Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wytyczne googla: "Zautomatyzowane zapytania"
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Pozycjonowanie i Optymalizacja > Google
uzytkownik999
Witam,

przeglądałem dzis po raz kolejny regulamin googla i natknałem sie na temat w którym google zabrania działań mających na celu
wysyłanie zautomatycowanych zapytań, oto calosc tematu:

cytat
"Zautomatyzowane zapytania. Warunki korzystania z usług Google nie przewidują przesyłania do naszego systemu żadnego rodzaju zautomatyzowanych zapytań bez uprzedniej zgody Google. Wysyłanie zautomatyzowanych zapytań absorbuje zasoby i opiera się na korzystaniu z oprogramowania, które wysyła takie zapytania do Google w celu sprawdzenia, jak dana witryna lub strona internetowa wypada w wynikach wyszukiwania dla różnych zapytań (np. WebPosition Gold™)."

Co o tym sądzicie, czy rzeczywiście algorytm google oriętuje sie keidy korzystamy z tego sposobu i podejmuje odpowiednie kroki? Jest wiele programów do sprawdzania danej pocji w google, sam dotychczas korzystałem z jednego (sprawdzałem pozycje na niecałe 30 fraz).
I tym bardziej zwracam na to uwagę, ponieważ ilosc robotów przeglądających moje strony po 2 tygodnia korzystania z programu, nagle drastycznie spadła (o ponad 80%)
Na pozycjach także lekko spadłem, ale po kilku nastudniach wróciłem do normy. Jednak robotów na mojej stronie nadal jest mało.

Czekam na Wasze opinie
Xann
nigdy ci nie zblokowało wyszukiwarki w kompie ? widocznie mało odpytujesz
Kiler
He he no niestety juz od dawna gogiel mowi ze jestes robotem jesli zadasz mu za duzo pytan wink.gif
uzytkownik999
No dobra, a jezeli w systemie jest 1 000 uzytkowników z czego 500 sprawdza codziennie swoja strone pod srednio 30 fraz.
Czyli wszystkie zapytania leca z jednego IP, to itak to jest niemozliwe?
mela
Po pierwsze, istnieje proxy. Po drugie - jest sporo zabezpieczeń, nie sprawdzasz jednym zapytaniem, losowy sleep time, zmiana refferer, czy też user-agent. Całość polega na próbie oszukania google - ale oczywiście z jednego IP zawsze będzie jakiś tam limit którego nie przekroczymy.
Mich@ł
Po trzecie sporp serwerów proxy google juz zbanowało tongue.gif

Z jednego IP pod rząd mozna wykonać okolo 200 zapytań (na godzinę?) wink.gif Po takiej ilości dostałem bana na IP.

Jak dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest rotacja adresów IP, Czyli masz bazę np 10 IP i losowo skrypt wybiera którego uzyje wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.