Nie wiem czy dobrze mi się wydaje ale Google chyba coś szykuje na dzień dzisiejszy... zawirowania w wynikach są ogromne chyba ze tylko ja mam takie szczeście że od rana wiekszosc stron skoczyla o kilka pozycji w góre?
Grzegorz Getka
1.09.07 - 12:20
Ja w ostatnich dniach dostałem sporo filtrów...
A u mnie wiele domen wyszło z filtrów i stale rośnie ilość zaindeksowanych podstron. Może to przez to taka sytuacja?
ja tez to zaobserwowałem dziś rano... skoki w ilości zaindeksowanych stron oraz pozycje SERP
pzdr
marcin_dance
1.09.07 - 13:39
W/g mn ie to są tylko chilowe zawirowania bo wlecialy do top 20 wpisy z katalogów i malo wartosciowe stronki. Uwazam ze jeszcze raz sie to przetasuje
dokładnie google wariuje, na dzień dzisiejszy zauważyłem że ilośc zaindeksowanych podstron szybko rośnie.
marcin_dance według mnie masz 100% racje, moje stronki poleciały daleko i w top20 są wpisy z katalogów do których dodawałem te strony
U mnie wszystko wygląda normalnie. Sytuacja mi się powtarza - raz top 3, a raz top 6 i tak w kółko.
Raczej normalka u mnie 5 dni temu wyleciało mi pare podstron z indeksu a dzisiaj wróciły

i pewnie jutro znowu se polecą w siną dal

Pozdrawiam Mariusz
logremonte
2.09.07 - 00:56
a u mnie wzwyzka, bylem w top10 a teraz jestem w top1 lub 2
--
nie patrzec na stopke
Ja tam słabo się znam na pozycjonowaniu, ale jakiś miesiąc temu bez powodu moja strona spadła z 4-7 na 70-80. Myślicie, że sytuacja wróci do normy?
mi stary adres (gigadownload.boo.pl) wbił się na pierwsze miejsce - wcześniej było bardzo dobrze podlinkowane forum (forum.gigadownload.net.pl) które teraz jest na 2 miejscu... a może to update PR?
normalka - G ma PMS i tyle

jak co kwartał
CYTAT
Ja tam słabo się znam na pozycjonowaniu,
To wszystko jasne - chyba filtr, albo koniec FSB

Pozdrawiam Mariusz
Pierdolnik, Panie i Panowie. Jedna domena, żadnych chamskich spamów, od 2 lat w top5, ciągłe adwords - minus 50 pozycji na większość fraz. Na te same frazy inne, zapleczowe strony, nie ruszane od miesięcy w górę - na jedno słowo 8 stron zaplecza w top10. Wylot mocnej konkurencji również.
Inna mocna fraza - minus 30 pozycji, konkurencja stoi, ale "bilety" nie ruszane od 2 miesięcy na jedynkę, "ogrody" poza 50-tką, był top. Aliasy robione dla żartu wchodzą w serpy jak w masło.
CYTAT(maritos @ 2.09.07 - 16:10) [snapback]318244[/snapback]
CYTAT
Ja tam słabo się znam na pozycjonowaniu,
To wszystko jasne - chyba filtr, albo koniec FSB

Pozdrawiam Mariusz
U mnie świeża stronka (3 tyg w indeksie) z 25. miejsca daleko poza 200.
Codziennie 1 wpis w preclu + delikatnie adder do artów. Do tego doszły 3-4 linki na przyzwoitych stronkach, ale dodawane stopniowo były. Co za grzyb? FSB? Ale aż kilkaset pozycji w dół?
CYTAT(EdithG @ 2.09.07 - 17:40) [snapback]318266[/snapback]
minus 50 pozycji na większość fraz.
Dobre wiedzieć, że nie jestem sam ...
I subdomen spam ma nowe renaissance, jak juz tu:
http://forum.optymalizacja.com/index.php?s...st&p=318261 napisane.
CYTAT
Codziennie 1 wpis w preclu + delikatnie adder do artów. Do tego doszły 3-4 linki na przyzwoitych stronkach, ale dodawane stopniowo były. Co za grzyb? FSB? Ale aż kilkaset pozycji w dół?
To chyba norma przy tak młodziutkich domenach. Powinno wrócić na swoje pozycje, lecz nikt nie jest Ci w stanie powiedzieć dokładnie za ile. Jak stronka będzie na tej pozycji się utrzymywała przez miesiąc to w takim wypadku napisz nowy temat to zobaczymy dokładniej co się dzieje z twoją stronką

Pozdrawiam Mariusz
CYTAT
Tak. Powiem tak moja stronka jak miała FSB była na 4 miejscu pod słowem kurs pozycjonowania, gdy FSB się skończył spadła na 796 miejsce

Strona spadła na te miejsce na którym powinna być bez FSB, teraz zostało Tobie tylko linkowanie i dodawanie do preselli aby się wzbić.
CYTAT
Powiem tak moja stronka jak miała FSB była na 4 miejscu pod słowem kurs pozycjonowania, gdy FSB się skończył spadła na 796 miejsce

Czyli podsumowując nie masz się czym martwić.

