Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Forum a pozycjonowanie
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Pozycjonowanie i Optymalizacja > Pozycjonowanie i Optymalizacja
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
masterix
Wcześniej pisałem, że phpBB by Przemo ma session_killera wgranego od razu ale teraz zerknałem w kod i chyba jednak nie ma.

Przepraszam za wprowadzenie w błąd ;-)

pzdr.
Ka-lolek
No wlasnie nie wiem czy nie ma:
to ejst adres z forum by przemo i nie ma tutaj session id. chyba ze chodzi o to ?t=95? sry nie znam sie za bardzo:P to jak jest?

http://www.zarabianie.z.szu.pl/forum/viewtopic.php?t=95

i jezeli nie ma , to czy zeby go "zamontowac" w by rzemo wystarczy postepowac tak jak w tej instrukcji?
Pozdro
Ka-
masterix
http://www.zarabianie.z.szu.pl/forum/index...4eead71eedb766b

to co jest od sid w adresie to jest właśnie identyfikator sesji czyli session killera raczej nie ma. Spróbuj iść wg instrukcji podanych na początku wątku - chyba będzie działało. Mam nadzieję, że pozostałe mody też się da bez problemy dorzucić do phpbb by Przemo bo się przerzucam ;-)

pzdr.
Ka-lolek
ty jak otrzymales taki adres? ja jak przegladam jakis topic to wlasnie mam taki jak podalem wczesniej/???
masterix
Pochodziłęm chwilę po forum i sid się doczepił do adresu smile.gif

Nieważne czy Ty i ja to mamy ważne, zeby googlebot tego nie widział smile.gif

pzdr.
fobi
Moze ja krotko co do skutecznosci static_url w phpbb - dzialaja! i to swietnie. Zrobilem ten mod juz bardzo dawno oraz wiele jeszcze przerobek (wiekszosc z able2know.com/forums/about15132.html - bardzo polecam ten temat i modyfikacje z nim zwiazane).

Dla potwierdzenia moge dac tylko to:
google.pl/search?hl=pl&c2coff=1&q=site%3Awww.webhostingtalk.pl

Teraz mam pytanko do admina tego forum wink.gif - jak na tym polu zachowuje sie ipb ? Z moich obserwacji wynika, ze wszedzie google indeksuje wersje lo-fi co w sumie by sie zgadzalo (lacznie z linkami statycznymi dla tej wersji) ale czy jest to az tak pozytywne?

Uzytkownik wchodzi w takiego linka i czuje sie mocno zaklopotany (co to ? grafika sie nie laduje?).

Wiem rowniez, ze dla robotow nie ma sesji ale zbyt duzo tych botow nie jest dodanych w panelu, czy dodawales recznie?

Pozdrawiam,
Bartek
michal
Z tego co widziałem po wyniku site: to w google juz jest ponad 20 000 stron z wersji lo-fi i drugie tyle z normalnej z grafiką. Ja powiem szczerze, że jak sam szukam czegoś w internecie to wolę czytać posty na forach w wersji lo-fi niż z grafiką, ale to ja....

Normanos mi przesłał listę ponad 100 robotów, mogę Ci ją wysłać dalej. smile.gif
mickula
Przygotowałem małe ułatwienie w postaci gotowej instalacji phpbb2 z tłumaczeniem urli opartym na modzie WebMedic

Wersja instalacyjna phpbb2 do pobrania stąd: PHPBB2-session_killer-static_urls

URLE tłumaczone są na postać: adresforum.pl/vf(nazwatematu).html
jimmi
mikula poprawiłem Tobie link to instalki. aha i jeszcze jedna uwaga webMedic ma teraz update i nie ma na razie tam nic
VeXXoN
Siemka.

Do jakiego pliku trzeba wrzucic np:
<HEAD>
<TITLE >tytuł strony </TITLE>
<META NAME="KEYWORDS" CONTENT=" Twoje słowa kluczowe lub frazy, oddzielone przecinkami ">
<META NAME="DESCRIPTION" CONTENT=" Opis Twojej strony www ">
<META NAME="ROBOTS" CONTENT="index, follow">
</HEAD>
ten kod w skrypcie IPB zeby dobrze wypozycjonowalo stronke na google.
sq-
QUOTE(VeXXoN @ 16.11.05 - 22:38)
Siemka.

