Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Działalnośc gospodarcza - na dofinansowaniu
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Forum Ogólne > Pogaduszki
kozak222
Witam,

Właśnie staram sie o difinansowanie (w ciągu 5 dni ukończe). Jestem na etapie wypełniania papierków. Pozostało mi tylko rozpisanie wydatków, stopien -> konkretny.

Największy problem sprawia mi wybranie monitora. Bedzie mi on potrzebny głównie do grafiki.
Byłem zdecydowany na: GATEWAY 2485W eg: http://allegro.pl/item343688343_piekny_gat...v_gw36m_cy.html . poszperałem w googielku i wyszło, że jest to bardzo dobry monitor... ale gdy trafimy na dobry okaz, tzn, że trafienie na moitorek ktory dziala tak jak powinien graniczy niemalze z cudem :/

Jaki monitor polecicie dla osoby, ktora chce na nim: Grafikować w photoshopie, obrabiac zdjecia, filmy i grać (pewien dzial reklamy).

Komputer jako skrzynka.. przeszukalem allshitt-a i znajdzie sie cos z 4-8 gb ramu na quadzie i dobra plyta glowna za 3k+. Macie jakies rady co do wyboru tej czastki maszyny?

Tablet - jest kilka ciekawych opcji, Wacom bombo, choc znalazlem jeden tablecik, ktorego wyglad zewnetrzny wskazuje, ze bedzie sie z nim przyjemnie pracowac, lecz cena 1500 jest calkiem wysoka: (http://allegro.pl/item344246215_tablet_wacom_intuos3_a5_wide_intuos_3_se.html)

Laptop: SONY VAIO Seria FZ. Sadze, ze parametry sa az zanaddto.... Wyglad wskazuje na kierunek - PRESTIGE biggrin.gif Co o tym sądzicie?

Co do oprogramowania narazie... Photoshop + vista. Co jeszcze bedzie potrzebne? Wiem, że jakis program do faktur, antyvir.. coś jeszcze?

Najbardziej denerwuje mnie ten monitor, szukam, czytam i nie moge znaleźć nic co sprawi, że bede zadowolony z wyboru :/

Znalazlem informacje, m.in o http://allegro.pl/item345402950_hit_monito...wide_sklep.html oraz o Belinea 2485 S1W (http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://www.benchmark.pl/aktualnosci/news2086.php).Niestety tego dugiego nie znalazlem na allegro :/

Poszukam jeszcze więcej informacji na temat monitorkow, sklepy interenetowe itd.

Jeśli ktoś ma czas i chęci.. proszę o pomoc.

Dziekuję
gostek_
Po nazwie tematu spodziewałem się zupełnie czegoś innego w poście, nie pytań jakie gadżety i zabawki kupić.
Nie lepiej zainwestowac w porządne serwery/domeny i pracowac nad zapleczem I budowaniem własnej marki? Zabawkami na życie nie zarobisz...
kozak222
Zabawki sa mi potrzebne, domeny itd. ..Na poczatek moje wlasne, z biegiem czasu bedzie ich wiecej itd.Na poczatek musze miec dobry komputer pod grafike itd.. zebym mógł robic to co "KOCHAM", czyli "100 zajęć na raz". Nie moze sie przycicnac itd. a praca z nim ma byc przyjemnoscia.
netelektryk
Nie moze sie przycicnac itd. a praca z nim ma byc przyjemnoscia.

to po co Vista?
mrtn
zaraz zaraz do grafiki ?.
Przecież nie starczy ci na oprogramowanie ??? jak sobie te wszystkie zabawki kupisz.

kozak222
@netelektryk vista żeby obslużyła mi 4-8 GB ramku. XP podobno tylko max 3 z groszami potrafi obslużyć

@mrtn - moje kalkulacje uwzgledniaja "zabawki" + vista + photoshop. Do dyspozycji mam 14k
tj
E, kurde, to pisz temat "Jaki monitor dla grafika za xk PLN". Możesz zarzucić linkiem gdzie można poczytać o takim dofinansowaniu?
HardyTwardy
CYTAT
vista żeby obslużyła mi 4-8 GB ramku. XP podobno tylko max 3 z groszami potrafi obslużyć

A windows xp profesional x64 edition?

