Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: RAM, czy szybkość dysków?
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Forum Ogólne > Hosting i Domeny > Własny serwer
EDDY
Pierwszy temat czas start;-)

Moje pytanie brzmi: czy dla baz danych >300 MB ważniejsza jest ilość RAM, czy szybkość dysków?
Ilość odwiedzin ~1k/h, prosta kontrukcja bazy (nr, tytul, tresc).
Lepiej mieć dysk SATA i 2 GB RAM, czy SCSI i 1 GB RAM?smile.gif

jimmi
ja bym stawiał na RAM, teraz nie ma aż takiej diametralnej różnicy między SATA a SCSI jak była z IDE dawniej... a jak masz sporo Ramu to nawet taką bazę możesz ostatecznie wrzucić na ramdisk...
Sylwester
Najprosciej powiedziec zaindexowanie bazy gra kluczowa role.

Co do dyskow to SATA zjada wiecej czasu procesora od scsi. Wiec jak masz aplikacje mocno korzystajace z procka lepiej miec scsi.
Przy takiej ilosci odwiedzin mysle ze 2Gb ramu przyda sie.
Pomysl o generowaniu statycznych stron ( najczestsze zapytania ) jesli oczywiscie struktura zapytan i aplikacje na to pozwalaja.
to tak ogolnie patrzac.
pozdrawiam
mrtn
Moje empiryczne doświadczenia (nie potwierdzone naukowo) wskazują, że w przypadku kiedy rozsądnie zaindeksowana i szybka baza dancyh znajdzie sie w całości pamięci, to buforowanie może spowolnić prace systemu.
Mysql posiada bowiem pewne wewnętrzne funkcje buforowania zapytań, I genrealnie wszystko odbywa sie w Pamieci. Buforowanie plikami powoduje powstanie niepotrzebnych odczytów z dysku.
Genrealnie tak jak Sylwestr powiedział - zależne jest to od indeksacji i samej struktury stystemu. Sytuacja kiedy cała baza mieści się w pamięci jest idealna. Oczywiście nie oznacza to 300MB pamięci a trochę więcej,
Ja "na wyczucie" postawiłbym na RAM !
Erbit
Zależne od systemu..., od tego, czy na tym kompie coś jeszcze działa czy to tylko serwer...oraz co wazne OD WIELKOSCI CACHE dysku.

Stawiałbym jednak tak:
60% RAM
40% dysk
.Grzesiek
Wymiana dysków może się wiązać z utrudnieniami w dostepie do strony zwłaszcza jeśli masz obudowe serwerową, a nie zwykłego blaszaka. Mniej problematyczna będzie wymiana ramu: wyłączyć, wyjąć z szafy, rozkręcić, wymienić, skręcić, włożyć do szafy i włączyć smile.gif

Pliki statyczne na serwerze, logowanie - to wszystko zabija wydajność przez powolne IDE. Apache ma mod_cache_mem, więc przy większej ilości ramu można uniknąć problemu z plikami statycznymi, do których zapytań jest najwięcej.
Czesio
Najlepiej odpal sobie MRTG, i sprawdź co jest bardziej obciążone. Wtedy będziesz wiedział co lepiej wybrać,
kill bill
http://lstat.sourceforge.net/

Odpal to i zbierz dane z tygodnia.

Wtedy zadecydujesz smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.
Wedkarstwo