Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nowa domena czy sudomena
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Pozycjonowanie i Optymalizacja > Google
uve
Witam

Posiadam stronę z dzwonkami, tapetami i innymi bajerami na telefon, znajduje sie ona pod główną domeną.... Chciałbym teraz stworzyć serwis z nowościami GSM: telefony, operatorzy itp. Czy warto inwestować w nową domenę czy stworzyć portal w sub domenie mojej aktualnej strony ?

Jak będzie najlepiej dla Google ?

Pozdr.
mmarek
W/g mnie lepiej w subdomenie - przynajmniej marketingowo. Dla googla to raczej obojętne.
uve
Czyli Google potraktuje to jako całkiem odmienna strona ? A gdyby się stało, że Google uzna, że akurat strona w sudomenie nie prezentuje dla użytkowników nic ciekawego, może się zdarzyć że 'ukarze' również i domenę główną ?

Pozdr.
mmarek
Nie, ale jak uzna, że strona główna jest be, to może i subdomenie się oberwać.
mariosoft
CYTAT(uve @ 11.09.07 - 20:45) [snapback]322108[/snapback]
Czyli Google potraktuje to jako całkiem odmienna strona ? A gdyby się stało, że Google uzna, że akurat strona w sudomenie nie prezentuje dla użytkowników nic ciekawego, może się zdarzyć że 'ukarze' również i domenę główną ?

Pozdr.

Tak, to całkiem nowa strona dla G i nie będzie kary dla domeny z powodu "nic ciekawego na subdomenie". smile.gif

Maciej
Mi się natomiast wydaje, że lepiej w nowej domenie. Co jeśli będziesz chciał sprzedać jedną ze stron? Wtedy posiadając je na dwóch innych domenach zrobisz to swobodnie, gdy będziesz miał serwis w subdomenie siłą rzeczy będziesz musiał sprzedać oba serwisy.
zakopiec
CYTAT(Maciej @ 11.09.07 - 22:42) [snapback]322186[/snapback]
Mi się natomiast wydaje, że lepiej w nowej domenie. Co jeśli będziesz chciał sprzedać jedną ze stron? Wtedy posiadając je na dwóch innych domenach zrobisz to swobodnie, gdy będziesz miał serwis w subdomenie siłą rzeczy będziesz musiał sprzedać oba serwisy.

Słuszna uwaga marketingowa, co do zaleznosci domena subdomena jakosciowo wydaje mi sie, że ocena jednej na druga nie ma wplywu. Gdyby bylo inaczej konkurencyjne subdomeny lub domeny latwo byloby niszczyc.
tasiemka
Ja proponuje na osobnych domenach - serwisy mogą do siebie linkować, co spowoduje ich skoczek do góry.

------------------------------------------
skuteczne pozycjonowanie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.