maniekoo
28.03.08 - 09:47
Witam, chciałbym się dowiedzieć jak zrobić własny serwer, na którym będę mugł tworzyć strony, fora, blogi.
Czy jest taka możliwość za Free??

Chciałbym aby serwer posiadał:
- FTP
- PHP
- dostęp do bazy danych MYSQL lub SQL
- PHP My Admin
Czy wystarczy zainstalować np. Apache i już?
tak jest tak możliwość możesz mieć w domu pod biurkiem własny serwer na Neostradzie
maniekoo
28.03.08 - 10:31
A napisał byś jak zrobić właśnie taki oto serwer z takimi funkcjami które opisałem powyżej ??
maniekoo tak na poważnie już , jak Cie nie stać na serwer w home czy Nazwa za 300 zł rocznie to idź na allegor.pl i tam znajdziesz coś za 50 zł , poproś mamę na bank Ci kupi pod warunkiem ze nie będziesz tam trzymał gołych szesnastek bo na Neostradzie to ewelinek ci nie pójdzie
maniekoo
28.03.08 - 11:05
Mogę przecież sobie kupić i bardzo dobry serwer. Ale wyraźnie napisałem ,że chciałbym zrobić własny serwer.
qwertyuiop
28.03.08 - 11:09
CYTAT(Xann @ 28.03.08 - 10:13)

tak jest tak możliwość możesz mieć w domu pod biurkiem własny serwer na Neostradzie
Ale rodzice się wściekną jak dostaną rachunek za prąd i tak się skończy historia kolejnego hostingu
Lub kolejnej firmy oferujacej hostin na allegro za 9,99
Adam Krywko
28.03.08 - 12:19
CYTAT(maniekoo @ 28.03.08 - 11:05)

Ale wyraźnie napisałem ,że chciałbym zrobić własny serwer.
To napisz jeszcze wyraźnie po co Ci on

Jeżeli chcesz się czegoś nauczyć to kiepsko zaczynasz.
Jeżeli potrzebujesz po prostu miejsca na stronki to tym bardziej bez sensu.
Czy chcąc poprawić instalacje elektryczną w swoim domu otworzysz fabrykę kabli czy kupisz je w sklepie?
Tomahawk
28.03.08 - 12:51
Jak wściekłe psy!!
Ja też mam własny serwer i do tego wiele innych wykupionych w poważnych firmach... więc jedno do drugiego się nijak ma...
@Adam
A poco się pytasz poco?
Ja mam np. po to że nie chce mi się co chwila wrzucać plików przez ftp bo często zapominam i nie widzę zmian. A tak to tylko zapisuję i już...
@maniekoo
Zainstaluj sobie krasnal serv lub webserv te paczki mają wszystko czego potrzebujesz.
A jak chcesz to możesz oddzielnie pobrać apache, php, mysql itd. i skompilować...
Naprawdę przesadzacie... Ktoś normalny wejdzie na forum, zobaczy temat i będzie musiał stwierdzić że to trollownia...
maniekoo
28.03.08 - 13:21
Wielkie dzięki Tomahawk

Chyba wątek do zamknięcia.
Czachapl
28.03.08 - 15:55
CYTAT(Tomahawk @ 28.03.08 - 12:51)

Naprawdę przesadzacie... Ktoś normalny wejdzie na forum, zobaczy temat i będzie musiał stwierdzić że to trollownia...
Normalni ludzie tu nie zaglądają

Ciekawe jaki ze mnie Trolik jest
Dobra jak mam juz tego webserva albo kransala i nie chce dzialac na localhoscie tylko chce podpiac jakas domene i zeby to co mam na dysku w jakims folderze wyswietlało sie normalnie pod jakas domena krajową.
Zaznacze iż mam mocengo kompa. Dysk 320 GB, procesor 2.4 ghz intel core 2 duo. Komputer właczony prawie 20 godzin dziennie
Da sie zrobic z tego taki jakby serwer wirtualny takie jak inne ?
Komputer to jedno, ale jakie łącze? Bez stabilnego na uploadzie 512kbps zapomnij z taką zabawą. W sumie aby postawiony serwer był "wygodny" dla odwiedzających przyzwoitym minimum jest 1Mbps.
Maximus Marius
28.03.08 - 16:52
CYTAT(THI @ 28.03.08 - 16:16)

Dobra jak mam juz tego webserva albo kransala i nie chce dzialac na localhoscie tylko chce podpiac jakas domene i zeby to co mam na dysku w jakims folderze wyswietlało sie normalnie pod jakas domena krajową.
Zaznacze iż mam mocengo kompa. Dysk 320 GB, procesor 2.4 ghz intel core 2 duo. Komputer właczony prawie 20 godzin dziennie
Da sie zrobic z tego taki jakby serwer wirtualny takie jak inne ?
Nie rozumiem dlaczego wszyscy sie czepiają

