Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Spolszczenie freeglobes
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Pozycjonowanie i Optymalizacja > Katalogi i Preselle
Stron: 1, 2
mischal
Witam, poszukuję spolszczenie dla skryptu freeglobes. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś był na tyle dobry i udostępnił pliki ponieważ wiele jest katalogów w polskim internecie opartych o ten skrypt ---> katalogiseo.info/Freeglobes.html a brak oficjalnie dostępnego spolszczenia.
Mało czego się oszukałem tak jak tego spolszczenia unsure.gif , jedynie wiele wzmianek oraz nie działających linków. Również na tym forum.

Skrypt podobno bardzo dobrze się pozycjonuje, a co najważniejsze nie jest postrzegany przez G jako śmieć.
(być może dlatego że jego ilość w internecie w porównaniu do innych skryptów jest nie wielka, a jakość dobra)

Pomóżcie chłopaki wink.gif oszczędźcie mi pracy smile.gif
Exe
Może dzięki temu, że nie ma spolszczeń, jest takim dobrym skryptem (na dzień dzisiejszy)?
pandha
a co za problem przetlumaczyc te kilka slow? jakby co robilem to do katalog seo, daj znac jakis mail to ci wysle, oczywiscie nie chce kasy, ale byloby milo np jakbys podlinkowal moj katalog, itd.
mischal
Czemu ogólnodostępne spolszczenie miałoby psuć skrypt ?
Sądze że przetłumaczenie go i podesłanie wersji autorom którzy by go udostępnili byłoby krokiem w przód dla skryptu ;-)

CYTAT(Exe @ 30.11.08 - 19:47) *
Może dzięki temu, że nie ma spolszczeń, jest takim dobrym skryptem (na dzień dzisiejszy)?

Pandha - dzięki z góry, czy tłumaczyłeś wszystkie pliki ? Jeśli nie to być może zajmę się dokończeniem tłumaczenia.
mój mail freeebook@op.pl
Konread
CYTAT(mischal @ 30.11.08 - 22:01) *
Czemu ogólnodostępne spolszczenie miałoby psuć skrypt ?
Sądze że przetłumaczenie go i podesłanie wersji autorom którzy by go udostępnili byłoby krokiem w przód dla skryptu ;-)

Niezupełnie, ponieważ kiedy każdy przetłumaczy skrypt trochę inaczej, dodatkowo dostosowując go własnych potrzeb, będzie bardziej unikalny w oczach G. W innym przypadku podzieli on losy qlWebów, Otwartych Mini i innych najpopularniejszych skryptów.
Lukas_79
ma ktos aktualne spolszczenie ?

chce postawic jeden katalog na tym skrypcie i nie ukrywam, ze troche roboty by mi to oszczedzilo wink.gif
jurek04
CYTAT(pandha @ 30.11.08 - 20:59) *
a co za problem przetlumaczyc te kilka slow? jakby co robilem to do katalog seo, daj znac jakis mail to ci wysle, oczywiscie nie chce kasy, ale byloby milo np jakbys podlinkowal moj katalog, itd.

Witaj !
Mam serdeczną prośbę jeżeli masz spolszczenie do freeglobes to bardzo bym Cię prosił o podesłanie mi linka albo pprztłumaczonych plików. Postarm się jakoś odwdzięczyć.
Pozdrawiam - Jurek
pandha
9 osob juz dostalo ode mnie tlumaczenie, kazda obiecala link do http://www.katalog.wzrost.com i nie dostalem zadnego, wiec zeby nie bylo nieporozumien, jesli ktos chce tlumaczenie prosze podlinkowac katalog (nie musi byc z glownej, wystarczy z zaindeksowanej podstrony, gdzie widac aktywnosc bota), podeslanie mi skad jest linkowany i wtedy wysle. i mam nadzieje ze link nie bedzie usuniety po dostaniu maila....
Lukas_79
ja juz tez kilka wyslalem smile.gif - tak naprawde to 15 min roboty by to spolszczyc
pixel
CYTAT(Lukas_79 @ 23.02.09 - 13:47) *
tak naprawde to 15 min roboty by to spolszczyc

