|
Po wczorajszej dyskusji na temat Black SEO mówię szczerze trochę się załamałem ze ludzie posługują się słowami o których pojęcia nie mają. Myślę ze temat na leży ruszyć i raz na zawsze wyjaśnić.
Zatem zacznijmy od początku . Mamy nasze forum o nazwie PIO - pozycjonowanie i optymalizacja - co kryje się za tymi członami ?
Pozycjonowanie - szereg działań zmierzających do podniesienia naturalnej pozycji strony w wynikach wyszukiwarki
Optymalizacja - (słowie zawarta jest odpowiedź) optymalizacja strony internetowej powodująca podniesienie w naturalnych wynikach wuszukiwania oraz zwiekszenie ilości fraz po ktorych strona może być odnajdywana.
SEM - (ang. Search Engine Marketing) Marketing w wyszukiwarkach internetowych - ogół działań związanych z promowaniem strony w internecie , linki sponsorowane, banery, pozycjonowanie
SEO - (ang. Search Engine Optimization) - Optymalizacja strony pod wyszukiwarki (patrz. optymalizacja)
Raczej nie zamierzam tłumaczyć na czym polega optymalizacja strony internetowej i co na nią się składa ale nie ma czegoś takiego jak Black SEO - "czarna optymalizacja strony" ?????
Takie zwroty jak black , while czy pinki SEO są frazami stworoznymi na potrzeby prezentacji - w życiu to wygląda tak że jeden rzuca hasło nie istniejące inni nie chcąc wyjśc na lamerów udają ze wiedzą o co chodzi, zapytani co ot oznacza palą głupa i zasłaniają sie konwencją genewską albo muszą wyjśc bo pilna sprawa
Istnieje cały szereg takich fikcyjnych zwrotów - kolejny to "złe sąsiedztwo" przyznam się ze dopiero wczoraj nad tym się zastanowiłem (po zapytaniu marioSQL na PIO), że go używamy ale nikt nie wie co oznacza.
Nieśmietelnym błednym zwrotem jest SPAM - powinno się mówić spam wyszukiwarkowy - ale komu się chce? nikomu wiec potocznie w skórcie mówi się SPAM , o ile mogę się zgodzić ze w niektorych przypadkach tworzymy SPAM WYSZUKLIWARKOWY to na pewno nie tworzymy klasycznego SPAMU i nie jesteśmy spamerami
Moja rada a zarazem prośba jak już chcecie nawijać makaron na uszy to proszę robcie to z głową i używajcie takich słów ktore faktycznie mają nasze Polskie zastosowanie , być może lepiej brzmi zasada First Link aniżeli zasada pierwszego linka ale to przynajmniej ma pokrycie w rzeczywistości
--------------------
|