Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jestem nie linuxowy a chcę przetestować
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Forum Ogólne > Hosting i Domeny > Własny serwer
szook
Witam,

Bawiłem się Win Xp 64 do swojego procka AMD64 lecz pod wina brak aplikacji 64 bitowych jak apache, php czy mysql.

Mam takie pytanie:

Zainstalowałem sobie SuSe Linux 10 i szukam MYSQL - ba znalazłem pełno pod linuxa jednego nawet pod tego SUSE ale 9 enteprise.

Kto moze mi powiedzieć którego mysqla nalezy zainstalowac pod Suse 10 procek amd 64.

To wstep mojej nie wiedzy.
Jak to zainstalować pod linuxem smile.gif (jestem całkiem windowsowy)

Jak zainstalować php.

Za kazda pomoc bede wdzieczny nawet z linkami do jakis informacji.

Choć mysle ze czytanie stosu informacji moze byc trudne i zbedne.
Zapewne robi się to 3 linijkami komend pobierajac odpoiwiednie pliki.

Szukałem troszeczke ale nie chciałem czytać stosu zbednych informacji na temat a co to jest linux a co to jest kompilacja.
Wiem że to ważne ale dla kogos kto to wie zainstalowanie mysqla, php i apache jest bajecznie proste.

Dlatego jakby ktoś powiedział tak

sciagnij paczke z mysqla taka i taką - po sciagnieciu skopiuj ja tam i tam, wpisz to i tamto i gotowe.
itd.

Tylko prosze nie odsylac do google i innych smile.gif bo sie juz naczytalem co wcale nie przynioslo mi jakies wiedzy ktora okazala sie przydatna.
Tam pisze tak smile.gif jakby uczyc kogos pozycjonowania kto nie wie co to link tekstowy albo page rank.
A ja wlasnie tyle wiem o linuxie co nic.

jimmi
zobacz bo może przez przypadek juz masz zainstalowane wszystko co potrzebujesz, przeważnie w dystrybucjach już są tylko trzeba to wybrac podczas instalacji.
szook
za chwileczke posprawdzam.

Zastanawiam sie nad jedna rzeczą.

Linux - dlaczego nikt nie zadba o łatwiejszą i przyjazniejsza instalacje ?
Dlaczego niema takich samo instalatorów smile.gif jak pod Winde czy to az tak trudne czy to ma jakis cel.
Czy przygotowanie instalatorow w czyms p[rzeszkadza ze ich brak. Skoro jest srodowisko graficzne to mogloby to byc rownie latwe jak pod winde.

Zapewne jest to latwe bo i pod winda moge instalowac z okna komend ale po co ? jak mogę robić to na okienkach.

Gdyby Linux był przyjazniejszy pod tym wzgledem to pewno nie zadawałbym tych dla kogos wydawaloby sie prostych pytan wink.gif.

Zobacze czy znajde i co znajde a jak nie znajde to bede walczyl wink.gif a tak pozatym to gdzie mam tego szukac smile.gif
zero3
(szookpl @ 28.02.06 - 15:29) [snapback]143055[/snapback]

Dlaczego niema takich samo instalatorów smile.gif jak pod Winde czy to az tak trudne czy to ma jakis cel.

ubuntu ma smile.gif
Irek
ubuntu ma
I nie tylko smile.gif
http://unikomp.com.pl/zrzut7.png
WI777

Sprawdź takie coś, co się nazywa FEDORA i zmienisz zdanie smile.gif
Ewentualnie poszookaj na hasło LINDOWS, Mandriva i Mandrake.
Jest tego draństwa od chole...
A SUSE to bym sobie odpuścił na razie, a docelowo to oczywiście hardcorowy Debian smile.gif
Pzdr,
szook
dlatego też tego SUSE zainstalowałem zawsze wolę zaczynać od głębszej wody.

Może uda mi się ta walka i zainstaluje te 3 ważne dla mnie sprawy. Cała reszta mniej ważna.

A jak tak bardzo sobie nie będę radził to chyba bede zmuszony szukac studenta ktory siadzie i mi pokaze co sie z czym je.

