Nowe subforum "Własny serwer" to po części moja wina

ale mam nadzieję że wielu osobom się przyda.
Ale do tematu... do tej pory korzystałem z dwóch innych pakietów instalacyjnych serwera apache pod windowsa ale z każdym były jakieś problemy.
Obecnie (dzięki Michałowi) mam zainstalowany pakiet XAMPP, który polecam każdemu kto chciałby testować swoje skrypty PHP na swoim własnym komputerze w systemie Windows.
opis:
http://www.apachefriends.org/en/xampp.htmldownload:
http://www.apachefriends.org/en/xampp-windows.htmlDocelowo chcę przejść linuxa i tam zbudować serwer dla własnych potrzeb ale brak mi wiedzy, choć pierwsze kroki już postawiłem...
no to ja sie dołoże ze easyphp pod winde... prosta instalka praktuycznie bez konfiguracji chodzi
apache, mysql, php phpmyadmin w instalce... mozna uruchomic np. tylko php i nic wiecej... proste jest teraz polska wersja chociaż rozwijany pakiet jest przez francuzów www.easyphp.org
a ja mam rodzimego Krasnala i nie narzekam aczkolwiek teraz stawiam sobie wszystko pod ubuntu.
A ja wszystko sobie sam ściagam z php.net/mysql.com/apache.org i instaluje.
Packi jakie instalowałem brały mi bardzo dużo ramów i użycia procesora(Krasnal i jeszcze jeden polski)
Troszkę się zdziwiłem. Miałem wrażenie, że postawienie apache czy iis-a plus php i mysql (nawet instalując osobno) to 10 minut pracy ? A dla strasznie leniwych to phptriad i działa ? Szybciej niż na linuxie.
a nie wiesz że ogólnie wszyscy są leniwi i dopiero zaczynają kombinowac jak coś nie działa tak jak powinno vide
MMP
to 10 minut pracy
Jak sie nabierze wprawy to tak

Ale ostatnio głowiłem się 30minut jak zrobić aliasy(w przegladarke wpisuje '/Forum/' i by załadował mi się odpowiedni folder. Aż wkonsu zrobiłem osobne procesy
Ja używam narazie WebServ (webserv.pl). Ale tak czy tak chce przejść na rozwiązania "własno ręcznie" instalowane ponieważ zżerają mniej ramu.
Pozdrawiam
Apache 2, PHP 5.1, PostgreSQL.
Nie uyzywam gotowych pakietow ani MySQL
Dla leniwych polecam Webserva - znacznie lepszy od krasnala ale i tak mógłby być lepszy (i jeszcze nie wszystkim się podoba, że jest php5)
U siebie mam webserva ale na laptopie już od podstaw stawiany - działa szybciej i chociaż wszystko się dłużej instaluje, konfiguruje itd... to masz większą radoche i lepiej się później w tym wszystkim orientujesz - pliki w webservie są wogóle beznadziejnie porozmieszczane i ciężko coś znaleźć
XAMPP rzadzi
Okej, każdy pisze, czego używa... Więc w tym miejscu pora na pytanie: dlaczego używacie tego serwera, a nie tamtego? Prosze ładnie uzasadnić swoje opinie, bo może przekonacie mnie do odinstalowania Krasnala po 3 letniej współpracy
Odkąd zainstalowałem XAMPP nic kompletnie nie musiałem tykać, nic się nie przywiesza, najwyraźniej serwer z niczym nie koliduje. Ma prosty interfrejs którym można włączać i wyłączać poszczególne elementy serwer http, mysql, ftp, i serwer smtp
Na dzień dzisiejszy tylko edytuję sobie od czasu do czasu plik httpd.conf i plik hosts gdy potrzebuję nowy serwer wirtualny na localhoscie.
Wszystko zgrabnie zainstalowało się do jednego katalogu. Pewnie to mają wszystkie paczki ale ogólnie XAMPP bardzo przypadł mi do gustu
Dlaczego XAMPP? Działa od razu po instalacji na win2k3.
Nie obciąża komputera (no chyba, że mam WinMySQLAdmin w pasku i wyłączę MySQL, to strasznie spowalnia kompa...).
Wie ktoś jak zwiększyć limit wgrywania bazy danych w phpMyAdmin? Jest limit 16 MB i za cholerę nie mogłem tego zmienić.
Ja z tych leniwych... ApacheTriad - wsio w jednym...
Dlaczego ?
Gdyz szybko się instaluje, jest w nim wszystko co jest mi potrzebne do testów (Mysql/PHP/CGI/Apache i pare innych...), działa mi to bez problemów na osobnym komuterze 350MHz 96RAM (mało wszystkiego ale działa bezproblemowo), a osobny komputer pozwala między innymi na połączenia z Mysql nie tylko lokalne.
p.s. Częstokroć działa to szybciej niż na SUPERHOST..
A mi wystarczy do testów krasnalek, i co z tego że zajmuje więcej ramu, teraz byle komputer domowy zazwyczaj ma ten 1gb ramu ( a jesli do okreslonych zastosowan to dorzuca się jeszcze 2) , więc za bardzo mnie to nie obchodzi ile ramu krasnal zje, spokojnie jeszcze starcza na 10 programów odpalonych w tle.
Za to nic nie trzeba grzebac po plikach konfiguracyjnych, ani męczyc się z instalacją.
Ostatnio widziałem gdzieś zdjęcie, gdzie gościu podkręcał procesor, obok komputera 2 wiadra z zimną wodą , pompa rurki, komputer rozkręcony. Podobnie czasami jest z tymi naszymi przesiadkami na "lepsze" oprogramowanie np linuxa, czasami siedzi się niewiadomo ile na instalowaniu oprogramowania i inne pierdoły , ale jak polliczy się koszty czasowe takich zabiegów i , to wątpię aby to było opłacalne.
Istalacja windy zajmuje tez pare ladnych godzin.
Korzystam z krasnala od kilku lat i cenilem go wlasnie za automatyzacje wielu rzeczy ale XAMPP rzadzi jezeli chodzi o wszystko co trzeba dla webmastera. Ma np obsluge mod_rewrite i SSL na localu.
pakiet domowy: Uniform Server ( apache 2.0.54, php 5.0.4, mysql 4.1.7; perl 5.8.7 ).. Oczywiscie polecam. Malutko zajmuje ( 4MB ), bez zbednych smieci
U siebie na dedyku uzywam natomiast LSWS Pro ( licencja $399 jednorazowo ( tylko 1 rok updatow ) lub 239$/rok ) oraz TUX dla plikow statycznych. Mozna tez oczywiscie uzywac wersji darmowej LSWS ktora i tak bije jakiegos tam APACHE'a pod kazdym wzgledem. Do tego LSAPI ( ktore de facto jest wydajniejsze niz FCGI ). Mozna ciagle dokupywac ramy lub wymieniac procesor.. Ja jednak wolalem skompilowac LSWS

