Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Forum a pozycjonowanie
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Pozycjonowanie i Optymalizacja > Pozycjonowanie i Optymalizacja
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
lancelot
CYTAT(VeXXoN @ 16.11.05 - 23:38) *
Siemka.

Do jakiego pliku trzeba wrzucic np:
<HEAD>
<TITLE >tytuł strony </TITLE>
<META NAME="KEYWORDS" CONTENT=" Twoje słowa kluczowe lub frazy, oddzielone przecinkami ">
<META NAME="DESCRIPTION" CONTENT=" Opis Twojej strony www ">
<META NAME="ROBOTS" CONTENT="index, follow">
</HEAD>
ten kod w skrypcie IPB zeby dobrze wypozycjonowalo stronke na google.

Overallheader czy coś takiego w katalogu templates konkretnego
lancelot
CYTAT(masterix @ 21.08.07 - 18:35) *
Czy może ktoś podrzucić mi modyfikację do phpBB2 keyword url mod ?

Znalazłem coś podobnego na phpbb.com, ale chyba to nie to samo.

pzdr.

Zainstaluj sobie polski mod Spider Friendly i masz boty +seo soczek.GIF
noone
@lancelot brawa za refleks wink.gif na pewno się przyda smile.gif znaczy Twoja pomoc smile.gif
Przemysław Rejf
Czemu każdy pisze o phpBB?
Rozumiem, najpopularniejsze, darmowe itd... ale istnieje kilka bardzo ciekawych skryptów, nie koniecznie komercyjnych....
Chociaż według mnie inwestycja w skrypt - to udana inwestycja (oczywiście, w zależności od administratora ;-))

Ja mam dość spore doświadczenie w vBulletin, w modyfikacji jak i w optymalizacji VB pod googla.
Świadczy o tym forum którego jestem autorem, na dzień dzisiejszy jest #1 w rankingu stat.pl w pewnej kategorii :-)
Ale niestety, musiałem się z nim rozstać kilka miesięcy temu, z prowadzania for opartych o skrypt vbulletin wyniosłem bardzo dużo doświadczenia sądzę że mógłbym podzielić się z innymi użytkownikami, myślicie że poradnik pt "vBulletin SEO" był by na miejscu?
Morpheus
Akurat uruchamiam forum na tym silniku więc mi na pewno by się taki poradnik przydał wink.gif.
masterix
@lancelot: dzięki za dobre chęci, wtedy na podstawie jakichś starych plików odtworzyłem sobie modyfikację wink.gif

@Przemysław Rejf: jak najbardziej na miejscu smile.gif

pzdr.
Barteq0
Można prosić o coś takiego jak na pierwszej stronie, tylko do forum przema?
masterix
Wiem, że stary post, ale odpowiem: przejrzyj dokładniej ten wątek bo część modyfikacji, o ktorych tu było pisane jest domyślnie już w phpbb by przemo.
Tomasz Kurzak
W phpbb by przemo jest też mase innych nie potrzebnych zawalających serwer niepotrzebnymi zapytaniami modyfikacji, które wszystkich tylko wkurw... a o liczbie dziur jakie posiada wypowiadać się nei trzeba...
pik4
CYTAT
a o liczbie dziur jakie posiada wypowiadać się nei trzeba...

Kolejna osoba pisze to samo. Podaj przykład, bo w ten sposób możemy się licytować w nieskończoność - ipb ma dziury, joomla, drupal, szkoda gadać wink.gif
Fakt, obciąża, nie da się na tym postawić większego forum, ale jakie dziury? Gdzie?
_kUtek_
CYTAT(pik4 @ 3.05.08 - 13:04) *
Fakt, obciąża, nie da się na tym postawić większego forum, ale jakie dziury? Gdzie?

Zapraszam na milworma po więcej informacji o dziurach. ;-P
Ja ostatnio zamierzam pobawić się mybb, bo smf zaczyna mnie wkurzać, a vanilla nie zawsze się na foruma nadaje.
pik4
CYTAT
Zapraszam na milworma po więcej informacji o dziurach

To chyba nie tak działa, skoro twierdzicie, ze coś jest dziurawe to podeprzyjcie to dowodami, nie chodzi mi o stare wersje oprogramowania tylko o dziury w aktualnym skrypcie. vB uznawany jest za najbardziej zabezpieczony skrypt forumowy a co chwilę wychodza jakieś poprawki łatające rózne dziury, to normalne. Pokażcie mi lukę przez którą można włamać się do phpBB by Przemo a ukłonię się i przeproszę.
TrampX3
W przemie np. bardzo łatwo mogę zuploadować po przez panel admina złośliwy skrypt, który da mi dostęp do bazy oraz wszystkich plików na serwie.
Oczywiście jeżeli posiadam dostęp do panelu administratora, wystarczy zwykły junior admin. Hasło lub sesję można przechwycić na wiele sposobów.

