helz zgadzam się poznać jak najbardziej chcę.
Gdybym nie chciał nie instalowałbym.
Ale żeby poznać testować najpierw nalezy cos zainstalowac zeby porownywac testować, myslec nad wlasnymi rozwiazaniami.
Takze pod Xp osiagam super rezultaty do ktorych dlugo nie dojde pod Linuxem a to wlasnie z braku wiedzy.
Smialo moge powiedziec ze jest wiele rzeczy ktorych nie wiem a chcialbym wiedzieci. Ale tez wiem ze jest wiele szkol ktore wpajaja zbedna nauke.
mozna mnozyc w glowiea mozna to rozpisac jak się da.
Tak samo jest z winem czy linuxem - po co mam sie uczyc wiedzy zbednej skoro moge swoj mozg przeznaczyc na przechowywanie wiedzy naprawde uzytecznej.
Liczac i zwracajac sie o pomoc bardziej pytalem o to :
Mariuszu tym i tym nie zawracaj sobie glowy bo albo skupisz sie na prawdziwym administrowaniu linuxem albo na dbaniu o wydajnosc.
W winie wydajnosc na 1 GB mysll osiagnelem dzieki ram diskowi - czas dostepu tak szybki ze praktycznie do przebicia w razie padu system kopiuje do ramu baze ktora jest dostepna po 3 min.
Nie ujmuje mi w zaden sposob brak wiedzy o linuxie i sie tego nie wstydze mimo ze przygode z komputerem zaczelem od zx spectrum - . Zdaje sobie sprawe ze w tym jestm przyslowiowym lamerem ale tez nie chcialbym znac sie na wszystkim.
Szczerze mowiac liczylem bardziej na wskazowke typu.
Mariusz zaplac 300-500 zł za linuxa XXX ktorego gosc ci zoptymalizuje i bedzie smigal.
CO do serwerow, dedykow itp. też posiadam jakieś tam dedyki itp sprawy ale jakas tam dziwna wizja bylo posiadanie maszyn pod nogą, tak żebym je czuł. Wiem że to głupie ale dla mnie to coś innego niż mieć tą maszyny zdalnie, bo takie posiadam i w PL jak i w DE lecz to dla mnie nie jest tym czymś.
Maszyna pod nogą miała być dla mnie zrodlem wiedzy, doswiadczen nie dostepem do jakiegos lepszego serwera.
Uczciwie powiem że dzisiaj wiem że DYSK to nie RAID 0 bo szybciej a czas dostepu do danych - bo pprzy zastosoaniach serwerowych on jest wazniejszy.
Ram z tym jeszcze sobie slabo radze - ustawialem mase konfiguracji mysql od key bufder do net buffer i w sumie nie wiem co lepsze- napewno najlepsze miec mysql na ramie.
Ogolnie sumujac nie jestem adminem a osoba od seo ktora chcialaby troszke liznac linuxa i sprawdzic czy to taka czarna magia jak o tym mowią.
Jak ja bym mial mowic jako lamer i doradca to dzis powiem
Nie kupuj intela 3 GHZ kup AMD 3000+64 bo mam oba drugi bije 1 o 30% na serwerowych zadanich.
Kupuj dyski z szybkim dostepem
Jezeli twoje myslqe nie przekrocza 4 GB postaw to np na IDYSKU.
Nie uzywaj include uzywaj curla
Cachuj wykonane skrypty o ile dane sie nie zmienily
Kompresuj wykonany kod html bo wiekszosc przegladarek to intepretuje.
Ale i wlasnie to ale mnie dobija - dlaczego mimo zastosowania tego wszystkiego jestem na tyle malo rozumny ze np ktos potrafi zbudowac baze 80 GB i działa rownie szybko jak moja 2 GB.
Dlaczego ktos szuka w bazie 300 GB w 2 sek a ja w 4 gb tyle szukam, na ramie zajmuje to 0,5 sek.
Ale przeciez google czy inne wyszukiwarki niema baz opartych na iramach.
Tak cczy tak szukam doswiadczam i chcialbym to poznac, tak jak ciagle czytam i ucze sie o xmlu wiedzac ze gdyby ktos poswiecil mi 2-4 godziny to zlapal bym i zaoszczedzil 2 msc.
Tak czy tak kazda pomoc wskazaa lamerowi

i wiem juz ze nie logowac sie z graficznego choc nie wiem dlaczego. Mniej bezpiecznie ?
Ewentualnie powiedzcie : Mariuszu uzyj tego LINUXA a nie tego nie SUSE tylko np MANDRIWA.
Po co mam błądzić w swoje nie wiedzy.
Pozdro i czekam na kazda wskazowke