Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: własny serwer
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Forum Ogólne > Hosting i Domeny > Własny serwer
nigraS
Witam, chciał bym postawić własny serwer, który miał by w sobie:
php
mysql
DirectAdmin
imap
Co mi jest potrzebne?

Pozdrawiam.
AQQry
umiejętności i wiedza smile.gif bądź dobry admin ...
afek
Przede wszystkim kompuer który ma pełnić rolę serwera. :-)
nigraS
to ma być mój domowy serwer, nie udostępniany innym.
hekko
Na pewno DirectAdmin, koszt ~250 zł licencja wieczysta, w tym przy instalacji jeśli poczytasz manual, możesz zainstalować wszystko.
zoozool
jeśli instalujesz DA, to co się orientuję tylko linux,
licencja ~250zł
dobre łącze
serwer
pieniądze(około 120zł w ovh)
i zgodę rodziców smile.gif
Maximus Marius
CYTAT(nigraS @ 6.11.07 - 18:37) [snapback]341774[/snapback]

Jeżeli masz w miarę przyzwoity komputer to w sumie nic Ci nie jest potrzebne.
Instalujesz sobie VMWARE Server i w wirtualnej maszyni instalujesz sobie LINUX-a i gotowe.
Nie szumi pod nogami, nie ma kabli, nie ma problemów z backup-em itp.
W standardowej instalacji linux-a to obecnie tylko IMAP-a nie bedzie i DirectAdmin-a.
O ile pierwsze można sobie zainstalować bez problemu o tyle z drugim jest problem bo to komercyjny produkt i nie wiem czy gdzieś można to ściągnąc smile.gif
4poziom
DA licencja ~250zł u jakiegoś pośrednika gdzie nie masz dostępu do paneli itd

wole zapłacić 299$ smile.gif
abc
CYTAT

Moze jemu chodzi tylko o to zeby sobie cos na localu testowac?
Albo zeby rodzina ogladala jego www smile.gif.

Jezeli tak to najprosciej zainstalowac np. webserva...
mardag
Jaki Linux? Mandriva może być? smile.gif
Maximus Marius
najlepszy linux jest ten który zna któj kolega sąsiad przyjaciel albo osoby z forum na którym czesto bywasz biggrin.gif
Ja znam suse smile.gif a w sumie to wszystkie podobne i uruchomienie na innych linuxach apache + PHP + mysql wyglada zawsze tak samo smile.gif
Aha ! ja wszystko sam kompiluje nie instaluje z paczek biggrin.gif
gielo
  • potrzebujesz kompa najlepiej na dwurdzeniowym pentium i np 2gb ramoraz dysk sata jeśli chcesz usostepniac serwer innym i nie beda na nim dzialaly tylko jakies proste strony w html i jakieś łacze internetowe. Myśle że na ciebie i 10ciu twoich znajomych dsl 8mb lub 15mb ci styknie chociaz polecałbym łacza synchroniczne ale te sa drogie
  • linux - polecam albo debiana albo slackware. Ja preferuję slackware ale większość serwerów stoi chyba na debianie
  • odpowiednia wiedza do postawienia i skonfigurowania linuksa bez środowiska graficznego z wszystkimi potrzebnymi demonami oraz zabezpieczenie go przed atakami
  • licencja na direct admina
Info-Cal
Ja polecałbym Debiana - ludzie z racji dużego rozpowszechnienia się Ubuntu coraz lepiej go znają wink.gif
Veal
CYTAT
dysk sata

Lepiej scsi.
Info-Cal
Właściwie nawet sata to za "dobrze", do domowego serwera, który prawie w ogóle nie będzie wykorzystywany.
SCSI - tak, ale duże pojemności dalej są w cenie wink.gif
qlwik
Na domowy serwer do testów/małych stron polecam "małą" wersję ubuntu live cd, bez zbędnych dupereli. Potem instalujesz LAMP (apache, php, mysql), jednak bez podstawowej znajomości konsoli/linuxa się nie obędzie, bo temat jest dość "ciężki" dla początkujących. Odsyłam do mojej stopki.
slawek22
LOL linux to nie win7, że potrzeba szybkich dysków i 2 rdzeni do wygodnej obsługi notatnika smile.gif Tutaj cała "moc" idzie na obsługę oprogramowania a nie idiotycznych animacji i przezroczystych okienek.

