(mkane @ 15.02.06 - 17:07) [snapback]137803[/snapback]
Po prostu ograniczasz się jedynie do zagadnień związanych z httpd i php. Niestety dla mnie "dedyk hostingowy" to jeszcze pare innych spraw. Np: server mailowy, dns, rozbudowane statystyki dla hosta, tunelowanie czy nawet podłaczenie tego hosta pob sieć intranetową dla firmy itp itd.
to prawda. masz racje. aczkolwiek miałem na mysli cały serwer łącznie z mail, dns, http, ftp.
Zapewniam Was, że z paczek to zainstalujecie i nieraz nawet będzie działało, tylko że "nieraz" i "działało" jak to już inna sprawa. Wcale nie trzeba mieć wygórowanych wymagań ani mechanizmów predefiniowanych dla
mi działa i to zawsze

co nie zmienia faktu, że kilkanaście drobnych rzeczy musiałem sobie skompilować

Różnica w naszych poglądach bierze się tego, że ja jestem w 90% adminem a w reszcie programistą
znowu masz racje. u mnie jest dokladnie odwrotnie

I znowu php

. Nie o to mi chodziło bo serv sie na tym nie kończy. Np: RRDtool potrzebny do generowania statystyk dla Lstata czy MRTG nie ma obsługi naszych czcionek. A Webalizer z paczki jest w polskiej wersji językowej ? By dalej iść tą drogą, do tych softów przyda się GD czy w paczkach dla php 4.xx jest obsługa gifów ? GD też przydatne jest podczas tworzenia stronki o czym pewnie wiecie. Zastanawialiście się ile trzeba dorzucić do systemu by działało poprawnie ? Na większości tanich i darmowych servach hostingowych GD nie ma bo właśnie z paczki to nie jest tak z nim łatwo.
Idąc dalej , piszemy o servie na hosting, połaczenie php4.xx i php5.xx bo przecież różnie jest z tymi webmasterami da sie zrobić może z paczki ?
- znowu. bo php to dla mnie narzedzie pracy

- mam rrd z paczki
- MRTG mi nieodpowiada wiec zainstalowalem cos innego wiec nie wiem czy tak jest
- tak, mam GD z paczki
- tak mam php4 i php5. php4 jako modul apache2 a php5 jako cgi.
oczywiscie, że z paczki. nie wiem skąd to zdziwienie u ciebie?
hehe, o może wymieniłem u góry jakieś mega niestandardowe progsy, ok ! ? a może po prostu przykładam się do poważnej optymalizacji pod kątem szybkości (proc, pamięć i hdd) i bezpieczeństwa tego wszystkiego połączonego razem , bo niestety sam iptables nie wystarczy.
nie, wymieniles normalne, ale ja je w wiekszosci mam z paczek, podczas gdy u ciebie wystepuje zdziwienie ("php4 i 5 może też?").
co do optymalizacji to sie zgodzę ale serwer spokojnie mi wytrzymuje ruch 100 tysiecy uników dziennie więc jeszcze nie dotarłem do miejsca w którym optymalizacja tych skladników rzeczywiście będzie porządana.
Przykładów można mnożyć milion gdy z pozoru drobne sprawy powodują konieczność kompilacji bo paczka jest taka jak chciał jej twórca. Pod daną konfigurację, środowisko, sytuację i basta!
Paczki są wygodą i w swej łatwości (np: zależności) naprawdę warto je stosować jak można, nieraz jednak nie można.
całkowita prawda. więc skoro mam paczki do wiekszości rzeczy toi własnie je stosuje

zgodnie z powyzszymi uwagami

a wtedy już to nie jest takie proste, jak apt-get czy rpm -i , na każdą dystrybucję są źródłowe pakiety ale ja wolę już kompilować niż przerabiać , no chyba, ż ezrobiłbym pakiet dla siebie ale ....
no wlasnie. nie jest proste i stad sie biora pozniejsze mylne opinie. wszystko ma swoje plusy i minusy. kombinujac z deb-src zachowujesz "debianowa czystość" i porzadek w systemie zależności. ale ja tez szybciej wole skompilowac niz debsrcowac. ale to wynika ztego, ż enie posiadam dostatecznej wiedzy aby zrobic to poprawnie niz z przekonania, że tylko kompilowanie to jedyne wyjście

Ja nie wyobrażam sobie bym na servie gdzie mam podpisane dostępność w miesiącu 99,2% i odpowiadam za to finansowo instalował paczki, które spokojnie starczą na prosty server.
normanos@debian:~$ uptime
17:26:04 up 34 days, 5:02, 1 user, load average: 0.33, 0.36, 0.35
ja mam na razie 100% i nie widze związku z paczkami
a teraz podsumowanie bo widze, że jak w każdej dyskusji rozmijamy się w sporze

ja NIE twierdze, ze paczki to jedyne rozwiazanie. Ja twierdze, że z paczek mozna postawic bardzo, bardzo duzo, a chodzaca po adminach opinia bierze sie z niewiedzy. Jak widzisz wytknales mi przykladowe rrd, php4, php5, gd, etc etc. które bez problemu można postawic z paczek. co do reszty to sie zgadzam, trudno sie niezgodzic

aha. w tej dyskusji trzeba by tez zdefiniowac co to serwer hostingowy? taki komercyjny, swiadczacy uslugi? no w takim zdecydowanie trzeba podstawic na bezpieczenstwo ustawiajac indywidualnie mase ustawien. ja mialem na mysli serwer pod obsluge wlasnych serwisow. w takim przypadku tez nie moge sobie pozwolic na brak bezpieczenstwa czy tez jakies zwisy (bo czas to $) ale za to moge sobie pozwolic na ustawienia wg. wlasnego widzimisie

z debianowskim pozdrowieniem