Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Spadek site w google - wnioski i uwagi
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Pozycjonowanie i Optymalizacja > Google
Stron: 1, 2
Johnek
Jakie macie wnioski co do tego co sie dzieje w google... ogromnego spadku site na wiekszosci stron( czy to spam czy nie). U mnie czesto jest take ze z 200k spada np jednego dnia na 10k a potem wraca ale z dnia na dzien juz maleje szybko... Ma ktos tak ? Co to moze oznaczac? Moim zdaniem jeszcze wychodzi wplyw SWL-ow.
hooli
Nie no ogolnie teraz jest tendecja spadkowa, trzeba przeczekać tongue.gif
Mev
CYTAT(Johnek @ 15.06.08 - 10:51) *
Ma ktos tak ?

Jedna domena - z 600k na 7k biggrin.gif

Ostatnio jednak przechodzę na tworzenie unikalnego zaplecza, zamiast "spamowego", więc jakoś to przebolejemy wink.gif
sttorm
dokladnie gugiel zmusil do tworzenia innego rodzaju stron

jaka bedzie przyszłośc to sie okaze
alumilut
Witam.

Serwisy oparte na RSS ida w zapomnienie
lj2m
Całkowicie unikalne serwisy które mają kilkadziesiąt tysięcy podstron też spadają. Mi spadło z 40k do niecałych 10k
jaclaw
CYTAT(lj2m @ 15.06.08 - 12:53) *
Całkowicie unikalne serwisy które mają kilkadziesiąt tysięcy podstron też spadają. Mi spadło z 40k do niecałych 10k

Kurde to po mojemu lekkie przegięcie już. Co z tym Google...
ccx
No właśnie, zaplecze zapleczem, site spadł mi o 70% ale to można zrozumieć. Jednak nawet wartościowa, dobrze podlinkowana strona straciła ponad połowe site'u... sad.gif
idolw
czy strony, ktore zniknely mialy linki przychodzace z zewnatrz?
DreamStudio
Co roku to samo.. zobaczymy za 2/3 miesiące jak dalej tak będzie to można zacząć się bać
Odoakr
Ja jeszcze sie bawię w pozycjonowanie i od początku powiedziałem sobie, że żadnego spamu - skoda czasu. Strona, którą próbnie pozycjonuje w przeciągu ostatniego tygodnie z 30-40 miejsc do TOP10 prawie na wszystkie frazy (średnio trudne). Tylko zapiecze tematyczne i trochę precli + optymalizacja kodu.

Pewnie tak podskoczyło bo strony, które pozycjonowane były tylko przez SWL poszły do pieca, ale tez na pewno ze względu na poprawne (zgodnie z zaleceniami G) pozycjonowanie

edit: do tego właśnie obserwuje sobie pozycje na dane słowa u konkurencji - duże biura podróży, które wydaja kupę kasy na pozycjonowanie. wszystko leci w dół. Na Free Monitor for Google a czerwono:)
sttorm
a zaplecze tematycznie to nie spam

to tez spam bo to zaplecze

jesli przyjąc tok rozumowania innych /ja uwazam ze spam to co innego/

zasady googla - zero systemow, zero kupowania linków, tylko naturalne linki - jesli naturalne to nie umieszczane przez nas tylko przez innych bez naszej wiedzy

jest taka tendencja - ale czas pokaze co sie stanie
sylverand
od 2 miesięcy to leci wszystko, to jedyny pewny wniosek - niestety

spamy lecą swoją drogą, blogi też, ale co bardziej boli to nawet bardzo unikalne, naturalnie żywe itp. strony też mi polecaił o 50-60% w dół w 2 miesiące, wielu znajomym również takie unikalne naturalne strony poszły po całości w dół, a podobno Google takie "lubiło" smile.gif
idolw
leci to, co sprzedaje linki wink.gif
leonet
A nie wydaje się Wam, że strony szczytujące dane z RSS powinny jakoś sobie z tym poradzić bo według mnie są bardziej "normalne" niż milionowa kopia wiki czy qlweba?
Lesiu
Ani jedno nie jest 'normalne' ani drugie. Zastanow sie czy naturalne sa tysiace stron prezentujace RSSy.
mela
CYTAT
a zaplecze tematycznie to nie spam?

to tez spam bo to zaplecze
Zaplecze to nie jest SPAM ! Co najwyżej to może być spam...
leonet
CYTAT(Lesiu @ 18.06.08 - 09:26) *
Ani jedno nie jest 'normalne' ani drugie. Zastanow sie czy naturalne sa tysiace stron prezentujace RSSy.