A np. w IPB posiadając prawa admina, nie widzę sposobu na łatwe wgranie jakiegokolwiek shella w php.

IPB/Vb + SEO Dodatki to najlepszy zestaw smile.gif Oczywiście jeżeli chcemy płacić wink.gif
Z darmowych rzeczy wybrał bym smf.

masterix
Mam wrażenie, że zeszłiście z tematu tongue.gif
Rzezniczek
Witam!

Mam pytanie:

Czy dobrym pomysłem jest wprowadzić w mapie forum linki nie tylko do tematów ale również do wszystkich postów. Oczywiście te linki do postów kierowałyby do tematów wskazując dla Googielka miejsce rozpoczęcia indeksacji.

Jak myślicie czy to ma sens? Czy to bardziej pomoże czy bardziej zaszkodzi w pozycjonowaniu?
Przemysław Rejf
Witam,

@Rzezniczek - tak, jest sens - wiem z doświadczenia:)
Xann
witamy archeologa smile.gif na forum
seven
Umieszczam stronę w katalogach. Niektóre wymagają linka zwrotnego, decyduję się dodanie do tych katalogów i na zamieszczenie odnośnika u siebie na forum (oczywiście mam na myśli tylko wartościowe dla gogli katalogi) pamiętając o tym, żeby posiadać jak najmniej linków linków wychodzących z forum.
Jaki sens (jeżeli w ogóle jest) ma posiadanie na forum takich linków w kontekście jego pozycjonowania (bez nofollow)?

Umieszczenie w stopce linków wewnętrznych z anchorami. Jak może to się odbić na pozycji forum w goglach i czy ma to w ogóle sens ?

Czy ta mapa forum jest bardzo friendly dla gogli ? Pytam się, ponieważ, żeby zobaczyć linki, to trzeba rozwinąć belkę. Robotom to nie robi różnicy ?

edit:

Jest zasada mówiąca o tym, że najlepiej na stronie umieszczać linki jak najbardziej zbliżone tematyką do naszej. Jak mam to rozumieć w przypadku forum wielotematycznego ? Najlepsze byłoby umieszczenie linków tylko do forów wielotematycznych czy do innych stron (nie tylko forów) chociaż trochę zbliżonych do mojej także ? W końcu to forum wielotematyczne, więc nie ograniczone do jednej tematyki. Jeżeli źle myślę, to wyprowadźcie mnie z błędu.
Powiedziane jest, że najlepiej by było, gdyby były to linki do stron o podobnej tematyce, ale czy jest to konieczne ? Zamieszczenie bardzo silnego linka do strony nie związanej bezpośrednio z forum wielotematycznym będzie znaczyło więcej niż zamieszczenie słabszego (podobnego do forum) linka do drugiego forum wielotematycznego (czyli idealnie związanego z tematyką mojego forum) ?
Anmato
Ja polecam "darmową wersję vBulletin" czyli skrypt forum MyBB. Są do niego rozbudowane i w pełni darmowe pluginy SEO, mają wiele opcji, np. "przyjazne linki", automatyczne dodawanie "nofollow" do nieprzyjaznych linków, automatyczne generowanie opisu każdej strony na podstawie nazwy tematu lub działu, konwertowanie linków na te z rozszerzeniem.html oraz wiele innych.

Mimo wszystko forum pozycjonuje się trudniej niż np. bloga. Jeśli ktoś miał styczność z MyBB i wie jak go jeszcze podnieść w górę to zachęcam do dzielenia się informacjami.

Pozdrawiam
Black Prince
Mam pytanie które mnie bardzo nurtuje ponieważ widzę że niektóre firmy używają do pozycjonowania swojej strony linków z anchor tekstem w stopce (lub gdzieś tam z boku wciśniętym na stronie lub w artykule ale to już rzadko ) stron z jakimiś ( dosyć często idiotycznymi ) nie na temat artykułami np. http://toplista.najlepsze.net/ http://www.tylko.gadki.waw.pl/materace-kolo;0.aspx http://klejnot.waw.pl/ i teraz moje pytanie czy jest to zgodne z zasadami Google czy może jest to już black seo bo na razie pozycjonuje swoja stronę uczciwie ale zastanawiam się czy nie zastosować tej metody i kupić sobie linków ale nie chcę ryzykować banem z strony Google. Jestem laikiem i się nie znam na tym w ogóle i nie chce ryzykować że stracę to ( Top 10 i lepiej na sporo słów i fraz kluczowych sami rozumiecie żeby to bardzo bolało jak bym dostał bana ) na co tak ciężko pracowałem. Proszę kolegów i koleżanki o opinie na ten temat z góry bardzo dziękuje!
Anmato
Oczywiście, że to black SEO. Możesz ryzykować ale sukces może okazać się krótkim.. ja tak na prawdę prócz kilku rzeczy, trzymam się tego co napisało.. samo Google, czyli tutaj i tematy pokrewne-> http://www.google.com/support/webmasters/b...mp;answer=35291