A na marginesie. Ile ci przyznali dofinansowania?
netelektryk
no widzisz albo Vista na 4 Giga albo XP na 2 Giga

ale jak to ktos kiedys powiedzial "praca na Viscie - bezcenne"
Kaviorek
@nker, na stronie Twojego miejskiego urzędu pracy, szukaj dotacji na rozpoczęcie działalności gospodarczej,

@barblask, jeszcze nie przyznali, dopiero składa wniosek, trzeba tam m.in. przeznaczenie dotacji wpisać, nie może tam być np. kosztów serwerów, domen, towarów, wynagrodzenia, itd.. tylko 'stałe' elementy wyposażenia, jak sprzęt biurowy, urządzenia, itp..

ps. co do słuszności przyznania dotacji w tym przypadku to niech oceni komisja ;] nowy komputer i laptop dla jednej osoby zapewne trochę mija się z intencjami przyznawania tej dotacji...
FiKaS
Podzielam zdanie kaviorka, bardziej nastawiłbym się pod wyposażenie "biura" w jakimś "lokalu" a nie wybierał nonszalanckie zabawki smile.gif

Pozdrawiam
ghosti
dorzuc jeszcze jakis porzadny zestaw kina domowego, zeby sie milej pracowalo, pozdrawiam
tkosau
Witam,

Przygotuj się, że będziesz musiał zrezygnować, albo z komputera, albo z laptopa. W moim przypadku nie mogłem wpisać samego monitora, który chciałem wymienić w stacjonarnym i dodatkowo laptopa (Pani powiedziała, albo jedno, albo drugie). Na szybko musiałem zmieniać wniosek, ale pewnie zależy to od UP.
gerdi
CYTAT(ghosti @ 12.04.08 - 23:08) *
dorzuc jeszcze jakis porzadny zestaw kina domowego, zeby sie milej pracowalo, pozdrawiam

Prezentacje multimedialne dla klienta, moja księgowa mówi że byśmy przepchneli tongue.gif
kozak222
Ja tez slyszalem ze stacjonarny + laptop to zaduzo. Ze na JEDNYM moge zrobic wszystko. Tylko.. to jest podejscie ludzi, ktorzy sie na tym nie znają.Nie mówię, żejestem jakimś guru.. czy coś podobnego.... ale muszęmieć jeden stacjonarny na którym będę pracował i drugi mobilny, żebym mógł pracować z klientami. Takie rozwiązane jest narzucone przez prawa rynku. Jeśli ktoś nie jest w temacie to oczywiste, że stwierdzi.. ""a może jeszcze jeden dla szpanu"" ? Jak sądzicie? Jade do klienta pokazuje mu na lapku to tak i to tak moge wykonać ityle i tyle może pan dla dzięku temu zyskać, czy tak jak wyżej osoba to stwierdziła, że lapek to juz przesada.. więc jade do klienta i mówie, moge zrobić to i to wiem, że pan tego nie widzi ale prosze uruchomić wyobraźnie, na tym różowym sloniu na łańcuchu co mam w domu zrobię wszystko czego Pan oczekuje. Prosze mi zaufać!

Zdaje sobie sprawę z tego, że komisja nie będzie w temacie.... Więc pojawia sie pytanie, ustawić wszystko pod komisje która się nie zna czy przedstawić realia i ich do tego przekonac? Co radzicie?

Mam plan w głowie ułożony, który ma duże szanse na powodzenie. Tylko.... że np. Słyszałem o przypadku, firma zakupiła budy dla personelu za 200zł sztuka, budy wygodne i wygladajaco dobrze, Pan ze skarbowki stwiedził, że za 100zł byłoby tak samo dobrze... i już kłopot.... Dla mnie poprostu to jest jednym słowem polska... Czyli łatwiej dostać kuronioowe niż stworzyć sobie miejsce pracy i w przyszłości dać miejsca pracy dla innych... Żenada jednym słowem.