dokładnie tak... w półgodziny można spolszczyć całość, włącznie z templatem i wtyczkami :-)
natomiast ja jak zacząłem spolszczać to poszedłem w spore przeróbki i utknąłem na tydzień :-(
ale niebawem pokażę wam co mojego freeglobes-a wyszło

pixel
DUCATI
Ja na początku skorzystałem z pomocy @Lukas_79 jednak stwierdziłem, że trzeba pokombinować i tez już kilka dni walczę z tematem. Może jeszcze kilka dni i ... się uda smile.gif
Lukas_79
najgorzej sobie z pierwszym poradzic wink.gif
pixel
nie brakuje wam możliwości edycji wpisu przez zgłaszającego?
a może nie znalazłem tego i niepotrzebnie rzeźbię na wzór tego co może robić admin.

DUCATI
Z tego co czytałem na forum Freeglobes to autor założył, że tylko admin może edytować wpisy. Słyszałem, że ktoś już podchodził pod ten temat jednak efektów nie miałem okazji zobaczyć.
Może i jest to dobra koncepcja autora aby osoby dodające wpisy przykładały się.
Flanker
Witam

Mam problem przy tłumaczeniu tego skryptu, po wprowadzieniu modyfikacji w pliku językowym i wysłaniu na serwer nie wyświetla mi polskich znaków. Próbowałem przepuścić to przez gżegżułkę, nic nie pomaga. Możecie mi pomóc?

Dziękuję i pozdrawiam.
Lukas_79
zmien kodowanie w pliku config
Flanker
To nie w tym tkwi problem. Kategorie pobierane z bazy wyświetlają się poprawnie, jedynie frazy z pliku językowego nie są wyświetlane dobrze.
Rocky77
Popraw (zmień na właściwe) kodowanie pliku z spolszczeniem.
Flanker
OK potwierdzam potraktowanie plików gżegżułką działa. Za pierwszym razem się pomyliłem, ponieważ działał cache theme`a. Pozdrawiam.
Szymon80
A możesz powiedzieć który plik dokładnie przepuściłeś przez gżegżółkę i z jakiego kodowania na jakie ustawiłeś ? Ja bawię się już z tym kilkadzieśiąt minut i ni za cholerę nie mogę tego przejść.

Flanker
Plik językowy masz w folderze lang, ja korzystałem z pliku en.php, którego fragmencik przetłumaczyłem. Otwierasz go edytorem tekstu (nie polecam akurat do tego Dreamweavera - po zapisaniu znikają polskie znaki), zapisujesz i konwertujesz w gżegżółce. Kodowanie źródłowe ustawiasz automatyczny, natomiast docelowe Unicore UTF-8.

Analogicznie postępowałem z plikami templatki, w których wprowadzałem polskie znaki.

Pozdrawiam
spookypld
Witam.

Mam taki problem, że po przetłumaczeniu plików w folderze languages, gdy wchodzę do folderu Dodatki (org. Plugins) to widzę ikony menu, ale nie widzę napisów! Nawet nie tknąłem tych nazw w tłumaczeniu. Gdzie one są i dlaczego one mi znikły?

W namierzeniu błędu z pewnością pomoże komunikat:

CYTAT
Warning: Smarty error: Plugin: Plugin 'polski' language file does not exists in /home/spookyns/public_html/psychoterapia/freeglobes/class/smarty/Smarty.class.php on line 1095

Niestety zaglądnąłem w plik php i nie ma ww nim nic szczególnego / zrozumiałego dla mnie:
KOD
/**
     * trigger Smarty error
     *
     * @param string $error_msg
     * @param integer $error_type
     */
    function trigger_error($error_msg, $error_type = E_USER_WARNING)
    {
        trigger_error("Smarty error: $error_msg", $error_type);
    }

Proszę o pomoc.
pixel
w każdym katalogu plugina musisz tez utworzyć plik PL
wejdź w katalogu plugins, potem każdego plugina i zobaczysz, ze każdy ma swoje "language"
danieln
Naszukałem się i podobnie jak poprzednicy nic nie znalazłem w sieci. Czy możecie mi podesłać spolszczenie na adres danieln (at) wp.pl.

