Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Google Sitemap Generator
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Pozycjonowanie i Optymalizacja > Google > Google Sitemaps
Stron: 1, 2, 3
pneuma
Google Sitemap Generator - nowa usługa google rozwiązująca problemy większości z nas teraz każdy będzie mógł sobie wygenerować dzieki Google Sitemap Generator taką mapę strony która będzie przyjazna wyszukwiarkom
dzięki Google Sitemap Generator a potem używając protokołu site map
dodać swoją stronę do zindeksowania przy pomocy add site map

każda spamerska strona moze się dodać laugh.gif nawet jak zrobicie site map dmoza to wsyśnie laugh.gif
trzeba miec tylko konto na google i wskoczyc na http://www.google.com/webmasters/sitemaps/
Piotrze liczę na to że zrobisz mapę do katalogów wink.gif

jest jeszcze grupa dyskusyjna na ten temat:
http://groups-beta.google.com/group/google-sitemaps
szy
... jak zwykle czujny ;], dzięki.

Szy.
Matys
:shock: Fajna sprawa

Pozdrawiam
piotrek
QUOTE(pneuma)
Piotrze liczę na to że zrobisz mapę do katalogów

zaraz to obadam wink.gif
Janek
:-) jeśli to zadziała to rewelacja. Dzięki Pneuma!

Pozdrawiam

J.

ps: nie dochodzą do Ciebie PMy!!
ProWeb2
i co to daje wiecej od zwyklej mapy strony?
walkoś
prawdopodobnie to, że robocik szybciej zindeksuje Twoje strony zaciągając do siebie mapę niż gdzyby miał sam szukać
Kazur
No dobra - Kto juz zrobil mape? Jak to wygladda?
wuel
Hm, chyba obciążone odrobinę. Nie mogę się dostać na te strony.

pzdr.
Laki
od godziny strona niedostepna :mrgreen: dajcie szanse innym
Beerbant
QUOTE(Laki)
od godziny strona niedostepna  dajcie szanse innym

dajcie znać na pw to powysyłam Wam instalki albo piszcie na
e-doradztwo(at)wp.pl
BeeR
poprosiłbym o łopatologiczne wytłumaczenie krok po kroku co z tym zrobić... w bardziej przyjaznym języku... polski lub rosyjski smile.gif
sledzik1984
Łopatologicznie: 1) Ściągasz sobie sofcik do generowania (napisany w Pythonie) 2) Konfigurujesz to wg komentarzy które są w pliku konfiguracyjnym 3) Odpalasz - generuje się plik xml z mapą 4) Uploadujesz do google
kondi
Jestem ciekaw, kto juz z tego skorzystał z osob piszacych na tym forum :-)
Laki
QUOTE(BeeR)
poprosiłbym o łopatologiczne wytłumaczenie krok po kroku co z tym zrobić... w bardziej przyjaznym języku... polski lub rosyjski smile.gif

Jeszcze chwiel zaczekaj a pojawi sie dokladna instrukcja obslugi w jezyku ojczystym. Łopatologia nie do konca jest znanym terminem dla wszyskich.

sofcik-upload itp ...
walkoś
Sofcik jest smile.gif
Jeżeli by kogoś interesował sofcik w php, generujący odpowiednią mapę - przerobiłem (duże słowo jak na wprowadzone zmiany) pewien skrypt tak, by generował całą mapę strony (statyczne i dynamiczne) - zapraszam TU

Przepraszam za brak dokumentacji (nie planowałem rozpowszechniania) generalnie zasada jest prosta - skrypt po załadowaniu do jakiegokolwiek katalogu po uruchomieniu pyta o url strony, której mapa ma byc stworzona i nazwę pliku do którego ma zapisywac dane.

Mapa tworzona jest w katalogu, w którym uruchamiany jest skrypt, więc jeżeli macie zamiar uruchomić skrypt w miejscu docelowym (katalog główny) lepiej zmieńcie nazwę index.php na inną wink.gif )

Skrypt zapisuje do pliku w formacie xml (nie dopisałem gzipa więc należy przestrzegać 10mb lub poczekać na wersję z gzipem - pewnie jutro, zaraz ide spać).

Skrypt jest robotem PHPCrawler z dopisanymi linijakmi o zapisie - więc reszta dokumentacji na stronach związanych z PHPCrawler.

Pozdr.
Walkoś

[size=15]Obecnie mapa jest standarodowo pakowana do gzipa.
pneuma
walkoś potrafisz zaskoczyć, dzięki wielkie i czekamy na wersję z gzipem =D>
zebol
QUOTE(walkoś)
Sofcik jest

Własnie testuje - ciekawe cacko wink.gif

W chwili obecnej Sitemap dla katalogu 54 MB
sledzik1984
QUOTE(walkoś)
Sofcik jest smile.gif
Jeżeli by kogoś interesował sofcik w php, generujący odpowiednią mapę - przerobiłem (duże słowo jak na wprowadzone zmiany) pewien skrypt tak, by generował całą mapę strony (statyczne i dynamiczne) - zapraszam TU

Przepraszam za brak dokumentacji (nie planowałem rozpowszechniania) generalnie zasada jest prosta - skrypt po załadowaniu do jakiegokolwiek katalogu po uruchomieniu pyta o url strony, której mapa ma byc stworzona i nazwę pliku do którego ma zapisywac dane.