Rozumiem, co mogę stowrzyć osiągnąc.. ale wiem też że inne mądre głowy nie koniecznie naprawdę rozumiejące cały ten biznes mogą stwierdzić, że mogę stworzyć strone na komputerze ze zintegorwaną grafiką 256 ramu + 14 calowym czarnobiałym monitorze i gimpie... Tak mają rację na upartego się da... ale równożnacznie można wystartować w wyścigach WRC... i ścigać się maluchem. ZERO szans na wygraną ale... no cóż.

Co radzicie? Jakieś konkretne doświadczenia?

BTW: ghosti Sorry ale zabrzmiało to jak drwina. Nie będę tego komentował. Takie rozwiązanie owszem jest dobre, ale nie po to aby milej sie pracowało, ale w przypadku kiedy Firma jest już rozbudowana, ma renomę i przychodzi konkretny klient, któremu możesz zaproponawać REALNE wykonanie jakiegoś dużego projektu. Robisz prezentacje i na takim zestawie pkazujesz mu prezentacje, która wbija go w ziemię. Ale ty Tak to ujołeś.. żeby przyjemniej sie pracowało.. drwisz ze mnie? Sorry ale dla mnie to jest ważne. Kilka nocy nie spałem aby znależć szprzęt, przemyśleć całość aby pieniądze.. które teoretycznie mogę dostać wydać tak, żebym resztę życia mógł z mojej decyzji wyżyć... Staram się naprawdę.. a Ty tak.. no cóż idź do piaskownicy budować kolejny zamek.. ok?
sparks
Jak dla mnie to oczekujesz sponsoringu, a nie dofinansowania.

Na jakim sprzęcie aktualnie pracujesz? Taki z Ciebie dobry grafik, że porzebujesz aż taki sprzęt - to chyba zarobiłeś coś na tym? Z tym laptopem to już w ogóle przesadziłeś...

BTW: Polska piszemy wielką literą. I jak Ci tak źle w tej 'polsce' to ruszaj na Wschód. Zobaczysz, że jeszcze nie jest tak źle u nas.

;-)
gerdi
CYTAT(kozak222 @ 13.04.08 - 02:33) *
BTW: ghosti Sorry ale zabrzmiało to jak drwina. Nie będę tego komentował. Takie rozwiązanie owszem jest dobre, ale nie po to aby milej sie pracowało, ale w przypadku kiedy Firma jest już rozbudowana, ma renomę i przychodzi konkretny klient, któremu możesz zaproponawać REALNE wykonanie jakiegoś dużego projektu. Robisz prezentacje i na takim zestawie pkazujesz mu prezentacje, która wbija go w ziemię. Ale ty Tak to ujołeś.. żeby przyjemniej sie pracowało.. drwisz ze mnie? Sorry ale dla mnie to jest ważne. Kilka nocy nie spałem aby znależć szprzęt, przemyśleć całość aby pieniądze.. które teoretycznie mogę dostać wydać tak, żebym resztę życia mógł z mojej decyzji wyżyć... Staram się naprawdę.. a Ty tak.. no cóż idź do piaskownicy budować kolejny zamek.. ok?

Jak Cię widzą (cztytają) tak Cię piszą... mniej kozactwa, więcej konkretów...

Jak dla mnie ghosti jest jak najbardziej adekwatną osobą, aby wypowiadać się w tym temacie, więc lepiej ucz się i słuchaj innych, a nie pokazuj jakiego Ty byś sobie monitora nie chciał kupić.
kozak222
Nie ja wysiadam, prosiłem o radę, długo mnie na Tym forum już nie było. Z tego co widze, to dzieci neostrady przejeły inicjatywe sad.gif

Piszę, nie przechwalam się.

Jeśli ktoś potrafi, to na każdym sprzecie będzie pracował. Sam osobiście jakiś czas temu miałem padline.. aby zmienic pozycje jeden części grafiki w programie graficznym.. musiałem zrobić tak: "załapać myszką" biggrin.gif przesunąć iść zrobić herbatę, zapalić przyjśc przed monitor.. poczekać jeszcze 30 sekund i już efekt zakończony, przesunoł się prostokąt.. jeszcze pozostało zamknąć komunikat o minimalnych zasobach systemowych kilka litrów herbaty 3 paczki papierosów i zadanie wykonane po kilku dniach wku****** się.

