Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Katalog z PR4
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Pozycjonowanie i Optymalizacja > Katalogi i Preselle
Stron: 1, 2
Slawek
Zapraszam do dodawania wpisów w katalogu http://www.kafito.pl

Katalog jest zintegrowany z Centrum Prasowym i Forum dzięki czemu w prosty sposób można w serwisach zyskać dosyć dużą ilość przyjaznych linków.
spps
Po wejściu na ten katalog, w pierwszej chwili myślałem że to webweb.
Slawek
To prawda, że jest trochę podobny ale tylko zewnętrznie.
W końcu należy wzorować się na najlepszych smile.gif.
Katalog jest stworzony na autorskim skrypcie, i zaraz po zalogowaniu widać wyraźne różnice między http://www.kafito.pl a webwweb. To jest oczywiście moja subiektywna ocena, ale wydaje mi się że nawigacja i dodawanie wpisów w kafito są prostsze niż w webwweb.
zoreander
Wybacz ale można się solidnie nawkurzać dodawając. Wybór podkategori rozwala się pod FF 3.0. Kwestia dopracowania chyba..
zerbal
Dla mnie jeden z ciekawszych katalogów. Gdyby jeszcze można było dodać artykuł z linkami w treści
Slawek
CYTAT(zoreander @ 23.06.08 - 14:57) *
Wybór podkategori rozwala się pod FF 3.0..

Poprawione

CYTAT(zerbal @ 23.06.08 - 15:05) *
Dla mnie jeden z ciekawszych katalogów.

Dziękuję, za opinię. Więcej, więcej takich smile.gif smile.gif to miód na moje serce smile.gif

CYTAT(zerbal @ 23.06.08 - 15:05) *
Gdyby jeszcze można było dodać artykuł z linkami w treści.

Oczywiście, że się da!!!
Po zalogowaniu w http://www.kafito.pl każdy użytkownik ma dostęp do serwisu prasowego http://www.centrumpr.pl gdzie może samodzielnie publikować artykuły prasowe.
W treści artykułów można umieszczać linki, oczywiście w rozsądnej ilości.
Każdy artykuł jest sprawdzany przez administratora więc nie przejdzie artykuł gdzie co drugie słowo to link, ale trzy linki w tekście, no może pięć jeżeli artykuł jest odpowiednio długi może być umieszczone.

Wprowadzając artykuł, można mu nadać dwa podpisy: 1 podpis wprowadzającego, 2 podpis "o kim" jest artykuł
Jeżeli prawidłowo wprowadzicie podpisy - wybierając je z listy wpisów - wówczas na Wizytówce w katalogu pojawiają się odnośniki do artykułów.
Dla podpisu 1 - w wizytówce pojawia się odnośnik "Własne artykuły" np http://www.kafito.pl/prezentacja/firma/106...um-prasowe.html
Dla podpisu 2 - w wizytówce pojawia się odnośnik "Artykuły dotyczące wpisu" np http://www.kafito.pl/prezentacja/firma/1062,kafito-pl.html
Dzięki temu od razu wiadomo jakie i ile artykułów jest powiązanych z danym wpisem katalogowym.

Jeżeli jeszcze chcecie zwiększyć ilość linków do swojej strony proponuję skorzystać z kolejnego serwisu połączonego z katalogiem tj eGadki

Bardzo proszę o kolejne opinie - z pokorą wysłucham wszystkich
milkus
Kiedy podaję swojego maila przy rejestracji to wyskakuje mi, że podany adres został już wcześniej dodany i prosi o podanie innego. Pomyślałem więc, że pewnie kiedyś się zarejestrowałem - trudno spamiętać gdy się dodaje tyle wpisów ręcznie. No to pierwsza myśl jaka mi przyszła jest wybór przypomnij hasło. No i teraz mi pokazuje, że nie ma takiego maila w bazie. Chyba gdzieś do katalogu wkradł się jakiś bug.

A tak poza tym katalog prezentuje się spoko.
Slawek
CYTAT(milkus @ 23.06.08 - 23:37) *
podany adres został już wcześniej dodany i prosi o podanie innego.

W takim przypadku pod przyciskiem ZAŁÓŻ KONTO wyskakuje dodatkowy komunikat:

"Nie pamiętam swojego hasła." - dla użytkowników którzy poprzednio dokończyli rejestrację ale nie pamiętają hasła
lub
"Wyślij ponownie kod aktywujący konto." - dla użytkowników którzy już kiedyś rozpoczęli proces rejestracji i podali swój adres e-mail ale go nie dokończyli.

