byc nie tak..
Cos w pliku page_tail bo jak wrzuce oryginalny tzn nie zmienony to idzie wszystko ok tylko nie jest pozmieniane
Plik htaccess wyglada tak
CODE
RewriteEngine On
Options +FollowSymlinks
RewriteBase /
RewriteRule ^forums.* /index.php
RewriteRule ^forum([0-9]*).* /viewforum.php?f=$1&mark=topic
RewriteRule ^viewforum([0-9]*)-([0-9]*)-([0-9]*).* /viewforum.php?f=$1&topicdays=$2&start=$3
RewriteRule ^forum([0-9]*).* /viewforum.php?f=$1
RewriteRule ^ptopic([0-9]*).* /viewtopic.php?t=$1&view=previous
RewriteRule ^ntopic([0-9]*).* /viewtopic.php?t=$1&view=next
RewriteRule ^ftopic([0-9]*)-([0-9]*)-([a-zA-Z]*)-([0-9]*).* /viewtopic.php?t=$1&postdays=$2&postorder=$3&start=$4
RewriteRule ^ftopic([0-9]*)-([0-9]*).* /viewtopic.php?t=$1&start=$2
RewriteRule ^ftopic([0-9]*).* /viewtopic.php?t=$1
RewriteRule ^ftopic([0-9]*).html /viewtopic.php?t=$1&start=$2&postdays=$3&postorder=$4&highlight=$5
RewriteRule ^sutra([0-9]*).* /viewtopic.php?p=$1
Forum ma na glownej domenie to chyba ok?
Ok poroadizlem sobie
Zaintslowane ten dmo ktory robi linki ze slowami z tytulu - dziala super
Mam tylko pytanie jak wg. was google lepiej interpretuje slowa kluczowe z teog linka
Czy odzielone znakiem "-" czy tez znakiem"_" ?
Tj. "sex-i-wanilia" czy tez "sex_i_wanilia" ?
phpbb jest bardzo latwo sypnac poprzez malutki blad w kodzie php - po prostu trzeba bardzo uwazac i wiedziec co sie modyfikuje.
co do bledu 500 - obstawiam zle skonfigurowanego apache'a.
a moze slowa odzielone przecinakmi sa jeszcze lepiej widzien przez wyszukiwarki? np "sex,i,wanilia.html"
Co to tym sadzicie?
QUOTE(Blitz)
Co to tym sadzicie?
Ja troszkę z innej beczki - czy Ty jesteś odpowiedzialny za treść znajdującą się pod: http:// www. silownia. net ?
To na moim serwie ale zajumuje sie ktos inny(tylko konkretnie ta domena). Jesli trzeba moge dac kontakt, a jak sa problemy to pisz do mnie zaltawie problem.
QUOTE(Blitz)
jak sa problemy to pisz do mnie zaltawie problem
Widzę że problem już rozwiązaliście. Trudno było nie zauważyć tego tekstu który Wam wyświetliłem wzamian ukrytego systemu webwwebNews :twisted:
Przepraszam że odbiegłem od tematu tego wątku. Jeśli ktoś ma ochotę porozmawiać o spamie jakiego nie toleruję to zapraszam do
spam oraz do tekstu pt.
Co kryje kod Twojej strony www?
Tak, sory za zamieszanie
Tak jak napisalem nie ja sie wszystkim zajmuje. Jak sie dowiedzialem zainterweniowalem.
Pozdro i gratulacje ze super katalog.
QUOTE(Blitz)
Tak, sory za zamieszanie
Tak czasem bywa, trudno, stało się.
QUOTE(Blitz)
Jak sie dowiedzialem zainterweniowalem
To miło, dzięki
QUOTE(Blitz)
gratulacje ze super katalog.
Dzięki, jeśli mozesz to usuń jeden z wpisów bo widzę dwa z takim samym URL'em. Jeszcze raz przepraszam wszystkich że odbiegłem od głównego wątku. Już mnie tu nie ma
QUOTE(Blitz)
Co to tym sadzicie?
Pytałeś o separatory. W kilku postach na forum dyskutowaliśmy o łączeniu i dzieleniu z których wynika że najmniej korzystne będzie rozwiązanie typu:
sexiwanilia <- łączenie wogóle mija się z celem choć google pogrubia odrębne wyrazy w wynikach wyszukiwania (
look)
sex_i_wanilia <- podkreślnik teoretycznie powinien być traktowany jako łącznik(
look) ale nie do końca
sex-i-wanilia <- myślink powinien separować
sex.i.wanilia <- kropki powinny separować
sex,i,wanilia <- przecinki powinny separować
na upartego zapis sex i wanilia.html google powinno zindeksować w postaci sex%20i%20wanilia.html i też powinno być dobrze
P.S. ja stosuję kropki (
look)
Dzieki za porade i odpowiedz
Pozdro
JEtem ciekaw jak obiera to onet, czy lepiej kropki czy przecinki, sami preferuja uzywanie przecinkow 8)
ja nie znosze stron z przecinkami (onet), bo parsery urlowe w komunikatorach (np. miranda), nie potrafia ich przeczytac, i jako url zaznaczaja mi tekst tylko do pierwszego ",". Ble
zalewsm3
12.11.04 - 03:20
U mnie $HTTP_SERVER_VARS['HTTP_USER_AGENT'] nie jest dostępne, to samo mam w zmiennej globalnej $_ENV['HTTP_USER_AGENT'].
no a ja po zastosowaniu się do kodu z pierwszej strony mam:
Fatal error: Call to undefined function: replace_for_mod_rewrite() in /home/forum/includes/page_tail.php on line 56
?!? czemu on nie widzi tej funkcji (która jest w page_header)?