i nie zawiodlem sie na nim NIGDY...
Uff to tyle jesli chodzi o serwery

Reszta softu jest standardowa ( no.. jedynie jeszcze PostgreSQL )
xampp? boszzz..
nie obciąża komputera? od razu po starcie zuzycie procka 40-50% a nic (zaden demon) nie działa.
działa bezproblemu? heh apache wylacza sie po 3 sekundach

tak więc nie na kazdej windzie wygląda to tak rózowo jak u was
szukam czegos innego, akurat pod windows :/
Ja polecam zainstalować samemu, instalacja jest taka długa jak instalacja karasnala
jak będe sie kiedys nudził to może sobie zainstaluje. ale na razie to ma byc instal > klik >klik > finish. i tak samo w druga stronę uninstal klik > klik > ok.
Jakby ktos jeszcze znał jakis gotowy pakiet pod windę z przełącznikiem php4/5, apache 2 koniecznie z mod_rewrite, mysql 4.1.
sprawdziłem wszystkie z tego wątku i nie wszystkie maja to co chce. xampp ma wszystko ale nie chce działać.. kurna.. akurat musze cos szybko napisać a tu taki zonk.. jak na złośc...
Krasnal ma wszystkei wymagane opcje

Trza tylko dodać KApache 2.0.50 i KMySQL 4.1.10a
no wlasnie po dodaniu tego wszystko poszlo sie... na spacer

dobra ide na ubuntu, apt-get zalatwi wszystko. tyle ze nie mam teraz czasu na konfiguracje

