Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Apache
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Forum Ogólne > Hosting i Domeny > Własny serwer
maniekoo
Czy po instalacji serwera Apache da się zainstalować fora (skrypty for etc.).
Jeśli tak to jak ?? Chciałem teraz dowiedzieć się jak zrobić własny serwer i dlatego pytam.
Jeśli znasz odpowiedź na moje pytanie, nie pisz postów np. poszukaj jakiś dobry płatny, etc. chcę poprostu wiedzieć czy na serwerze Apache da się instalować fora i skrypty.
miz
apache sam z siebie to tylko poczatek. potrzebujesz php, mysql, perla itd..
maniekoo
Wiem, ale da się to przecież doinstalować, ale chciałbym dokładny tutorial, lub poradę.
mela
CYTAT
chcę poprostu wiedzieć czy na serwerze Apache da się instalować fora i skrypty.
Tak jak byś chciał się wykąpać w samej wannie, bez wody, bez mydła smile.gif

Podstawowe pytanie, po co Ci ten serwer ?
Jeżeli tylko do testów skryptów (żeby ich nie wrzucać cały czas na ftp) to krasnal czy jakiś webserv i będziesz serwer miał, jeżeli do czegoś poważniejszego to szukaj tutków na necie, mnóstwo ich jest.
Maximus Marius
CYTAT(maniekoo @ 13.04.08 - 17:18) *
Wiem, ale da się to przecież doinstalować, ale chciałbym dokładny tutorial, lub poradę.

Czytaj pliki dokumentacji tam zawsze jest napisane jak zainstalować i skonfigurować dany produkt.
Największy problem to Twoj brak doświadczenia, na drobnych problemach bedziesz tracił dużo czasu.
maniekoo
Poczytam tutoriale, wątek chyba do zamknięcia.
Grz3g0rz
Pierwszy problem to platforma na ktorej to ma dzialac. Wiekszosc skryptow jest pisana pod srodowisku *UNIX. Tam w zaleznosci od dystrybucji system najczesciej juz wszystko zawiera, trzeba tylko zainstaloac, potworzyc bazy i wszystko powinno smigac. Jezeli platforma ma byc Windows to wystarczy instalacja Krasnala, ale na tej platformie nie kazdy skrypt PHP sie odpali, a przerabianie ich wymaga juz sporych umiejetnosci.
qlwik
Jak chcesz sobie postawić forum (np. phpbb) na Linuxie, polecam ubuntu, a do tego poszukaj na necie temat instalacji LAMP, raczej w jedną noc wszystkiego nie rozkminisz. Jeśli chodzi o windows to sory, ale to nie jest system do stawiania serwera.
Mion
Jeśli tak stawiasz pytanie jak stawiasz to od razu zrezygnuj z tego pomysłu, bo stracisz czas! Lepiej kup sobie konto na gotowym hostingu.
T-K
Lepiej zainstaluj DirectAdmin na tym dedyku/vpsie, przynajmniej bedziesz mial w miare sensownie skonfigurowany serwer.
fanta001
zainstaluj sobie XAMPP i przetestujesz sobie to co zechcesz
kazek76
Tu masz taki mini poradnik http://www.forum.optymalizacja.com/index.p...howtopic=106438
Wystarczy tylko jeszcze ustawić DNS, domenę/domeny w apache no i skonfigurować jakieś zabezpieczenie (problemy z instalacją firewalla na wirtualizacji openvz)
Potem tylko optymalizacja usług - jednak jeżeli to coś średnio poważnego, to zgodzę się z Mionem. daruj sobie.
CYTAT(T-K @ 15.08.11 - 23:59) *
Lepiej zainstaluj DirectAdmin na tym dedyku/vpsie, przynajmniej bedziesz mial w miare sensownie skonfigurowany serwer.

Nie pisz herezji. Instalacja usług, a ich konfiguracja/optymalizacja to dwie różne rzeczy.
Arkadiusz
Hmm podejrzewam, że przez ostatnie ponad 3 lata, autor wątku jakoś sobie poradził jednak...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.