Hmm w takim razie co lepiej stawiać (bo przecież trzeba stawiać jakieś spamy na punkty)
1. Wordpress z RSS z różnych stron jakich mieszaniki nikt inny nie ma (bo ze stron regionalnych o małej popularności) z różnymi templatkami
2. Kopia wiki której jest już pewno z milion na świecie i które w większości prawie niczym się nie różnią
3. Katalog qlweb z bazą którą mają już tysiące osób

w 2 i 3 przypadku przy stawianiu 100-ej strony korzystamy z dokładnie tej samej bazy. W 1 możemy dowolnie mieszać RSS'y i mamy całkiem inny content. Według mnie lepszym rozwiązaniem jest 1 ale chciałbym się Was zapytać bo jesteście bardziej doświadczeni w tych sprawach
sttorm
ja juz autoblogow nie stawiam

sadze ze dlatego na tylu stronach dostalem bany

wiki i dmozy - za duzo gugiel ich banuje, choc nie da sie ukryc wiele sie utrzymuje w sieci

ale z drugiej strony cos trzeba stawiac i liczyc ze strona wytrzyma minimum poł roku by sie zwrocila, i trzeba stawiac nastepna i tak w kółko

jak człowek ma szczescie to i 100 dmozów mu sie wiecznie utrzyma biggrin.gif
Ivellios
U mnie to już w ogóle bezsens.

Jedna moja strona miała jakieś 50 000 zaindeksowanych podstron, dzisiaj patrzę - jest 10 000...
A teraz gwóźdź programu.
Strona ta ma adres www.paranormalium.pl
Do niedawna funkcjonował też stary adres www.zjawiska.hosted.pl z którego zrobiłem przekierowanie (przy pomocy .htaccess) na www.paranormalium.pl
Dzisiaj sprawdzając PR co najmniej się zdziwiłem. www.zjawiska.hosted.pl miało PR=2 a podskoczyło na PR=4, a www.paranormalium.pl z PR=4 spadło na PR=2.
Google zgłupiał. Teraz to już mnie nic nie zaskoczy...
Tomson_
Eh, a ja jak zwykle pod prąd idę smile.gif Precle, katalogi, autoblogi, wszystko ładnie się indeksuje smile.gif
Odoakr
A ja się zastanawiam - skoro wszyscy stawiają wiki, dmozy, qlweby na potęgę to nic dziwnego, że po jakimś czasie zlecą.

Ja dla zabawy tez kilka spamów postawiłem - skoro się uczę to wszystkiego trzeba trochę poznać. Ale stwierdziłem, że skoro WSZYSCY lub prawie WSZYSCY robią na tych samych skryptach to ja poszukam czegoś innego. Skryptów, dzięki którym można postawić kilkadziesiąt tysięcy podstron w kilkanaście minut są setki jeśli nie więcej. Pewnie nie indeksują się tak szybko, ale są unikalne i stoją...
Bielack
Panie podpowiadaj pan, a nie pokazujesz łakocie przez szybkę - choć dziesięć z tych setek byś pokazał. Będzie większa świadomość, będzie większa unikalność "ogólna" zaplecza. Bo teraz to faktycznie: wiki, dmozy, opisy, piosenki, sklepy esc, autoblogi i Koffizery, e-webcitiesy, biblie, manuale php, wyszukiwarka mp3. Coś pominąłem?
gielo
tak ewebcites jezyk1.GIF, jest także skrypt z filmami youtube. Jednak wszystko o czym wspomniał bielack i ja to sheet, który wcześniej czy później wyleci z indeksu.