Z góry dziękuję.
Daniel

gielo
A wie ktoś gdzie zminić kodowanie rss ? jest utf-8 standard a mnie trzeba iso-8859-2
pixel
CYTAT(gielo @ 27.04.09 - 13:37) *
A wie ktoś gdzie zminić kodowanie rss ? jest utf-8 standard a mnie trzeba iso-8859-2

zależy o co pytasz :-)

jak chcesz generować RSS swojej strony to się da... odszukaj iso-8859-1 i podmień. zadziała i czytniki będą wyswietlać poprawnie.

jak chcesz aby twoje RSS pokazywało się na innej stronie lub poprawnie wyświetlić wpisy RSS innego serwisu to się "prosto" nie da.... :-(
jest używana standardowa funkcja PHP która nie obsługuje kodowania iso-8859-2 :-(
spookypld
Była już taka dyskusja na forum FreeGlobes: http://forum.freeglobes.net/viewtopic.php?id=562 Tam piszą o tym, do czego ja sam doszedłem już wcześniej. Powodem takiego stanu rzeczy jest skrypt MagpieRSS, który jak rozumiem jest wykorzystywany przez skrypt FreeGlobes do worzenia RSSów. Niestety zwała. Z tego co wyczytałem http://simplestation.com/locomotion/displa...-in-magpie-rss/ rozumiem, że mamy taką sytuację. Tworzymy posta w kodowaniu ISO-8859-2, ale coś je przestawia na UTF-8... Zmieniamy to w config.php i już mamy ISO-8859-2 na stronie z powrotem. Jednak w rzeczywistości to nadal jest UTF-8 :/ Dlatego FeedyRSS są wyświetlane jako UTF-8. Zmieniając w rss.php kodowanie nic nie osiągniemy, bo tylko zmienimy kodowanie RSS, ale nie u źródła. Coś w tym jest, bo pomimo, iż wyplułem na stronie RSS w formie ISO-8859-2 to nadal są dziwne znaki. Zmieniłem kodowanie w rss_parse.php, class.rss_generator.php, config.php, rss.php i nadal mam krzaki w RSS.

Dodatkowo natrafiłem na linka w jednym z plików FreeGlobes do tego posta: http://minutillo.com/steve/weblog/2004/6/1...e-and-data-loss

W tym momencie mam na stronie utf-8 i mimo iż skórka zwraca pytajniki, to nowe wpisy są już traktowane jako utf-8 i się wyświetlają porządnie! Postępuję dokładnie jak autor tego tekstu, do którego dałem odnośnik wyżej. Mam nadzieję, że teraz jakiś spec od PHP się do tego weźmie, bo ja już dalej nie mogę nic zrobić......
zoreander
Ustawiasz wszędzie UTF-8, wywalsz utf8_encode z atom.php i rss.php i 'fr-fr' na 'pl-pl', i wszystko śmiga.
Psik
jakby ktoś mógł mi wysłać spolszczony plik to bardzo proszę .
psikuta.kz @ gmail.com
roman_tyk
Jakas dziwna masakra się dzieje. Katalog mam na nazwa.pl w bazie oraz conf utf-8. W momencie dodawania strony pobiera ladnie z polskimi znakami. Po zatwierdzeniu w bazie zapisuje z krzakami. Jak zmienie recznie w bazie, to na głównej ciągle są krzaki. Panowie co radzicie??? Czy to ma zwiazek z tym rss?
noizo
Witam.