Pozdrawiam Mariusz
CYTAT(maritos @ 2.09.07 - 20:56) [snapback]318332[/snapback]
CYTAT
Powiem tak moja stronka jak miała FSB była na 4 miejscu pod słowem kurs pozycjonowania, gdy FSB się skończył spadła na 796 miejsce

Czyli podsumowując nie masz się czym martwić.
Pozdrawiam Mariusz
Tak niema czym się martwić to jest normalne dla nowych domen.
U mnie również zawirowania, strona która przez prawie dwa miesiące dość stabilnie w top5-top10 nagle masowo kilkanaście pozycji w dół albo całkiem out na niektóre frazy. Część już powróciła w "swoje rejony", na niektóre jeszcze czekam.
A moja domena nie jest młoda. Ma już ok. 5 lat. Na top 10 była od jakichś dwóch lat i nagle taki spadek... Nigdy jej nie pozycjonowałem. Od czasu do czasu jakieś linkowanie.
CYTAT(EdithG @ 2.09.07 - 17:40) [snapback]318266[/snapback]
Pierdolnik, Panie i Panowie. Jedna domena, żadnych chamskich spamów, od 2 lat w top5, ciągłe adwords - minus 50 pozycji na większość fraz. Na te same frazy inne, zapleczowe strony, nie ruszane od miesięcy w górę - na jedno słowo 8 stron zaplecza w top10. Wylot mocnej konkurencji również.
Inna mocna fraza - minus 30 pozycji, konkurencja stoi, ale "bilety" nie ruszane od 2 miesięcy na jedynkę, "ogrody" poza 50-tką, był top. Aliasy robione dla żartu wchodzą w serpy jak w masło.
U mnie spadki - wprawdzie nie duże, ale są
na sporo mocnych fraz widze wariacje wielkiego Grata ... normalnie jakby tsunami przeszło po wynikach w top10. Żeby było śmiesznie wszystkie "spamiarki" ożyły - mam ruchu aż miło.
Ja zawirowania obserwuję już od kilku dni. Dzisiaj rzeczywiście większe niż ostatnio - ale dla mnie raczej zmiany pozytywne
Widzę, że na niektóre interesujące mnie frazy wysoko powskakiwały dodawane przeze mnie precle, a czasem nawet wpisy z katalogów
były wkręty a teraz chłopaki z google bawią się i wkręcają dalej ... nie ma potrzeby do paniki... za chwilę się unormuje i wtedy sie zobaczy co i jak. jak wychodzi zaplecze tematyczne to tez nie jest az tak źle
Więc tak: Klient się piekli (nie dziwię się) i chce:
1. wytropić konkurencję, która Jego zdaniem spowodowała wypad z serpów. Wyjaśniam, dam radę chyba.
2. pisać do Google zażalenie