xTutorials
W takim razie trzeba pisać własne skrypty. Może Polacy stworzą wreszcie jakiś własny "megaszybkoindksujący" się skrypt stawiany w 15 minut smile.gif
Carnagge
I ten skrypt będzie też megaszybkobanowany. Widzę, że połowa tutaj nie rozumie podstawowej rzeczy - jak są ogólnodostępne skrypty do wiki to dla Googla nie jest problem to ogólnie zbanować. Utrzymują się jedynie rzeczy które w jakiś sposób są unikalne, a one nie są ogólnodostępne więc googiel ma problem na znalezienie klucza jak je odnaleźć. Tutaj nic nie pomoże robienie nowych skryptów. Wg. mnie obecnie najlepsze są czytniki RSS.
Odoakr
A choćby tu można coś znaleźć
http://www.hotscripts.com/PHP/Scripts_and_...rams/index.html
Pogrzebać w kodzie, napisać skrypt, który wypełni bazę danych i już stoi - sklep, blog, strona, galeria...
KuRT
niedawno gdzies pisałem ze onetowi spadł site z 12mln do 3mln. dzis widze 27mln stron zaindeksowanych dla onet.pl. moze wracamy do lepszych czasów ? smile.gif
gielo
taki megaszybko indeksujący się skrypt już jest - ewebcites. Tylko właśnie jest także mega szybko banowany. Co do pisania stron z palca, wszystko ok ale ja bym nie był tak naiwny myśląc że jak sam napiszę kopie wiki czy też skrypt katalogu korzystający z bazy qlweba google je uzna za wartościowe strony i zostawi w spokoju. Chciałbym zauważyć, że jest sporo komercyjnych skryptów na których stoją mega portale. Allegro stoi na takim skrypcie, onet jeszcze stoi na takim skrypcie, pio stoi na takim skrypcie i kilka milionów innych stron w internecie.

Czy google je wytnie bo są bez wartości dla internauty ? nie myślę że to nie sam skrypt jest powodem spadku site, czy też modnych ostatnio bananów.
Carnagge
Ale właśnie gielo zauważ, co mówisz. One stoją na takim skrypcie, bo pewno 90% rzeczy co na nich stoi to są normalne serwisy, a 10% spam, więc Google nie może tego automatycznie wycinać. A taki skrypt wiki? Każdy taki sam i wiadomo, że to są same spamy. Wystarczy tylko napisać mechanizm, który rozpoznaje układ linków (bo większość nie ma friendly url) i wyciąć wszystko oprócz oryginalnej wiki wink.gif Proste i skuteczne. Podobnie z webcities. Przy WP i innych skryptach, które służą do 'normalnych' zastosowań Google musi banować ręcznie bo innej opcji nie ma.
General_Depet
Co do spadku site mam własną teorię nie popartą co prawda żadnymi badaniami ale bardzo prawdopodobną. Wszyscy wiemy że google ostatnimi czasy robi porządki - z tym się chyba wszyscy zgodzą ale nikt nie zadał sobie pytania: dlaczego nagle google postanowiło wyczyścić "polskie piekiełko" ? Przez tyle lat było OK a teraz nagle sypią się bany, filtry a site spada w tempie geometrycznym. Dlaczego ?

Żeby być sprawiedliwym jeden user PiO zwrócił uwagę na to samo co ja - google chce się jeszcze bardziej rozrastać i żeby przygotować sobie miejsce na nowy content ucina >=50% site każdej strony która dotychczas miała sensowny wynik podstron czyt. nie w setkach ale w dziesiątkach tysięcy. Zanim zaczniecie pisać że to bzdura proszę zwróćcie uwagę na to jak prosty jest to zabieg - ucinając 50% situ google zrobiło sobie mnóstwo wolnego miejsca na serwerach jednocześnie zatrzymując wszystkie dotychczas zaindeksowane strony - bo co googla interesuje że strona X zamiast 150.000 situ będzie mieć 1000 - ważne żeby była w indeksie smile.gif. Drugim winowajcą jest moim zdaniem tkz. "nieświadomy duplicate content" - przykład: komentarze ala onet, struktura forum czy sklepu - byłbym skłonny stwierdzić że roboty są bardziej wyczulone na tym punkcie tzn. jeśli na podstronie znajdują ok. 50% treści która znajduje się już na innej podstronie to indeksacja jest pomijana.