(
Mam pytanie troche zwiazane z tym tematem,
Dotychczas zawsze mialem swoj host albo staly albo dynamiczny ale zawsze bezposredni i po jego wpisaniu
w przegladarke moglem i kazdy mogl obejrzec strone z mojego komputera - teraz mam siec lokalna i nie moge znalezc na to metody - nie wiem czy jakas latwa istnieje - mam host costam.neting.pl - i wiem ze inne komputery maja ten sam a wewnetrzny ip mam juz inny ale nie wychodzi poza siec, i jak na razie nie widze mozliwosci na przeglad np. z innego komputera swoich plikow. Moze ktos ma jakas rade, pomysl.
QUOTE(bruny @ 13.11.05 - 22:45)
Mam pytanie troche zwiazane z tym tematem,
Nie wiem czy dobrze zrozumialem... ale:
Masz apache na swoim komputerze, ktory jest w sieci lokalnej. Zastanawiasz sie jak go wystawic na zewnątrz.
W routerze musisz adres publiczny (port 80) przekierowac na swoj adres lokalny... to tak w skrocie. Najprawdopodobniej bedziesz tez musial miec dla swojego komputera przydzielony stały a nie dynamiczny adres IP (pomimo tego, ze dynamiczny moze sie nie zmieniac) co moze sie wiazac z przekonfigurowaniem calesj sieci.
dokladnie o to mi chodzilo,
ale z tego co widze to bez ingerencji admina sieci sie nic nie da, wiec dam sobie spokoj.
Mam dokladnie tak, dynamicznie przydzielany ip na podstawie mac, zawsze ten sam, tylko ze to wewnetrzny ip. wiec jego wpisanie w przegladarke nie odnosi sie do mojego komputera.
dzieki za odp.
QUOTE(bruny @ 14.11.05 - 00:28)
...to wewnetrzny ip. wiec jego wpisanie w przegladarke nie odnosi sie do mojego komputera.
Z zewnątrz masz racje ale wenątrz sieci powinien być widoczny po wpisaniu IP lub nazwy sieciowej komputera.
hm, poczytaslem dotarlem tutaj i zastanawiam sie skad ludzi emaja tyle problemow pod winem.
Dlaczego jakis tam pakiet zjada mniej a inny pakiet wiecej.
jezeli pakiet to apache + mysql - to chyba roznice w zjadaniu i zwieszaniu winny wynikac tylko i wylacznie ze sposobu w jaki ten pakiet instalacyjny konfigurije apache.
Teoretycznie mozna lekko zmienic konfiguracje z pod unixa i apache takze pod winem bedzie dzialal sprawnie.
Normanos jezeli bedzie ci przydatne to polecam pakiety z www.wampserver.com
jest cgi, zend i kilka innych bajerow.
Dostepnych jest wiele modulow instalacyjnych. Ja bawilem sie na wampserwer 1.3 z php5
z nowszymi jest problem gdyz posiadaja nowszego mysql a wiekszosc pseudo hostingowcow za szybko nie zainstaluje juz sugerowanego sprawdzonego mysql.
A niestety jak postawisz na nowszym mysql to starszy mysql za cholere nie chce sie polaczyc z tym nowszym ;-) - bynajmniej ja mam taki problem z obecna wersja.
Tak czy tak
http://www.wampserver.com dziala dobrze
Jednak wazna jak we wszystkich pakietach jest dobra konfiguracja apache, mysqla.
Standardowe ustawienia nie sa zaciekawe ;-).
tak, na windzie uzywam wampa od jakiegos czasu. jestem zadowolony. przelaczanie php5/4 dziala dobrze.
Mam dokladnie tak, dynamicznie przydzielany ip na podstawie mac, zawsze ten sam, tylko ze to wewnetrzny ip.
Skoro zawsze przydziela Ci ten sam IP to powinno działać. Robiłem jakiś czas temu podobne eksperymenty i wszystko było OK. Jeśli komp z uruchomionym serwerem apache miał przydzielone IP np. 192.168.0.10 to wywołanie z innego kompa w sieci lokalnej tego IP powodowało wyświetlenie domyślnej strony na serwerze
Sprawdź, bo Twoje połączenie może blokować firewall. Sprawdź też pliki hosts jeśli używasz Windowsów
QUOTE(piotrek @ 15.11.05 - 11:37)
Skoro zawsze przydziela Ci ten sam IP to powinno działać. Robiłem jakiś czas temu podobne eksperymenty i wszystko było OK.
To działa na 100%... ja mam tak u siebie. Nawet działa tak, że widze serwer apache po nazwie sieciowej kompytera. Mozesz miec racje piotr co do firewall.
Moja informacja o przydzielaniu stałego IP tyczyła sie tylko i wyłącznie przekierowania z router'a.
