Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Forum a pozycjonowanie
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Pozycjonowanie i Optymalizacja > Pozycjonowanie i Optymalizacja
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
net
A w session killee to wystarczy tylko zamienic to co jest napisane w tym temacie na początku tak? i juz roboty powinny teoretycznie wejsc po jakis tam czasie? czy trzeba cos jeszcze zrobic? po prostu nie wiem czy tylko ta zmiana w kodzie wystarczy ; )
Skuzik
Hmmm, wpadlem na pomysl, zeby moze zamiast czegos takiego
CODE
Idź do strony 1, 2, 3 ... 12, 13, 14  Następny

Na dole tematu zreobic cos takiego
CODE
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14

Przyklad calkiem na dole po lewej stronie wink.gif

Tylko kto to zrobi #-o , bo ja zabardzo sie na tym nieznam :oops:

Dobrze mysle :?: biggrin.gif
MMP
Witam,
zainstalowalem modul do parsowania podany w tem temacie(link do innego forum) ale mam pewien problem bo nie wiem jak zrobic go do portal.php, zrobilem do index.php ale portal.php nie umiem gdzyz taki sam link posiadam w obrazku i rozwala mi cały top.
Problem takze mam z profile.php?mode=viewprofile&u=2 Gdyz nie wiem jak to zrobic na dwie zmienne. Pomoze ktos?
breja
Jak sie komus uda zrobic dla 2.0.11 bez modow standardowe wg. przepisu ze strony 1 to wielki RESPECT
Mi juz szkoda nerwow :twisted:
Albo nic nie widac pod IE a pod opera 2 fora jedno pod drugim albo wysypuje bledy z lini 52 albo dziala ale nie otwiera dzialow.
michal
QUOTE(breja)
Jak sie komus uda zrobic dla 2.0.11 bez modow standardowe wg. przepisu ze strony 1 to wielki RESPECT

Bez respektu, ale w lasnie w tej chwili piszesz na forum 2.0.11 (nie patrz na stopke, bo to nieaktualne).

Jedyne co trzeba zrobic to dodajac kod do page_header.php nie zamieniaj

CODE
ob_start();

na to co jest ponizej, tylko znajdz

CODE
$template->set_filenames(array(

'overall_header' => ( empty($gen_simple_header) ) ? 'overall_header.tpl' : 'simple_header.tpl')

);

i ponizej wklej

CODE
ob_start();

function replace_for_mod_rewrite(&$s)

{

$urlin =

array(

"'(?<!/)viewforum.php?f=([0-9]*)&(?:amp;)topicdays=([0-9]*)&(?:amp;)start=([0-9]*)'",

"'(?<!/)viewforum.php?f=([0-9]*)&(?:amp;)mark=topics'",

"'(?<!/)viewforum.php?f=([0-9]*)'",

"'(?<!/)viewtopic.php?t=([0-9]*)&(?:amp;)view=previous'",

"'(?<!/)viewtopic.php?t=([0-9]*)&(?:amp;)view=next'",

"'(?<!/)viewtopic.php?t=([0-9]*)&(?:amp;)postdays=([0-9]*)&(?:amp;)postorder=([a-zA-Z]*)&(?:amp;)start=([0-9]*)'",

"'(?<!/)viewtopic.php?t=([0-9]*)&(?:amp;)start=([0-9]*)&(?:amp;)postdays=([0-9]*)&(?:amp;)postorder=([a-zA-Z]*)&(?:amp;)highlight=([a-zA-Z0-9]*)'",

"'(?<!/)viewtopic.php?t=([0-9]*)&(?:amp;)start=([0-9]*)'",

"'(?<!/)viewtopic.php?t=([0-9]*)'",

"'(?<!/)viewtopic.php&(?:amp;)p=([0-9]*)'",

"'(?<!/)viewtopic.php?p=([0-9]*)'",

);

$urlout = array(

"viewforum1-2-3.html",

"forum1.html",

"forum1.html",

"ptopic1.html",

"ntopic1.html",

"ftopic1-2-3-4.html",

"ftopic1.html",

"ftopic1-2.html",

"ftopic1.html",

"sutra1.html",

"sutra1.html",

);

$s = preg_replace($urlin, $urlout, $s);

return $s;