Myślę że skrypt nie odgrywa tu aż tak dużej roli - znam mnóstwo katalogów na qlweb które mają się całkiem nieźle. Sam posiadam kilka serwisów na autorskich skryptach a site i tak i tak poleciał o 50% - nie tędy droga. Myślę także że działanie te NIE jest wymierzone przeciwko SWL - to tylko my z frustracji doszukujemy się tutaj problemu, prawda jest jednak taka że era "łatwego" pozycjonowania poprzez "cwaniactwo" powoli się kończy.

I na koniec moja pesymistyczna wizja smile.gif - nie zgadzam się z wieloma ludźmi którzy piszą że google ma teraz słabszy okres i za 2-3 miesiące wszystko wróci do normy - moim zdaniem nie wróci placze.GIF i nawet dobre aktualizowane tematyczne zaplecze nie będzie już gwarantem szybkich i dużych punktów - przykro mi.
radek
A moja teoria jest tak że google likwiduje Suplemental Index (tak mi coś pod lewą łopatką strzyka) i strony z suplementala rozdziela między "do zachowania" i "do wywalenia". Site już nigdy nie będzie taki jaki był.

A co to dla nas znaczy? Dwie rzeczy - dobrą i złą.
Zła - mniej punktów w systemach
Dobra - a no jak już link wisi na zaindeskowanej stronie to ma moc.

Ale jeszcze im z tym zejdzie, więc będą ciągłe wahania.
Ivellios
A mnie się udało wyjść z filtra po trzech dniach. tongue.gif
SirZooro
A ja w poniedziałek dostałem końcowy raport z zamówionego preclowania, i linkując dzisiaj te wpisy z przerażeniem stwierdzam że prawie wszystkich nie ma w indeksie...
Bielack
Prawie wszystkich Twoich wpisów, czy prawie wszystkich precli w jakich masz te wpisy?
SirZooro
Prawie wszystkich wpisów - z tej listy raptem chyba tylko 2 precle były zbanowane, reszta miała przynajmniej kilkadziesiąt stron w G. Preclowanie było zaczęte ok. 3,5 tygodnia temu i szło po 6 precli na dzień, więc spodziewałem się że większa ilość wpisów będzie już w indeksie.
hooli
Ja dzisiaj wrzucilem na próbe na darmowy serwer stronke + pingowanie, po 2 godzinach 50 stron w indeksie. Z drugiej strony, stare domeny, naprawde dobre lecą ciagle w dół... Chyba trzeba przeczekac to co sie aktualnie wyprawia w G smile.gif
Bielack
Ja linkuję każdy wpis jaki mam w preclach (ok. 1K punków w rotacyjnym SWL) i wszystkie wpisy mam z cache po paru dniach - chyba, że ban na precla nastąpił.
PS.
Końcówka zdania prawie jak u Mistrza Yody ;-)
Xann
Nie ma co czekac trylko trzeba stawiac , nie mozna stawiac wszyskiego na jednym serwrze to najwiekszy błąd, nie można stawiac wszyskiego takiego samego czyli 100 wiki to też błąd zaplecze trzeba rożnicowac po troszeczkę z każdego : precle, gg , ewebitesy, wiki , dmozy i linkiowac wszysko z swl po 1000 pkt i tak na okrągło taka już nasza praca sad.gif
Mich@ł
Ja osobiście już nie postawie żadnej wiki za bardzo się na tym przejechałem wink.gif E-webcites postawie dopiero za jakiś czas aby zobaczyć efekty czy google znowu nie zacznie wycinać tego skryptu tongue.gif

Przede wszystkim powracam do starych metod opisy gg, teksty piosenek, cytaty itd tyle że strony dla użytkownika a nie tylko dla systemu wink.gif

Dodatkowo na kazdej domenie jakiś katalog, precel (jeszcze nie mam żadnego <lol>) i scuttle i tyle wink.gif

Co do stawiania wszystkiego na jednym serwerze to niestety niektórzy nie mają wyjścia wink.gif Na dedyku mam 2 adresy IP z czego jedno jest tylko na wartościowe strony. Niestety dodatkowych IP w OVH ni oferują.