Do jakiego pliku trzeba wrzucic np:
<HEAD>
<TITLE >tytuł strony </TITLE>
<META NAME="KEYWORDS" CONTENT=" Twoje słowa kluczowe lub frazy, oddzielone przecinkami ">
<META NAME="DESCRIPTION" CONTENT=" Opis Twojej strony www ">
<META NAME="ROBOTS" CONTENT="index, follow">
</HEAD>
ten kod w skrypcie IPB zeby dobrze wypozycjonowalo stronke na google.
[right][snapback]104126[/snapback][/right]

w google raczej nie wypozycjonujesz uzywajac meta
linki linki linki
VeXXoN
w google raczej nie wypozycjonujesz uzywajac meta
linki linki linki
[right][snapback]104135[/snapback][/right]

linki linki co miales na mysli ?? Moze polecisz jakis dobry artykul o pozycjonowaniu w google i powiesz jaki plik w skrypcie IPB zastepuje index.html.
sq-
artykul? a na co mie to?
czytaj forum - tu wszystko jest
mrkiniu
(Majkel @ 15.03.05 - 00:25) [snapback]38809[/snapback]

...
Jedyne co mysle, ze jest bez zarzutu to ten SessionKiller dla botów, powinno byc ok', poczekam na indeksacje nową forum przez Googla i sprawdze. Jedynie sugeruje, ze zbedna jest tak wielka lista botow, ja ją skrocilem troszku, bo na co mi jakies 'lokalne' boty, jak np. jeden co mi sie z nich rzucil w oczy, po nazwie, ze z Isreala chyba :
Wybrałem te najwazniejsze, przynajmniej tak mi sie wydaje:
       $RobotsList = array (

// polskie roboty

"szukacz",

"netoskop",

//gooru

"gooru",

"webspider",

// onet        

"onet",

"inktomi",

// netsprint

"netsprint",

//koniec polskich robotow

"fast-webcrawler",

"googlebot",

"lycos",

"infoseek",

"infoseeksidewinder",

"msnbot",

"yahoo! slurp",

"ultraseek",

"crawl"

);

Czy ta lista wystarcza czy coś byście jeszcze do niej dorzucili?
Pozatym wszystko dzaiła poprawnie biggrin.gif
Kaviorek
wystarcza
michal
Czy ta lista wystarcza czy coś byście jeszcze do niej dorzucili?

Niby wystarcza ale zależy do czego.
Jak nie usuniesz sesji dla jakiegoś robota i go nie zablokujesz w robots.txt lub skuteczniej w .htaccess to zużyje Ci on dużo więcej transferu poprzez zapętlenie się w sesjach niż by to zrobił gdyby sesji nie było.

mrkiniu
Czyli lepiej wpisać całą listę z postu http://forum.optymalizacja.com/index.php?s...=findpost&p=379
W ten sposób zaoszczędze sobie niepotrzebnych problemów z transferem?
Erbit
Dokładnie to co napisał Michał. Albo całą lista wpisana do tablicy celem usunięcia sesji dla tych robotów albo ta sama lista podzielona na tablice i blokadę.
Tak czy siak - zrozumiałeś dobrze.
nilhir
Moim zdaniem, lepiej całkowicie wywalić sesje dla niezalogowanych bo wtedy mamy 100% pewność, że żadnego bota nie omineliśmy, nie będzie sprawdzać za każdym wywolaniem append_sid() sprawdzać czy user jest botem i troche przyśpieszy działanie forum. Jedyny minus to to, że nie będziemy wiedzieli ilu jest gości na forum - ale mi to nie przeszkadza i z tego sam korzystam wink.gif
mrkiniu
Mi też takie rozwiązanie odpowiada.
Mógłbyś poinstruować mnie co mam w takim razie zrobić aby pozbyć się sesji.
masterix
Jak nie usuniesz sesji dla jakiegoś robota i go nie zablokujesz w robots.txt lub skuteczniej w .htaccess to zużyje Ci on dużo więcej transferu poprzez zapętlenie się w sesjach niż by to zrobił gdyby sesji nie było.

Mi boty zużywają zdecydowanie za dużo transferu. Jak ograniczyć im wchodzenie? Żeby np zostawić googlebota, MSN i może parę jeszcze ?
nilhir
mrkiniu -> www.phpbb2.pl/faq.php?faq=20
ostatni pkt. wink.gif

BTW zna ktoś jakiś dobry lo-fi mod do phpbb, czy musze samemu napisać ?
Mi boty zużywają zdecydowanie za dużo transferu. Jak ograniczyć im wchodzenie? Żeby np zostawić googlebota, MSN i może parę jeszcze ?

