Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Google Sitemaps sklepu internetowego :(
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Pozycjonowanie i Optymalizacja > Google > Google Sitemaps
marynistyka.org
Witam Kolegów ponownie bardzo serdecznie smile.gif

Jak zwykle z problemem - chciałem zrobić sitemapę mojego Sklepu Internetowego

Po przeczytaniu wielu wątków na PIO użyłem do tego celu GSiteCrawler (nie wiem, czy dobrze zrobiłem unsure.gifsad.gif ), ale wiem i to na pewno, że coś zrobiłem źle i coś bardzo mi nie poszło, bo po dodaniu do Googla wyników mojej działalności w GSiteCrawler wynik mam taki blush.gif :

Prośba do Was wielka i pytanie - czy GSiteCrawler nie jest odpowiednim narzędziem do sitemapy sklepu internetowego tego typu - jakiego narzędzia powinienem użyć aby stworzyć sitemapę sklepu (czytałem, że można coś pokombinować z istniejącą mapą sklepu i katalogiem produktów, ale obawiam się, że jak ja zacznę to robić sklep przestanie działać smile.gif, czy też ja jestem głupkiem i coś źle ustawiłem w GSiteCrawler?

Serdeczne dzięki za pomoc.
Pozdrawiam Was serdecznie - wszystkiego dobrego
Marek
Trotyl
Dobre do dowcipów smile.gif
Poczytaj pomoc googla - jakie formy map akceptuje smile.gif
GS jest niezły tylko trzeba go podrasować w opcjach ogólnych smile.gif
marynistyka.org
Noo.... blush.gif wiem, że gupi jestem i coś źle zrobiłem, bo mi jedną stronę zaindeksował blush.gif

Mapa strony powinna być - sitemap.xml (reszta moja wolna amerykanka blush.gif ), ale... co "podrasować w opcjach ogólnych" GS, co ustawić, aby stworzył dobrą sitemap, jeśli mogę prosić o podpowiedź? smile.gif

Serdeczne dzięki
Pozdrawiam
Marek
Exclusiv3
Użyj >>tego<< Ale zacznij od stworzenia pliku robots.txt gdzie niema się pchać robot żeby nie było bezsensownych wyników i przedstaw potem efekty.
marynistyka.org
uff... aniolek.gif smile.gif bardzo, bardzo Ci dziękuję smile.gif

Już idę próbować - wielkie, wielki dzięki.
Pozdrawiam
Marek

Się podnieciłem i zapomniałem zapytać blush.gif ...
"Ale zacznij od stworzenia pliku robots.txt gdzie niema się pchać robot żeby nie było bezsensownych wyników" - mógłbym bardzo poprosić o rozwinięcie..., bo na tej stronie wpisuje się adres strony z której chce się sitemap, frequency, prorioryty i...start...

blush.gif Gdzie stworzyć i zapisać ten plik robots.txt? blush.gif
Co powinno być jego zawartością i jak powinno to być zapisane?
GSiteCrawler stworzył mi przy mojej ostatniej (i pierwszej) próbie coś takie jako robots.txt:

"# robots.txt file for http://www.sklep.marynistyka.org/
# Generated by SOFTplus GSiteCrawler v1.23 rev. 286 / http://gsitecrawler.com/
# 2008-04-17 03:01

User-agent: *
/admin
/download
/includes
/temp
/tmp
/images
/img
/install
/account.php
/advanced_search.php
/checkout_shipping.php
/create_account.php
/login.php
/password_forgotten.php
/popup_image.php
/shopping_cart.php
/patch-1-02-b.php
/product_reviews_write.php

# end of file"

Czy to są te miejsca w sklepie "gdzie roboty nie powinny się pchać"? Czy to powinno być zawartością robots.txt? I gdzie ten plik zapisać? blush.gif
Jeszcze raz bardzo dziękuję smile.gif
Marek
btravio
Gdzie się roboty nie powinny pchać, sam powinieneś wiedzieć.
kadzielawski
CYTAT(Exclusiv3 @ 16.04.08 - 16:04) *
Użyj >>tego<<

Czy ja się nie mylę, czy to narzędzie ma ograniczenie ilości stron?

Zerknij jeszcze na to:
http://www.freesitemapgenerator.com/
marynistyka.org
Dziękuję Wam bardzo za porady smile.gif

Jakoś przy pomocy Twórcy sklepu poradziłem sobie - człowiek, który tworzył sklep dodał Jakiś moduł i G pięknie go indeksuje.

A tak, żeby się pochwalić Sklep po ostatnim update G ma PR=3 tancze.gif i 2680 stron zaindeksowanych yahoo.gif

Także bardzo się cieszę - dziękuję Wam jeszcze raz za porady smile.gif
Marek
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.