maniekoo
12.04.08 - 11:52
Czy po instalacji serwera Apache da się zainstalować fora (skrypty for etc.).
Jeśli tak to jak ?? Chciałem teraz dowiedzieć się jak zrobić własny serwer i dlatego pytam.
Jeśli znasz odpowiedź na moje pytanie, nie pisz postów np. poszukaj jakiś dobry płatny, etc. chcę poprostu wiedzieć czy na serwerze Apache da się instalować fora i skrypty.
apache sam z siebie to tylko poczatek. potrzebujesz php, mysql, perla itd..
maniekoo
13.04.08 - 16:18
Wiem, ale da się to przecież doinstalować, ale chciałbym dokładny tutorial, lub poradę.
CYTAT
chcę poprostu wiedzieć czy na serwerze Apache da się instalować fora i skrypty.
Tak jak byś chciał się wykąpać w samej wannie, bez wody, bez mydła

Podstawowe pytanie, po co Ci ten serwer ?
Jeżeli tylko do testów skryptów (żeby ich nie wrzucać cały czas na ftp) to krasnal czy jakiś webserv i będziesz serwer miał, jeżeli do czegoś poważniejszego to szukaj tutków na necie, mnóstwo ich jest.
Maximus Marius
13.04.08 - 17:22
CYTAT(maniekoo @ 13.04.08 - 17:18)

Wiem, ale da się to przecież doinstalować, ale chciałbym dokładny tutorial, lub poradę.
Czytaj pliki dokumentacji tam zawsze jest napisane jak zainstalować i skonfigurować dany produkt.
Największy problem to Twoj brak doświadczenia, na drobnych problemach bedziesz tracił dużo czasu.
maniekoo
13.04.08 - 19:04
Poczytam tutoriale, wątek chyba do zamknięcia.
Grz3g0rz
14.04.08 - 08:29
Pierwszy problem to platforma na ktorej to ma dzialac. Wiekszosc skryptow jest pisana pod srodowisku *UNIX. Tam w zaleznosci od dystrybucji system najczesciej juz wszystko zawiera, trzeba tylko zainstaloac, potworzyc bazy i wszystko powinno smigac. Jezeli platforma ma byc Windows to wystarczy instalacja Krasnala, ale na tej platformie nie kazdy skrypt PHP sie odpali, a przerabianie ich wymaga juz sporych umiejetnosci.
Jak chcesz sobie postawić forum (np. phpbb) na Linuxie, polecam ubuntu, a do tego poszukaj na necie temat instalacji LAMP, raczej w jedną noc wszystkiego nie rozkminisz. Jeśli chodzi o windows to sory, ale to nie jest system do stawiania serwera.
Jeśli tak stawiasz pytanie jak stawiasz to od razu zrezygnuj z tego pomysłu, bo stracisz czas! Lepiej kup sobie konto na gotowym hostingu.
Lepiej zainstaluj DirectAdmin na tym dedyku/vpsie, przynajmniej bedziesz mial w miare sensownie skonfigurowany serwer.
fanta001
15.08.11 - 23:51
zainstaluj sobie XAMPP i przetestujesz sobie to co zechcesz
Tu masz taki mini poradnik
http://www.forum.optymalizacja.com/index.p...howtopic=106438Wystarczy tylko jeszcze ustawić DNS, domenę/domeny w apache no i skonfigurować jakieś zabezpieczenie (problemy z instalacją firewalla na wirtualizacji openvz)
Potem tylko optymalizacja usług - jednak jeżeli to coś średnio poważnego, to zgodzę się z Mionem. daruj sobie.
CYTAT(T-K @ 15.08.11 - 23:59)

Lepiej zainstaluj DirectAdmin na tym dedyku/vpsie, przynajmniej bedziesz mial w miare sensownie skonfigurowany serwer.
Nie pisz herezji. Instalacja usług, a ich konfiguracja/optymalizacja to dwie różne rzeczy.
Arkadiusz
16.08.11 - 09:02
Hmm podejrzewam, że przez ostatnie ponad 3 lata, autor wątku jakoś sobie poradził jednak...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.