Generalnie wyglada dość ładnie i jaszczurek na pulpicie to duża odmiana jak dla mnie.

Skoro powróciłem do AMD rezygnujac z Intelów choć mam też to zachciało mi się sprawdzić jak się zachowuje LINUX.

Czy faktycznie jego wydajnosc stabilnosc itp sprawy są dobre.

Tak czy tak powiedzcie mi jak sprawdzic co mam zainstalowe i czy mam apache, itp smile.gif

Dobra sciagnelem apache rozpakowale go sobie do jakiegos folderu

ale gdzie mam wpisac ten szajz smile.gif
$ ./configure --prefix=PREFIX
$ make
$ make install
$ PREFIX/bin/apachectl start

to cos w sumie do apache juz zbedne bo w jakims Yast znalazlem instalacje apache i wlasnie jej dokonuje.
Ale jeszcze pozostanie mysql i php wiec pewno tam tez bedzie koniecznosc wpisywania tego make install smile.gif
beha
ale gdzie mam wpisac ten szajz smile.gif
$ ./configure --prefix=PREFIX
$ make
$ make install
$ PREFIX/bin/apachectl start

W konsoli ? Mówisz że masz tam tryb graficzny to masz gdzieś pewnie ikonkę jakiegoś Terminala biggrin.gif

Trochę zmienię temat, ale ostatnio mnie to zastanawia jako Laika. Czy linux jest naprawdę Taki wydajny jako serwer porównując do Windows ? Bo mam Teraz ubuntu na oko wszystko chodzi mi jakieś kilkadziesiąt % wolniej niż na windows xp (oczywiście porównuje go w pracach biurowych). Nie mówiąc już o wielkich aplikacjach (open office ) czy aplikacjach w Javie ( PHP Eclipse) jakieś 2-2,5 raza wolniej.
szook
tzn ja np mam na xp i chodzi dobrze.

Ale to sa aplikacje 32 bitowe i takie intelowskie procki

Ze teraz mam 64 bit a xp 64 nie jest jeszcze doskonaly to chce potestowac tego linuxa.

Ba niby sie zainstalowal Apache nawet z perlem, php i nawet pythonem aler gowno nie chce sie uruchomic bo named 7 smile.gif

A ja akurat wiem o co mu chodzi smile.gif

Serweer dns tez sie nie odp[ala bo cos tam nie moze zapisac konfiguracji ktora sam zrobil

Ba jestem w tym srodowisku Gnome mowie wstawie sobie plik tam gdzie sie umieszcza pliki dla www.

Dupa dostep ma root smile.gif a jak sie zalogowac w srodowisku gnome jako rot nie wiem smile.gif.

Co do tej konsoli to bawilem się na Solarisie wiec i tutaj znajde, tylko dlaczego niema latwiejszego sposobu na nadawanie uprawnien.

Łomatko uruchomiłem apache smile.gif musialem wylaczyc Vhosty bo nie moglem zedtyowac tego named cos wink.gif

http://83.19.186.28

chyba działa smile.gif
MMP
Wlasnie w linuksie chodzi o ten system uprawnien, jako rzecz która różni Windowsy i Linuksy. Tera nowe windowsy mają miec podobny system smile.gif
szook
diobra smile.gif ale jak ja mam sobie nadać te uprawnienia żeby z poziomu gnome np modyfikowac te pliki.

Czy to tylko z poziomu konsoli root moze sie logowac ?

