Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mod_rewrite
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Forum Ogólne > Hosting i Domeny > Własny serwer
Erbit
Witam...

Mam mały problem z mod.. otóż ma kod:
CODE

RewriteRule ^strona-([0-9]*)-([0-9]*)_([A-Z-]*)_([A-Z-]*)_([A-Z-]*)_([A-Z-]*)_([A-Z-]*)_([A-Z-]*)_([a-zA-Z]*)-([0-9]*).html strona.php?a=$1&b=$2&c=$3....    x=$10

skrocilem powyzszy zapis - sęk w tym że paramatry od 1 do 9 przenosi a jzu od 10 w gore nie...

Ile parametrów mozna przekazać... Potrzebuje najmniej 11.
Mion
A może koncepcja z explode

([A-Z-]*)_([A-Z-]*)_([A-Z-]*)_([A-Z-]*)_([A-Z-]*)_([A-Z-]*)_([a-zA-Z]*)

jeden ([A-Z-]*) przenoszący "skondensowane" parametry np.: text.text.text.text.text a w skrypcie potraktowac explode dzieląc "." lub inny odpowiedni łącznik nie występujący w zmiennych smile.gif
Erbit
najprostrze pomysły są najtrudniejsze do odkrycia... blush.gif blush.gif

Miast ([A-Z-]*) wystarczy [A-Z-_]*) i potem explode '_' blush.gif blush.gif
Dziekuje. wink.gif
MMP
Co prawda jestem lekko nie tego ale powinno byc ([A-Za-z\-_]*) bo wkoncu w ostatnim ciagu mają byc małe i duże litery.
Erbit
Jako przykład podałem - choć masz rację przy takim załozeniu, niemniej ono się zmieniło i będą tylko duze litery... Oczywiście Twe spostrzeżenie było słuszne.
atomik
Parametr po $ może przyjmowac tylko wartości od 1 do 9.. niestety..

Kłania się dokumentacja Apacza, przeszukaj stronę po ciągu - $N - gdzieś pod koniec to jest.
raf_79
Witam

Tak sobie czytam fora i trafiłem na ten temat i nie bardzo kumam o co chodzi znaczy rozumiem ze można skompresować sobie liste paramtrów ale możecie napisać na prostym przykłądzie jak to bedzie wyglądało w .htaccess i jak w html smile.gif

Z góy dzięki za odpowiedź pozdrawiam smile.gif piwo.GIF

Raf
Erbit
To nie takie proste wyjaśnic w 3 słowach.

Proponuje byś przegrzebał to forum (opcja szukaj) w poszukiwaniu "rewritrule" lub "mod_rewrite" i na pewno znajdziesz pełno opisów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.