Mapa tworzona jest w katalogu, w którym uruchamiany jest skrypt, więc jeżeli macie zamiar uruchomić skrypt w miejscu docelowym (katalog główny) lepiej zmieńcie nazwę index.php na inną wink.gif )

Skrypt zapisuje do pliku w formacie xml (nie dopisałem gzipa więc należy przestrzegać 10mb lub poczekać na wersję z gzipem - pewnie jutro, zaraz ide spać).

Skrypt jest robotem PHPCrawler z dopisanymi linijakmi o zapisie - więc reszta dokumentacji na stronach związanych z PHPCrawler.

Pozdr.
Walkoś

Dziwne... Dla http://www.prokocim.org wygenerowało mapkę ale już dla http://komorka.prokocim.org nie... I w sumie sporo błędów w error logu wywala ten skrypt...
Red
Z niecierpliwością czekam na Polską instrukcję
jamesisko
ale ten gzip to jest 4, 5 linii kodu, tyle ze bedzie go mozna uruchomic jak juz caly plik sie utworzy..cala mapa strony
papieros
OK, udalo mi sie dodac mape do googl'a narazie status jest 'pending' zobaczymy co i jak?, Czy komus z Was juz wessalo mape?

A u jeszcze jedno pytanie przy okazji, czy jakies inne wyszukiwarki potrafia czytac taka sitemape?
jamesisko
ale.. kurde po co gzipem to robic? by jakiegos uploada robic?.. wprawdzie nie cyztalem dokladnie ale nic takiego nie widzialem tak na szybko. google chce tylko linka do pliku .xml .. heh lece czytac
sledzik1984
QUOTE(jamesisko)
ale.. kurde po co gzipem to robic? by jakiegos uploada robic?.. wprawdzie nie cyztalem dokladnie ale nic takiego nie widzialem tak na szybko. google chce tylko linka do pliku .xml .. heh lece czytac

Po to gzipem że te mapy to są ogromne... Mam u siebie hosting jakiegoś katolickiego czegość w czystym htmlu kilkanaście podstron i jakas galeria... Sitemap nie gzipowany 25 Mb. Gzipowany 360 kb. Jest różnica spora szczególnie, że z tego co zauważyłem to google ten plik codziennie pobiera.
Xann
super sprwa czekam na wersje z gzipem smile.gif
jamesisko
tak ale czy google .gz akceptuje? bo w przykladzie jest napisane by podac urla do .xml ... chyba zeby napisac plik .xml mod_rewritem ustawic by to kierowalo na .php, ktore bedzie rozpakowywalo tego .gz i podawalo G juz rozpakowany, ale to znow serwera moze dobic... aha.. juz widze.. ale to kurde.. to co ten podany tutaj kod php to on robi chyba cos troche innego niz by chciala googlarka.

------------------------- POPRAWKA -----------------

jednak chyba jest ok... doczytalem wink.gif
czekam na reakcje googlarki wink.gif
papieros
Google Akceptuje gzip jak najbardziej nawet poleca stosowanie - uwaga
rozzipowany plik nie moze byc wiekszy niz 10MB i nie moze zawierac wiecej niz 50,000 url'i
Versis
QUOTE(Laki)
QUOTE(BeeR)

Jeszcze chwiel zaczekaj a pojawi sie dokladna instrukcja obslugi w jezyku ojczystym. Łopatologia nie do konca jest znanym terminem dla wszyskich.

sofcik-upload itp ...

chwile, tzn. ile? bo po angielsku ciezko mi to idzie
Laki
Warning: fopen(mapa): failed to open stream: Permission denied in

co moze byc powodem takiego bledu??
Xann
należy zmienić chamod np na 777 w katalogu gdzie jest ten generator
qazy
W sumie to ciekawa sprawa jest, ale najwazniejsze jak to bedzie dzialac w praktyce, bo to chyba wciaz wersja beta. I ja rowniez dolaczam sie do Xann'a i czekam na wersje z gzipem. Dajcie znac jak juz bedzie gotowa. Dzieki!
jamesisko
tylko zeby nie bylo z tym problemow, juz teraz mam sytuacje ze boty googla szaleja po stronie, 2, 3 sztuki na sekunde.. serwer nie wyrabia i GB chyba puste strony indeksuje. msn i yahoo wprowadzila limity, jesli google tego nie wprowadzi (robots.txt) i ten sposob bedzie nakrecalo GBota to ...

o tym zreszta mowi kod serwera 206

http://www.w3.org/Protocols/rfc2616/rfc2616-sec10.html

no .. wlasnie .. i tak temu zapobiec ? Co by google bota spowolnic ale nie odstraszyc go ?
zebol
No i pierwsza Olewka G:
"Invalid date "

Trzeba na nowo sprawdzić mape.
Przeoczyłem widocznie gdzieś walidacje linków..........
jamesisko
a ja mam status OK wink.gif
zebol
QUOTE(jamesisko)
a ja mam status OK

Może zależy od objętości pliku mapy ?
Możesz podać ile waży twoja M:?

