Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ubuntu 5.10 "The Breezy Badger"
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Forum Ogólne > Hosting i Domeny > Własny serwer
nrm
Dział serwerowy ale i ubuntu na serwerze daje radę smile.gif aczkolwiek to post jednak skierowany do userów desktopowych (na serwer wole czystego debiana).

Dzisiaj pojawiła się oficjalna wersja Ubuntu 5.10 "The Breezy Badger", zachęcam do ściągnięcia sobie install cd (najlepiej przez torrenta). Nie bez powodu ta dystrybucja zebrała w ostatnich latach wszystkie mozliwe nagrody za najlepszą dystrybucję biggrin.gif

http://www.ubuntulinux.org/
http://www.kubuntu.org/

właśnie ściagam kubuntu bo chce sprawdzic jak to mi działa z KDE, choc przyzwyczaiłem się już do gnomka smile.gif

http://jakilinux.org/show_news.php?id=95

oraz

http://jakilinux.org/show_news.php?id=51

Ubuntu rządzi, do-mi-nu-je! biggrin.gif
vel
aaaaa żeś się tego ubuntu uczepił biggrin.gif

zainstaluj se M$ okna i nie marudaj biggrin.gif
nrm
chciales chyba powiedzieć 'kup se' goly system a potem wydaj kilka tysiecy na photoshopa, kilka tysiecy na male dtp itd. biggrin.gif
Wojciech
QUOTE(normanos @ 13.10.05 - 11:00)
na serwer wole czystego debiana
No właśnie - na własnym serwerze nawet ja wink.gif używam zwykłego debiana - jest bardziej sprawdzony i paczek z dziwnym softem dla niego chyba jednak więcej (to wbrew pozorom nie zawsze to samo). Pod ubu trenowałem na razie tylko icecasta/icecasta2 i oczywiście bez bólu, gorzej liveice (ten już miał same problemy). Więc gdyby mnie ktoś pytał, to bym nie polecał na "własny serwer", chociaż moje próby są mało reprezentatywne.
A teraz offtopic smile.gif
zachęcam do ściągnięcia sobie install cd (najlepiej przez torrenta).
Tylko przez torrenta smile.gif
Nie bez powodu ta dystrybucja zebrała w ostatnich latach wszystkie mozliwe nagrody za najlepszą dystrybucję biggrin.gif
W ostatnich latach w ilości 1 smile.gif
QUOTE(vel)
zainstaluj se M$ okna i nie marudaj
To kopsnij pare tysi na soft, jak już normanos napisał. Poza tym nie ufałbym własnemu (czyli bez dodatkowych zabezpieczeń na zewnątrz i przy mojej wiedzy o win) serwerowi na sofcie MSu...
vel
nie no żartowałem biggrin.gif

nic nie mam osobiście przeciwko linuxowi, fajna rzecz, bo darmowa no i masa softu serwerowego czy zwykłych aplikacji też za free. serwera na win też sobie nie wyobrażam smile.gif
nrm
QUOTE(Wojciech @ 13.10.05 - 16:12)

no bez przesady smile.gif kilka dni temu był news o jakiejś nagrodze. owszem, przyznaje, nie pamietam konkretnie za co więc uprosciłem smile.gif ale nagroda to nagroda biggrin.gif

- Ubuntu wins Best Distribution Award

- Ubuntu wins TUX award
Ubuntu and Kubuntu have been awarded the TUX Magazine Readers Choice Award for 2005.

- Ubuntu Wins three ArsTechnica.com awards!
Ubuntu won Best Community, Distribution and Best Newcomer in this year's ArsTechnica Linux Awards.

zero3
QUOTE(normanos)
chciales chyba powiedzieć 'kup se' goly system a potem wydaj kilka tysiecy na photoshopa, kilka tysiecy na male dtp itd. biggrin.gif

no nie... w powaznej pracy sie nie obędzie, parę złotych wydać trzeba. ale można soft z drugiej ręki nie od razu supernówki ps9 itd
ja np potrzebuję distillera, nie potrafie do konca zaufac ghostscriptowi... jadę na windzie.

ale chcę ubuntu jako 2gi system, poduczę się o instalacji w takiej sytuacji i sruuu... smile.gif
nrm
jak zawsze- kazdemu wg. potrzeb

ja uzywam scribus+gimp+inkspace jako male dtp (druk gazetki) i jak na razie sprawuje sie dobrze. oczywiscie wszystkiego sie nie da ale zawsze trzeba pamietac ze to darmowy soft. jak ktos ma kase to niech kupuje ID+PS+AI
piotrek
do DTP zawsze można spróbować systemu TeX...