Sparks.. pozatym jestem takim lamerem, że nic nie potrafię, chce mieć taki sprzęt, żeby zaszpanować kolegom na gg, którym też rodzice założyli neostradę. A laptopa to chce mieć żeby pójśc z nim do parku i wyrwać na niego jakąś laskę.

A z tą polska.. sorry nie mam szacunku dla polski, sorry więc nie napiszę jej z dużej literki, jest mi to obojętne. Stwierdzam, że nasi "dziadkowie itd" nie po to gineli aby Nam, ludziom, którzy są kreatywni podkładano belki pod nogi. Tak jest Sorry.. ale jak chcesz założyć coś sam, sam to prowadzić, zarobić nie prosić się nikogo.. to poprostu jest to niemożliwe. Jest okazja aby dostać wsparcie na start, chce z tą szanse... eh.... Zapytaj mamy ile musiała się napracować aby założyć i opłacić Ci tą neostradę, a Ty w zamian takie brednie wypisujesz. Za kilka lat jak dorośniesz i wyjedziesz na "Wschód" wyślij mi kartke, żebym mógł ją spalic i ogrzać sie przy niej przez sekunde.

Pozdr dla wszystkich którzy mogą mi dac jakieś konkretne rady. Z Tym lapkiem, który jest moim zdaniem niezbędny, przed komisą naprawdę nie przejdzie?

CYTAT
Jak Cię widzą (cztytają) tak Cię piszą... mniej kozactwa, więcej konkretów...

Jak dla mnie ghosti jest jak najbardziej adekwatną osobą, aby wypowiadać się w tym temacie, więc lepiej ucz się i słuchaj innych, a nie pokazuj jakiego Ty byś sobie monitora nie chciał kupić.

Podałem konkrety. Mam problem z wyborem monitora, przed którym mam spędzić kilka najblizszych latek... więc chyba nie powiesz mi, że to jest jakaś dziecinada? Przecież nie pytam o kolor obudowy!!

Naprawdę zależy mi, przedstawiłem, dlaczego potrzebny jest mi laptop, dlaczego potrzebuję takiego a nie innego sprzętu.
gerdi
Tak naprawdę to czy przejdzie czy nie, będzie zależało od znajomości Twojej księgowej, jeżeli Ona uzna że ok, to dasz radę jeżeli nie, to sfolguj.

Druga sprawa US to nie banda cymbałów za których się powszechnie uważa, oni wiedzą co to jest hosting, domena i wiedzą ile kosztuje Photoshop i ile kosztuje laptop na którym da się pracować na tym Photoshopie. Wiedzą ile kosztuje Totall Commander, ile Office i wiedzą co trzeba mieć aby używać legalnie Open Offica na firmę.

CYTAT
Podałem konkrety. Mam problem z wyborem monitora, przed którym mam spędzić kilka najblizszych latek... więc chyba nie powiesz mi, że to jest jakaś dziecinada? Przecież nie pytam o kolor obudowy!!

Naprawdę zależy mi, przedstawiłem, dlaczego potrzebny jest mi laptop, dlaczego potrzebuję takiego a nie innego sprzętu.

Ok, jeżeli masz tyle kasy na Photosopa ~2,8k, to dlaczego nie kupisz porządnego monitora za ~4k , tylko na wzroku oszczędzasz ??
kozak222
@gerdi Sorry.. ale nie masz racji. US nie wie, bo US to duża grupa osób, z której większa część nie wie o co chodzi. Uwierz mi.. doświadczenie.

Księgowa u której zasięgnołem radę, na początku stwierdziła, że laptop? To nie przejdzie.. bo nie może pan zrobić wszystkiego na jednym komputerze? Przedstawiłem sytuacje.. Stwierdziła, że w Takim przypadku Laptop jest niezbędny i go wpisała. Nie wiem jak komisja to oceni.. sad.gif

Odnośnie monitora.... Ten który na początku wybrałem.. Miał niemalże cudne parametry.. aż lekki szok łapał, że tak tanio. Matryca S-PVa, dobry kontrast itd. DCI... Dlatego mam taki dylemat z monitrem, bo to naprawdę istotna część całości. Poza tym Photoshopa można zakupić w przedziale 2300- 2900. Nie ukrtwajmy, jest to jedyny produkt.. naprawdę niezbędny. Gimp itd. Owszem da się na nim pracować... ale nie tak płynnie jak na PS.
sparks
Yhmh. Spytam...