Znalazłem pełne tłumaczenie na http://freeglobes.com.pl/spolszczenie-freeglobes/
Jak by strona zniknęła to wrzucam plik na serwer zewnętrzny: klik
W /conf/config.php zmieniamy iso-8859-1 na UTF-8 i wszystko śmiga aż miło.

Pozdrawiam
Psik
problem jest ze znakami polskimi w szukajce^^ i tagach :/
noizo
CYTAT(Psik @ 24.07.09 - 20:38) *

Rzeczywiście.

Można to jakoś naprawić?

Zmieniłem we wszystkich plikach fr-fr na pl-pl, iso-8859-1 na utf-8 i nic.

Tak przy okazji, czy można w jakiś sposób zaimportować listę kategorii i podkategorii?
Czy trzeba to ręcznie wszystko pisać?

Pozdro!
noizo
CYTAT(noizo @ 24.07.09 - 22:46) *
CYTAT(Psik @ 24.07.09 - 20:38) *

Rzeczywiście.

Można to jakoś naprawić?

Zmieniłem we wszystkich plikach fr-fr na pl-pl, iso-8859-1 na utf-8 i nic.

Tak przy okazji, czy można w jakiś sposób zaimportować listę kategorii i podkategorii?
Czy trzeba to ręcznie wszystko pisać?

Pozdro!

Dobra, sprawa jest prosta.

Wystarczy podane przezemnie wcześniej pliki wsadzić do grzegzolki i dac na iso-8859-2
w podanej wczesniej sciezce /conf/config.php zmienic na iso-8859-2 a nie utf-8 i wszystko dziala!
Psik
ok smile.gif spróbuje później smile.gif dzięki

jednak mi to już nie pójdzie :/ ... bo tak musiałbym każdy wpis zmienić na iso :F
ale przy następnym katalogu czemu nie smile.gif
JarekMk
czy ma ktoś aktualne spolszczenie? jeśli tak to był bym wdzięczny za podrzucenie smile.gif
Lukas_79
spolszczenie to kilkanascie linijek do przetlumaczenia

plus kilka zdan w skorce

warto samemu podejsc do tematu - przynajmniej troche inaczej bedzie katalog wygladal smile.gif
noizo
Siema Lukas smile.gif

Link do spolszczenia jest na górze tej strony, jednak nie jest on doskonały i przynajmniej dwa tygodnie temu było w UTF-8.
Autor pisał do mnie że zmieni na iso-8859-2.
Guster
Gdyby ktoś chciał zainstalować od początku do końca bez problemu FreeGlobes po polsku to linki do pobrania zamieściłem na stronce:
FreeGlobes - polska wersja

Widzę, że nie tylko ja miałem problemy ze skryptem FreeGlobes. W poszukiwaniu informacji natrafiłem na to forum i ten wątek, a ponieważ cały czas nie mogłem sobie poradzić z polskimi krzakami, no to się wkurzyłem (że tak delikatnie powiem) no i straciłem na to dwa dni i rozgryzłem ten dziadowski francuski skrypt wink.gif ... ale w końcu są wakacje i czasu nie brakuje.

Stronka zrobiona na szybko, ale zawiera to co potrzeba: pełne wersje instalacyjne skrypt po polsku z obsługą polskich znaków (UTF-8 - baza, pliki, i inne). Są tam trzy wersje:
- czysta instalacja,
- instalacja z listą kategorii oraz
- instalacja z listą kategorii i podkategorii (robiłem dla siebie, więc co mi tam... bierzcie i korzystajcie wink.gif)

Gdyby ktoś potrzebował tylko pliki zmodyfikowane do polskiej wersji, to też jest link do paczki - można pobrać oryginalny skrypt i zaktualizować do polskiej wersji.