niby apache działa bo pokazuje nagłówek serwera zrobiłem tracerta z home do mnie i tyż dziła
HOST: matrix-my1.home.net.pl Loss% Snt Last Avg Best Wrst StDev
1. gate-wa.home.net.pl 0.0% 5 2.2 1.1 0.3 2.2 0.8
2. kesa5-ge-0-0-0-703.net.ipart 0.0% 5 0.5 0.8 0.5 1.7 0.5
3. taro-wawa1-ge-1-3-0-42.net.i 0.0% 5 0.6 3.8 0.4 16.7 7.2
4. kaga2-ge1-0-0-220.net.ipartn 0.0% 5 0.5 0.6 0.4 0.8 0.2
5. 80.51.0.149 0.0% 5 1.0 1.1 0.9 1.4 0.2
6. 213.25.5.230 0.0% 5 13.8 15.6 13.8 21.6 3.3
7. router.szook.pl 0.0% 5 19.7 22.2 19.5 30.7 4.8
8. serv3.szook.pl 0.0% 5 25.1 36.5 25.1 79.4 24.0
Ale mam dostęp zabroniony
MMP
Podczas włańczania kompa pokazuje sie okienko logowanie i zapewne tam powinieneś wpisać dane do roota, ale i tak najlepiej korzystać z konsoli smile.gif
szook
i właśnie jak się bawiłem solarisem tak miałem.

Tutaj odrazu mi się ładuje gnome bez konieczności logowania.

Mam tylko opcje

Linux
Linux (bezpiecznie) czy jakos tak

dopiero jak chce coś robić w tym środowisku Yast to wpisuje hasło rota.

Ok juz jestem dalej, czy pokazuje sie Wam phpinfo ? na http://83.19.186.28 ?

teraz tylko zachodze w głowe jakiego MYSQL wybrac pod tego SUSE bo nie wiem dobrze ktory pakiet jest odpowiedni.

Pod suse znalazlem 1 ale to do wersji chyba komercyjnej i do tego 9.

Moze ktos z Was wie ktory mysql jest do tego linuxa
Hellz
Szook - kombinujesz jak koń pod górę wink.gif Albo się chcesz się poznać na Linuxie i wtedy możesz się pobawić, albo chcesz gotową receptę i opiekunkę na forum... a z tym już ciężej. Jak chcesz tylko odpalić serwer na linuxe, to sobie ściągnij xampp'a dla linuxa i tyle. Gdy chcesz się bawić więcej i sprawdzać wykorzystanie 64bitowych klocków, to musisz szukać w necie, bo niewielu z nas się tym przejmuje - albo ma słabsze maszyny bez 64bit, albo grubo opłacane hostingi, gdzie to wszystko jest już gotowe.

Ubuntu jako biurko działa mniej sprawnie niż windows, ale przy 512 Mb współczesnego ramu i wywaleniu zbędnych usług różnice są naprawdę niewielkie. Oczywiście nadal programy typu OO będą się włączały dłużej, ale to świadczy bardziej o środowisku graficznym, niż samej wydajności linuxa. Poza tym nieporównywanie większa stabilność pracy -
hellz@3dj:~$ uptime
18:01:27 up 21 days, 23:54, 2 users, load average: 0.32, 0.22, 0.11
pozdrawiam wink.gif
szook
Generalnie chce przetestowac wydajnosc 64 bit a na windzie nie mam takiej mozliwosci.

Co do uptime na windzie to mam jakies 180 dni w tym 2 przerwy spowodowane brakiem zasilania.

Co do windowsow obecnych nie mozna mowic zle.

Helz co do serwera właśnie chodziło mi o postawienie typowego serwera na x64 liczac na zwiekszenie wydajnosci w stosunku do windy i mam nadzieje ze tak wlasnie sie stanie.

Nie chodzi mi o poznawanie linuxa a o postawienie czegos bezpiecznego, stabilnego i szybszego wzgledem uslug apache/php praca na mysql.

Napewno tutaj przydadza mi sie zagadnienia o partycjach linuxowych.
Zauwazylem ze na windzie duzo do mysqla ma czas dostepu do dysku i stala defragmentacja danych.