[tak, serwer obsługuje mod_rewrite]
bedę wdzięczny za jakieś podpowiedzi bo zgłupiałem już.
Czy te metody na forum z tematami w oddzielnych plikach html mozna zastosowac gdzy forum juz istnieje i ma kilkaset postow ?
normanos
mozliwe, ze masz inne mody zainstalowane i musisz to umiescic w troszeczke innymmiejscu w page_header.php
Sprobuj gdziesz powyzej poczastku kodu odnoszacego sie do gzip.
Jak Ci sie nie uda to wklej tutaj swoj page_header i page_tail i moze sie cos wymysli.
QUOTE(breja)
Czy te metody na forum z tematami w oddzielnych plikach html mozna zastosowac gdzy forum juz istnieje i ma kilkaset postow
Kilkaset postow to nie jest tak duzo, ale w sumie to bym sprawdzil ile masz stron zaindeksowanych.
W sumieto to za bardzo nie ulatwia indeksacji, ale ladniej wyglada. Najwazniejszy jest session killer, bo jak sa sesje w url'ach to bedzie kipesko z indeksacja.
nowe forum bez modow 2.0.11 a nie dziala :/
bylo:
CODE
Fatal error: Call to undefined function: replace_for_mod_rewrite() in /home/forum/includes/page_tail.php on line 52
to wstawilem ta funkcje jako pierwsza w page_header i juz tego nie pokazuje ale forum dalejk dziala jak dzialalo :/
Forum Wardriving
.htaccess ktory znajduje sie w katalogu forum:
CODE
RewriteEngine On
Options +FollowSymlinks
RewriteRule ^/forums.* /index.php
RewriteRule ^/forum([0-9]*).* /viewforum.php?f=$1&mark=topic
RewriteRule ^/viewforum([0-9]*)-([0-9]*)-([0-9]*).* /viewforum.php?f=$1&topicdays=$2&start=$3
RewriteRule ^/forum([0-9]*).* /viewforum.php?f=$1
RewriteRule ^/ptopic([0-9]*).* /viewtopic.php?t=$1&view=previous
RewriteRule ^/ntopic([0-9]*).* /viewtopic.php?t=$1&view=next
RewriteRule ^/ftopic([0-9]*)-([0-9]*)-([a-zA-Z]*)-([0-9]*).* /viewtopic.php?t=$1&postdays=$2&postorder=$3&start=$4
RewriteRule ^/ftopic([0-9]*)-([0-9]*).* /viewtopic.php?t=$1&start=$2
RewriteRule ^/ftopic([0-9]*).* /viewtopic.php?t=$1
RewriteRule ^/ftopic([0-9]*).html /viewtopic.php?t=$1&start=$2&postdays=$3&postorder=$4&highlight=$5
RewriteRule ^/sutra([0-9]*).* /viewtopic.php?p=$1
jak kopiuję plik .htaccess na serwer przez commandera to on po prostu znika, czy to jest normalne?
kopiuję ten plik do katalogu głównego, czy to dobre miejsce?
dzięki za odp i pozdr
QUOTE(gofer)
jak kopiuję plik .htaccess na serwer przez commandera to on po prostu znika, czy to jest normalne?
kopiuję ten plik do katalogu głównego, czy to dobre miejsce?
dzięki za odp i pozdr
Możesz do dowolnego katalogu. Jeśli wstawisz w głównym, zapisy będą odnosić się do całego serwisu z podkatalogam, jeśli do podkatalogu - tylko dla tego podkatalogu z podpodkatalogami.
A znikanie... Nie może zniknąć. Prawdopodobnie albo go w ogóle nie wysyłasz, albo nie widzisz wszystkich plików na serwerze.
Jeśli to jeden z popularnych hostingów, możesz w ogóle nie widzieć skutków, gdyż jako dość mocne narzędzie, .htaccess może być nieuaktywniony w konfiguracji.
Szy.
ok już wiem o co chodzi - po prostu commander wysyła go jako plik ukryty, jeżeli ktoś miałby podobny problem to ->sieć -> ftp pokaż ukryte pliki
Chciałbym dowiedzieć się po jakim czasie robot wejdzie na forum, aby zindeksować strony. Mam session killer, tak jak jest to opisane w tym temacie, mam też manage bots, ktoś mi polecił abym zainstalował.
Tylko, że żaden robot nie odiwedził jeszcze naszej strony. Co konkretnie mam zrobić? (sorry, może to dziwne pytania ; > )
QUOTE(net)
Co konkretnie mam zrobić? (sorry, może to dziwne pytania ; > )
Czekać.
Szy.
QUOTE(net)
Co konkretnie mam zrobić?
Dodać linki do jakiegoś katalogu, wymienić się z kimś linkami lub je zakupić z takiej strony na której boot jest codziennie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.