}

i bedzie dzialalo
breja
RESPECT
teraz smiga :twisted:
jeszcze jedno pytanko gdyz uzywam opery i pod TYM forum widze cala strone znakow w unikodzie samie krzaczi a zaczynaja sie od znakow:
‹
No i na moim forum teraz tez ten znaczek wyskoczyl ale caleszczescie nie ma calej strony tych krzakow tylko te 2 znaki poczatkowe.
Co to jest i czy nie jest to czasem jakis blad w tym skracaniu linkow ?
Dodam ze pod IE tego nie widac a pod opera smieci wam forum strasznie myslalem ze to jakis tekst po chinsku pozycjonujecie bo w unikodzie fajne krzaczki :twisted:
maks
Witam po dłuższej przerwie wink.gif Zainstalowałem mod_rewrite,przyznam że opis do instalacji w pliku readme był tragiczny ale chyba się udało.Moglibyście spojrzeć czy według Was wszystko gra?
Oto adres forum:
http://www.badpet.info
nugae
Zainstalowałem hacki pomagające pozycjonowanie forum:
forum
Prosiłbym o sprawdzenie czy wszystko gra i propozycje co jeszcze można poprawić.
Jakub
Tak... a czy jest coś takiego do IPB? smile.gif wink.gif
michal
QUOTE(nugae)
Zainstalowałem hacki pomagające pozycjonowanie forum:
forum
Prosiłbym o sprawdzenie czy wszystko gra i propozycje co jeszcze można poprawić.

wyglada na to, ze wszystko jest OK.smile.gif

QUOTE(Jakub)
Tak... a czy jest coś takiego do IPB?

Nie wiem, nigdy nie bawilem sie IPB, ale napewno istnieje, trzeba poszukac...

WItaj na forum
siker
Witam. Widzialem ten temat juz dawno, ale teraz gdy zaczalem pracowac nad forum, przypomnialem sobie i postanowilem zastosowac "static urls" ale mam problem jak to zrobilem.
Linki do stron wygladaja ladnie /forum1.html
/forum2.html itd... itp...
Ale niestety po wejsciu w glab forum wyswietla sie komuniakat z bledem o nieznalezieniu strony. Mam forum 2.0.0.11 i zastosowalem sie do porady ze strony 7.
Na razie wkleilem tylko session killera, ale efektow jego pracay samemu nie dam rady sprawdzic.
MMP
Jak sie pojawia 404 to prawdpodobnie źle zedytowales plik .htaccess
deck
Witam smile.gif

. jestem tu nowy tak więc dzieńdobry tongue.gif

Mam problem dotyczący tych modyfikacji forum, a mianowicie:
Próbowałem tego na forum "Przema" [ forum.deck.pl ] i nie działa . ani ta Wasza wersja ani to co opisał tamten amerykaniec [ link we wcześniejszych postach ]

Czy może ktoś łopatologicznie wygenerować tutoriala do dodyfikacji 1.8 by Przemo ? Bardzo proszę .
deck
generalnie boli mnie ten wynik: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=site%3...aj+z+Google&lr=

#-o
MMP
Poszukaj na forum przemo.org bo podawalem tam raz kod ktory trza dodac do pliku..
deck
szukałem . możesz podać nazwę topika ? [ bo o lina nawet prosić nie śmiem smile.gif ]
MMP
Byl to w 'modyfikacjach'(dzial) a temat skladał z z nazw site map lub mapa strony. Na drugiej stronie jest mój opis :-) Linku nie moge dac bo ostatnio proxy mi zwolnilo tongue.gif
MMP
Dokladnie to to:przemo.org/phpBB2/forum/viewtopic.php?p=49293#49293 smile.gif
deck
no dopsz . ale martwi mnie:
http://www.google.pl/search?num=100&hl=pl&...btnG=Szukaj&lr=
a chodzi mi o podobny efekt do:
http://www.google.pl/search?q=site:forum.o...=1&start=0&sa=N
z tem, że miło by było aby słowa kluczowe [ metatagi ogólnie ] też były brane pod uwagę . znaczy aby w guglu był jakikolwiek opis linka .
nugae
ja mam jeszcze jedno pytanie dotyczące forum:
gdzie umieścić reklam żeby wyświetlały się tak jak na tym forum
pod pierwszym postem.
MMP
ojj było, było :-) Trza zmodyfikowac plik viewtopic.php wink.gif
Majkel
dobrze... czytam ten wątek dokładnie juz po raz drugi.
Wszystko obcykałem, na razie w teorii.
Nie mam własnego serwera jakotakiego, korzystam z wirtualek, glownie na 7net.pl i prx.pl
Z tego co podsumowalem sobie to kazda modyfikacja (?) rozbija sie o .htaccess czy zatem zeby z tego skorzystac musze miec swoj wlasny serwer w pelni tego slowa rozumieniu? Czy na takich wirtualkach moge tez czarowac z tym?

Czy do indeksowania forum wystarczy session killer (nie zalezy mi na pozycjonowaniu samego forum, więc mod'y do slow kluczowych w nazwach plikow topic'ów sa mi zbedne) i zamiana na html z php?
Moze ktos korzysta z uslug tych firm i potrafi mi odpowiedziec czy jest to tam wykonalne?