Ktoś che mieć serwer na komputerze domowym to niech ma

Co do moich 3 groszy to:
System może być dowolny , apache , php, mysql działa tak samo na win i na linux.
A nie ma sensu na siłe zmuszać sie do platformy której sie nie rozumie

Najlepiej nasz komputer domowy podczepić do jakiegoś dynamic DNS, aby potem delegacje domen kierować na host który jest w dynamic DNS, nie ma wtedy problemu jak sie zmienia IP.
Jak mamy zakupioną domenę to kierujemy ją na nasz komputer domowy i gotowe.
Co do krasnali i innych paczek wszystko w jednym (mysql+php+apache)to jestem anty

Nic sie nie nauczysz , a jak posiedzisz troche nad apache, php, mysql i zakumasz jakie to wszystko proste to bedzie na Twe zdrowie.
Jak zadasz konkretne pytanie co jak zrobić to odpowiem
Grz3g0rz
28.03.08 - 17:00
Wszystko co chcesz ma Krasnal -
http://www.krasnal.tk/Instalujesz to u sibe pod Windows'em i masz mozesz stawiac co Ci sie podoba. Przy odrobienie grzebania da sie zrobic aby nawet inni uzytkownicy internetu mieli dostep do tej aplikacji. Ale to tylko zabawa.
Znacznie lepiej jest odzalowac chocby 4PLN miesiecznie na najtanszy serwerek wirtualna na webd.pl
a ten sie z choinki urwał ? o webd.pl to poszukaj w innym temacie.
a kransala mam juz 2 lata

- tylko zamiast MojaDomena.pl mam
http://localhost/ 
chodzi mi o to ze te strony co mam w Usr, zeby podczepic pod domene.
bardziej konkretniej zapytam: jak i gdzie się podczepic pod te dynamic dns ?
łacze mam 512, ale jak nie da rady mam mozliwosc 8 mega. Ale narazie wole 512.
p.s. mam windows vista.
Adam Krywko
28.03.08 - 21:53
CYTAT(Tomahawk @ 28.03.08 - 12:51)

@Adam
A poco się pytasz poco?
Ja mam np. po to że nie chce mi się co chwila wrzucać plików przez ftp bo często zapominam i nie widzę zmian. A tak to tylko zapisuję i już...
Żeby optymalnie doradzić.
Do takiego zastosowania jak piszesz poleciłbym hosting z dobrym pingiem i dostępem przez ssh

Domowy serwer na Windowsie+dziwna modyfikacja AMP

ma tą wadę, że aplikacja napisana i działająca
pod tym może wymagać jeszcze sporo pracy, żeby pracować w docelowym środowisku.
THI: z tym łączem to na pewno piszesz o uploadzie?
Darmowe (i nie tylko) domeny dla zmiennych IP:
http://www.dyndns.com/
Maximus Marius
28.03.08 - 23:03
1) Zakładasz konto na
http://www.no-ip.com albo na tym co podał Adam
2)Dodajesz w www.no-ip.com nowy host np. test00001.no-ip.org
3) i już Ci działa
http://test00001.no-ip.org i ten adres funkcjonuje już dla całego świata

Jeszcze tylko trzeba poszukać w Downloads programu który automatycznie bedzie pilnował zmiany IP
Dalszy etap to kilka domen na jednym apache

Ale może tego nie potrzebujesz więc nie piszę

Jakby coś nie działało to zerknij do httpd.conf powinno być "Listen 80" jak masz "Listen localhost:80" to trzeba zmienić bo to ogranicza tylko do localhost.
Krasnali i skrzatów w życiu nie widziałem
Ip mam stałe, a jak chce podpiąc swoją domene .pl to gdzie dokladnie w obu przypadkach no-ip i dyndns ?
a obecna moja prędkosc łacza to 512 i nie mowie o uploadzie. Upload mam okolo 200.
chodzi mi o to że mam serwis "download", i zamiast obciazac serwer czy nie moglbym umieszczac plików u siebie na dysku, i podpiąc pod to domene zeby ludzie sciągali pliki ode mnie z dysku poprzez adres np. mojadomena.pl/plik.exe
rozumiecie troche ?
Nie pociągniesz tak długo.
afrel, ja jestem ciekawy tematu po prostu,
mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego?
Wydaje mi się po prostu że takie łącze będzie bardzo uciążliwe dla użytkowników.
Trzeba liczyć upload Jego łącza czyli to 200kb/s to już jest mało a co dopiero jak ma się dzielić na iluśtam użytkowników.
Dobra niewazne czy 100 czy 200, ale chce spróbowac postawic i podpiac pod to domene.
mam juz konta na no-ip i dyndns mam nawet jakis program z no-ip, tylko jezeli domene mam w nazwa.pl, to gdzie ja musze wpisac te ns1.netart.pl ns2.....
i gdzie mam wrzucac pliki ktore beda wyswietlane online.
Ale Ty musisz podać dnsy Twojego serwera a nie netarta?
czyli tak, mam domene .pl w nazwa.pl.
mam stale ip np.. 199.122.222.22
zarejstrowałem sie na no-ip.com - mam adres: nazwa.no-ip.org
i jak mam ustawic te dns'y w tym panelu ?
jakie dns mam podac, kto i jak bedzie wiedzial ze to domena jest podpieta skoro nie podam jej dnsów ns1.netart.pl ...
i jeszcze gdzie maja znajdowac sie pliki ktore beda wyswietlane online, pod tą podpietą domeną.?
Adam Krywko
29.03.08 - 12:32
CYTAT(THI @ 29.03.08 - 00:07)