Helz nie szukam przewodnika od a do z na forum a takich podstawowych info od ktorych moglbym zaczac swoja zabawe głębiej.
Np po co mi się uczyć że jakies make file bo to kompilacja czy tam inne jak jedynym moim celem jest np instalacja czegos z pakietu RMP - nie smiac sie jak cos pomieszalem.
Generalnie kazdy chce uzyc tego do czegos innego i np mi czesc tej wiedzy nie jest konieczna.
Dla mnie moglby to byc DOS gdyby chodzil na 64 bit i wykazywal sie wydajnoscia.
Hellz
Szook, ale jak chcesz zyskać na wydajności, nie posiadając wiedzy ? Nie da się, naprawdę. Znam osoby, których Win Xp na 512 Mb ramu działa jak na pradawnym kompie, a mój XP na 256 Mb śmigał bez problemu z otwartym Photoshopem, Corelem i przeglądarką internetową... Dlatego uważam, że na początek musisz poznać przynajmniej niezbędne podstawy linuxa, żebyś sensownym było walczenie o każdy gram wydajności, mogącej podnieść się dzięki 64bitowemu procesorowi. Wybacz, ale nie widzę innej drogi - musisz się nauczyć linuxa, albo wynająć informatyka.
michal
Podczas włańczania kompa pokazuje sie okienko logowanie i zapewne tam powinieneś wpisać dane do roota

Nigdy się nie loguj do środowiska graficznego jak root!!!!

Nie wiem jak jest w Suse, nigdy nie miałem z tym doczynienia, ale żeby się w konsoli zalogować jako root to wpisujesz:

su
podajesz_hasło_roota

Jeżeli nie znasz hasła roota, albo root nie ma hasła (tak jest w ubuntu) to wpisujesz:

sudo su
swoje_hasło

Mariusz, zaletą linuxa jest właśnie możliwość zrobienia wszystkeigo bez środowiska graficznego.

P.S. PHP masz zkompilowane z opcją --without-mysql, będziesz chyba musiał to naprawić. wink.gif

Żeby sprawdzić czy masz mysql wpisz w konsoli : mysql
szook
helz zgadzam się poznać jak najbardziej chcę.
Gdybym nie chciał nie instalowałbym.
Ale żeby poznać testować najpierw nalezy cos zainstalowac zeby porownywac testować, myslec nad wlasnymi rozwiazaniami.

Takze pod Xp osiagam super rezultaty do ktorych dlugo nie dojde pod Linuxem a to wlasnie z braku wiedzy.

Smialo moge powiedziec ze jest wiele rzeczy ktorych nie wiem a chcialbym wiedzieci. Ale tez wiem ze jest wiele szkol ktore wpajaja zbedna nauke.

mozna mnozyc w glowiea mozna to rozpisac jak się da.

Tak samo jest z winem czy linuxem - po co mam sie uczyc wiedzy zbednej skoro moge swoj mozg przeznaczyc na przechowywanie wiedzy naprawde uzytecznej.
Liczac i zwracajac sie o pomoc bardziej pytalem o to :
Mariuszu tym i tym nie zawracaj sobie glowy bo albo skupisz sie na prawdziwym administrowaniu linuxem albo na dbaniu o wydajnosc.

W winie wydajnosc na 1 GB mysll osiagnelem dzieki ram diskowi - czas dostepu tak szybki ze praktycznie do przebicia w razie padu system kopiuje do ramu baze ktora jest dostepna po 3 min.

Nie ujmuje mi w zaden sposob brak wiedzy o linuxie i sie tego nie wstydze mimo ze przygode z komputerem zaczelem od zx spectrum - . Zdaje sobie sprawe ze w tym jestm przyslowiowym lamerem ale tez nie chcialbym znac sie na wszystkim.

Szczerze mowiac liczylem bardziej na wskazowke typu.
Mariusz zaplac 300-500 zł za linuxa XXX ktorego gosc ci zoptymalizuje i bedzie smigal.

CO do serwerow, dedykow itp. też posiadam jakieś tam dedyki itp sprawy ale jakas tam dziwna wizja bylo posiadanie maszyn pod nogą, tak żebym je czuł. Wiem że to głupie ale dla mnie to coś innego niż mieć tą maszyny zdalnie, bo takie posiadam i w PL jak i w DE lecz to dla mnie nie jest tym czymś.

Maszyna pod nogą miała być dla mnie zrodlem wiedzy, doswiadczen nie dostepem do jakiegos lepszego serwera.

