Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dziwna historia z PR w tle...
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Pozycjonowanie i Optymalizacja > Google
WZS
Każdy ma własne zdanie nt tego czy PageRank jest przydatny przy pozycjonowaniu, czy nie - ale z pewnością każdy chciałby mieć wysoki.
Ot linki, swl`e... Nieważne, chciałem się natomiast zapytać, czy zdażyło się komuś dostać prezent od G. w postaci wysokiego PR na nowej, niepodlinkowanej i ogólnie rzecz biorąc marnej stronie.

Póki co nie podam adresu, ale z istatonych informacji:
- półroczny blog na nowej domeniej
- wpisów coś koło 10, treść okołomedyczna
- z 3 (słownie: trzy) backlinki, z czego jeden z innego bloga z PR4, a reszta pomijalnie ważna
- bez żadnej promocji i raczej odwiedzalności...

Może ktoś umie wytłumaczyć logikę Google`a, który takiej stronie przyznaje (i co wazniejsze: utrzymuje) PR4? Żadne przekręty w postaci podkradania PR`u miejsca nie miały bo i właściciel na SEO się nie zna (poza tym, że teraz linki sprzedaje tongue.gif)
dargre`
CYTAT(WZS @ 29.06.08 - 16:30) *
Każdy ma własne zdanie nt tego czy PageRank jest przydatny przy pozycjonowaniu, czy nie - ale z pewnością każdy chciałby mieć wysoki.
Ot linki, swl`e... Nieważne, chciałem się natomiast zapytać, czy zdażyło się komuś dostać prezent od G. w postaci wysokiego PR na nowej, niepodlinkowanej i ogólnie rzecz biorąc marnej stronie.

Póki co nie podam adresu, ale z istatonych informacji:
- półroczny blog na nowej domeniej
- wpisów coś koło 10, treść okołomedyczna
- z 3 (słownie: trzy) backlinki, z czego jeden z innego bloga z PR4, a reszta pomijalnie ważna
- bez żadnej promocji i raczej odwiedzalności...

Może ktoś umie wytłumaczyć logikę Google`a, który takiej stronie przyznaje (i co wazniejsze: utrzymuje) PR4? Żadne przekręty w postaci podkradania PR`u miejsca nie miały bo i właściciel na SEO się nie zna (poza tym, że teraz linki sprzedaje tongue.gif)

Normalka.
Też mam domenkę, która z 3 (słownie "trzech") backlinków dostała PR5. Co więcej, 16 podstron też dostało PR5.
Jedno jest ważne - żeby wszystkie z tych niewielu backlinków miały wysokie PR. Żadnych zerówek, itp.
Specjalnie tak linkowałem, żeby sprawdzić co będzie smile.gif
Po którymś tam update PR5 zostało, tylko podstrony spadły na PR4.

Z tym, że jak to jest teraz to nie wiem, ostatnio G stało się mało przewidywalne.
I mam np tak:
- strona z total: 18 backlinków (Google+Yahoo) - PR5 i kilka PR4
- strona z total: 1.2 miliona backlinków (Google+Yahoo) - PR0 i wszystkie podstrony PR0
Obie strony b.podobne co do wartości, obie podobne wiekowo.

Więc radzę przestać się dziwić. Taki misz-masz już jest i pewnie będzie jeszcze większy.

Xann
I własnie dlatego PR jest dobry tylk do SWL jako bonus za PR smile.gif
-=SnU=-
jeżeli PR jest dobry tylko do SWL to dlaczego SWL daje bonus z niego?
widzę sprzeczność w wypowiedzi Twej smile.gif
gielo
z pr to ja zauważyłem jeszcze inną prawidłowość. Że z czym wyższego pr podlinkujemy stronę, prawdziwego pr nie fake to tym szybciej się indeksuje site podlinkowanej strony więc taki bonus jest zasadny w swl, gdzie linkuje się te z strony dla indeksacji a nie tylko pozycji.
Xann
CYTAT(-=SnU=- @ 29.06.08 - 19:23) *
jeżeli PR jest dobry tylko do SWL to dlaczego SWL daje bonus z niego?

no bo nie mamy za co innego dawac smile.gif no chyba ze jeszcze zrobimy bonus na sms'a
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.