Graduatte
CYTAT
Hmm w takim razie co lepiej stawiać (bo przecież trzeba stawiać jakieś spamy na punkty)
1. Wordpress z RSS z różnych stron jakich mieszaniki nikt inny nie ma (bo ze stron regionalnych o małej popularności) z różnymi templatkami

Takie coś mnie wnerwia na maxa! Mam np. bloga na Wordpress.com, tworzę na nim unikalną treść, odpowiednio otagowaną, a że aktywne mam RSS, ktoś mi je podpieprza i umieszcza to na swoim blogu. Rozwiązałbym ten problem, jakbym wiedział jak wyłaczyć RSS. Ktoś może pomóc?

Odoakr
CYTAT(Ryane @ 22.06.08 - 02:14) *
CYTAT

Takie coś mnie wnerwia na maxa! Mam np. bloga na Wordpress.com, tworzę na nim unikalną treść, odpowiednio otagowaną, a że aktywne mam RSS, ktoś mi je podpieprza i umieszcza to na swoim blogu. Rozwiązałbym ten problem, jakbym wiedział jak wyłaczyć RSS. Ktoś może pomóc?

Chyba najlepiej jest usunąć odpowiedni plik - zdaje sie feed.php. NIe będzie tworzył rss, nie będzie go wysyłać!
Carnagge
Można też ustawić, żeby w RSS było tylko jedno zdanie, a nie cały post.
gielo
albo aby w treści rss był link do twojej strony, tak robi juz sporo serwisów że w rss wysyłane jest krutkie zdanie i w nim link do podstrony której tyczy się tekst. Jak chcą wtedy niech sobie kopiują
Seen88
Google nigdy nie będzie wyszukiwarką dla pozycjonerów tylko dla normalnych użytkowników.
sttorm
CYTAT
Google nigdy nie będzie wyszukiwarką dla pozycjonerów tylko dla normalnych użytkowników.

tu sie nie zgodze - gdyby nie pozycjonerzy to google nie mialby 95% rynku

onet i wp przegraly swoja walke tylko dlatego iz wyniki w ich wyszukiwarkach nie zgadzaly sie czesto z zadanym pytaniem, a byly poprostu zwyklym zbiegiem okolicznosci

to pozycjonerzy ukladaja wyniki aby na wszystkie frazy w TOP 20 były strony z nią związano, a walka gugla moze wg mnie doprowadzic do jednego - do zniechecenia ludzi do tej wyszukiwarki, bo po co mi w TOP 10 link do wiki, dmoza, czy strony wygladajacej jak robiona przez 10 latka

jesli kogos tsac na pozycjonowanie, to stac go na zrobionie strony i nie bedize bawil sie w pozycjonowanie i wyrzucanie kasy na marne projekty

Ryane - a co sie wkurza, udstepniasz RSS i dziwisz sie ze ktos go wrzuca do swojego czytnika, dla jednego jest to pasek w FF a dla drugiego jego strona internetowa, wyrzuc pliki a bedziesz mial problem z głowy, jak tego nie robisz to twoj problem i powinienes sie cieszyc ze ktos ciebie kopiuje, tzn ze twoj blog ma wziecie biggrin.gif daj linka moze tez skorzystam biggrin.gif choc tak na serio na razie nie stawiam blogow na RSS, ale moze za kilka tygodni skorzystam

Seen88
Nadal jestem zdania, ze Google to wyszukiwarka przede wszystkim dla zwykłych userów nie związanych z branżą SEO. Wystarczy "spojrzeć" na obecny algorytm...

Gdyby nie pozycjonerzy wyniki na niemal każdą frazę były by idealne.
Znam wiele przykładów gdzie firmy pozycjonują się pod hasła nie związane z ich branżą, mało tego pozycjonują się pod nazwami mark oferowanych np. tylko przez konkurencje. Podobno za granicą takie zagrywaki w wyszukiwarkach kończą się od razu banem. U nas póki co jest jak jest.