Jak byś był dość mądry ohmy.gif to te pytanie zadał byś na forum graficznym, a nie o pozycjonowaniu.
Z resztą Twój nick wiele wyjaśnia.
Tapir
win xp 32 bitowy jak sama nazwa wskazuje ma 32 bity dla adresu pamieci. Daje to mozliwosc obsluzenia 3,99 gb ram czyli 4 nie obsluzy. Rozwiazanie jest proste - win xp 64bit. Pamietaj jedynie o odpowiedniej wersji oprogamowania.
tj
@Kaviorek dzięki za trop
HardyTwardy
CYTAT
win xp 32 bitowy jak sama nazwa wskazuje ma 32 bity dla adresu pamieci. Daje to mozliwosc obsluzenia 3,99 gb ram czyli 4 nie obsluzy. Rozwiazanie jest proste - win xp 64bit. Pamietaj jedynie o odpowiedniej wersji oprogamowania.

Dość sporo oprogramowania 32 bitowego chodzi pod x64, a problematyczne są zazwyczaj tylko sterowniki, ale jeśli ma być Vista to tez musi być wersja 64 bitowa by obsłużyć więcej ramu, a problemy ze sterami i oprogramowanie są większe. Osobiście wybrałem xp x64 który jest przerobionym win serwer na 64 bity i używam go od roku bez większych problemów. Czasem się zdarzają, ale jak na razie każdy był do rozwiązania.
FiKaS
skoro laptop ma być tylko do prezentacji Twoich umiejętności nabytych na "padlinie" to podejrzewam, że laptop za ~4k jest zbędny, a jeżeli naprawdę chcesz pokazać swoje umiejętności klientowi to wystarczy lapek z mediamarkt za 1.5k.

Reasumując Twoje zachowanie + Twoj Nick mają wiele wspólnego.

Dalej podtrzymuje zdanie : zakupić minimum do swobodnej pracy a resztę wydać na "biuro + wyposażenie".

imho Dziwne masz podejście...
ghosti
CYTAT(kozak222 @ 13.04.08 - 03:21) *
[...]Nie ukrtwajmy, jest to jedyny produkt.. naprawdę niezbędny.[...]

i w tej jednej kwestii wyjatkowo sie zgadzamy smile.gif

Ogolnie mamy zupelnie rozne poglady na pewne kwestie, wiec historie z firma, ktora mogla wydac 2 razy mniej, ale wolala zakupic drozsze, zapewne bardziej bajeczne rzeczy, bo pieniadze szly z dofinansowania pozwole sobie przemilczec. Podobnie chec zakupu laptopa za 5k zl do pokazywania prezentacji przyszlym klientom i zakup komputera do gierek takze. Gdybym chcial wyrwac co sie da z dofinansowania, to przynajmniej bym sie tak tym nie chelpil. Pozdrawiam i mam nadzieje, ze oni tego nie kupia i czesc pieniedzy bedziesz musial doplacic z wlasnej kieszeni, to bardzo zmienia podejscie do zycia. Mimo wszystko zycze szczescia, z dziewczynami z parku rowniez wink.gif

Bez urazy, ale wolalbym wydac te srodki na bardziej uzyteczne rzeczy.
marlonk
cos mi sie wydaje ze zlej baletnicy i gacie w tancu przeszkadzaja.. "musze miec super sprzet bo jestem tak super ze czegos co wyszlo pol roku temu nie tykam bo jest nie godne moich rak"? to chyba nie wlasciwe podejscie.. zamiast wziac sie do pracy to ja tu widze kupe pitolenia i chodzenia dookola tematu zamiast konkretnego dzialania. żenua
Czachapl
CYTAT(kozak222 @ 12.04.08 - 20:06) *
@mrtn - moje kalkulacje uwzgledniaja "zabawki" + vista + photoshop. Do dyspozycji mam 14k