Moja konfiguracja:
Apache 2.0.55, PHP 4.4.0, PHP 5.0.5, MySQL 4.1, MySQL 5.0
instalowane recznie.
XAMPP rzadzi
Korzystam od około miesiąca i jestem bardzo zadowolony. Zaraz po wyjściu nowego MySQL'a jest on dostępny w najnowszej wersji serwa i o to chodzi. W porównaniu np. do krasnala jest o wiele wiele bardziej stabilny, przejrzystym panelem można włączyć dokładnie to, czego potrzebujemy w danym momencie. Narazie nie mam do niego najmniejszych zastrzeżeń i polecam każdemu leniwemu, któremu nie chce się instalować pojedynczych pakietów ręcznie.
horacyleo
13.12.05 - 14:51
Sorki że taka odświeżam i troszke spóżniony ale może komu się przyda taka informacja.
(Erbit @ 15.11.05 - 14:46) [snapback]103443[/snapback]
Moja informacja o przydzielaniu stałego IP tyczyła sie tylko i wyłącznie przekierowania z router'a.
Tak na marginesie jeśli zawsze ma ten sam numer nawet dynamiczny to nie ma żadnego problemu, jeśli chodzi o samo przekierowanie nawet na dynamiczny IP to za pewne też nie ma problemu chyba że jest to olbrzymia sieć gdzie jest osobno router do routingu pakietów i osobny jako serwer DHCP przy sieciach osiedlowych z reguły jest to jeden i ten sam co się z tym wiąże nawet przy zmiennym IP przydzielanym losowo może istnieć przekierowanie są tylko dwa problemy admin musi umieć skonfiguraować tak router i oczywiście router musi to potrafić. przy adminie amatorze to i router jest do bani i jego umiejętności.
pozdrawiam
(horacyleo @ 13.12.05 - 14:51) [snapback]114048[/snapback]
...nawet przy zmiennym IP przydzielanym losowo może istnieć przekierowanie...
Niestety nie na wszystkich route'rach dynamiczne IP pozwoli dokonać takiego przekierownia. Są takie (np niektore modele ASMAX) gdzie wymagany jest NIE dynamiczny adres IP. Ta informacja pochodzi tak od support'u Asmax jak i wynika z moich własnych amatorskich doświadzceń na wielu już amatorskich router'ach.
Pozdrawiam.
Ja używam wampservera, kiedyś używałem dev5, krasnala, webserv.
dev5 właściwie nie wiem dlaczego przestałem używać, krasnala kiedy postawiłem sp2 na windzie xp i nie ruszył, a webserva bo miał za starą bazę mysql.
wamp jest prosty w instalacji, działa szybko i ma dość nowe komponenty. Zależało mi na bazie 4.1 a był pierwszym na którego trafiłem i miał 5.0 więc jest i nie narzekam.
Miałem wizję instalowania wszystkiego osobno, ale niety działał tylko apache i mysql a php nie. Coś musiałem skopać za długo nie mogłem dojść co no więc siedzę na wampie.
a jak uruchomić bibliotekę curl w xammpie??
W sumie pierwszy raz [teraz] dowiedziałem się o XAMPIE, ale patrząc w specyfikacji biblioteka cURL jest zaimplementowana i powinna być dostępna po instalacji
http://www.apachefriends.org/en/xampp.html
niestety nie jest:
Fatal error: Unknown function: curl_init() in...
serwer Masz na windows czy linuxie ?
Niestety konkretnej odpowiedzi Ci nie podam. Pamiętam, że instalowałem pod linuxa i nie miałem z tym problemów. Najprawdopodobniej bibliotekę należy umieścić w katalogi skąd PHP pobiera biblioteki. Dokładanego sposobu Poszukaj na oficjalnej stronie cULR
http://curl.haxx.se z pewnością będzie tam info o instalacji.
http://curl.haxx.se/libcurl/php/install.html
jamesisko
29.05.06 - 04:41
samemu lepiej pocyztaj, posiedz, skonfiguruj. Pliki konfiguracyjne i instalki zrodelek skopiuj, tak bys nie musial od nowa ciagnac i konfiguraowac. zapisz sobie jak to sie robi. Kolejne postawienie to kwesita paru minut. Gotowce gotowcami, ale jak pocyztasz o apache, php, mysql o ich konfiguracji, mozliwosciach.. zauwazysz ze mozna to ustawic tak jakbys to chcial. Poznasz mozliwosci ustawien, opcje i takie tam.
A zaiste powiem ci ze przyda sie to pozniej nawet dla pisania kodow php'a i dla ludzi i dla google
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.