Z doświadczenia - stary jednordzeniowy celeron, dysk na PATA i 512 RAM starczy, żeby obsłużyć dość dużą witrynę (kilka milionów odwołań do strony dziennie) albo sieć kilkudziesięciu użytkowników. Możesz sobie złożyć dość dobry serwer za ok. 400 PLN (microATX + GBRam + Celeron 1.8).

Znajomy ma sieć na 500 userów. 1 serwer na webcache (4gb ram, duże dyski, jakieś zabytkowe cpu), jeden na shaping (mniej ramu, cpu również zabytek)... load 0.1 nie przekracza.

Wirtualizacji nie polecam do zastosowań "domowych"... bardzo spowalnia i instaluje masę usług i sterowników w systemie hosta. Dystrybucja... mi zawsze debian wydawał się najwygodniejszy.

SCSI to nieporozumienie. Dla serwerów webowych i tak typ dysku nie ma znaczenia... dla bazodanowych lepiej zostawić zwykłe dyski i dołożyć RAMu, albo zastosować SSD.
DediServ
Skoro ma to być serwer domowy, który nie wyjdzie w świat, to pytanie - do czego Ci on będzie potrzebny. Skoro ma być w domu, to zapewne nie chcesz strony na nim stawiać? Musisz odpowiedzieć sobie pierw na te pytania i zdefiniować potrzeby.

Dla jednych taki serwer może służyć jedynie do synchronizacji (mając na myśli kopie zapasowe, etc.), dla innych może to być lokalny (dostępny w sieci LAN np.) serwer gier, a dla jeszcze innych ten lokalny może być serwerem dla określonej grupy ludzi.

Co do samego serwera. Spokojnie, jak przedmówcy pisali - 512 RAM, dysk SATA to aż nadto jeśli dużego ruchu nie będziesz generował. Procesor jedno rdzeniowy do 2GHz to też aż nadto.

Moje zdanie oczywiście podlega głębszej spekulacji, bo nie sprecyzowałeś wymagań, więc ciężko określić, co potrzebujesz.

Co do samego systemu. Daruj sobie directadminy, cpanele, skoro to ma być serwer do zastosowań domowych. Dystrybucje... Byłem i jestem zwolennikiem Debianowych serwerów (w tym ostatnio ubuntu), jednakże miałem przyjemność administrować CentOSem i przyznam, że jest bardzo przyjemny. Pozostaje tu kwestia przyzwyczajeń niestety. Gdybym miał wybrać (nie mając nigdy do czynienia z Linuksem) OSa teraz, wybrałbym CentOSa.
smoko
W przypadku zastosowań domowych wystarczy Ci słaba maszyna (tak jak powyżej piszą inni użytkownicy)

Panel nie musi być Direct Admin - jest kilka darmowych - ISP Omega, ISPCONFIG i wiele innych

I tak musisz nabrać doświadczenia , więc po co przepłacać smile.gif tylko się zniechęcisz biggrin.gif
mental
Proste rozwiązanie: CentOS 5 + instalacja Kloxo i w pakiecie wszystkie usługi smile.gif

Edit: nie wyczytałem o DirectAdminie - sorry wink.gif Może Ci się kloxo spodoba - prosty i rozbudowany panel administracyjny smile.gif
tazzek
No na pewno trzy lata instaluje ten serwer i wasze posty mu pomogą smile.gif
Erbit
Co za archeolodzy.

Pierwszy odpowiada po roku, kolejni znów po roku...

Amen.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.