Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [offtop] Router wifi do Neostrady na 2 kompy
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Forum Ogólne > Pogaduszki
netelektryk
Chcialbym aby do netu byly podlaczone 2 kompy, jeden do ktorego aktualnie podlaczony jest taki smieszny modem przez USB do kompa. I wlasnie tutaj chcialbym to cudo podlaczyc do routera Wifi aby wysylac sygnal do budynku nieopodal a tam bedzie stacjonarny PC z sieciowka WiFi.

I wlasnie z racji z tego ze nigdy sie tym na bawilem jak to zrobic aby to dzialalo? Moze byc zwykly router? Najzwyklejszy router podpiety pod linie od Neostrady? Mozna ominac ten smieszny modem USB ?
alumilut
Witam.

Kiedyś u szwagra próbowałem podłączyć laptopa (I Kicha ), musisz wpisać nazwę modemu w Google i na pewno znajdziesz kilka informacji. Mam nadzieje ze ci się uda!!.

Pozdrawiam.
Irek
Nie napisałaś w jakiej odległości będzie ten dodatkowy komputer, routery WIFI mają dość mały zasięg z oryginalnymi antenkami. Najprościej będzie kupić router z modemem (ja bym kupił LINKSYS WAG200G). Podłączasz go zamiast modemu USB, ten komputer który był podłączony do modemu USB łączysz kablem sieciowym, dodatkowy przez WIFI, konfigurujesz całość i powinno działać.
netelektryk
drugi komputer bylby oddalony jakies 10-15 m od routera (niestety jest to na wsi i trzeba kombinowac)
komputer do ktorego teraz jest podlaczony net przez ten modem USB to laptop ktory ma juz wifi takze obydwa kompy moglyby korzystac tylko z wifi
yavaho
Router w Twoim przypadku to nie problem, tylko odległość i ilość ścian od jednej do drugiej anteny.
Czasem wystarczą dwie grube ściany aby sygnał był zerowy na tych standardowych najmniejszych antenkach.
Byc moze u klienta bedzie potrzebna antena kierunkowa i w dodatku wyprowadzona poza pomieszczenie. A jak bedzie wiecej takich klientów to byc może u Ciebie bedzie potrzebana silna antena dookólna.
Najlepiej aby ktos kto się na tym zna, ocenił Twoją sytucję na żywo i doradził co zamontować.
Na początek możesz kupić lub pożyczyć jakiś router i pobiegać z laptopem po okolicy oceniając siłe sygnalu smile.gif

Acha
Modemu na usb nie podłaczysz do routera.
Musisz mieć w jednym urządzeniu: modem ADSL, router, accespoint, wi-fi. Ale teraz to i tak większość routerów to juz jest jedno urządzenie co ma w sobie te wszystkie funkcje.
Jeżeli zalezy Ci na prędkości w sieci lokalnej to musisz też zwocić uwagę z jaką max predkością mogą pracować urządzenia ktore kupisz.
Kaviorek
jakbyś zorganizował sobie router Livebox TPSA to w zasadzie żadnych instalacji nie trzeba robić pod Windowsem, podłącza/loguje się kolejne komputery i działa,
tak jak już wspomniano problemem może być odległość, z tym routerem mam problemu z sygnałem przez dwie ściany i piętro, około 6-7 metrów i już nie bardzo da się pracować...
Fidma
CYTAT(netelektryk @ 12.04.08 - 23:14) *
Chcialbym aby do netu byly podlaczone 2 kompy, jeden do ktorego aktualnie podlaczony jest taki smieszny modem przez USB do kompa. I wlasnie tutaj chcialbym to cudo podlaczyc do routera Wifi aby wysylac sygnal do budynku nieopodal a tam bedzie stacjonarny PC z sieciowka WiFi.

I wlasnie z racji z tego ze nigdy sie tym na bawilem jak to zrobic aby to dzialalo? Moze byc zwykly router? Najzwyklejszy router podpiety pod linie od Neostrady? Mozna ominac ten smieszny modem USB ?

Jak g to:
http://www.komputronik.pl/Sieciowka_aktywn...pelny,id,23074/
Jak n to:
http://www.komputronik.pl/Sieci/sieci_bezp...pelny,id,42606/
http://www.komputronik.pl/Sieci/sieci_bezp...pelny,id,38378/

Przy ścianach itd. lepiej jednak budować sieć na n, lepsze pokrycie i przebicie sygnału.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.