Odwodzę Go od tego z oczywistych względów + wystawienie się na odstrzał - w top10 została druga domena (notabene, możliwa ręczna ingerencja z powodu odkrycia powiązań między stronami?).
Sens jakiś, doświadczenia, porady?
netelektryk
3.09.07 - 11:54
u mnie tez jedna strona wystrzelila w kosmos powyzej 50 pozycji wszystko
sa na niej reklamy adsesne, byla pozycjonowana cialge z takim samym powerem czyli bez przesady i az tu nagle bec na wszystkie frazy na 50 pozycje, konkurencje raczej wykluczam raczej ktos z googla poczul sie chyba urazony i zafiltrowal
tak samo u mnie sporo przetasowań, może cos pokrecili z algorytmem albo w końcu update pójdzie...........
u mnie kilka stron nie ma w indeksie google jakby nigdy nie było : site pokazuje tylko podstrony (oby nie filtr). Strony kleintów delikutasnie w dól ale utrzymały dzis top10...
Inne strony mają objawy jakby wyszły z filtra (po 1,5 roku LOL) - moze mi sie zaplecze odbuduje
lekkie spadki - lekkie wzwyżki - trzeba po prostu poczekać
zasadnicze pytanie: jak czesto sprawdzacie pozycje/site:/link:, itd.?
mozna uznac to za teorie spiskowa, ale sadze, ze G. moze zaczynac nas-pozycjonerow sledzic.
prosty przyklad sprzed kilku dni:
znajomy (nie z Polski) postawil "niewykrywalny" spam na duza ilosc site. poza botami NIKT nie odwiedzal strony -> nie byl na zadna fraze wysoko w SERP-ach. codziennie natomiast sprawdzal sobie "site:strona". i oto po kilkunastu dniach zabawy BACH! poszedl ban.
oczywiscie nie jest to zaden dowod... ale kto wie, czy Wielkie G. nie zaczyna sie bawic w reczne sprawdzanie stron, ktore czesto sa na przyklad badane sitem, ewentualnie top10 fraz wielokrotnie wyszukiwanych przez jednego usera...
chociaz z drugiej strony, to jest dosc masowe, jak piszecie zjawisko...
CYTAT
znajomy (nie z Polski) postawil "niewykrywalny" spam na duza ilosc site. poza botami NIKT nie odwiedzal strony -> nie byl na zadna fraze wysoko w SERP-ach. codziennie natomiast sprawdzal sobie "site:strona". i oto po kilkunastu dniach zabawy BACH! poszedl ban.
jakby tak było to stawiam maszynkę co będzie 500 razy dziennie sprawdzać site mojej konkurencji
webceo jździ codziennie - moge ci nawet wykres dac jak ładnie wygląda dziura w studni

w pozycji na pare fraz
zgadza sie. i nie upieram sie wcale, ze tak na pewno jest!
to sa tylko takie moje rozwazania teoretyczne.
tym niemniej, co sie dziac zaczyna, mi rowniez pare stron pospadalo...
Wiecie, ja jestem daleka od histerii i dopisywania się w takich tematach, ale coś mi w tych obecnych przetasowaniach nie gra. Może to przeczucie, może kobieca intuicja

Syf słabo podlinkowany up, stabilne strony z wykupionym AW down?
Zaplecze tematyczne dla jednej strony okupuje frazy 8 na 10 pozycji?
Zaniedbana domena pod konkurencyjne słowa na #1?
Site na nieruszanych od miesięcy qlwebach rośnie, moderowane na jedynkach stoją?
Nie widzę żadnej prawidłowości, reguły której nie rozbijałaby następna.
mariosoft
3.09.07 - 13:00
CYTAT(Mendax @ 3.09.07 - 13:41) [snapback]318587[/snapback]
zgadza sie. i nie upieram sie wcale, ze tak na pewno jest!
to sa tylko takie moje rozwazania teoretyczne.
Ta teoria jest wielce prawdopodobna.
Stwor: maszynka taka nie wywoła automatycznego bana.
Czekajcie. U mnie tez wypadły strony . niektóre kilka pozycji w dół a niektóre całkowicie. Po kilku dniach wróciły na pozycję a nawet powiem że jest sporo lepiej. Jak narazie skoki się skończyły i mam nadzieję że tak zostanie.
CYTAT
Stwor: maszynka taka nie wywoła automatycznego bana.
dlaczego ?
A moze doszlimy do takiego etapu gdzie G. stracilo kontrole nad tym co sie dzieje
mariosoft
3.09.07 - 14:12
To, że zrobisz bota co będzie 500 razy dziennie sprawdzać site konkurencji nie oznacza, że ów strona według tej teorii dostanie bana.
Szpiegujący G loguje takie adresy, a człowiek sprawdza i decyduje czy adres ma wartość, czy też nie.
ciocia_hela
3.09.07 - 18:09
CYTAT
Nie mówię, że to niemożliwe, ale musiał go przecież jakoś zlinkować - może po linkach ktoś go znalazł.
A może zainstalował na tym spamie jakiś system i któryś użytkownik go zgłosił? Może przez słowo w nazwie domeny gdzieś się pojawił wynikach? Trudno zrobić spam doskonały.
No moj sapm tez poszedl, ale nie wietrze w tym wielkiego podstepu.
Witrynka tez sie stoczyla troszke . . .
CYTAT
Jak na razie skoki się skończyły i mam nadzieję że tak zostanie.
U mnie się właśnie chyba zaczęły kilka domen na wszystkie prawie frazy z 600miejsc w plecy.
CYTAT(Iguana @ 4.09.07 - 14:24) [snapback]318989[/snapback]
CYTAT
Jak na razie skoki się skończyły i mam nadzieję że tak zostanie.
U mnie się właśnie chyba zaczęły kilka domen na wszystkie prawie frazy z 600miejsc w plecy.
może przy okazji update PR zrobią ;-) bo u mnie tez spadki, że ho ho.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.