Milkus sprawdź jaki komunikat Ci wyskoczył, jeżeli ten drugi to kliknij w niego i dokończ rejestrację.
Natomiast jeśli ten pierwszy to daj znać będziemy szukać błędu w systemie.
spps
Proces rejestracji jest ok - przechodzi się sprawnie
Dodawanie wpisów też nie sprawiło mi problemów - szczególnie podoba mi się możliwość przyporządkowywania wpisu do podkategorii w trakcie przeglądania katalogu.

Ale to wyróżnianie to coś nie halo, dodałem link zwrotny na swojej stronce a i tak ciągle wyskakuje mi informacja "Na Twojej stronie www, brakuje linku zwrotnego do katalogu kafito.pl. Twój wpis nie może zostać wyróżniony."
boby
Co mi sie nie podoba ?
1. Do niektorych stron ciezko odnalezc odpowiednia kategorie.
2. W szczegolach podlinkowany jest adres zamiast tytulu.

Pozdrawiam
Slawek
CYTAT(spps @ 24.06.08 - 01:55) *
dodałem link zwrotny na swojej stronce

Aby zadziałało musisz wstawić link dokładnie na tej podstronie którą zgłaszasz we wpisie. Jeżeli we wpisie zgłosiłeś stronę główną, tam musi znaleźć się link.

CYTAT(boby @ 24.06.08 - 08:54) *
Do niektorych stron ciezko odnalezc odpowiednia kategorie.

Obecnie w katalogu na razie jest tylko ok 5000 podkategorii, codziennie dochodzi kilkanaście, więc w trakcie wprowadzania wpisu polecam korzystanie z wewnętrznej wyszukiwarki.

W szczegolach podlinkowany jest adres zamiast tytulu.

Dziękuję za uwagę, muszę przemyśleć czy to zmienić.
tede
Świetny katalog, gratuluje biggrin.gif
cria
2. W szczegolach podlinkowany jest adres zamiast tytulu.

Popieram, w tej kwestii webweb ma znaczącą przewagę.
Qbexus
W tym serwisie z artami rozłazi sie w ff 2 ta zaokrąglona ramka z reklamami i linkami włażą na tekst.
Slawek
CYTAT(cria @ 24.06.08 - 23:16) *
W szczegolach podlinkowany jest adres zamiast tytulu.

w tej kwestii webweb ma znaczącą przewagę.

Załatwione smile.gif już nie ma przewagi

Jeżeli zauważycie że coś jeszcze można poprawić, jestem otwarty na propozycje.
spps
Chciałem uzupełnić we wpisie dane teleadresowe, ale chyba Slawku zapomniałeś o miejscu na wpisanie miasta, poza tym system nie zapamiętuje kodu pocztowego
Pey
Z tego co ja zauważyłem to po wpisaniu kodu pocztowego miasto samo wskakuje.
Slawek
CYTAT(spps @ 7.07.08 - 23:53) *
zapomniałeś o miejscu na wpisanie miasta

System jest tak skonstruowany że po wpisaniu kodu pocztowego miejscowość uzupełnia się automatycznie, zabieg taki został zastosowany dlatego że każdą podkategorię można sortować wg miejscowości. Gdybym dał użytkownikom okienko do wprowadzenia miejscowości to znając możliwości użytkowników np miejscowość Łódź mogłaby się pojawić w wielu odmianach np Lodz, Łodź itd System kodów pocztowych likwiduje ten problem.

CYTAT(spps @ 7.07.08 - 23:53) *
system nie zapamiętuje kodu pocztowego

To się zdarza wyjątkowo rzadko i tylko w przypadku jeżeli użytkownik wprowadził kod którego brak w naszej bazie. Katalog jest moderowany i na bieżąco dodawane są brakujące kody pocztowe
rafałecek
System działa rewelacyjnie i ciekawie się wszystko prezentuje. Wszystko działa sprawnie, szybko i bez zarzutów. To chyba zasługa tego że serwis nie jest załadowany reklamami i zbędnymi grafikami jak reszta...
holee
CYTAT

No i po co taka reklama ?
Pey
Reklama jak widać jest potrzebna:) Może to nowy użytkownik kafito.pl?
spps
W katalogu można zakładać jakieś karty towarowe - czy ktoś z nich w ogóle korzysta, bo z ciekawości poklikałem trochę po katalogu i nic nie znalazłem.
rafałecek
Ja próbowałem zrozumieć na czym polegają te karty towarowe, ale nic nie zrozumiałem.
Slawek
Pochwalę się smile.gif w tym tygodniu Kafito.pl w rankingu stat.pl w kategorii katalogi
WSKOCZYŁO DO PIERWSZEJ DZIESIĄTKI
Pey
Aż sprawdziałem i faktycznie:)

