Pozycjonowanie i OptymalizacjaPozycjonowanie i Optymalizacja
 Szukaj   Pomoc    Regulamin    Użytkownicy   Kalendarz

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

15 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Personalizacja SERP dla niezalogowanych
Erbit
post 7.12.09 - 19:34
Post #1

Pozycjonowanie NIE JEST dla wszystkich

Grupa: Members
Podziekowań: 5
Nr użytkownika: 1,340

Już wiecie ?

http://googleblog.blogspot.com/2009/12/per...r-everyone.html

http://technologie.gazeta.pl/technologie/1..._nawet_gdy.html

http://fakty-mity-seo.info/personalizacja-...wszystkich.html

Ten post edytował Erbit 7.12.09 - 21:03

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
sttorm
post 7.12.09 - 19:41
Post #2

Podziekowań: 11
Nr użytkownika: 3,641

hmm i nie wiem czy sie cieszyć smile.gif czy płakać sad.gif

już jakiś czas temu wiziałem ze do indywidualnych wyszukiwać dopisuje mi google zmienną cyfrowa a po czyszczeniu cache przeglądarki , dopisuje inna zmieną

nic trzeba pomyśleć jak teraz coś sprawdzać aby wielki brat nie patrzył

--------------------
Sprzedam punkty w systemach wymiany linków.

Na chwile obecną mam wolne punkty w e-weblink, seo.net.pl i gotlink.pl

Jeśli jesteś zainteresowany skontaktuj się, uzgodnimy szczegóły.

Kontakt GG 7746143 lub priv systemu.

+Quote Post
Erbit
post 7.12.09 - 21:02
Post #3

Ależ zainteresowanie - nie ma co.

Upadek branży SEO się szykuje (lub najmniej bardzo poważne zmiany w technikach) a oni tu o wpływie powielania tekstu piszą alibo o innych pierdołach.

Czy to w ogóle jest jeszcze forum o SEO ?

--------------------

+Quote Post
CashNet
post 7.12.09 - 21:19
Post #4

Podziekowań: 18
Nr użytkownika: 2,636

Jest forum o seo wink.gif. Kto się interesował ten wie o tym już od jakiegoś czasu bo na zachodzie było głośno.
Mamy płakać? Nic się nie poradzi, wprowadzą to i tyle. Moim zdaniem bezpośrednio nie ma to dużego wpływu. Jeśli ktoś ma swoją ulubioną księgarnię, na którą często trafia, ale tym razem szuka "książki" i ona będzie w topie to i tak ją ominie bo z jakiegoś powodu szuka ponownie w googlu ogólnego hasła i nie wszedł na nią bezpośrednio. Wyjątek stanowi sytuacja kiedy kojarzy, ale zapomniał jej adres, ale wtedy to pomocne bo i tak inne księgarnie go nie obchodzą.
Minusy widzę tylko w modelu "mocy" domeny dla konkretnego usera. Jeśli są (zostanę przy handlu) molochy jak np. ceneo, ktore ogromny ruch sciagaja z googla (sila rzeczy w profilu stron tego usera domena ceneo.pl bedzie miala wiekszy power bo często ją odwiedza z wyników) to dla niego zaczna sie pojawiac wyzej strony ceneo na wiekszosc zapytan. To samo z wiki - wychodzi na to, ze wielotematyczne molochy będą miały lepiej.
Jeśli chodzi o hasła rzadziej odwiedzane gdzie ktoś wpisuje do googla zapytanie bo chce znaleźć coś innego niż to co już zna to zmian dla nas nie widzę. Ewentualnie ruch może się zmniejszyć, ale konwersje pójdą w górę. Problem mogą mieć też ci zarabiający na reklamach.

Fakty są takie - koniec linków, a nadchodzi era botnetów biggrin.gif. Ruskie ogarną wszystkie konkretne frazy.

Edit: Wyłączyć się da: http://www.google.com/support/accounts/bin...py?answer=54048 więc kto chce dostanie neutralne wyniki. Ale wiadomo, nie o to chodzi wink.gif.