Sam napisałeś coś bez sensu - gdyby nie pozycjonerzy nie było by dmozów ,kopii wiki itd - czyli nie było by tego syfu w wyszukiwarce. W wynikach były by tylko dobre strony ,odpowiadajace trescia na szukaną frazę. Zauważ ,że algorytm obecny jest napisany tak ,że nie spotkasz strony 10latka - bo dla google nie bedzie to wartosciowa strona, nie spotkasz qlwebow itd (przy zalozeniu ,ze tego nie bedzie bo nikt w branzy seo nie siedzi)

Teraz mnie naszło pytanie biggrin.gif W jaki sposób straciło by Google, gdyby algorytm tej wyszukiwarki był na tyle skompliowany ,ze w zasadzie 'pozycjoner' nie ma wpływu na pozycje ? Czy jest taka możliwość, że kiedyś, cała branża SEO nagle przestanie mieć sens i nie będzie istnieć ?
Obudzimy się któregoś dnia, a pozycje zaczną latać, nie będziemy mieli kompletnie wpływu na pozycje ?
Ale domyślam się, że taka pesymistyczna wersja przyszłości Google nie ma prawa istnienia tongue.gif
qqryq
A ja jestem zdania że google to wielki koncern, a wyszukiwarka to tylko produkt smile.gif
sttorm
Seen88 --ty chyba nie wiesz o czym mówisz, zobacz sobie TOP 10 frazy nie obleganej przez pozycjonerów, napewno jest tam wikipedia - strona główna nie kopia, nie spotkasz w wyszukiwarce na najwazniejsze frazy kopii tych stron

CYTAT
Teraz mnie naszło pytanie biggrin.gif W jaki sposób straciło by Google, gdyby algorytm tej wyszukiwarki był na tyle skompliowany ,ze w zasadzie 'pozycjoner' nie ma wpływu na pozycje ? Czy jest taka możliwość, że kiedyś, cała branża SEO nagle przestanie mieć sens i nie będzie istnieć ?
Obudzimy się któregoś dnia, a pozycje zaczną latać, nie będziemy mieli kompletnie wpływu na pozycje ?
Ale domyślam się, że taka pesymistyczna wersja przyszłości Google nie ma prawa istnienia

wiesz co sie stanie z guglem, to samo co z onetem, zacznie testowac inna wyszukiwarke na swoim portalu - testuje gugla, tak dla twojej wiedzy, bo jak zaczne miec wynikach na hasło np: "hotele gdańsk" - strony 10 latków którzy opisują swoje wakacje, to miliony ludzi zacznie szukac czegos co w TOP 100 pokaze mi oferty hoteli, a nie opis wakacji - strona wlasnie 10 latka moze okazac sie wg zalozenia gugla strona wartosciowa gdyz do nie j tak naprawde prowadza naturalne linki - ze strony cioci, dziadka, czy kuzyna i kolegi, ale czy taka strona jest wartosciwoa dla innych, ci co wchodza na ta strone znaja jej adres i nie musza jej widziec na pewne frazy w wyszukiwarce

CYTAT
mało tego pozycjonują się pod nazwami mark oferowanych np. tylko przez konkurencje.

w polsce tez jest to coraz trudniejsze z uwagi, iz gugiel coraz wieksza uwage przyklada czy dane slowo jest na stronie, jesli go nie ma wypozycjonowac jest sie trudno

gielo
CYTAT(Seen88 @ 22.06.08 - 23:38) *
Gdyby nie pozycjonerzy wyniki na niemal każdą frazę były by idealne.

Jasne pierwsze miejsca miały by podstrony wikipedii, dmoza itp. a użyszkodnik aby znaleść to co go interesuje pomijałby od razu 2 pierwsze strony winików wyszukiwania. Zobacz sobie cóz takiego masz w indeksie na hasła których nikt nie pozycjonuje i są one bardzo mało popularne.

Tu masz przykład jednej z takich fraz http://www.google.pl/search?hl=pl&sugg...=Szukaj&lr=
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.