Mam przekierowanie i nie uwzględnia mi subdomeny tylko samo przekierowanie:
http://katalog.novacsh.pl/top - i tu może być błędna walidacja......
No i troche waży: 54 MB
jamesisko
humm to byla taka testowa mapa, wazy wink.gif 11 kilo, zapodalem bezposrednio lika do pliku .xml bez pakowania go. teraz czekam na reakcje robotow - zobaczymy wink.gif
walkoś
Obecna wersja jest już z gzipowaniem.
Zapraszam do pobierania smile.gif
W sumie znów była to zamiana kilku linijek kodu smile.gif
jamesisko
pod tym samym adresem? bo tez drobne zmiany wprowadzilem od siebie, porownam i jak bedzie warto - wrzuce. Przydala by sie tam opcja auto dzielenia na pliki o wielkosci np 7 mega ..., ale to wolnym czasem wink.gif
walkoś
Tak, skrypt wisi pod tym samym adresem...
Jak się okaże, że te mapy działają to można go rozbudować o pełen panel z aktualizacją mapy czy tylko jej części,automatycznego dzielenia po rozmiarze czy po katalogach. Spoko - nie ma problemu.

Tylko... czy nie wydaje się Wam, że to jest too good to be true??

Jeżeli te mapy będą działać - spowodują dodanie całej zawartości sitemapu do indeksu - to za chwilkę miliony stronek wejdą do linkora czy innego digitalpointa i index googla się tak zaśmieci, że albo zmniejszą wagę linków (ciekawe na co??) albo będzie niezły bajzel...
jamesisko
ja tak jak pisalem, obawiam sie ze przy duzych katalogach i slabych serwerach bedzie kod 206 i ... heh, tez bedzie kaszanka
papieros
zebol - jak pisalem wczesniej rozzipowany plik mapy nie moze byc wiekszy niz 10MB , musisz podzielic go na N map i podac googlowi link do indeksu - to wszystko jest opisane w FAQ googlowym :
https://www.google.com/webmasters/sitemaps/...n/protocol.html
Pasja
a mi skrypt po 20minutach wywalił że przekroczony trafic :| a było może jakieś 2% zrobione.
Red
No i dacie tą instrukcję w ojczystym języku? :roll:
Laki
No wlasnie :roll:
michal
Jak ktos ma sklep na oscommerce to napisalem bardzo prosty skrypcik
Dodaje do mapy tylko strony z produktami.

QUOTE(red9)
No i dacie tą instrukcję w ojczystym języku?

Wszystkei instrukcje sa tutaj, jednak sa one po angielsku. Co nie zmienia faktu, ze jezeli chcecie skorzystac z generatora oferowanego przez Google, to wystarczy bardzo mala znajomosc jezeyka. Nalezy zmienic odpowiednie ustawienia w pliku konfiguracyjnym, a opisane to jest w komentarzach w tym pliku bardzo prostym jezykiem. Slownik w zupelnosci wystarczy.

Jednak, zeby z tego korzystac nalezy miec dostep do serwera. Jezeli nie macie dostepu przez np. ssh to nie wiem jak sobie z tym poradzicie. Moge sie tu mylic.

red9 podejrzewam, ze chcesz dodac swoje forum. To raczej sie nie uda tak latwo. Lepiej skorzystaj ze skryptu walkosia.
walkoś
QUOTE(Pasja)
a mi skrypt po 20minutach wywalił że przekroczony trafic :| a było może jakieś 2% zrobione.

W skrypcie w pliku robot.php masz zmienną traffic_limit - zmień ją na odpowiadającą Twoim potrzebom.

Postaram się dopisać jeszcze automatyczne dzielenie mapy na pliki po 10mb - lecz to raczej jutro.
Versis
A nie w pliku robot.php?
walkoś
tak, przepraszam smile.gif oczywiście w pliku robot.php smile.gif
pneuma
:mrgreen: ta site map jest genialna bot łazi tam gdzie chce, racje macie, zamula serwer intensywnie laugh.gif ale w końcu moze google złapie to co chce w całości

Dziekuję Michał i Walkoś za Wasze skrypty 8)
papieros
ale w końcu moze google złapie to co chce w całości

No wlasnie lazi i lazi ale jak do tej pory nic nie zlapal, czy komus zaindeksowal nowe strony?

PS. Za to Yahoo mi sie rozszalalo , przebilo googla jakies trzy razy (referencje)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.
Hochzeitsring - Pozycjonowanie stron - Bielizna termoaktywna