Ten post edytował CashNet 7.12.09 - 21:25

--------------------
:P

+Quote Post
qazy
post 7.12.09 - 21:29
Post #5

Podziekowań: 0
Nr użytkownika: 186

Ee tam zaraz upadek, ile to już miało być tych upadków i jakoś seo nadal "żyje" :) I tak strona musi być wysoko w tych "obiektywnych" wynikach żeby została zauważona przez użytkownika (nawet z indywidualnymi wynikami). A szczerze to dla mnie głupawa opcja, totalne przegięcie to jej domyślne włączenie. Dziękuję bardzo za podpowiedzi, jeszcze na tyle nie zidiociałem żeby samemu prostego pytania w wyszukiwarce nie umieć wpisać i liczyć, że "wielkie" G. domyśli się czego to ja szukałem ;)

+Quote Post
kubap10
post 7.12.09 - 21:30
Post #6

Podziekowań: 9
Nr użytkownika: 7,036

linki linki linki , to sie nie zmieni a jedynie proporcje moga sie lekko zmienic wykrzyknik.gif

--------------------

+Quote Post
Erbit
post 7.12.09 - 21:42
Post #7

CYTAT(CashNet @ 7.12.09 - 21:19) *
.... Kto się interesował ten wie o tym już od jakiegoś czasu bo na zachodzie było głośno.
... wprowadzą to i tyle.

Weź nie udawaj chojraka. Kto się zainteresował wie, że wprowadzili a nie, że wprowadzą.

CYTAT(qazy @ 7.12.09 - 21:29) *
.... ile to już miało być tych upadków i jakoś seo nadal "żyje" ...

Masz rację. Sądziłem tylko, że temat wywoła jakąś dyskusję (mniej lub bardziej merytoryczną) a tu jak widzisz - plucha w dyskusji.

--------------------

+Quote Post
CashNet
post 7.12.09 - 21:49
Post #8

Podziekowań: 18
Nr użytkownika: 2,636

A tam chojraka od razu - taka jest prawda, od dawna było jasne ze to wprowadzą i to miałem na myśli, ale chyba nie o tym ma być dyskusja.
Swoją drogą - bawiliście się historią po zalogowaniu? To nie jest tylko historia wyszukiwań i przejść z wyszukiwarki, ale też zawiera wszystkie wejścia bezpośrednie na strony i to takie bez GA, więc toolbar swoje przekazuje - real time smile.gif.

--------------------
:P

+Quote Post
outofmatrix
post 7.12.09 - 22:03
Post #9

Podziekowań: 14
Nr użytkownika: 9,752

No cóż, kolejna zmiana do której jakoś trzeba się przystosować. Zmiany biorą pod uwagę wyszukiwania w ciągu 180 dni, więc niektórych branż to słabo dotyczy - jak często kupujecie samochód, mieszkanie czy bierzecie kredyty?
Problemem jest to że wielki brat wpie... się coraz głębiej w prywatność. Ale takie czasy...
A potrzeba matką wynalazków - i na to się sposób znajdzie.

--------------------

Jak na górze, tak na dole.

+Quote Post
Yeden
post 7.12.09 - 22:25
Post #10

I po ptakach...

Podziekowań: 26
Nr użytkownika: 1,053

Może nie trzeba szukać sposobów - jeśli np. jesteś na piątej pozycji to u części userów pozycja serwisu wzrośnie lub spadnie, a u części zostanie bez zmian. Najgorzej mają Ci na pierwszych pozycjach, bo u nich tylko top albo spadek. smile.gif

--------------------
Lech W. pochwalił nasze fotele biurowe
Ogłoszenia motoryzacyjne - samochody dla każdego.
Audi A4 - starsze i nowsze.

+Quote Post
kubap10
post 7.12.09 - 22:30
Post #11

Podziekowań: 9
Nr użytkownika: 7,036

a ci ktorzy sa top20 ? juz nigdy sie nie przebija do top10 ?

