Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dlaczego XML?
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Pozycjonowanie i Optymalizacja > Google > Google Sitemaps
Orish
Mam takie może trochę dziwne pytanie. Dlaczego mapy stron robi się w XML? Przecież to dość uciążliwe dla serwisów systematycznie rozbudowywanych o nowe zasoby. Google nie lubi sitemap generowanych dynamicznie w PHP czy jak?
Scandall
Ja nie kumam o czym Ty mówisz do mnie - bo xml-owych sitemap nie można generować jak to mówisz "dynamicznie" w php?
websign
Co innego mapa na stronie, co innego mapa wysyłana do Google. Możesz mieć mapę w formacie HTML, ale dla Google jeśli chcesz dodatkowo dodać mapę w Centrum dla webmasterów mapa musi być w formacie XML. Dlaczego? Tak po prostu Google ustaliło. A mapy w XMLu można oczywiście generować dynamicznie w PHP i je jeszcze pingować do Google ...
Tomahawk
Jak masz mapę w html to masz różne tagi formatujące a adresy są w linkach i wiadomo jest tam dużo html'owych śmieci jak klasy i tagi i anchory itd.

A jak masz w xml to masz np.
<url>domena.pl/podstrona.html</url>

I wszystko prosto i ładnie. Mało zajmuje i google nie musi odfiltrowywac śmieci.
b2rt0sz
Ja robię mapy XML w php więc nie wiem o co Ci chodzi... Jak chcesz, żeby podstrona była szybciej zauważona to ją spinguj.
Maximus Marius
Polecam autorowi watku dowiedzieć sie co to jest XML i jakie ma zalety (o wadach też warto poczytać) ze szczegolnym naciskiem na XPATH
Podejrzewam że autor watku nie rozróżnia mapy strony od XML sitemaps i tu jest problem.

Jak ja nie cierpie jak autor wątku nie kontynuuje dyskusji smile.gif

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.
Wydarzenia - Agencja PR Branza Prozdrowotna