Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: adwords kontra pozycjonowanie - dziwna sprawa
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Pozycjonowanie i Optymalizacja > Google
ManiaQ
witam
od 3 miesiecy pozycjonowalem pewna domene. przez ten czas "dopalalem" ja ruchem z adwords.
wszystko ustawione bylo tak ze strona znajdowala sie przewaznie na 2 stronie wyników przy szukaniu na dane slowo.
wkoncu sie udalo. domena na 1 stronie wynikow pod dane slowo wiec wylaczylem adwords.
ale jest pewien problem.
z adwords na 2 stronie robilem srednio 10-15 sprzedazy tygodniowo.
ze strona wypozycjonowana na 1 strone wynikow i wylaczonym adwords robie 3-5 sprzedazy tygodniowo i dostaje tylko 1/3 ruchu w porownaniu z adwords.

to normalne?
wedrowiec
1 strona a 1 miejsce to dwie różne sprawy.
u mnie np na jednej stronie porównywalną liczbę wejść do adwords daje 4 miejsce.
ManiaQ
moze troche zle sie wypowiedzialem.
chodzi mi caly czas o jedna strone.
przy adwords ustawionym na okolo 15 pozycje przy wyswietlaniu dostawalem wiecej ruchu niz na tej samej stronie wypozycjonowanej na 8 pozycje w google
Setia
Adwords to też witryny z treścią, sprawdź czy miałeś włączone pokazywanie reklam na witrynach z treścią. Rozważ również, czy opłaca ci się i pozycjonować i korzystać z Adwords. (jedno drugie uzupełnia)
marek_o
Adwords leciało na odpowienie landing pages, a nie na główną? To już masz pierwszą teorię, dlaczego konwersja była większa.
ManiaQ
CYTAT(Setia @ 11.09.07 - 15:52) [snapback]321955[/snapback]
Adwords to też witryny z treścią, sprawdź czy miałeś włączone pokazywanie reklam na witrynach z treścią. Rozważ również, czy opłaca ci się i pozycjonować i korzystać z Adwords. (jedno drugie uzupełnia)

bez witryn z trescia.sama szukarka

CYTAT(marek_o @ 11.09.07 - 16:37) [snapback]321970[/snapback]
Adwords leciało na odpowienie landing pages, a nie na główną? To już masz pierwszą teorię, dlaczego konwersja była większa.

nie lecialo. mimo wszystko troche jeszcze mysle biggrin.gif
wedrowiec
powoli:)
1) na początku ruch z drugiej strony + adwords
2) teraz tylko z naturalnych wejść ale nie ma juz adwords

pytanie:
a)czy miałeś pierwszą stronę i w tym czasie włączone adwords?
cool.gif czy też od razu po wejściu na 1 wyłączyłeś adwords?

jeżeli a) to jak ma to się do ruchu i sprzedaży w 1) i 2) ?
emeryt30052011
CYTAT(ManiaQ @ 11.09.07 - 15:10) [snapback]321933[/snapback]
ze strona wypozycjonowana na 1 strone wynikow i wylaczonym adwords robie 3-5 sprzedazy tygodniowo i dostaje tylko 1/3 ruchu w porownaniu z adwords.
to normalne?

Moja doswiadczenie jest takie, ze adwords (1.pozycja) generuje 3-4 razy wiecej sprzedazy niz pierwsze miejsce w organic-search dla tego samego keywords. Mowie to na podstawie banku znajdujacego sie poza PL
Stwor
zgadza się, adwords w wynikach wyszukiwania generuje duży ruch z tego względu że w 90% przypadków stron reklamowanych w boksach są one związane z wyszukiwanym hasłem i czasami ludzie chętniej z nich korzystają.

organiczne wyniki wyszukiwania generują duży i dobrze stargetowany ruch z pierwszych 3 pozycji od góry
ManiaQ
CYTAT(ppysznik @ 11.09.07 - 17:03) [snapback]321983[/snapback]
CYTAT(ManiaQ @ 11.09.07 - 15:10) [snapback]321933[/snapback]
to normalne?

Moja doswiadczenie jest takie, ze adwords (1.pozycja) generuje 3-4 razy wiecej sprzedazy niz pierwsze miejsce w organic-search dla tego samego keywords. Mowie to na podstawie banku znajdujacego sie poza PL

CYTAT(Stwor @ 11.09.07 - 17:22) [snapback]321991[/snapback]
zgadza się, adwords w wynikach wyszukiwania generuje duży ruch z tego względu że w 90% przypadków stron reklamowanych w boksach są one związane z wyszukiwanym hasłem i czasami ludzie chętniej z nich korzystają.

organiczne wyniki wyszukiwania generują duży i dobrze stargetowany ruch z pierwszych 3 pozycji od góry

dzieki.
milo ze wkoncu mnie ktos zrozumial biggrin.gif
chodzilo mi o to ze rekalmy adwords nawet dla pozycji 10-20 daja wiecej ruchu niz strona w serpach na pozycjach 5-10
przynajmniej w moim przypadku
Stwor
ManiaQ nie cytuj całej wypowiedzi, natomiast tą część na którą chcesz odpowiedzieć cool.gif

1. oszczędzasz bazę forum
2. łatwiej się czyta
ciocia_hela
A jakie miałeś dopasowanie ustawione? Dokładne czy zbliżone?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.