Pytanie kolejne, bo tu na forum sypie sie pare rzeczy, i obawiam sie, ze przez te kombinacje... czy nie dzieje sie tak, ze ona maja jakies skutki uboczne? Tu np. zwrocilem kiedys uwage na niedziałanie opcji po kliknieciu linku "Śledź ten wątek".
Majkel
Coś się forum sypało przez spory czas właśnie... sad.gif

więc... na 7net.pl moge sie dowiedzialem korzystac z .htaccess, ale jak to wszystko zrobilem krok po kroku, to jak byl plik ten, to wywalało mi błąd 'Forbidden'. Jak go usuwalem tylko to juz w porzadku (znaczy sie forum dzialalo, zamienial linki na statyczne i wogole, tyle ze w nie wejsc sie juz nie dało). Jakos czuje, ze to mnie przerasta wink.gif
Jedyne co mysle, ze jest bez zarzutu to ten SessionKiller dla botów, powinno byc ok', poczekam na indeksacje nową forum przez Googla i sprawdze. Jedynie sugeruje, ze zbedna jest tak wielka lista botow, ja ją skrocilem troszku, bo na co mi jakies 'lokalne' boty, jak np. jeden co mi sie z nich rzucil w oczy, po nazwie, ze z Isreala chyba :
Wybrałem te najwazniejsze, przynajmniej tak mi sie wydaje:
CODE
       $RobotsList = array (

// polskie roboty

"szukacz",

"netoskop",

//gooru

"gooru",

"webspider",

// onet        

"onet",

"inktomi",

// netsprint

"netsprint",

//koniec polskich robotow

"fast-webcrawler",

"googlebot",

"lycos",

"infoseek",

"infoseeksidewinder",

"msnbot",

"yahoo! slurp",

"ultraseek",

"crawl"

);

Kurde, a tak chcialem... no ale jak dobrze pamietam chyba Michal, czy ktos wspomnial, ze w sumie sessionKiller powinien wystarczyc do dobrej indeksacji... tiak?
michal
Majkel

Session Killer w zupelnosci wystarczy, zeby forum sie dobrze zaindeksowalo w Google, a mod_rewrite to tylko zbedny bajer. wink.gif

QUOTE(Majkel)
Jedynie sugeruje, ze zbedna jest tak wielka lista botow, ja ją skrocilem troszku, bo na co mi jakies 'lokalne' boty, jak np. jeden co mi sie z nich rzucil w oczy, po nazwie, ze z Isreala chyba :

Przynajmniej sie nie zapetla te do-niczego-potrzebne-boty, a ja i tak te ktorych nie lubie blokuje w .htaccess.
przemeks
Witam, skoro juz tak przygotowujemy phpBB pod wyszukiwarki to na pewno dobrym rozwiązaniem będzie wyświetlanie tytułu posta w TITLE strony.

Chociaż patrząc po różnych forach phpBB (i tym także) tego jeszcze nie widziałem - czyżby phpBB był tak skonfigurowany, że takie rozwiązanie graniczyło z cudem ??

Czy ma ktos informacje na ten temat ??

Pozdrawiam
Pasja
QUOTE(przemeks)
patrząc po różnych forach phpBB (i tym także)

kiepsko patrzysz, jest to na tym forum...
przemeks
QUOTE(Pasja)

kiepsko patrzysz, jest to na tym forum...

Racja, nie zwróciłem uwagi, a czy w takim razie na <B>tym</B> forum jest jakieś info odnośnie tej modyfikacji ??
przemeks
QUOTE(Pasja)

Yyyyyy, że tak powiem to chyba jednak nie to (chyba, że jestem ślepy) bo nigdzie sie widze informacji dotyczącej zamieszczania tytułu posta w TITLE strony, tu są tylko informacje na temat zamieszczania reklamy AdSense po pierwszym poście.
Pasja
przemeks, sorka nie ten link pomylilem :| zaraz poszukam na 1-00% tu gdzies byl mod optymalizacji a jak nie to na phpbb.pl na forum jest w dziale modyfikacje
przemeks
Szukm, szukam i już mnie biała bierze. Nigdzie tego nie można znaleźć, może admini by objaśnili nieco, w końcu na tym forum taki mod jest zainstalowany.
MMP
Eee nie kapuje przecież to jest chyba w standardzie np. http://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=84936
W title jest nazwa tematu...
przemeks
QUOTE(MMP)
Eee nie kapuje przecież to jest chyba w standardzie np. http://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=84936
W title jest nazwa tematu...