Lepszych wskazówek nie ma. Lepiej powoli i cierpliwie a trwale, niż szybko i z możliwością filtra na minimum 9 miesięcy. Pozdrawiam.
Zielkq
A mnie ciekawi skąd kolega wytrzasnął minimalny okres trwania filtra?
Anmato
CYTAT(Zielkq @ 23.08.09 - 22:00) *
A mnie ciekawi skąd kolega wytrzasnął minimalny okres trwania filtra?
oczywiście to nie jest zasadą, ale na tym forum i blogach czytałem o najczęstszych terminach.
Black Prince
Bardzo dziękuję za odpowiedź w temacie, więc widzę że muszę jednak nadal się męczyć uczciwie pozycjonując swoja stronkę żeby nie stracić wszystkiego. Dziwie się że strony z top 10 biorą się za takie metody ryzykując tak wiele.
Anmato
CYTAT(Black Prince @ 1.09.09 - 09:06) *
Bardzo dziękuję za odpowiedź w temacie, więc widzę że muszę jednak nadal się męczyć uczciwie pozycjonując swoja stronkę żeby nie stracić wszystkiego. Dziwie się że strony z top 10 biorą się za takie metody ryzykując tak wiele.

"Ostatni będą pierwszymi, pierwsi ostatnimi" smile.gif Pozdrawiam.

Ps. rozważam także w dziale, który silnie pozycjonuję, włączenie w postach htmla, powinno to podnieść wyniki. Robię testy.
Anmato
Od jakiegoś już czasu Google wprowadziło szczegółową indeksację for internetowych. Sprawdza się to doskonale smile.gif

hotsauce007
a ja bardzo lubię pisanie po forach, to moim zdaniem najłatwiejsze - stałe - linki jakie można zdobyć

edit:

mam do was pytanie. Czy jeśli tworzę np. template strony internetowej i w stopce umieszczam takie coś : copyright by (...) [w tym miejscu link z anchor tekstem]

to czy google tego nie toleruje? jak na tą chwilę tworzę sobie takie linki bez anchora (lub z anchorem z nazwą domeny)
djoles
CYTAT(kill bill @ 22.05.04 - 23:50) *
Powiedzmy że mamy(prowadzimy) forum komercyjne w phpbb które jest gęsto odwiedzane czy można skorzystać z niego w jakiś sposób do pozycjonowania innych stron czy to utopia.

Pozdrawiam

To że mozesz wykorzystac pod linki to wiadome. Ja posiadam forum top 10 google na fraze forum muzyczne i dzieki tekstom opisanym z linkami do moich www (innych stron) na podstronach forum, wypozycjonowalem dosc mocno strony mniejsze, o których wczesniej nie bylo slychac

CYTAT(hotsauce007 @ 4.10.09 - 11:21) *
a ja bardzo lubię pisanie po forach, to moim zdaniem najłatwiejsze - stałe - linki jakie można zdobyć

edit:

mam do was pytanie. Czy jeśli tworzę np. template strony internetowej i w stopce umieszczam takie coś : copyright by (...) [w tym miejscu link z anchor tekstem]

to czy google tego nie toleruje? jak na tą chwilę tworzę sobie takie linki bez anchora (lub z anchorem z nazwą domeny)

Co rozumiesz poprzez pytanie: czy google to toleruje? Jak by nie bylo zawsze to dodatkowy link, który google zliczy, ale z pewnoscia nie potraktuje go jako cos zakazanego tak jak np SWL.
DontBeKrul
Witam na forum,
pozycjonowałem swoje forum poprzez katalogi i doświadczyłem osobiście, że to mało korzystny sposób. Jak sądzicie:

czy pozycjonowanie foum dyskusyjnego porzez artykuły presell pages jest efektywne tzn. czy daje takie same efekty jak pozycjonowanie "normalnej" witryny?

jak duży wpływ na pozycję forum w googlu ma dzienna ilość odwiedzin i ilość zaindeksowanych podstron?