--------------------

+Quote Post
marcin_dance
post 8.12.09 - 02:10
Post #12

Ekspert (em chiałbym być)

Podziekowań: 1
Nr użytkownika: 3,943

i właśnie tak Google poradziło sobie z pozycjonowaniem

a tak na serio
1) seo będzie ale trzeba wymyślić nowy sposób rozliczania z klientem
2) wyniki spersonalizowane i tak będa bazowały na linkach bo niby skąd będzie brała się hierarchia
na frazę pozycjonowanie wywali mi to co często klikam, a niżej to co jest dobrze podlinkowane
3) ktoś kto nigdy nie szukał frazy cycki - nie będzie miał personalizacji więc seo górą

Jednak uważam że pomalutku seo się kończy.

+Quote Post
adek
post 8.12.09 - 09:21
Post #13

Podziekowań: 7
Nr użytkownika: 3,429

Robert wlasnie prawdziwe seo sie zaczyna smile.gif Konczą sie czasy dla domoroslych seomajstrów z aderem ,bazą precli i katalogów w kieszeni.

Bedzie trzeba rozliczenia robic na podstawie bazy niepersonalizowanej to raz

2 Obserwowac jaki wpływ rzeczywiscie beda mialy wyniki personalizowane na naze ogólną bazę niepersonalizowana.

3. ,,Wspierać" personalizacje przy wlasnych projektach (nad tym bedziemy myslec jak to wdrożą, narazie nie ma co wychodzic przed szereg bez jakis wczesniejszych testów ,analiz).

O ile wycięcie site moze wydawac sie ze to kloda pod nogi seowców ( a moze to tylko optymalizacja silnika i mocy obliczeniowych o rzeczy zbędne zwyklemu userowi) o tyle ta zmiana z personalizacją moze być faktycznie przydatna zwyklemu userowi. I nie demonizujmy ze Google niszczy branze seo, bo wg mnie jestesmy dla nich malym ,,pikusiem" i nie sądze zeby az tak sie nas obawiali.

--------------------
STATLINK.pl -zapraszamy do systemu wymiany i promocji linków STAŁYCH. Więcej niż prawdopodobnie najlepszy system wymiany linków stałych. Skuteczne pozycjonowanie.
Najskuteczniejszy z systemów rotacyjnych
e-WEBLINK.com

+Quote Post
sleaquit
post 8.12.09 - 09:40
Post #14

Podziekowań: 27
Nr użytkownika: 12,966

dla mnie bylyby jaja gdyby M$ w swoich samoinstalacyjnych antyspy'ach likwidowal cookiesy googla wink.gif

--------------------
CYTAT(mrjozo @ 20.02.10 - 13:20) *
JA:
Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili
KLIENT:
to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

+Quote Post
radek
post 8.12.09 - 09:43
Post #15

Be evil or don't be evil. That is the question.

Podziekowań: 6
Nr użytkownika: 451

Ciekaw jestem jak z tym będą sobie roadzić oprogramowania do mierzenia pozycji. Rewolucji chyba nie będzie. Co najwyżej każdy będzie miał spersonalizowane wyniki. Więc ważne jest, z jakiego pułapu się wystartuje dla takiego "nowego" usera. I tu znów liczą się linki.
Ale ma to inny wymiar - jest wiele syfiastych serwisów co istnieją i mają ruch tylko i wyłącznie z pozycjonowania. To takie serwisy powinny się martwić, bo będą miały coraz wyższe koszty pozycjonowania, a w SERPach będą coraz niżej.

Więc to nie jest strzał w kolano pozycjonerom, a raczej zmuszanie wydawców do zwiększenia atrakcyjności witryn.

Boty tu nic nie dadzą, bo wtedy to boty będą miały "spersonalizowane" pozycje biggrin.gif

--------------------

LinkSystem - Najlepszy Wewnętrzny SWL.
Już nikt nie pozna Twojej listy stron zapleczowych.

+Quote Post

15 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Fundacja Mimo Wszystko
Zebraliśmy już
7,279.52 pln

Domeny, Hosting w Az.pl

Domeny, Hosting w Active24.pl

Książka o pozycjonowaniu

Dotacje na e-biznes. Pozyskiwanie środków z UE w ramach PO IG 8.1

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 2.09.10 - 18:19