Aż wstyd się przyznać, fakt to jest standardowa opcja w forum phpBB laugh.gif ja po prostu pisząc thema wrzuciłem statyczny TITLE smile.gif Robiłem przysłowiowe "widły" z igły wink.gif

Dzięki
deili
Wiem że zaraz mi się dostanie, wiem że było na forum tylko cholera nie moge tego znaleść
Gdzie się wkleja te pi..... linki w tym pi..... PHPBB tego pi... Linkora i tym podobnych tak jak tutaj na forum , chodzi mi oczywiscie o te na dole.
Pozdrwiam.
MMP
overall_fotter.tpl w templates/styl/
deili
QUOTE(MMP)
overall_fotter.tpl w templates/styl/

Dzięki, znalazłem, posłużyłem się forum Linkora wink.gif
KARQL
Witam przepraszam jesli to juz bylo ale nie chcialo mi sie czytac calego watku, a chcialem sie podzielic moja wiedza na temat for wiec jesli cos juz bylo to z gory przepraszam.

Forum jesli jest juz w miare rozwineite moze sie przydac do pozycjonowania. Poprzez pkt. w roznych systemach wymiany linkow.
Pisaliscie juz o static url i session kilerze ja uzywam tylko tego drugiego pierwszy uwazam za nie potrzebny.
Do tego sam napisalem modyfikacja taka jakby mape forum. Skutecznosc jej mozecie sprawdzic tutaj
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=site%3...aj+w+Google&lr=
choc nie mam az tak duzego forum mam juz zindexowane okolo 6tys podstron.
nie wiem jak dlugo akurat na tym adresiebedzie bo konczy mi sie termin waznosci serweru i przenioslem sie na nowy. to musze poczekac az na nim tez zindexuje.

dajle link do watku o tej modyfikacji na phpbb
http://phpbb.pl/forum/viewtopic.php?p=116736#116736
bo nie ma sensu go tutaj przepisywac.

zaisntalujemy ot wszystko kiedy juz nam zindexuje troche pod stron instalujemy jakis sytem wymiany linkow i cieszymy sie iloscia pkt ktore mozemy na cos wykorzystac.
ozi_ok
kogo ja widze...czyżby szanowny Pan karql błądzący po forach dyskusyjnych wink.gif heh...
KARQL
<OT>
Siema Orzech. Czy ja wiem czy tak sie bląkam poprostu czytam co nieco na wartosciowych forach. A pozatym bylem tutaj pierwszy heheh :twisted:
</OT>
ozi_ok
hehe i prawidłowo pozdroo karql i sorki za offtopic ;-)
Rademenes
Witam i o drogę pytam

Mianowicie posiadam forum oparte o skrypt Invision Power Board , wzwiązku z tym ze mowa tu o phpbb to czy macie jakies wskazówki jak takie forum wypozycjonowac oparte o ipb 2.0 ? prosze o poradę od czego zacząc i jak zrobi aby google mi indexował podstrony, poniewaz zajmuje sie pozycjonowaniem ale lamersko dopiero raczkuję w tym pięknym ale jakze trudnym swecie.

Za wszelką pomoc Bóg zapłac!

Pozdro
Bartek S.
smile.gif
_ash_
Przed if( !defined( 'IN_PHPBB' ) ) brakuje Ci nawisu {
Piotrek84
moje pytanie jest nastepujace mam forum dostepne pod adresami:

www.motocity.pl/forum oraz www.forum.motocity.pl

gdy wpisze w google np site:motocity.pl/forum

pokazuje wyniki ale tylko w formie linkow do tematow bez czesci ich tresci. Dlaczego czy cos zle robie? meta tagi sa, roboty ustawione na index, follow, brak sesji...

:roll: :?:
michal
QUOTE(Piotrek84)
Dlaczego czy cos zle robie?

Wszystko dobrze robisz, to jest normalne zachowanie Google. Sprawdz sobie wyniki dla site:forum.optymalizacja.com
Rafiki
Ja zastosowalem sie do zmian z pierwszej strony ( wszystko zmienilem jak trzeba ) na serverze jest mod_rewrite i .htaccess

Jednak gdy wchodze na forum pojawia sie biale tlo i tyle :/
Wersja phpbb to 2.0.14 zadnych hackow nie ma
michal
QUOTE(Rafiki)
Ja zastosowalem sie do zmian z pierwszej strony

Warto przeczytac caly watek, bo o ile pamietam jest dalej o tym mowa.
sheep
Przeczytalem caly watek i... dziala.
Czytalem jednak, ze static url w phpbb2 przy pozycjonowaniu ma odwrotne skutki do zamierzonych...
Co o tym sadzicie ? Zastosowalem static urle, i pozycja spadla mi o pare miejsc.

Kolejna sprawa:
Czy wiecie jak zastosowac session killera w PNphpbb2 ( postnuke'owski phpbb2 ). :?:

Probowalem go podpiac wg instrukcji z tego serwisu, niestety kod w PNphpbb2 jest "troche" przerobiony.
Pasja
sheep, w pn z shorturlemi już jest session killer
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.