Mam problem. Kiedy dodaję wpis i chce wybrać kategorię lub podkategorię muszę długo czekać na ich wyświetlenie. Czy to wina mojego kompa, neta czy coś jest z katalogiem?
zgred
Gratki smile.gif moj jest wyzej tongue.gif
Slawek
CYTAT(zgred @ 23.07.08 - 19:27) *
moj jest wyzej

He he już nie długo blum.gif
Slawek
Wszystkim którzy dodali link zwrotny do Kafito i włączyli sobie usługę wyróżniania, bardzo dziękuję smile.gif dzięki Wam tytuł tego wątku już jest nieaktualny - katalog zyskał jedno oczko w górę i teraz ma PR4.
Oczywiście namawiam do dalszego dodawania stron do katalogu i pisania artykułów.
spps
Po dodaniu wpisu dostałem maila z potwierdzeniem i taką informacją: Często odwiedzaj swój wpis - jego pozycja w katalogu zależy od ilości przejść z "wizytówki" na Twoją stronę.

Czy to znaczy, że przejścia z listy wpisów się nie liczą? Poza tym dzisiaj bardzo często smile.gif smile.gif odwiedzałem swój wpis i zgodnie z instrukcją przechodziłem z wizytówki na swoją stronę a jakoś nie widzę żeby moja stronka wyskoczyła wyżej.
Slawek
CYTAT(spps @ 21.08.08 - 03:36) *
przejścia z listy wpisów się nie liczą?

W tej chwili tak jest ustawiony licznik że zlicza przejścia wyłącznie z wizytówek katalogowych.
Co do Twoich bardzo częstych odwiedzin smile.gif to założona jest blokada przed nadmiernym naklikiwaniem smile.gif, a więc zapraszam do częstych odwiedzin, ale bez przesady smile.gif
zwrotniczy
Podobnie jak milkus mam ten sam problem przy próbie rejestracji objawia się
Podany adres e-mail został już zarejestrowany w naszej bazie. Podaj inny.
ale pod przyciskiem ZAŁÓŻ KONTO Nie wyskakuje dodatkowy komunikat
co robić....
sad.gif
Slawek
CYTAT(zwrotniczy @ 27.08.08 - 00:24) *
Nie wyskakuje dodatkowy komunikat
co robić....

Dziękuję za zwrócenie uwagi na ten problem. Po testach znalazłem przyczynę takiego zachowania się systemu: jeżeli założyłeś konto, ale nie założyłeś żadnego wpisu katalogowego, nie napisałeś żadnego artykułu, ani nie udzielałeś się na naszym forum, oraz przez ostatnie pół roku nie logowałeś się na swoim koncie, to system kasuje takie konto i przenosi adres email do bazy blokowanych adresów. Jednak widzę że jest przydałoby się udostępnić odzyskiwanie skasowanego konta.

Na razie zwrotniczy do rejestracji podaj inny adres email, natomiast jak tylko odzyskiwanie będzie gotowe, dam znać na forum.
spps
Na jakim skrypcie postawiony jest ten katalog? Można ten skrypt gdzieś kupić, albo ściągnąć?
Pytam bo też chcę założyć katalog, a ten mi się podoba.
Poza tym jak obserwuję od dłuższego czasu różne katalogi - to Kafito w rankingu statu nie ma dużych skoków góra/dół/góra/dół tylko powoli idzie się w górę. Czy zastosowany skrypt ma na to duży wpływ? czy raczej to admin katalogu przykłada się do pozycjonowania?
Slawek
Katalog jest postawiony na autorskim skrypcie, więc nie możesz go nigdzie kupić, a tym bardziej nie możesz go ściągnąć.
Co do pozycji to faktycznie pniemy się w górę, w ostatnim tygodniu w rankingu statu w kategorii katalogi wylądowaliśmy na 8 pozycji. Na oglądalność napewno ma wpływ zarówno dobrze napisany skrypt jak i nasze działania

A tak swoją drogą we wrześniu katalog skończył pierwszy roczek - a w październiku reaktywujemy konkurs Aktywny Użytkownik - sponsorów i łowców nagród zapraszam na strony konkursowe
spps
CYTAT(Slawek @ 3.09.08 - 14:41) *
w październiku reaktywujemy konkurs Aktywny Użytkownik

Do d... ten konkurs, dodałem kilkanaście wpisów, wpisy zaakceptowane a punktu żadnego nie dostałem
Slawek
CYTAT(spps @ 1.10.08 - 13:36) *
punktu żadnego nie dostałem

Proponuję zapoznać się z regulaminem, a szczególnie z punktem V regulaminu - Zasady przyznawania punktów konkursowych.