ale wracając do Ubuntu, skołowałem kompa procesor 500MHz, RAM 200MB, wrzuciłem sobie wersję live (kurcze ta chyba nie ma funkcji instalacji na HDD, ale trudno) i pierwsze co zauwazyłem to to że nie działa mysz ale nic... ściągnę wersję instalacyjną i spróbuję coś powalczyć
michal
A co to ten łindows o którym tyle piszecie. pytajnik.GIF wink.gif

Piotrek, jeżeli live cd masz na Kernelu 2.6 to pewnie bedziesz musiał zmienić kilka rzeczy w serwerze X. Pamiętam, że miałem ten sam problem jak się przesiadłem z 2.4 na 2.6.
Nie wiem czy ubuntu działa na XFree86 czy na Xorg, ale polecam upgrade do Xorga, według mnie działa dużo dużo lepiej.

Debian RuLeZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a ubuntu to też debian więc może być. biggrin.gif
piotrek
ale instalka to nie problem, ściągłem wersję instalacyjną 5.10, chwilę się to coś instalowało a po restarcie ups... GRUB Error 22, doczytałem że trzeba jakoś wystartować i zrobić fdisk /mbr jakoś to przeszedłem, Error już nie wyskakuje ale za to pojawia się informacja że nie mam dysku z systemem wink.gif jak próbowałem wstawać go z poziomu "live-CD" to widzę że na hda mam pliki...

edit: hmm... prawdopodobnie wystarczyło wejść do cfdisk i ustawić partycję ext3 jako bootowalna, ale nic to, już po ptokach

z ubuntu chwilowo zrezygnowałem, właśnie instaluję na dysk Linux-EduCD... przynajmniej myszka mi tu działa wink.gif

co mam jeszcze do ubudubu, po przełączeniu do konsoli nie chciało mi zadziałać netcardconfig, nie uruchomił mi się też mc - pewnie go tam nie ma

a ubuntu to też debian

a Linux-EduCD też debian więc tez może być, na naukę podstaw jak najbardziej wystarczy wink.gif
Wojciech
QUOTE(normanos @ 13.10.05 - 21:20)
QUOTE(Wojciech @ 13.10.05 - 16:12)
no bez przesady smile.gif kilka dni temu był news o jakiejś nagrodze.[right][snapback]92024[/snapback][/right]
Chodziło mi o ilość lat, nie nagród smile.gif
The first public release of Ubuntu was the Ubuntu 4.10 Preview (codenamed "the Warty Warthog", or just "Warty").

QUOTE(zero3)
no nie... w powaznej pracy sie nie obędzie, parę złotych wydać trzeba.
Nie napisałbym "poważnej" tylko "wymagającej specyficznych narzędzi lub sprawdzenia jak zobaczą coś ludzie pod win". A jeśli mówimy o serwerach, to nieliczne są przypadki kiedy warto płacić za soft.
mihauu
no nie... w powaznej pracy sie nie obędzie, parę złotych wydać trzeba. ale można soft z drugiej ręki nie od razu supernówki ps9 itd

Jesteś pewien że można legalnie kupić używany soft?

Mi nauczyciel mojej szkółce niedzielnej mówił, że zdobyć używane oprogramowanie można zdobyć jedynie w przypadku bankructwa firmy, innej możliwości nie ma.

Jestem ciekaw ile w tym wszystkim prawdy.
(sam zbieram na fotoszopa, ale raczej słabo mi to idzie smile.gif )

zero3
QUOTE(mihauu)
Jesteś pewien że można legalnie kupić używany soft?

tak, jestem pewien. kiedys nawet pytalem o to u dealera, chcąc kupić starszą wersje ps. sam zalecił kupno z drugiej ręki i rejestrację.
mjr
O ile wzrok mnie nie myli, to jest temat "własny serwer", a Ty przepraszam co proponujesz? Ubuntu? Może załóż wątek "własne dewiacje"?
Debian Forever! wink.gif
beha
He he znalazłem ten topic przez przypadek w google z okazji instalacji UBUNTU i powiem wam że pomimo licencji na xpeka zastanawiam się czy nie przejść na ubuntu (mniej wiruso-syfów a ostatnio coś się mnie czepiły smile.gif ) ... mnóstwo darmowego softu w zasięgu 2 kliknięć myszki. Linux zawsze odstraszał mnie koszmarnymi problemami z instalacją, Teraz to prostrze niż w windowsach. Sprzęt wykrył mi bez problemów (co zawsze tez byo udręką przy moich krótkich przygodach z linuxem ). Wydaje się, że na domowy komputerek dla przeciętngo Kowalskiego systemik jest w sam raz.