Swojej kasy czy dotacji??
Czy jest to dotacja na rozpoczęcie działalności gospodarczej, czy już istniejącej

CYTAT(kozak222 @ 13.04.08 - 03:21) *
Księgowa u której zasięgnołem radę, na początku stwierdziła, że laptop? To nie przejdzie.. bo nie może pan zrobić wszystkiego na jednym komputerze? Przedstawiłem sytuacje.. Stwierdziła, że w Takim przypadku Laptop jest niezbędny i go wpisała. Nie wiem jak komisja to oceni.. sad.gif

Jak mi by tak księgową powiedziała to bym zmienił księgową.
Komisja to nie durna pały jak dobrze uzasadnisz to przejdzie spokojnie.
breja
To jest dotacja na rozpoczacie dzialalnosci z PUP ok 13k teraz jest. Ja kupilem i kompa i lapka bo mi potrzebny jest do wifi (skakanie po dachach i robienie pomiarow) a stacjonarny to stacjonarny musi miec duzy ekranik raid itd wiec musze miec oba :-) dokladalem do monitora lapka i cyfraka bo kierowniczka miala takie widzimisie i ustalili limity np monitor max 1k cyfrak 1,5k itd... Co do samej dotacji to ja mielem bez wiekszych problemowo napisalem taki wniosek ze nikt nie wiedzial o co mi chodzi wiec i nie wnikali za bardzo biggrin.gif Najwieksze trudnosci to zabezpieczenie musialem prosic rodzine zeby mi podzyrowali a nie lubie mieszac innych w swoje sprawy. Co do monitora to wiadomo ze eizo ale ta cena ;p ja kupilem samsunga 22" bo sie w grafike coraz mniej bawie a i jakosc mi odpowiada po przesiadce z 3 letniego eizo 17" ktory juz ma nie ta jasnosc teraz mam kosmos ;D
Jakubek
CYTAT(kozak222 @ 12.04.08 - 17:31) *
Laptop: SONY VAIO Seria FZ. Sadze, ze parametry sa az zanaddto.... Wyglad wskazuje na kierunek - PRESTIGE biggrin.gif Co o tym sądzicie?

Zainteresuj sie lepiej VBI - np. Compal JFL92 lub FL90. Po co przeplacac (parametry lepsze niz w/w).
kozak222
Przez chwilke tylko jestem teraz dostępny, więc napisze tylko szybki komentarz.

Dziekuję za wszystkie wypowidzi w tym temacie.

Cały mój plan jest sądze jak najbardziej na miejscu, potrafię przekonać komisie co do zasadności moich zakupów. Potrafię Swoim trybem pracy skatować core duo + 2 gb ramu na dobrej płycie gigabita, wykonująć 1/4 zada, które chce wykonywać podczas prowadzenia firmy. Monitor jest bardzo ważny. Skłaniam Się ku EIZO w mniejszej obudowie 22 całki. Cena fakt wysoka, ale to jest ważne aby monitor był dobry i.. zdrowy.

Jedynym mankamentem jest laptop. Fakt w zupełności wystarczy mi jakikolwiek lapto, który się nie zawiesi. Ten którego wybrałem.. wygląda dobrze i brzmi dobrze. Poprostu to ma być dobra wizytówka... Chyba zamienie tego drogiego lapka na tańszego a środki przeznaczę na coś innego.

Mój wkład finansowy w całość to około 7 tysięcy (do wydania w przypadku otrzymania dofinansowania) + sprzęt + inne.. Razem około 11 tysięcy, więc dofinansowanie jest faktycznie dofinansowaniem, a nie jak to ktoś wyżej napisał sponsorringiem.

pozdr
SiMooN
CYTAT
To jest dotacja na rozpoczacie dzialalnosci z PUP ok 13k teraz jest.

14 400 zł brutto.