Uczciwie powiem że dzisiaj wiem że DYSK to nie RAID 0 bo szybciej a czas dostepu do danych - bo pprzy zastosoaniach serwerowych on jest wazniejszy.

Ram z tym jeszcze sobie slabo radze - ustawialem mase konfiguracji mysql od key bufder do net buffer i w sumie nie wiem co lepsze- napewno najlepsze miec mysql na ramie.

Ogolnie sumujac nie jestem adminem a osoba od seo ktora chcialaby troszke liznac linuxa i sprawdzic czy to taka czarna magia jak o tym mowią.

Jak ja bym mial mowic jako lamer i doradca to dzis powiem
Nie kupuj intela 3 GHZ kup AMD 3000+64 bo mam oba drugi bije 1 o 30% na serwerowych zadanich.
Kupuj dyski z szybkim dostepem
Jezeli twoje myslqe nie przekrocza 4 GB postaw to np na IDYSKU.
Nie uzywaj include uzywaj curla
Cachuj wykonane skrypty o ile dane sie nie zmienily
Kompresuj wykonany kod html bo wiekszosc przegladarek to intepretuje.

Ale i wlasnie to ale mnie dobija - dlaczego mimo zastosowania tego wszystkiego jestem na tyle malo rozumny ze np ktos potrafi zbudowac baze 80 GB i działa rownie szybko jak moja 2 GB.

Dlaczego ktos szuka w bazie 300 GB w 2 sek a ja w 4 gb tyle szukam, na ramie zajmuje to 0,5 sek.
Ale przeciez google czy inne wyszukiwarki niema baz opartych na iramach.

Tak cczy tak szukam doswiadczam i chcialbym to poznac, tak jak ciagle czytam i ucze sie o xmlu wiedzac ze gdyby ktos poswiecil mi 2-4 godziny to zlapal bym i zaoszczedzil 2 msc.

Tak czy tak kazda pomoc wskazaa lamerowi smile.gif i wiem juz ze nie logowac sie z graficznego choc nie wiem dlaczego. Mniej bezpiecznie ?

Ewentualnie powiedzcie : Mariuszu uzyj tego LINUXA a nie tego nie SUSE tylko np MANDRIWA.
Po co mam błądzić w swoje nie wiedzy.

Pozdro i czekam na kazda wskazowke
michal
Linux to jest linux i nie ważne z jakiej dystrybucji korzsytasz to zasady działania są takie same. Napisałem Ci wyżej jak masz wykonywać polecenia jako root.

Tak samo jest z winem czy linuxem - po co mam sie uczyc wiedzy zbednej skoro moge swoj mozg przeznaczyc na przechowywanie wiedzy naprawde uzytecznej.

Opowiem Ci historię. Jak miałem 11-12 lat i przeprowadziliśmy się do Quebec'u to nie znałem francuskiego ni w ząb i poszedłem do szkoły. Po niespełna roku miałem najlepszą ocenę z francuskiego w klasie. Jeden z moich kolegów stwierdził, że dlatego mam lepsze oceny z francuskiego bo musiałem się go uczyć dopiero od paru miesięcy a on ma już mózg przemęczony bo zna ten język od urodzenia.

Morał jest taki, że nie zmarnujesz swojego mózgu poznając kompilację itd.
To są podstawy i bez tego się nie da.
Musisz przysiąść przy tym i próbować. Metoda prób i błędów jest najlepsza jaką znam.

2-4 godziny to stanowczo za mało na poznanie linuksa. Nie idź na skróty tylko zacznij od początku, inaczej zmarnujesz swój czas i mózg wink.gif
szook
to zeby nie marnowac mozgu to czy kupic ksiazke wiedzac ze nie wydali byle czego czy szukac w necie.

Ksiazke to jaka ? jakiego autora

Pytam bo swojego czasu znajomy programujacy systemy bazadanowe od ponad 10 lat powiedzial mi ucz się javy bo to jest jakas przyszlosc nie c++ ale to bylo z 2 lata temu.

Ja mowie ok - ucze sie ale z czego.