Część możesz przez robots.txt wink.gif
nilhir
Dobra wreszcie się zmobilizowałem (jak zobaczyłem ile GBot zeżarł mi transferu w tym miesiącu sad.gif ) i postanowiłem zrobić lofi do phpbb.
Nie takie pełne, ale odchudzony kod, brak grafiki i jest on cały czas dla bota (bo jestem zbulwersowany tym ile transferu mi zeżarł tongue.gif )
w includes/functions.php
po
<?
dajemy:

function is_bot()
{
    global $_SERVER;
    $ua = $_SERVER['HTTP_USER_AGENT'];

if (strstr($ua, 'google') || strstr($ua, 'msn') || strstr($ua, 'onet'))
    return true;
    else
    return false;
}

if (is_bot()) $is_bot = 1; else $is_bot = 0;

Tu można sobie dodawać nowe boty do listy.

i żeby botowi wczytał się inny np. header
w includes/page_header.php

$template->set_filenames(array(
        'overall_header' => ( empty($gen_simple_header) ) ? 'overall_header.tpl' : 'simple_header.tpl')
    );

zamieniamy na

if ($is_bot)
{
        'overall_header' => 'bot/overall_header.tpl'
    ));
}
else
{
        'overall_header' => ( empty($gen_simple_header) ) ? 'overall_header.tpl' : 'simple_header.tpl')
    );
}

w katalogu templates/TWOJ_STYL/ tworzymy katalog bot i tam wrzucamy TPL o nazwie overall_header.tpl - ten który ma się wyświetlać botowi smile.gif
Dla reszty plików analogicznie.
Belze
W sumie cały topic opiera się na forach phpbb.. a co z ipb?
Erbit
(Belze @ 10.02.06 - 10:42) [snapback]135802[/snapback]

a co z ipb?
ipb ma to wszystko wbudowane.. jest taka wersja LO-FI (w stopce)
Belze
no tak, ale to chyba nie wszystko smile.gif
Rzezniczek
soczek.GIF
Nie wiem czy dobrze rozumiem. Chcecie ograniczyć robotom transfer. Czy to nie wpłynie na to, że roboty miej będą wędrowały po forum i zmniejszy się pozycjonowanie?
jimmi
nie dokładnie, chodzi o to żeby roboty nie zjadały aż tyle transferu, boty nie rozpoznają grafiki itp. tutaj chodzi o ograniczenie ilości wykorzystanego transferu, i naprzykład jak ktoś nie chce to nie wpuszcza pewnych robotów bo i po co ma np. jakiś bot z chin chodzić po forum po polsku
Rzezniczek
Ja mam zainstalowanego na forum phpBB vers. Przemo dodatek Spaider Friendly. Czy jeszcze można coś doinstalować żeby zwiększyć pozycjonowanie?
nilhir
żeby zwiększyć pozycjonowanie?

biggrin.gif

Spaider

biggrin.gif

teorytycznie ten mod jest dobry i tworzy forum przyjazne dla wyszukiwarek ale radze poinstalować oddzielne mody służące do przepisywania adresów, meta-tagów i tych bzdetów bo spider friendly jest wolny.
Rzezniczek
Radze poinstalować oddzielne mody służące do przepisywania adresów, meta-tagów i tych bzdetów bo spider friendly jest wolny.

A czy Spider Friendly posiada:
- przepisywanie adresów
- Przepisywanie meta-tagów
- Przepisywanie innych bzdetów

Czy doinstalowanie do Spidera jakiegoś innego moda zwiększy optymalizację i pozycjonowanie?
nilhir
A czy Spider Friendly posiada:
- przepisywanie adresów
- Przepisywanie meta-tagów
- Przepisywanie innych bzdetów

ech....

Czy doinstalowanie do Spidera jakiegoś innego moda zwiększy optymalizację i pozycjonowanie?

Co najwyżej wywali mase błędów bo hacki będą się gryźć.
Rzezniczek
Co najwyżej wywali mase błędów bo hacki będą się gryźć.

Też tak sobie pomyślałem - po prostu chciałem przekombinować. crazy.gif
Czesio
Ile Wam najwięcej stron zaindeksował googlebot na forum? smile.gif
nilhir
Na to pytanie nie da sie dać jednoznacznej odpowiedzi - zależy od optymalizacji forum, linkowania do niego, ilości postów/tematów/userów i kilku innych rzeczy.
shpyo
na forum.php.pl zrobili tak, że jeśli jest jakiś robot to forum działa w trybie tekstywym - czyli bez grafik i podpisów w stopce smile.gif
AQQry
jest to lekki spamm wg mnie smile.gif
FireFox
Moim zdaniem nie.