czyli tak, mam domene .pl w nazwa.pl.
mam stale ip np.. 199.122.222.22
Skoro masz stałe IP to zapomnij o tych changeip.com itp.
W panelu nazwy masz przecież skierowanie domeny na konkretne IP.
dobra no i skierowalem sobie na konkretne moje IP,
i nie wyswietla sie zadna stron

pytam sie gdzie mam wrzucic pliki które beda wyswietlane na stronie tj. index gdzie mam wrzucic !
Adam Krywko
29.03.08 - 14:55
Przejrzyj no przynajmniej konfiguracje i dokumentacje serwera www, z którego korzystasz..
zazwyczaj jest to public_html
bardzo mnie olsniles zoozool.
jezeli mam c:/Usr/kransal/www/~gluchy/index.html
to jak zrobic zeby ta sciezka wyswietlała sie dla wszystkich pod adresem MojaDomena.pl/index.html
dodać do ustawień apache, odpowiednie linijki, lecz jakie to już poszukaj sobie w google, niczego na tacy nie dostaniesz
qwertyuiop
30.03.08 - 07:19
CYTAT(THI @ 28.03.08 - 20:16)

a kransala mam juz 2 lata

...
I nawet nie zajrzałeś do dokumentacji przez ten czas, masz tam wszystko opisane.
slawek22
30.03.08 - 09:20
CYTAT
a ten sie z choinki urwał ? o webd.pl to poszukaj w innym temacie.
Pomijając opinię o webd. Nawet najgorszy serwer na najgorszym hostingu będzie lepszy niż coś takiego.
CYTAT
System może być dowolny , apache , php, mysql działa tak samo na win i na linux. A nie ma sensu na siłe zmuszać sie do platformy której sie nie rozumie
LOL chyba żartujesz. Linux i winda to zupełnie różne systemy i dobry serwer musi być napisany inaczej pod każdy z nich. Apache był pisany pod linux, pod windowsa masz IIS. Jest wiele różnic i to bardzo dużych w apache na linux i apache na windows. Tak samo w PHP. Poza tym takie "krasnale" są robione z myślą o tworzeniu stron a nie hostingu i nie powinno się ich do tego używać. Szkoda, że akurat na stronie krasnala o tym nie napisali ;P
maniekoo
31.03.08 - 20:04
A co trzeba zrobić, aby dało się zainstalować CMS lub skrypt i żeby serwer działał w Total Comander ?
CYTAT
serwer działał w Total Comander ?
jako ftp podajesz IP
CYTAT
A co trzeba zrobić, aby dało się zainstalować CMS lub skrypt
założyć bazę danych i poszukać w google
Maximus Marius
31.03.08 - 20:57
maniekoo ewidentnie brak Ci wiedzy z podstaw komputerów, i na dodatek nie umiesz sam rozwiązywać banalnych problemów
do których rozwiązania potrzeba odrobiny wyobraźni.
Jeżeli chcesz aby "serwer działał w Total Comander" - zastanów sie co magicznego umozliwia przeglądanie danych na zdalnym serwerze, podpowiedz FTP, może słyszałeś ? Warto zawsze operować nazwami jakie funkcjonują na calym swiecie.
Jak już ustaliłeś że to FTP to w google szukasz np. FTP+windows , ewentualnie "jak uruchomić FTP na windows"
Do do uruchomienia CMS-a to po pierwsze sprawdz czy działa na windows, większość działa to jest dobra wiadomość.
Zainteresuj sie też pojeciem virtualhost+apache
Poniżej mały przykład aby adres
http://tescik otwierał pliki z katalogu C:/xampp/tescik
KOD
NameVirtualHost 127.0.0.1:80
<VirtualHost 127.0.0.1:80>
DocumentRoot C:/xampp/tescik/
ServerName tescik
ServerAdmin admin@www.nir.yoyo.pl
<Directory "C:/xampp/tescik">
Options Indexes FollowSymLinks
AllowOverride All
Order Allow,Deny
Allow from all
</Directory>
</VirtualHost>
maniekoo
15.04.08 - 14:54
A czy na webserv działają wszystkie skrypty i jest od razu zainstalowana baza danych ??
Czy po instalacji Webserv, mogę wymyślić dane potrzebne do poczłączenia z TC i wrzucać pliki przez TC ?
serwer dobrze mieć postawiony na kompie jak ktoś stronki tworzy, ale do hostowania stron nie polecam ;d
a ten co ?
co to za off top ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.