Kupilem ksiazke - on wziol ja przelotnie i zaczol czytac wyrywki - mowi zostaw ta ksiazke bo polowe ja nie rozumiem tego jezyka w ktorym ten czlowiek to napisal.

Dlatego wazne zeby zaczol od szukania wiedzy napisanej prostym przyjaznym jezykiem.
Tylko jako totalny lamer linuksowy smile.gif ciezko jest mi powiedziec ktor autor pisze slusznie.
A moze warto np kupic sobie 10-20 godzin wstepnej wiedzy praktycznej - czyli student na life powie mi co a ja to zrobie zebym np nie wykonywal jakiegos zadania zle je rozumujac a pozniej bede mial juz wiedze na start.

Co do francuskiego mam nadzieje ze moj mozg jest jeszcze chlonny bo takze myslalem o jego nauce.

Dlatego jak to się mówi smile.gif licze na wskazowke od czego zaczac zeby zle nie zaczac smile.gif
Irek
Z pytaniami na temat linuxa lepiej udać się na forum odpowiedniej dystrybucji.

Wielką "wadą" linuxa jest to, że jak się w nim już coś poustawia to się o tym zapomina do czasu awari dysku.
Natomiast ludzi którzy grzebią w systemie w celach edukacyjnych i naprawiają systemy po kimś można najczęściej spotkać właśnie na forum danej dystrybucji.
szook
to udam sie w celu zaglebiania tajnikow smile.gif

Mysqla zainstalowałem nie było to takie trudne, tylko szkoda że niemam pojęcia jak stworzyć baze z prawami i tak ogolnie gdzie jest katalog z bazami wink.gif
W winie konfigurowalem sobie to w pliku my.ini i było ok tutaj w plikach my cos tam nie widze nigdzie sciezek do mysqldata. Ale moze znajde. Choć pokazuje mi jeszcze jakies bledy socket cos tam.
Myslalem ze to moze wina zamknietych portow na firewallu ale nie.
brakuje mu poprstu jakiegos tam smiesznego pliku i tyle smile.gif.

Narazie ciagle jest to dla mnie czarna magia ale moze za jakis czas troszeczke mi sie to wszystko rozjasni i bedzie mi lepiej szlo.
Przy okazji szkoda ze niema podobnego watku jak o windzie czyli jak postawic wlasny serwer pod linuxem lacznie z procesem instalacji i konfiguracji podstawowych uslug jak apache, mysql php dns ftp poczta.

nic ide sie wczytać smile.gif może i ja coś odkryje przydatnego innym.

pozdrawiam
WI777
(szookpl @ 1.03.06 - 00:21) [snapback]143344[/snapback]
Szczerze mowiac liczylem bardziej na wskazowke typu.
Mariusz zaplac 300-500 zł za linuxa XXX ktorego gosc ci zoptymalizuje i bedzie smigal.
Jesli nie znasz gościa to na 99% umoczysz kasę sad.gif

Nie kupuj intela 3 GHZ kup AMD 3000+64 bo mam oba drugi bije 1 o 30% na serwerowych zadanich.

Kupuj przedewszystkim maszyny wieloprocesorowe, czyli nawet wolniejszy zegar ale procków jak mrówków ma być smile.gif
Googiel chodzi jeszcze nawet na prockach 1GHz! - ma różne, żeby nie było wątpliwości.
Kupuj dyski z szybkim dostepem

Ale najlepiej dobre SCSI.
Jezeli twoje myslqe nie przekrocza 4 GB postaw to np na IDYSKU.

Pod warunkiem, że zdecydowana większość operacji to odczyt, przy intensywnym zapisie i modyfikacjach rekordów, sposób może być niebezpieczny.
Ale i wlasnie to ale mnie dobija - dlaczego mimo zastosowania tego wszystkiego jestem na tyle malo rozumny ze np ktos potrafi zbudowac baze 80 GB i działa rownie szybko jak moja 2 GB.

Indeksy plus dobrze zrobiony "full text search" + wiele procków + clustry smile.gif
Ale przeciez google czy inne wyszukiwarki nie ma baz opartych na iramach.

