Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php5-mbstring - błąd kompilacji
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Forum Ogólne > Hosting i Domeny > Własny serwer
Artur
Robiłem sobie spokojnie upgrade php na wersje 5.1.1 z portów (freebsd). Niestety jak portupgrade wziął się za php5-mbstring wyłożył się. Sprawa jest dosyć świeża i mimo poszukiwania jakichś informacji nie jestem w stanie znaleźć rozwiązania. Niestety nie znam na tyle c żeby napsiac jakiegos patcha. Może ktoś z Was jest na tyle mocny , żeby rzucić jakąś sugestię.

/usr/ports/converters/php5-mbstring/work/php-5.1.1/ext/mbstring/oniguruma/regerror.c: In function `onig_error_code_to_str':
/usr/ports/converters/php5-mbstring/work/php-5.1.1/ext/mbstring/oniguruma/regerror.c:195: error: syntax error before "va_dcl"
/usr/ports/converters/php5-mbstring/work/php-5.1.1/ext/mbstring/oniguruma/regerror.c:203:27: macro "va_start" requires 2 arguments, but only 1 given
/usr/ports/converters/php5-mbstring/work/php-5.1.1/ext/mbstring/oniguruma/regerror.c:203: error: syntax error before "va_start"
/usr/ports/converters/php5-mbstring/work/php-5.1.1/ext/mbstring/oniguruma/regerror.c:270: error: syntax error before "va_dcl"
/usr/ports/converters/php5-mbstring/work/php-5.1.1/ext/mbstring/oniguruma/regerror.c:274: error: redefinition of parameter 's'
/usr/ports/converters/php5-mbstring/work/php-5.1.1/ext/mbstring/oniguruma/regerror.c:193: error: previous definition of 's' was here
/usr/ports/converters/php5-mbstring/work/php-5.1.1/ext/mbstring/oniguruma/regerror.c:278:25: macro "va_start" requires 2 arguments, but only 1 given
/usr/ports/converters/php5-mbstring/work/php-5.1.1/ext/mbstring/oniguruma/regerror.c:278: error: syntax error before "va_start"
*** Error code 1

Stop in /usr/ports/converters/php5-mbstring/work/php-5.1.1/ext/mbstring.
*** Error code 1
stub
sie za bardzo nie znam, ale odczulem ze *bsd lubia byc spojne jezeli chodzi o pakiety i ich wersje, a takze gcc i temu podobne. moze szerzej (jesli to upgrade) zrobic update wiekszosci pakietow ?
portversion -l "<" /* zobaczysz co wymaga update'u i dalej
portupgrade -arR

Artur
Nie odpali mi portversion teraz ze wzgledu na brak spójności pomiędzy paczkami. phpmyadmin wymaga php5-mbstring a poniewaz go nie mam wymaga abym odpalil pkgdb -F i poprawil powiazania - czego nie moge zrobic bo nie mam zadnego mbstringa.

Poza tym na wersji 'produkcyjnej' serwera nigdy bym sie nei odwazyl na portupgrade -a. Zawsze robie portupgrade -rRn nazwapaczki. Pozniej patrze co trzeba najpierw i powolutku tak upgraduje - Nie chce dopuscic do sytuacji w ktorej wylozylby mi sie serwer.

Poza tym kiedy robilem wlasnie update php na 5.1.1 reszte portow juz mialem po update.
Z tego co szukalem t taki problem wystepuje jedynie dla maszyn 64bitowych.
Mariusz Dalewski
Może to nie do konca rozwiązanie Twojego problemu ale moze jakos pomocne.
phpMyAdmin wymaga mbstring'a tylko przy połączeniu z charset utf8. Zmien na ISO-8859-2 i nie bedzie sie ten błąd pojawial.
Artur
Z mojego powodu mógłbym wywalić phpmyadmina ale mam klientów którzy z niego korzystają - i to właśnie na utf-8.
Może poprawie te mbstring jak mnie przyciśnie smile.gif
Zresztą iconv też sobie bardzo dobrze radzi z utf-8.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.