Skróty używane na forumPR - Pagerank (więcej na stronie
http://www.google.com/technology/ )
IBL - Inbound Links, czyli linki przychodzące do Twojego serwisu
OBL - Outbound Links, czyli linki wychodzące z Twojego serwisu
Update - Aktualizacja, zwykle tyczy się to aktualizacji PR i IBL
Najczęściej zadawane pytania - F.A.QGoogle nie zlicza moich linków, dlaczego?Zapytanie "link:" jest aktualizowane ok. raz na 4-6 tygodni (wtedy wszyscy na tym forum trąbią o update linków). To co widzisz jest nieaktualne, to raz. Google pokazuje tylko próbkę linków, to dwa.
by jezKiedy będzie update PR i IBL?Kiedyś był regularnie, co miesiąc. Teraz IBL jest zazwyczaj co miesiąc a PR kwartalnie. Jeżeli ta odpowieðź nadal nie zaspakaja Twojej ciekawości to
tutaj może znajdziesz odpowiedź, jakiej szukasz..
Jak dodać stronę do Google?Można użyć
formularza, ale trzeba pamiętać o tym, że Google indeksuje
tylko strony do których prowadzą linki. Jeżeli do danej strony nie prowadzą linki to Google jej nie zaindeksuje. Dlatego formularz można sobie darować i postarać sie o linki np. dodając do różnych katalogów, umieszczając linki (tylko 3) w stopce itp...
Google zaindeksował tylko główną stronę mojego serwisu. Czy Google mnie nie lubi?To nie ma nic wspólnego z emocjami. Dogłebne zaindeksowanie serwisu trwa do 3 miesięcy. W tym czasie należy się starać o jak największą ilość linków, gdyż to przyspiesza czas indeksacji.
Jak sprawdzić czy robot był na mojej stronie?Wszystkie niezbędne informacje są
tutajDlaczego moja strona nie drgnęła w wynikach, skoro tydzień temu zdobyłem kilka linków?Na wyniki w Google trzeba czekać. Cierpliwość i systematyczność są kluczem. Często nie widać zmian w rankingu przez 3 miesiące od wdrożenia udoskonaleń.
Czekam już dwa tygodnie, zdobyłem uprzednio linki, jednak strony nie ma w indeksie. Co zrobić?Czekaj, zdobywaj linki. Jeśli to nie pomaga, czekaj i zdobywaj lepsze linki.
(Kava)Co mam zrobić, żeby być wyżej w wynikach?Napisaliśmy na ten tamat kilkadziesiąt tysięcy postów na tym forum i dokładnego przpisu nikt nie ma.
Użyj
SearchKtóry adres lepiej pozycjonować, strona.pl czy www.strona.pl ?Nie ma to żadnego wpływu na wyniki, pod warunkiem, że zdecydujesz się na jedną formę linkowania i będziesz w tym konsekwentny - dla Google adres "zwww" i "bezwww" to dwie różne strony, nawet jeśli zawartość jest taka sama. Sposób na rozwiązanie tego problemu znajdziesz
w tym wątku. (kava)Co to jest anchor text?<a href="http://www.strona.pl">To jest anchor text</a>
Mam wysoki PageRank, ale nadal jestem nisko w wynikach.Obecnie PageRank nie ma żadnego wpływu na pozycję - są to dwie odrębne sprawy. Upraszczając, PageRank nie służy do niczego praktycznego. Skupiaj się na pozycjach. (kava)