Ale oni chodzą na prawdziwych wieloprocesorowych maszynach w clustrach a nie na multithreadingu smile.gif
.. i wiem juz ze nie logowac sie z graficznego choc nie wiem dlaczego. Mniej bezpiecznie ?

"Prawdziwy" serwer linuksowy nie ma środowiska graficznego - największą pomyłką w Win jest brak możliwości wywalenie tegoż, co jest przyczyną ponad 90% problemów sad.gif Środowisko graficzne po prostu zżera zasoby i zwiększa prawdopodobieństwo błędu.
Nie jestem gooru od L, ale zacząłbym tak jak już pisałem od Fedory, a skończył na Debianie - podejrzewam, że ominiesz etapy pośrednie smile.gif
zeus
(WI777 @ 1.03.06 - 10:05) [snapback]143391[/snapback]

Nie jestem gooru od L, ale zacząłbym tak jak już pisałem od Fedory, a skończył na Debianie - podejrzewam, że ominiesz etapy pośrednie smile.gif

Ja tez nie jestem linux guru ale proponowalbym rozpoczac prace od Debiana. Poczatki na pewno beda trudne ale jak juz sie czlowiek nauczy to na pewno nie zmieni go na nic! Debian - the one, the only smile.gif
michal
Szook, zaczniij w takim razie od Ubuntu.
Instalacja jest prosta jak drut, dużo informacji w sieci o tym (także w języku polskim).
Jak już zaczniesz w nim pracować, to sam się zorientujesz co jeszcze potrzebujesz i tak się będziesz uczył.

Ubuntu jest prawie jak Debian....

Prawie robi wielką różnicę, ale od czegoś trzeba zacząć.

P.S. bazy danych powinny być w /var/lib/mysql
Wojciech
Czy suseł nie ma żadnego systemu paczek? Jeśli ma to wogóle nie trzeba martwić się kompilką - wszystko będzie dla 64bit i podziała ładnie jedno z drugim. Zakładam oczywiście, że instalujesz wersję 64bitową całości (przy podejściu do Ubu oczywiście taką należy instalować - wtedy wszystko pójdzie gładko).
szook
Wojciech ma, znalazlem i tak tez instalowałem

Ale po zainstalowaniu mysql nie mam pojecia gdzie powinny byc bazy itp sprawy

wpisujac mysql wpisuje blad i odlowuje sie do pliku ktorego niema.

Fakt nie stworzylem ani bazy z uprawnieniami bo nie wiem gdzie ja mam zrobic i po zainstalowaniu nie robilem nic wiecej
Irek
Ale po zainstalowaniu mysql nie mam pojecia gdzie powinny byc bazy itp sprawy
"Jedynym plikiem konfiguracyjnym MySQL'a jesr skrypt startowy znajdujący się m.in. w /etc/rc.d/rc3.d/. Pliki baz dnaych standardowo znajduja się w /var/lib/mysql. Ponieważ jednak często /var jest mały można sobie katalog baz założyć na dużo większym /home. Trzeba jednak wtedy zmodyfikować skrypt startowy /etc/rc.d/rc3.d/S90mysql
w polu datadir trzeba zmienić wpis na np.: datadir=/home/mysql"
http://zlobek.tcz.wroclaw.pl/dzial.php3?dzial=11
szook
to chyba mam coś nie tak

bo niemam takiego pliku mam inne jak s17apache2 itp ale takiego pliku niemam

po wpisaniu w konsoli mysql wyskakuje mi taki bad

ERROR 2002 (HY00)Can't to connect to local MYSQL server through socket 'var/lib/mysql/mysql.sock' (2)

Co do miejsca na bazy chyba znalazłem ale w takim razie jak sie go uruchamia skoro takiego skryptu startowego brak

Pozatym pod winda tworzylem sobie z pliku sql baze z prawami a tutaj owszem jakis taki plik sql mam ale jak mam go odpalic skoro sam serwer nie działa
MMP
www.linuxfan.pl/dyskusje/pcol.2003/11.2003/8571.php3

