Wiem, że temat poruszany był wielokrotnie, a pytanie zawarte w temacie może wydawać się banalne, ale (szczególnie w kontekście niedawnych zmian) zauważam następujące zjawiska:
- pozycja dla danego słowa różni się w zależności od użytej przeglądarki
- pozycja dla danego słowa różni się w zależności od tego czy jesteśmy zalogowani do swojego konta Google
Jaki proponujecie obiektywny (czyli widoczny mniej więcej podobnie) sposób sprawdzania pozycji?
Myślałem o odpytywaniu różnych DC po IP, ale to nie daje dobrego wyniku, bo wyniki się różnią (czasem nieznacznie, czasem kolosalnie).
Zadziwia mnie pewne zjawisko. Otóż, po zalogowaniu się do konta i wyróżnieniu pewnych stron dla pewnych słów kluczowych, nawet po wylogowaniu się z tego konta, zajmują one wysokie (czasem czołowe) pozycje w wynikach wyszukiwania.
Mam wrażenie, że częstotliwość wyszukiwania danego słowa kluczowego (na danym komputerze/IP/koncie - nie jestem pewien) może mieć wpływ na jakość/świeżość wyników właśnie dla tego słowa kluczowego. Macie jakieś podobne spostrzeżenia?
Linki do podobnych/lepszych/pokrewnych dyskusji/artykułów są jak najbardziej wskazane.