EDIT: Wyciąg z regulaminu (może się komuś przyda):
Pozytywne rozpatrzenie wniosku może nastąpić w przypadku spełnienia przez bezrobotnego następujących warunków:
1.w okresie 12 miesięcy poprzedzających złożenie wniosku nie odmówił bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji odpowiedniego zatrudnienia, innej pracy zarobkowej, szkolenia, stażu, przygotowania zawodowego w miejscu pracy, wykonywania prac społecznie użytecznych, prac interwencyjnych lub robót publicznych;
2.nie otrzymał w okresie 5 lat poprzedzających złożenie wniosku pożyczki w Funduszu Pracy lub z innych funduszy publicznych środków na podjęcie działalności gospodarczej lub rolniczej;
3.spółdzielnia socjalna, do której ma zamiar przystąpić, nie zalega z opłacaniem w terminie składek i innych danin publicznych oraz nie posiada nieuregulowanych w terminie zobowiązań cywilnoprawnych;
4.nie prowadził działalności gospodarczej w okresie 12 miesięcy poprzedzających złożenie wniosku o przyznanie środków na podjęcie działalności gospodarczej;
5.nie był w okresie 2 lat przed dniem złożenia wniosku skazany za przestępstwa przeciwko obrotowi gospodarczemu, w rozumieniu ustawy z dnia 6 czerwca 1997r. ? Kodeks Karny;
6.wniosek jest kompletny i prawidłowo sporządzony.

Środki nie mogą być przeznaczone na:
1.założenie spółki z inną osobą (z wyjątkiem założenia lub przystąpienia do istniejącej spółdzielni socjalnej),
2.podjęcie działalności gospodarczej w miejscu prowadzenia istniejącej, zawieszonej lub zlikwidowanej działalności gospodarczej innego podmiotu bądź w sąsiedztwie miejsca wykonywania takiej działalności, gdy podejmowana działalność obejmuje ten sam, bądź zbliżony przedmiot działalności, bądź prowadzona będzie przy użyciu całości lub części przedsiębiorstwa zorganizowanego przez ten podmiot,
3.podjęcie działalności gospodarczej w zakresie handlu obwoźnego,
4.podjęcie działalności gospodarczej w zakresie handlu prowadzonego poza stałym lokalem,
5.podjęcie działalności gospodarczej w zakresie transportu, z wyłączeniem krajowego transportu osób taksówkami oraz krajowego transportu drogowego towarów,
6.wynagrodzenia i składki na ubezpieczenie społeczne,
7.wydatki inwestycyjne obejmujące m.in. koszty budowy i remonty,
8.środki obrotowe,
9.zakup telefonu komórkowego,
10.zakup ziemi i nieruchomości z wyjątkiem kiosków,
11.zakup samochodu osobowego (nie dotyczy działalności w zakresie transportu krajowego osób taksówkami),
12.zakup mebli, jeżeli będą stanowiły wyposażenie lokalu usytuowanego w mieszkaniu,
13.leasing maszyn, pojazdów i urządzeń,
14.opłaty administracyjne, skarbowe, podatki, koncesje, zakup akcji, obligacji i innych instrumentów finansowych,
15.koszty reklamy i promocji firmy.

Oraz 2 poręczycieli, którzy spełnią wymagania:
Poręczycielem może być osoba:
- pozostająca w stosunku pracy z pracodawcą nie będącym w stanie likwidacji lub upadłości, zatrudniona na czas
nieokreślony, nie będąca w okresie wypowiedzenia, wobec której nie są ustanowione zajęcia sądowe
i administracyjne,
- posiadająca prawo do emerytury lub renty stałej,
- prowadząca działalność gospodarczą, która to działalność nie jest w stanie likwidacji lub upadłości,
- w wieku do 65 lat,
- zameldowana i zamieszkująca w Polsce,
- uzyskująca średni miesięczny dochód brutto z 3 miesięcy w wysokości minimum 1.600,00 zł.
matkro
kozak222 jeżeli chcesz się bawić w grafikę, to dlaczego nie zainwestujesz np. w imaca 24' + macbook ? :-)
graft
Albo rozwiązanie w stylu DELL 2010. Trochę ciężki ale w końcu 20 cali musi ważyć, ale zawsze masz wszystko w jednym rolleyes.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.