Standardowy błąd, można by rzecz
Mion
Tutaj Instalacaj na Linux jest moim zdaniem dobry opis instalacji Apache MySQL i PHP5 na Linuxie.
Kiedyś na podstawie tego opisu też jako zupełnie zielony z Linuxa instalowałem te oprogramowanie na Red Hat 9 wink.gif

Tak na marginesie proces instalacji można przeprowadzić całkowicie zdalnie. Zresztą tak robiłem z poziomu konsoli PuTTY na innym kompie choć serwer stał obok. Wiec możesz kogoś poprosić kto jest bardziej obeznany o zdalne zainstalowanie. Wystarczy, że komp będziesz miał podpięty do sieci i udostępnisz komuś niezbędne uprawnienia root-a. Z całą pewnością jest na tym forum kilka osób którzy którzy są wstanie to zdalnie zrobić smile.gif

horacyleo
Troche offtopic ale jak koledzy stwierdzili standardowy błąd stawiam 99% na to że nie zainstalowałeś bazy czyli magiczne mysql_install_db z prawami użytkownika pod którym będzie mysql działał kiedyś dobry tydzień nad siedziałem, a swoją drogą moze jako odmiane polece dystrybucje slackware biggrin.gif do nauki jest świetna, moim zdaniem jak to opanujesz to reszta w świecie linuksowym to pestka ale to moje skromne zdanie .... pozdrawiam
senai
(WI777 @ 28.02.06 - 16:48) [snapback]143066[/snapback]

Sprawdź takie coś, co się nazywa FEDORA i zmienisz zdanie smile.gif
Ewentualnie poszookaj na hasło LINDOWS, Mandriva i Mandrake.
Jest tego draństwa od chole...
A SUSE to bym sobie odpuścił na razie, a docelowo to oczywiście hardcorowy Debian smile.gif
Pzdr,

hej wcale nie taki hardcorowy... przyklad? sprobuj sie zakrecic w CDLinux a to przeciez na Debianie smiga wink.gif

a swoja droga na poczatek tez polecam Fedore.. teraz Core 5
bezproblemowy - dobry suport... sam zaczynalem od Red_hata...

co do Twojego problemu to jak wybierzesz pelna instalacje lub instalacje server na Fedorze to wszystko bedzie na miejscu... nic tylko korzystac.. jednak bierzesz sie za administracje servera a to juz nie moze byc takie proste..
informatyke konczylyby same glaby i nie mieliby prace bo po co im studia? skoro kazdy to moze zrobic smile.gif

a za kursy i certyfikaty placi sie gruba kase...

a docelowo na serwer? Coz FreeBSD moja milosci wink.gif
szook
tak off topowo smile.gif

To powiem ci ze kurde znam mase informatykow po studiach ktorych nazwalbys wlasnie golabkami wink.gif.

jednak spora czesc tych dobrych adminow ktorych znam robi to z zamilowania od lat i robi to dobrze - nie porownujac do ludzi konczacych informatyke.

Pozatym co tutaj duzo dodawac, informatyka jest tak szeroka ze nie ma ludzi dobrych we wszystkim.

Gosc od serwera bedzie mial blade pojecie o tym co jest najlepsze sprzetowo do tego serwera i odwrotnie.

Wszystko jednak robi praktyka a zasmakowac wlasnie mozna takimi hardcorami jak testy i nauka wlasna przy pomocy wskazowek

tak czy tak smile.gif zaradzilem , zrobilem nowa instalke smile.gif wsio lazi ladnie, ale prawde mowiac wzgledem wydajnosci wcale nie jestem zadowolony z linuxa - chyba jednak pozostane okienkowy- mnogosc aplikacji duzo lepiej dopracowanych z uwagi na skale dla jakiej byly przygotowane.

A ten jeden lnuxik niech sobie wisi - pomiedzy winem a linuxem w stabilnosci mam taka roznice - jak wylacza mi prad to oba siadaja smile.gif jak nie to oba dzialaja . A mowia ze jak cos dziala to lepiej tego zbyt mocno nie poprawiac wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.
Infant Car Seats - Billiga mobiltelefoner