Jakby ktoś znalazł błąd to piszcie, ale myślę, że jest OK.
kyan
spolszczenie freeglobes
przepuściłem utf-8 przez gżegżółkę i umieściłem obydwa spolszczenia, zarówno dla iso jak i dla utf-8
Vek-tor
dzięki, na pewno się przydadzą
noizo
CYTAT(Guster @ 12.08.09 - 22:02) *
Gdyby ktoś chciał zainstalować od początku do końca bez problemu FreeGlobes po polsku to linki do pobrania zamieściłem na stronce:
FreeGlobes - polska wersja

Widzę, że nie tylko ja miałem problemy ze skryptem FreeGlobes. W poszukiwaniu informacji natrafiłem na to forum i ten wątek, a ponieważ cały czas nie mogłem sobie poradzić z polskimi krzakami, no to się wkurzyłem (że tak delikatnie powiem) no i straciłem na to dwa dni i rozgryzłem ten dziadowski francuski skrypt wink.gif ... ale w końcu są wakacje i czasu nie brakuje.

Stronka zrobiona na szybko, ale zawiera to co potrzeba: pełne wersje instalacyjne skrypt po polsku z obsługą polskich znaków (UTF-8 - baza, pliki, i inne). Są tam trzy wersje:
- czysta instalacja,
- instalacja z listą kategorii oraz
- instalacja z listą kategorii i podkategorii (robiłem dla siebie, więc co mi tam... bierzcie i korzystajcie wink.gif)

Gdyby ktoś potrzebował tylko pliki zmodyfikowane do polskiej wersji, to też jest link do paczki - można pobrać oryginalny skrypt i zaktualizować do polskiej wersji.

Jakby ktoś znalazł błąd to piszcie, ale myślę, że jest OK.

Guster,
Postarałeś się na sławę, ale niestety nie skończyłeś z tym durnym francuskim skryptem.
Pozostaje Ci rozpracować krzaki w wynikach szukajki.
Spróbuj wyszukać żźćńłóęąś
Będą same znaki zapytania.

Z tego co pamiętam to w słowach kluczowych będzie to samo.
Niestety skrypt pozostaje niedorobiony, i już nie wspomnę że rewrighturl nie przepisuje polskich krzaków. (nad tym akurat już spędziłem trochę czasu)
Guster
CYTAT(noizo @ 13.08.09 - 09:33) *
Pozostaje Ci rozpracować krzaki w wynikach szukajki.
Spróbuj wyszukać żźćńłóęąś

Rzeczywiście... tego nie zauważyłem smile.gif Zaraz sprawdzę co da się zrobić.

CYTAT(noizo @ 13.08.09 - 09:33) *
Niestety skrypt pozostaje niedorobiony, i już nie wspomnę że rewrighturl nie przepisuje polskich krzaków. (nad tym akurat już spędziłem trochę czasu)

Ogólnie to nie chciałem za bardzo ingerować w kod skryptu, bo przy nowszych wersjach znowu będzie problem. Niestety jednak kodowanie jest na stałe wstawione w wielu miejscach skryptu i to powoduje, że trzeba je zmieniać w każdym pliku. Ale... spoko, damy radę wink.gif
Psik
liczę na ciebie xD !
Guster
OK, zrobione (rewrite oraz wyszukiwanie z polskimi znakami). Dodatkowo dodałem, żeby konwertował kodowanie w momencie, gdy pobierane są dane z meta strony (dla różnych kodować dodawanej strony). Nowe paczki są na stronie.
Dominik23
Podziękował.
Przetestuje i zainstaluje kilka.
Psik
wielkie dzięki, jak na razie działa bez zarzutów ... tongue.gif
Guster
Nieoczekiwanie serwer, na którym były pliki padł, więc wgrałem pliki na nową stronkę: Polski Freeglobes
mmcs
mam jakiś dziwny problem. Wgrałem paczke instalacyjną z polskim jezykiem i teraz mam coś takiego w menu głównym:
* Home * Najlepiej oceniane * Najpopularniejsze * Kategorie * Słowa kluczowe * Nowe strony * Proposer un site *Recherche

Proposer un site - powinno być Dodaj strone
Recherche - szukaj
nigdzie nie moge tego znaleźć prosze o pomoc jak to zmienić
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.
Noclegi kielce - Richard Easton