Jest tylko jeden minus, że wszystko chodzi trochę wolniej niż na windows sad.gif.
No i na razie kombinuje jak wycisnąć trochę lepsze odświeżanie ekranu...

nrm
(beha @ 6.02.06 - 04:30) [snapback]134118[/snapback]

No i na razie kombinuje jak wycisnąć trochę lepsze odświeżanie ekranu...

szukaj po xorg.conf czy jakos tak, potem szukaj sekcji monitor, potem w google wklep "modeline", wybierz pierwszy generator, wypelnij danymi monitora, wygeneruj, wklej do configu, zresetuj iXy i bedziesz mial wg ustawien.
beha
(normanos @ 6.02.06 - 09:33) [snapback]134130[/snapback]

szukaj po xorg.conf czy jakos tak, potem szukaj sekcji monitor, potem w google wklep "modeline",

Dzięki smile.gif Nareszcie normalny obraz na monitorze... hello.gif

No i ja zostaję na ubuntu... na razie jeszcze windows posiedzi sobie na sąsiedniej partycji, do czasu aż stwierdzę, że programy które mam na xp (których niestety nie da się zastąpić na razie na linuxie) pójdą mi na emulatorze.
MMP
I ja mam ubuntu biggrin.gif

Powiedzcie mi tylko jak ustawić by pliki w folderze X miały dany chmod odrazu po utworzeniu, bo nie mam zamiaru ustawiać chmody każdemu plikowi .php z osobna by sprawdzić wyniki w przeglądarce smile.gif
Wojciech
(MMP @ 11.02.06 - 22:37) [snapback]136441[/snapback]
Powiedzcie mi tylko jak ustawić by pliki w folderze X miały dany chmod odrazu po utworzeniu,
Litości... smile.gif chciałeś oczywiście zapytać o uprawnienia plików - nie ma czegoś takiego jak chmod pliku.
A odpowiedź na szybko - "man umask" (trzeba googlem, ubu nie wiedzieć czemu nie ma do tego mana). Nie dotyczy to niestety pojedyńczego katalogu.
bo nie mam zamiaru ustawiać chmody każdemu plikowi .php z osobna by sprawdzić wyniki w przeglądarce smile.gif
Niespecjalnie rozumiem co chcesz osiągnąć... może jest jakaś inna droga. Poza tym dlaczego z osobna?
MMP
Litości...

Ojojoj wink.gif

może jest jakaś inna droga. Poza tym dlaczego z osobna?

Bo każdy stworzony plik ma takie brzydkie uprawnienia że nie da sie ich odczytać z przeglądarki.
XaV1er
badaj UMASK i ustaw sobie najlepiej 002 albo 022 w skrpycie startowym swojego usera
michal
(beha @ 5.02.06 - 22:30) [snapback]134118[/snapback]

... mnóstwo darmowego softu w zasięgu 2 kliknięć myszki.

A po co klikać myszką?? Wystarczy apt-get install nazwa_paczki i masz. Niekeidy warto wcześniej jeszcze zrobić apt-get update, żeby odświeżyc listę dostępnych paczek.
(MMP @ 11.02.06 - 14:37) [snapback]136441[/snapback]

I ja mam ubuntu biggrin.gif

Powiedzcie mi tylko jak ustawić by pliki w folderze X miały dany chmod odrazu po utworzeniu, bo nie mam zamiaru ustawiać chmody każdemu plikowi .php z osobna by sprawdzić wyniki w przeglądarce smile.gif

A może problem u Ciebie jeste w ustawieniach właściciela pliku a nie w prawach dostępu.

Nie wiem jak to jest dokładnie pod Ubuntu, ale pod Debianem (na którym Ubuntu jest oparte) domyślny folder www po instalacji apache'a to /var/www/. Ustaw siebie jako właściciela rekursywnie. Prawa dostępu plików zazwyczaj są automatycznie ustawiane na 0644, więc powinieś móc bez problemu je uruchomić.
hADeSik
(michal @ 14.02.06 - 16:22) [snapback]137399[/snapback]
domyślny folder www po instalacji apache'a to /var/www/

Pod Ubuntu o ile pamiętam też - względnie możesz w /home/user/ utworzyć katalog ~/public_html, który będzie widoczny pod adresem localhost/user - problem właściciela plików powinno to chyba rozwiązać wink.gif
Rafiki
Na desktop fajna sprawa , korzystam sam i polecam. Na server juz mniej fajna, ale nie bedzie najgorzej smile.gif wlaczyc tryb tekstowy poinstalowac apt'em najnowszy soft skonfigurowac dobrze iptables i moze byc nawet na server smile.gif Zawsze mowie ze to nie dystrybucja a administrator uczyni to ze server bedzie mniej lub bardziej wydajny / bezpieczny
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.