Lo-Fi Version i tyle.
Kaviorek
stopki zrobić tylko dla zalogowanych,
style i obrazki na zewątrz do css'a i jak robot wejdzie, to też będzie w 'trybie tekstowym'...
Erbit
Ludziska... i shpyo

Pytanie zadane jest 3 miechy temu... miejcie jakies poczucie czasu.
Jork
QUOTE(michal @ 23.05.04 - 02:50) [snapback]346[/snapback]

QUOTE(kill bill)
Powiedzmy że mamy(prowadzimy) forum komercyjne w phpbb które jest gęsto odwiedzane czy można skorzystać z niego w jakiś sposób do pozycjonowania innych stron czy to utopia.

Pozdrawiam

Możesz to wykorzystać poprzez linki.

wiesz co na tym zdjeciu z ta kobieta wygladacie cholernie szczesliwi az pozadrosci smile.gif
Belze
"QUOTE(michal @ 23.05.04 - 02:50)"

no takiego wykopaliska dawno nie widzialem biggrin.gif
xramzes
wielkie dzieki za ta liste robotow! Napewno sie przyda biggrin.gif
netelektryk
U mnie googlebot indeksowal zawsze maks . 30.000 podstron
Dalej zaindeksowac nie potrafiem
:]

A jak to jest u was?
adeer
witam to moj pierwszy post i mam nadzieje ze nie ostani:)
co mnie sprowadza tutaj?
otoz zblizam sie do obrony pracy mgr:)
temat to "wizualizacja i identyfikacja firmy stomilex"
i wlasnie ogolnie zajmuje sie grafika ale na potrzeby pracy zmontowalem stronke na stomilex (nie objezdzajcie mnie bo to poczatek jej jeszcze kilka rzeczy do zrobienia; ps strona dodana do googli 14.06.2007))
chcialbym przd egzaminatorami pochwalic sie ze w googlu moja stronka jest w top 10 na jakies tam frazy(jesli sie uda oczywiscie)biggrin.gif
i stad moja wizyta tutaj:)
]mam pytanie bo zaczalem czytanie tego forum od poczatku i napotkalem na kilka tematow w stylu: "pozycjonowanie na zywo"
czy jest jeszcze mozliwosc zalozenia takiego tematu? i modlenie sie o to ze ktos pomoze??wink.gif

moja wiedza z tego zakresu jest dosc mala ale czytam i staram sie cos robic w tym kierunku:)

aha zapytacie ze jakas tam firma moze miec strone zrobiona i wypozycjonowana za friko ale zrozumcie ze jestem ambitny i chcialbym zrobic to "sam" tzn nauczyc sie wszystkich tych waszych trickow i machlojek;)

bylbym baaardzo dźwieczny jesli pozwolono by mi zalozyc taki temat:)
4poziom
"Forum a pozycjonowanie"

adeer

Moge wypozycjonowac twoja strone na fraze "koleś nie potrafi czytać"
załóż sobie temat najwyżej mod go wyrzuci do kosza a nie spamuj !
adeer
heh ciezkie poczatki
kurde ale wlasnie zauwazylem wlasna glupote :/
wygoglowalem to forum i od razu rzucilo mnie tu a nie poziom wyzej dlatego nie widzialem tematu" dla poczatkujacych"
przepraszam i juz wiecej nie bede

dzieki mistrzu ze wskazales mi droge:)
ps. czasem taki opierdziel jest dobry bo wzmaga myslenie:)
juz spadam i mam nadzieje ze za jakis czas bede sie nadawal zeby tu z wami wymienic kilka zdan;)
Nowaczyk-Robert
CYTAT(adeer @ 15.06.07 - 16:18) [snapback]287412[/snapback]
chcialbym przd egzaminatorami pochwalic sie ze w googlu moja stronka jest w top 10 na jakies tam frazy

Jakie?
6styZmysł
Ja tez kozystam z PHPBB i zastanawiam sie czy tematy beda archiwizowane przez Pajączki np GoogleBoot...
masterix
Czy może ktoś podrzucić mi modyfikację do phpBB2 keyword url mod ?

Znalazłem coś podobnego na phpbb.com, ale chyba to nie to samo.

pzdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.