Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Druga domena - jak postępować?
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Pozycjonowanie i Optymalizacja > Google > Google Sitemaps
mery_master
Witam!

Mam do Was następujące pytanie: jak postępować po zakupie nowej domeny .eu ? Do tej pory mój serwis działał tylko pod .pl teraz już można na niego się dostać poprzez dwa adresy (.pl i .eu). Głównie interesuje mnie, czy powinienem dodawać tę witrynę w panelu webmastera na google.pl i generować oddzielną mapę dla nowej domeny? Czy to opłacalne (mam na myśli to że .pl jest już dobrze wypozycjonowana i ładnie widoczna w szukajkach, a teraz z .eu zabawa zacznie się jakby od początku). Proszę o porady.

Pozdrawiam
xradar
Jeśli dobrze rozumiem, to nie. Zrób przekierowanie 301 z EU na PL i pozycjonuj dalej PL. EU bedzie tylko wskaznikiem, bo rozumiem, ze kupiles ja po to aby nikt jej nie podkradł? W takim przypadku nie robisz juz mapy dla EU.
mery_master
Ustawiłem u dostawcy serwera, żeby domena .eu była kierowana na mój katalog ze stroną. I teraz nie ma znaczenia czy w jakimkolwiek adresie użyje .eu czy .pl zawsze dobrze mnie zaprowadzi. Coś zmieniać? Co po ustawieniu tego przekierowania? I jak je zrobić smile.gif?
mela
Teraz masz podłączone 2 domeny pod jeden serwis = DC. Podłącz ją pod inny katalog i zrób tam w .htaccess lub php przekierowanie 301 na domene pl.
stormfly
CYTAT(mela @ 7.06.08 - 09:47) *
Teraz masz podłączone 2 domeny pod jeden serwis = DC. Podłącz ją pod inny katalog i zrób tam w .htaccess lub php przekierowanie 301 na domene pl.

Nie musi osobnego katalogu robić przecież, po co taka zabawa? Może normalnie tam gdzie ma serwis w .htaccess dodać wpis odpowiedni.
mery_master
Dzięki za odpowiedzi, jednak nie wiem jak dokładnie użyć 301. Znalazłem świetny artykuł o tym oraz jak to użyć: http://www.tarnaski.eu/blog/przekierowanie-301/
Niestety nie do końca wiem, który wpis użyć. Prosiłbym o pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.