Czekam na czyjeś zdanie na ten temat.
Anmato
Na pewno takie SEO coś pomoże ale najlepiej zastosować długi ogon na danym forum.

Większy ruch to wyższa pozycja w SERPie, co do ilości podstron to nie wiem czy to ma taki wpływ na pozycję, raczej nie.
DontBeKrul
Zastanawia mnie jeszcze jaki wpływ na pozycjonowanie ma anchor tekst odnośników, które linkują do naszej strony, konkretnie ilość słów, bo powiedzmy, ze pozycjonuję stronę głównie pod frazę "ALFA BETA GAMMA" no i tak w google na frazę "ALFA BETA" jestem daleko przed konkurencją a na "ALFA BETA GAMMA" już daleko za. Mankament tkwi w tym GAMMA Tylko gdzie?
Anmato
Więcej słów w anchorze to mniejsza moc na każde słowo, moc linka dzielisz poprostu przez ilość słów.. jednak dla wielu zasad anchory należy urozmaicać dlatego nie zawsze można pozycjonować jednym słowem w anchorze. To temat nie dla tego wątku. Tu piszemy stricte o forach.
kikas
Dostaliście kiedyś bana na własne forum w google za linki w stopce?
virus4
Ja na własnym forum nie miałem dużej ilości linków nigdy i bana nie dostałem, a mój znajomy miał momentami nawet 50-60 linków w stopce, a google jeszcze go obdarzyło wysokimi pozycjami.
Xann
CYTAT(kikasek @ 30.05.10 - 18:26) *
Dostaliście kiedyś bana na własne forum w google za linki w stopce?

nie słyszałem o banie za linki w stopce zresztą patrząc na niektore strony to mają ich sporo i mają się bardzo dobrze http://www.muratordom.pl/gazety/murator/
kikas
rzeczywiście, może nie jest to jakaś stopka z "chamskimi" anchorami, ale ich liczba wzbudza podziw wink.gif

Chyba jest to potwierdzeniem tego, że jeśli strona ma dużą i dobrą treść, to może sobie pozwolić na więcej.
Czachapl
CYTAT(kikasek @ 8.06.10 - 15:54) *
rzeczywiście, może nie jest to jakaś stopka z "chamskimi" anchorami, ale ich liczba wzbudza podziw wink.gif

to co powiedzieć na to http://refdesk.com/
TomaszW
Znam stronę, która ma w stopce na każdej podstronie około 600 linków wewnętrznych do każdego miasta, w jakim ma usługi. Strona ma się dobrze. Więc kwesta, że 100 linków wewnętrznych na strone to maks jest zbdurą
crazyit
Ciekawe kiedy google nauczy się rozróżniać , wartościowe linki od bezużytecznych, inna kwestia czy odnośniki do stron www np na facebooku mają duże znaczenie jak niektórzy twierdzą

strony www, sklepy internetowe bydgoszcz
kasia miła
Witam wszystkich,

google szybko nie nauczy się rozróżniać wartościowych linków inaczej niż po PR a ten zawsze można sztucznie nabić. A co do linków np na facebooku nie mam pojęcia czy są aż tak wartościowe.
dave84
Ale Google przy ustalaniu wartości patrzy na inne czynniki nić pr, on się praktycznie nie liczy.
pit76ty
stopki dzialaja lepiej niz facebook strona ktora pozycjonuje ma jedyny back link zaindeksowany w google i pochodzi on wlasnie stad smile.gif a dodalem linki do youtube linkedin google sites i co ? nic 0 tylko to forum dziala smile.gif wyobrazacie sobie pozycjonowanie bez stopek?
aser
a mi sie wydaje ze siła stopek i tak spadła w porównaniu z tym co było kiedys.
dedodo
kiedys pozycjonowanie czyli 4.3.2.1 rok temu bylo proste a teraz technika sie zmienia, i konkurencja tez dochodzi wiadomo ze jest troche trudniej lub prosciej jak ktos woli
optymalist
CYTAT(dedodo @ 27.12.11 - 16:50) *
kiedys pozycjonowanie czyli 4.3.2.1 rok temu bylo proste a teraz technika sie zmienia, i konkurencja tez dochodzi wiadomo ze jest troche trudniej lub prosciej jak ktos woli

W jakim stopniu technika sie zmienia? i na jaka? ja na razie nie mam jeszcze nic w stopce, warto to caly czas robic i rejestrowac sie w roznych miejscach z utworzona stopka?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.