Niestety większość przypadków gdy nie przyznajemy punktów wynika właśnie z nieprzestrzegania kilku prostych zasad które są dokładnie opisane w regulaminie.
Pey
No ja tez na początku dodawałem wpisy i czekałem na punkty, ale później dopiero skapowałem, że trzeba zapełnić pole rozszerzone opisem strony. Czasami nie wiadomo co tam napisać, ale można tam dodać podstawowe wiadomości o tematyce strony. Konkurs spoko, bo ostatnie nagrody do dzisiaj się idealnie sprawója. Teraz pora zawalczyć o główną nagrodę bo jest dosyć ciekawa.
spps
Szkoda że nie mam swojego katalogu, bo zaraz poprzeklejałbym z niego wszystkie wpisy i kino domowe byłoby moje
Slawek
he he dobry pomysł - i chyba już ktoś na niego wpadł bo mamy trzeci dzień konkursu i już jeden użytkownik wybił się z punktami dosyć ostro ponad innych. Mam nadzieję że nie dacie mu zgarnąć wszystkich nagród bez walki smile.gif
Pey
Jak wygląda sprawa z korzystania z klawisza Caps Lock? Ostatnio dodałem wiele wpsiów, gdzie w opisie był całyu tekst z DUŻYCH LITER i nie dostałem żadnego punktu. Ma to jakis wpływ na punkty konkursowe?
Slawek
CYTAT(Pey @ 10.10.08 - 23:25) *
Ma to jakis wpływ na punkty konkursowe?

No to tym razem nie czytałeś Regulaminu przy rejestracji sad.gif tam jest informacja że nie wolno używać wyłącznie dużych liter

A tak swoją drogą to jeżeli wpis jest dokonany samymi dużymi literami to nie przyznajemy punktów.
rafałecek
Dlaczego dodając stronę www z opisem w języku innym niż polski nie dostaję punktów konkursowych?
Slawek
W założeniu katalog ma być katalogiem polskojęzycznym, dlatego wszelkie wpisy obcojęzyczne są kasowane i oczywiście punktów konkursowych za nie nie przyznajemy
Pey
Najlepszym sposobem na dodawanie wpisów jest kopiowanie wpisów z innych katalogów. Takim sposobem można szybko uzyskać punkty:)
Slawek
Chcąc ułatwić obcokrajowcom korzystanie z katalogu Kafito w serwisie pojawiła się nowa, interesująca opcja! smile.gif
Obecnie każdy użytkownik może wybrać jeden z 34 języków, w którym chce oglądać stronę Kafito. Wszystkie treści zawarte w serwisie wraz z wpisami katalogowymi zostają natychmiast przetłumaczone na wybrany język, dzięki czemu każdy użytkownik z zagranicy może swobodnie poruszać się po katalogu.

Zapraszam do testowana tej opcji

Szerszy opis tej opcji znajdziecie tutaj
Kukis
A na mnie narzekają, że stare tematy odkopuję...

Poza tym jaka trudność polega na dodaniu gotowego skryptu do bloku? Sam nie wiem... - nic nowego, zwykłe poleganie na usługach kogoś innego.
Slawek
CYTAT(Kukis @ 19.12.08 - 14:56) *
stare tematy odkopuję...

sory jeśli komuś to przeszkadza, ale ten wątek mam zlinkowany na swoim katalogu jako wątek z podpowiedziami dla użytkowników i tylko w nim się wypowiadam na temat kafito,

CYTAT(Kukis @ 19.12.08 - 14:56) *
jaka trudność polega na dodaniu gotowego skryptu?

to żadna trudność, ale jest to na tyle fajna funkcja że moim zdaniem warto ją promować, szczególnie że nie widziałem aby ją zastosowano w jakimkolwiek katalogu
Kukis
Bo nikomu nie jest potrzebna? Wątpię, że jakiś obcokrajowiec (który nie zna polskiego) będzie odwiedzał twój katalog mimo tej translacji...
Pey
Co z konkursem? Będzie coś w tym roku?
Pey
Podczas dodawania artykułu do centrumpr.pl wyskakuje opcja podlinkowania artykułu swoim serwisem lub innym. W tej drugiej opcji, gdzie wpisuje sie w wyszukiwarkę nazwę serwisu, wpisałem nazwę swojej strony, która wcześniej dodałem do kafito.pl i ta strona sie nie wyświetliła. Dlaczego nie moge znależć na tych listach mojej stronki, którą dodałem do katalogu?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.